Παρασκευή

Το κεφάλι του Προδρόμου…

Έχει ειπωθεί πως «όταν σιωπούν οι άνθρωποι, οι λύκοι ουρλιάζουν».
Και βέβαια, όπου ουρλιάζουν οι λύκοι, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ανθρώπινες κοινωνίες. Αλλά για ανατριχιαστικές και αποκαρδιωτικές ζούγκλες και ερημιές.
Βίωμα, που μας μεταδίδει το τωρινό μακελειό των Παλαιστινίων, αλλά και ο προφήτης Ησαΐας μέσα από τα βάθη τριών, περίπου χιλιετηρίδων. Ο οποίος, μολοντούτο, ακούει να διασχίζει την ερημιά μια διαπεραστική φωνή, που έρχεται από μακρινό, για εκείνον, μέλλον.
Δεν προέρχεται η φωνή αυτή από κάποιους, προνομιακά μισθοδοτούμενους, τηβεννοφόρους ακαδημαϊκούς ή δικαστές. Ούτε από κάποιους γόνους «γαλαζοαίματων» τζακιών της πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας. Προέρχεται από κάποιον, που αηδιασμένος απ' την ερημιά της ανθρώπινης κοινωνίας, πήγε στην έρημο, για να ανακαλύψει την αληθινή πολιτεία.
Κι όταν την ανακάλυψε, έσπευσε να την αποκαλύψει στους συνανθρώπους του: Αφήστε, τους είπε, τους εστεμμένους κακούργους και τα πάσης φύσεως ανήθικα ηθικά τους στρίγματα, που σας λεηλατούν και σας σφάζουν, κι ελάτε να υποδεχθείτε την πολιτεία του Θεού.
Και, καθώς τον ρωτούσαν τι έπρεπε να κάμουν, για να υποδεχτούν αυτήν την πολιτεία, εκείνος δεν τους παρέπεμψε σε πολύτομες βιβλιοθήκες, για να βουλιάξουν στην πολυδαίδαλη φλυαρία ατελέσφορων θεωριών και νομικών λαβυρίνθων, αλλά τους είπε μια και μοναδική λέξη: Μετανοήστε!
-Και τι σημαίνει αυτό! Τον ρώτησαν.
-Να πάψτε να είστε τέρατα. Και να γίνετε φυσιολογικοί άνθρωποι. Όπως σας έπλασε ο Θεός. Δεν σας έδωσε ο Θεός ένα σώμα να ντύσετε και ένα στομάχι να χορτάσετε; Εσείς γιατί σωριάζετε ενδύματα και τροφές και χρήματα και κτήματα, σάμπως να έχετε εκατοντάδες και χιλιάδες σώματα και στομάχια!
-Και, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε;
-Να αρκείστε σ' αυτά, που σας χρειάζονται. Και τα υπόλοιπα να τα δίνετε σ' αυτούς, που δεν έχουν: Όποιος έχει δύο χιτώνες να δίνει τον ένα σ' αυτόν, που δεν έχει κανένα. Και αυτός, που έχει περισσεύματα τροφών, να δίνει σ' αυτόν, που δεν έχει καθόλου.
Τέτοια και άλλα παρόμοια έλεγε ο Πρόδρομος. Και ο Ηρώδης, που ήταν ο εκπρόσωπος των κακούργων της εποχής του, τον αποκεφάλισε.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, σε πολλές εικόνες του, παρουσιάζεται ο Πρόδρομος να κρατεί «την κεφαλήν του επί πίνακι». Όπως ο Ηρώδης την πρόσφερε στη Σαλώμη. Σάμπως, δείχνοντάς μας το αιμόφυρτο κεφάλι του, να θέλει να φωνάξει στις ερμιές όλων των τόπων και όλων των εποχών:
Θέλετε να μάθετε ποιοι κρατούν στα χέρια τους τις τύχες του κόσμου; Και πόσο σέβονται το δίκιο και την αλήθεια! Και ποιοι είναι οι νομομαθείς και οι προφέσορες με τα πάσης φύσεως φαρισαϊκά τους κατασκευάσματα (ΟΗΕ, κλπ)!, που τους στηρίζουν; Και ποιοι είστε σεις, που τους χειροκροτείτε και τους ζητωκραυγάζετε και του ψηφίζετε, για να μπορούν να κακουργούν απεριόριστα και ασύδοτα! Όπως τα ανθρωπόμορφα τέρατα, που τώρα δα εξολοθρεύουν τον παλαιστινιακό λαό! Και τόσα άλλα. Σημερινά και χθεσινά….
Ιδού η απόδειξη!

Παπα-Ηλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: