Πέμπτη

Οι "κομμένοι" και τα καπελώματα




  • 1Γιατί έμειναν εκτός κυβέρνησης πρωτοκλασάτοι του ΠΑΣΟΚ.
  • Κλειστό στόμα κρατούν όσοι ανέμεναν μεγαλύτερα αξιώματα από αυτά που πήραν ή όσοι γίνονται “σάντουιτς” ανάμεσα σε ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του Γιώργου Παπανδρέου.



Η άνετη αυτοδυναμία που πέτυχε ο Γιώργος Παπανδρέου στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και η οποία μεταφράστηκε σε 160 έδρες στη Βουλή δεν αφήνει περιθώρια ούτε για εσωκομματικές γκρίνιες ούτε για παράπονα. Τουλάχιστον δημόσια… Όσοι περίμεναν μάταια για ώρες στο… ακουστικό τους για μία υπουργική θέση δηλώνουν “απλοί στρατιώτες της παράταξης” και δεν ξύνονται στην… γκλίτσα του πανίσχυρου νέου πρωθυπουργού.
Κλειστό στόμα έχουν και όσοι ανέμεναν μεγαλύτερα αξιώματα από αυτά που πήραν ή όσοι γίνονται “σάντουιτς” ανάμεσα σε ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του Γιώργου Παπανδρέου. Έτσι τα παράπονα έδωσαν τη θέση τους σε “αναγκαστικά” χαμόγελα, μπροστά στην πανηγυρική σύνθεση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου που έχει τη σφραγίδα του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης, παρότι εξελέγη πρώτος (με 50.443 ψήφους) βουλευτής στην Α΄ Αθηνών, έμεινε εκτός κυβέρνησης. Η υποψηφιότητά του στην εκλογή προέδρου το 2007 είχε παίξει ενωτικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος είχε αναλάβει αργότερα το διάλογο με την Αριστερά -πέραν της μεγάλης εμπειρίας του σε θέματα δημόσιας διοίκησης. Το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου αφήνει να εννοηθεί ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης του κοινοβουλίου θα δημιουργηθούν αρκετές θέσεις, στις οποίες θα χρησιμοποιηθούν έμπειρα στελέχη. Το ανακοίνωσε άλλωστε και ο Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι προορίζει υψηλόβαθμα στελέχη για τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Ο κ. Σκανδαλίδης από την πλευρά του σιωπά και δηλώνει “κανένα πρόβλημα”. Όπως και να έχει, η μη συμμετοχή του στην κυβέρνηση είναι ένα σαφές μήνυμα ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν παζαρεύει, ούτε πιέζεται από πρωτιές και εσωκομματικές ισορροπίες.
Ακόμα και αν δεν το παραδέχεται δημόσια, η Βάσω Παπανδρέου έχει κάθε λόγο να είναι πικραμένη. Το τηλέφωνό της δεν χτύπησε ποτέ, παρότι πολλοί στοιχημάτιζαν ότι θα ορκιστεί υπουργός Άμυνας, τομέα που είχε στην κυριότητά της. Η κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για την αξιοποίηση των στελεχών που έμειναν εκτός κυβέρνησης. Το σίγουρο είναι ότι ο αποκλεισμός της επιβεβαιώνει την άποψη ότι ο Γ. Παπανδρέου απόφυγε να ταυτιστεί με πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστήσει σε παλιότερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μόνη εξαίρεση, η περίπτωση του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος φέρεται να στήριξε πολύ ουσιαστικά τον Γ. Παπανδρέου την τελευταία περίοδο (μετά από πολλά χρόνια αντιπαλότητας). Η Μαρία Δαμανάκη δεν ξέρει ακόμα αν έκανε καλά που αρνήθηκε να ορκιστεί υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. “Δεν μου έρχεται να είμαι ο χωροφύλακας των αστυνομικών”, σχολίαζε σε συνομιλητές της υπενθυμίζοντας τα χρόνια του Πολυτεχνείου.
Εκτός υπουργικού έμεινε και ο “εκσυγχρονιστής” Γ. Φλωρίδης, αρμόδιος σε θέματα υγείας. Γιατί; Λόγω της στενής σχέσης του με τον Κώστα Σημίτη; Μπορεί.
Ιδιαίτερης ανάλυσης χρήζει η μη συμμετοχή του Χρήστου Παπουτσή στην κυβέρνηση. Ο Γιώργος Παπανδρέου τηλεφώνησε ο ίδιος στον κ. Παπουτσή, ενώ το σύνολο των υπουργών ειδοποιήθηκε από τον Χάρη Παμπούκη. Τι φέρεται να του είπε; Ότι τον χρειάζεται στη Βουλή εξαιτίας της προηγούμενης εμπειρίας του στο πόστο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Επί της ουσίας του ανέθεσε την ευθύνη για την αναβάθμιση της λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Από ποια θέση; Από τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. αλλά και από αυτήν του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ο κ. Παπουτσής απόφυγε να συνομιλήσει με δημοσιογράφους. Ωστόσο η κίνηση Παπανδρέου έχει διπλή ερμηνεία. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο κ. Παπουτσής μπορεί να αποτελεί τη “χρυσή εφεδρεία” για το υπουργείο Εξωτερικών, όταν αποφασίσει να το αφήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Κάποιοι άλλοι απλώς πιστεύουν ότι του “χρύσωσε” το χάπι!
Λόγο να είναι δυσαρεστημένος είναι και ο Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος θα περιοριστεί στο ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Γεγονός είναι ότι οι σχέσεις Παπανδρέου - Ευθυμίου δεν υπήρξαν ποτέ καλές. Στους πικραμένους συγκαταλέγεται και ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος είχε την αρμοδιότητα των ΜΜΕ και μακρά εμπειρία στον τομέα της ενημέρωσης. Ποιοι άλλοι είχαν λόγο να περιμένουν την υπουργοποίησή τους; Ο κατάλογος είναι μακρύς: Ελπίδα Τσουρή, Χρύσα Αράπογλου, Ευάγγελος Παπαχρήστος και άλλοι.


…και τα “καπελώματα”

Όχι ότι στο υπουργικό συμβούλιο δεν υπάρχουν εστίες μελλοντικών τριβών… Είναι ευχαριστημένος, για παράδειγμα, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν έχει πάνω από το κεφάλι του -σε ρόλο συντονιστή του ΚΥΣΕΑ- τον Θεόδωρο Πάγκαλο και κάτω από αυτόν τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη, στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου και υπεύθυνο για τα εξοπλιστικά προγράμματα; Προφανώς όχι. Όμως ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορούσε να περιμένει κάτι καλύτερο από τον άνθρωπο με τον οποίο αναμετρήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές του 2007. Ούτε είχε την αξίωση να του προσφέρει είτε το υπουργείο Οικονομίας είτε το υπουργείο Εξωτερικών, όπως επιθυμούσε.
Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη δεν μπορεί να είναι πολύ χαρούμενη από το γεγονός ότι αναλαμβάνει ένα αποψιλωμένο υπουργείο, στο οποίο θα χειρίζεται εν πολλοίς το ΕΣΠΑ και τις δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες. Ο προϋπολογισμός, τα έσοδα-έξοδα και οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες είναι αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
“Θολό” φαίνεται το μέλλον της συνεργασίας ανάμεσα στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και στον υφυπουργό της Γιάννη Πανάρετο. Εκτός του ότι η Άννα Διαμαντοπούλου θα προτιμούσε το υπουργείο Εξωτερικών, είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί να συνδιοικεί με τον υφυπουργό της. Γιατί; Ο κ. Πανάρετος ήταν ο ισχυρός άνδρας του Παιδείας επί θητείας του Γιώργου Παπανδρέου και πολλοί πιστεύουν ότι το ίδιο θα συμβεί και σε αυτήν την τετραετία.
Με ενδιαφέρον παρακολουθούν στελέχη της Ιπποκράτους και τη συγκατοίκηση δύο ισχυρών γυναικών στο υπουργείο Υγείας. Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μπορεί να είναι ήπιος χαρακτήρας, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η συνεργασία της με την υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά, κόρη του Γιώργου Γεννηματά, του ανθρώπου που θεμελίωσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: