Τετάρτη

Σαρωτική νίκη του Μπαράκ Ομπάμα – Διευρύνεται η παρουσία Ελληνοαμερικανών




Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι έγραψαν ιστορία στέλνοντας στο Λευκό Οίκο τον Μπαράκ Ομπάμα ως τον πρώτο αφροαμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι εκλογές με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν να είναι οι μεγαλύτερες σε συμμετοχή ψηφοφόρων, ενώ η νίκη του Ομπάμα είναι σαρωτική, αφού μέχρι στιγμής κερδίζει 338 εκλέκτορες, έναντι 155 του αντιπάλου του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν.

Η διεύρυνση του εκλογικού σώματος είχε ως αποτέλεσμα να σαρώσει ο Ομπάμα την Καλιφόρνια, να κερδίσει τη Βιρτζίνια για τους δημοκρατικούς μετά από 44 χρόνια, αλλά και πολιτείες όπως η Ινδιάνα, η Φλόριδα, το Νέο Μεξικό και το Κολοράντο, που ήταν εμπόδια για το κόμμα στο δρόμο για την προεδρία.
Γύρω στις 6 το πρωί (ώρα Κύπρου) κι αφού έκλεισαν οι κάλπες στην Καλιφόρνια, ο Τζον Μακέιν τηλεφώνησε στον εκλελεγμένο πρόεδρο και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Λίγη ώρα αργότερα από το εκλογικό του επιτελείο, στο Φοίνιξ της Αριζόνα, μίλησε στους υποστηρικτές του και τους κάλεσε να στηρίξουν το νέο πρόεδρο της χώρας. Συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Μπαράκ Ομπάμα έκανε και ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Στην επινίκια ομιλία του, ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε ιδιαίτερα συνεσταλμένος και τόνισε ότι με το εκλογικό αποτέλεσμα οι Αμερικανοί απέδειξαν ότι όλα είναι πιθανά στην Αμερική, διαψεύδοντας όσους αμφέβαλαν ότι τα όνειρα των ιδρυτών της μεγάλης αμερικανικής δημοκρατίας είναι ζωντανά.

Έστειλε μήνυμα συμφιλίωσης και καταλλαγής στους Ρεπουμπλικανούς, υπενθυμίζοντας έναν άλλο πρόεδρο από το Ιλινόι, τον Αβραάμ Λίνκολν, ιδρυτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και τον άνθρωπο που κατάργησε τη δουλεία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε τον συνυποψήφιό του στο ψηφοδέλτιο Τζο Μπάιντεν και τους στενούς του συνεργάτες, αλλά περισσότερο ευχαρίστησε τα εκατομμύρια των υποστηρικτών που τον ψήφισαν και με τις εισφορές τους κράτησαν ζωντανή και δραστήρια της ΄προεκλογική του εκστρατεία.

Ο νέος πρόεδρος προειδοποίησε για τις δυσκολίες που ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν να αντιμετωπίσουν, ωστόσο υποσχέθηκε ότι στο τέλος θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε.

¨Αυτό που ξεκινήσαμε δεν σταματώ αυτή τη φθινοπωρινή βραδιά. Η νίκη μας δεν είναι η αλλαγή που επιζητούσαμε. Είναι η ευκαιρία που ζητούσαμε για την αλλαγή».

Μήνυμα ωστόσο έστειλε και για την εξωτερική πολιτική της χώρας, λέγοντας ότι η Αμερική αντλεί τη δύναμή της από τη δύναμη των ιδεών της και τις αρχές της δημοκρατίας.

Η νίκη του Ομπάμα γιορτάστηκε ενθουσιασμό από εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της γενέτειράς του, Σικάγο. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες, κάθε χρώματος φυλής και θρησκείας, συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Γκραντ της πόλης – δίπλα στη λίμνη Μίσιγκαν – και τους γύρω δρόμους. Με ορχήστρες, τραγούδια και χορούς μετέτρεψαν το Σικάγο σʼ ένα ατέλειωτο πανηγύρι.

Πολλοί ήταν εκείνοι, μαύροι και λευκοί, που ξέσπασαν σε λυγμούς με την αναγγελία από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ότι ο Ομπάμα ξεπέρασε το φράγμα των 270 εκλεκτόρων και αναδεικνύεται νικητής.

Ο νέος πρόεδρος έχει μπροστά του το δύσκολο έργο να επιλέξει τη νέα του κυβέρνηση και να λάβει κάποιες σοβαρές αποφάσεις στο πρώτο θέμα της αντζέντας του που είναι η οικονομία.

Ήδη, από το επιτελείο του Ομπάμα ανακοινώθηκε ο διορισμός του βουλευτή Ιλινόι, Ρομ Εμάνουελ, ως προσωπάρχη του. Ο κ. Εμμάνιουελ έχει επιφορτιστεί μεταξύ άλλων το έργο της σύνταξης του καταλόγου από τον οποία θα επιλεγούν αρκετοί υπουργοί και ανώτεροι σύμβουλοι.


Η νίκη του Ομπάμα και η μαζική συμμετοχή συμπαρέσυρε και τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Στη Γερουσία τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δίδουν 56 στους Δημοκρατικούς και 40 στους ρεπουμπλικανούς, ενώ στη Βουλή οι δημοκρατικοί διευρύνουν την πλειοψηφία τους στους 260 βουλευτές, έναντι 175 των ρεπουμπλικανών.

Παρότι η πλειοψηφία στη Γερουσία (κάτω των 60 μελών) δεν επιτρέπει την άρση των εμποδίων που μπορούν να εγείρουν οι ρεπουμπλικανοί για να σταματήσουν νομοσχέδια, δίδει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων στο νέο πρόεδρο να προωθήσει την πολιτική του.

Η μεγάλη πλειοψηφία φιλελλήνων βουλευτών και γερουσιαστών επιστρέφει στο Κογκρέσο, όπου ενισχύεται η παρουσία των Ελληνοαμερικανών μελών του με την είσοδο της Ντίνας Τάιτους στη Νεβάδα. Σε σχέση με τις υπόλοιπες αναμετρήσεις, επανεκλέγονται, στη Νεβάδα η Σέλι Μπέρκλεϊ (69%), στην 18η περιφέρεια του Οχάιο ο Ζακ Σπέης (58%), χωρίς ανθυποψήφιο στη Μασαχουσέτη η Νίκη Τσόγκα, με 73% στο Μέριλαντ ο Τζον Σαρμπάνης, με 62% στη Φλόριδα ο Κώστας Μπιλιράκης. Με 57% εξελέγη στη Φλόριδα η Σλούζαν Κοσμάς, της οποίας ο πρώην σύζυγος της ελληνικής καταγωγής.

Απέτυχαν να εκλεγούν στο Οχάιο, η Τζέιν Μιτακίδη (3η περιφέρεια, 43%) κι ο Τζιμ Τράκας (10η περιφέρεια, 38%). Σχετικά με τους φιλέλληνες, δύσκολες μάχες έδωσαν στο Φλόριδα και εξελέγησαν με μικρή διαφορά οι κουβανικής καταγωγής, Μάριο Ντίας Μπλαάρτ και Λίνκολν Ντίας Μπαλάρτ, όπως κι η Ιλιάνα Λετίνεν Ροζ. Εύκολη η νίκη για την συμπρόεδρο της Ομάδας των φίλων της Ελλάδας, βουλευτή Κάρολιν Μαλόνι (79%), όπως και των Νίτα Λόουι (67%), Ελιοτ Ενγκελ (79%), Γκάρι Ακερμαν (73). Στη Νέα Ιερσέη εξελέγησαν εύκολα ο Αλμπιο Σίρες (77%), Φρανκ Παλόν (66%) Ρόμπερτ Αντριους (72%), Στιβ Ρόθμαν (68%) Ντόναλντ Πέιν (χωρίς ανθυποψήφιο) και ο φίλος μας σε σχέση με το κυπριακό, αλλά και ένθερμος υποστηρικτής των ΔΣκοπίων, βουλευτής Πασκαρέλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: