Σάββατο

Aπο την Νεα Ελληνικη Βουλη

Ομιλιες Πολιτικων Αρχηγων




ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

(Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας):

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις 4 Οκτωβρίου ο λαός αποφάσισε και η νέα Κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή. Έχει όλες τις δυνατότητες να παίρνει απρόσκοπτα τις κρίσιμες εκείνες αποφάσεις που απαιτεί η δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Ευχόμαστε –και ειλικρινά εύχομαι και εγώ προσωπικά- να προχωρήσει με κάθε επιτυχία στο έργο που έχει ανάγκη ο τόπος. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες, η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε και συνεχίζει να πλήττει τα οικονομικά του κράτους, των επιχειρήσεων, τα οικονομικά των νοικοκυριών και διόγκωσε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και πάνω από όλα την ανεργία.
Οι συνέπειες της κρίσης είναι ήδη σοβαρές. Και οι συνέπειες αυτές καθιστούν αναγκαίες, τολμηρές και όχι ευχάριστες αποφάσεις.
Την ίδια στιγμή, τα εθνικά μας ζητήματα μπαίνουν σε περίοδο σοβαρών προκλήσεων. Οι διαβουλεύσεις με τα Σκόπια περνούν σε ένα νέο κύκλο, οι ενδοκυπριακές συνομιλίες εισέρχονται σε καθοριστική φάση, η επικείμενη αξιολόγηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας φέρνει σε άμεση προτεραιότητα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των κοινών στόχων είναι η ενότητα και η ομοψυχία των Ελλήνων. Είναι η δύναμη των ηγεσιών να προτάσσουν το εθνικό συμφέρον. Και αυτό ισχύει για όλους. Για την Κυβέρνηση πρώτα απ’ όλα, αλλά και για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Όλοι μας οφείλουμε να βάζουμε πάνω απ’ όλα το εθνικό, το συλλογικό, το κοινωνικό συμφέρον.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σταθώ σε δύο κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο από αυτά αφορά τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτές τις δυσκολίες τις περιέγραψα ξεκάθαρα στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο. Είπα αλήθειες που συνήθως δεν λέγονται προεκλογικά. Έγινα δυσάρεστος. Δεν με απασχόλησε το πολιτικό κόστος. Και τούτο, γιατί έβαλα πάνω από όλα το συμφέρον του τόπου. Οφείλουν οι πολίτες να γνωρίζουν την πραγματικότητα. Όφειλαν να ενημερωθούν για τα όχι ευχάριστα μέτρα που θα χρειαστούν. Το τι έκαναν άλλοι δεν έχει πλέον ιδιαίτερο νόημα να το συζητήσουμε τώρα.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει υπεύθυνη στάση στα οικονομικά και από τη νέα της θέση ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Δεν θα αντιταχθεί ακόμα και σε δυσάρεστα μέτρα, αρκεί αυτά να είναι στη σωστή κατεύθυνση. Όπως υπηρετήσαμε το εθνικό συμφέρον από τη θέση της κυβέρνησης, το ίδιο θα κάνουμε από το νέο ρόλο που μας ανέθεσαν οι πολίτες. Δεν είναι ώρα για την αναζήτηση κομματικού οφέλους. Είναι ώρα να στηριχθεί κάθε πολιτική που ωφελεί τον τόπο.
Το δεύτερο ζήτημα που συνδέεται με το παραπάνω είναι γενικότερο. Αφορά την ανάγκη κυρίως και τα δύο μεγάλα κόμματα, ειδικά σε δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα, να λειτουργούν εποικοδομητικά στο πλαίσιο βεβαίως του αναπόφευκτου ανταγωνισμού τους και όχι μηδενιστικά.
Στο σημείο αυτό όλοι μας έχουμε κάνει λάθη όταν βρεθήκαμε στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Παρασυρθήκαμε ενίοτε από τη δίνη του κομματικού ανταγωνισμού, αλλά και από το κλίμα που καλλιεργείτο στον κομματικό μας χώρο.
Είναι καιρός, λοιπόν, να αντισταθούμε σε πολυετή ανακλαστικά που μας οδήγησαν σε μετωπικές συγκρούσεις και ολοκληρωτική άρνηση εκείνων που επέλεγαν οι πολιτικοί μας ανταγωνιστές. Ίσως μάλιστα η δύσκολη παρούσα συγκυρία, αλλά και τα διδάγματα του χρόνου να μας κάνουν όλους πιο ανοιχτούς στο να αναγνωρίζουμε τα σωστά βήματα, ανεξάρτητα από το ποιος τα πραγματοποιεί.
Ένα είναι βέβαιο. Ο φαύλος κύκλος τού να ανακυκλώνουμε διαφωνίες σε όλα πρέπει να «σπάσει» και είναι ευκαιρία αυτό να γίνει τώρα. Τώρα που το ζητούμενο είναι η στάση ευθύνης από όλους μας, οφείλουμε να επιδείξουμε την ευθύνη αυτή.
Εμείς ως παράταξη να αναγνωρίσουμε τα σωστά βήματα που θα κάνει η νέα Κυβέρνηση. Και η νέα Κυβέρνηση να αναγνωρίσει όσα σωστά κάναμε εμείς στα έξι τελευταία χρόνια και να χτίσει πάνω σε αυτά. Μόνο μία παρόμοια εξέλιξη αποτελεί πραγματική επένδυση για την πρόοδο του τόπου. Μόνο αυτό το μεγάλο βήμα θα μας δώσει τα αναγκαία εφόδια για να ξεπεράσουμε τις σημαντικές δυσκολίες.
Μόνο έτσι το κομματικό μας σύστημα θα γυρίσει πραγματικά σελίδα και μαζί του θα γυρίσει σελίδα και ο τόπος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης περιέχουν σε ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος τους κοινά αποδεκτές αρχές. Σε κάποια σημεία είναι και ταυτισμένες με βάσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, σε πολλές περιπτώσεις ενστερνίζονται ιδέες και στόχους που εμείς εισαγάγαμε στο δημόσιο βίο. Με όλα αυτά, εν πάση περιπτώσει, κανένας δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει και κανένας, προπάντων, δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με διακηρύξεις που αφορούν συγκεκριμένες γενικές αρχές, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τη λογοδοσία, το σεβασμό στον πολίτη.
Επιβάλλεται να γίνουν νέα βήματα αξιοκρατίας, βήματα μπροστά και όχι επιστροφή σε ρεβανσισμούς, διαχωρισμούς και διακρίσεις. Η Κυβέρνηση έχει την άμεση υποχρέωση να προλάβει τους όποιους φανατικούς που θα επιχειρήσουν να αιχμαλωτίσουν ακόμη και την ίδια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήδη θα καταλάβατε ότι επιδίωξή μου, μια εβδομάδα μετά τη συγκρότηση της νέας Κυβέρνησης, δεν είναι να ασκήσω κριτική. Ήρθα να πω αυτό που θεωρώ αναγκαίο, για να πάει μπροστά η πατρίδα. Οι απόψεις μου είναι γνωστές και οι απόψεις αυτές είναι σταθερές. Δεν μπορώ, όμως, να αγνοήσω το γεγονός ότι καταβλήθηκε μια προσπάθεια απαξίωσης όλων όσων έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.
Έγινε λόγος για απαξίωση των θεσμών, των υπηρεσιών, των επιχειρήσεων, του κύρους της χώρας. Υπήρξε σιωπή για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις συνέπειές της. Σαν να μην είναι ξεκάθαρες οι επιπτώσεις της στον τόπο μας. Σαν να μην αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος έξαρση των ίδιων ακριβώς προβλημάτων: υποχώρηση της ανάπτυξης, αύξηση των ελλειμμάτων, διόγκωση της ανεργίας. Μια νέα Κυβέρνηση –και το λέω ως γενική αρχή αυτό- δεν ξεκινά καλά την πορεία της, καταφεύγοντας σε απόλυτη απαξίωση και μικρόψυχη ισοπέδωση. Όλα αυτά δεν βοηθούν την αντιμετώπιση της κρίσης. Κάθε άλλο. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, εάν δεν αναγνωρίζετε τα πραγματικά τους αίτια. Δεν εντοπίζονται έτσι ούτε οι σοβαρές εξωγενείς επιπτώσεις ούτε οι χρονίζουσες εσωτερικές αδυναμίες. Αγνοώντας την πραγματικότητα και μάλιστα διαστρέφοντάς την δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.
Η αλήθεια είναι ότι στα προηγούμενα χρόνια ακολουθήσαμε συνειδητά πολιτική ήπιας προσαρμογής. Η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα ήταν θετικά και η βελτίωση απεικονιζόταν ξεκάθαρα σε όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες. Συνέπεια της πολιτικής αυτής υπήρξε ανάμεσα στα άλλα η σταθερή υποχώρηση της ανεργίας.
Είναι, επίσης, αλήθεια ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση ανέκοψε, όπως σε ολόκληρο τον κόσμο, τα θετικά βήματα που πραγματοποιούντο στην οικονομία. Επιδείνωσε τις αδυναμίες που προϋπήρχαν, έπληξε τους ρυθμούς της ανάπτυξης, διόγκωσε τα ελλείμματα. Επέβαλε, τελικά, δύσκολες αποφάσεις και επιβάλλει –το τονίζω αυτό- τη συνέχισή τους με τόλμη, με διορατικότητα. Πάνω απ’ όλα επιβάλλει την επίλυση των προβλημάτων στη ρίζα τους, μακριά από μικροκομματικές αντιλήψεις, μακριά από ισοπεδωτικές τοποθετήσεις, μακριά από γενικολογίες, που δεν υπηρετούν το γενικό και συλλογικό καλό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η ώρα υπεύθυνων, συγκροτημένων και σοβαρών αποφάσεων. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για τη γρήγορη και ασφαλή έξοδο από την κρίση και την προϋπόθεση αυτή είναι καιρός να την αντιληφθούμε όλοι μας, αντί να την αγνοούμε.
Θέλω ακόμη να υπογραμμίσω ότι από την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων μέσα από το διάλογο, τη συνεννόηση και τη σύνθεση απόψεων.
Πίστεψα και πιστεύω –το ξέρετε- ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο ασφαλέστερος, αλλά και ο μοναδικός μοχλός για την αντιμετώπιση χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών. Αποτελούν τον ασφαλέστερο αλλά και τον μόνο μοχλό αλλαγής προς το καλύτερο.
Κάναμε στο διάστημα που πέρασε σημαντικά και δύσκολα βήματα. Πολλά από αυτά θεωρούνται σήμερα αυτονόητα. Τίποτα, όμως, δεν ήταν εύκολο και τίποτα δεν προχώρησε χωρίς να συναντήσει ανεύθυνες συνδικαλιστικές και αντιπολιτευτικές αντιδράσεις.
Το τι έγινε στο παρελθόν έχει πια μικρή σημασία. Εκείνο που προέχει είναι τι θα γίνει τώρα. Και αυτά τα θετικά βήματα των τελευταίων ετών πρέπει να κρατηθούν, να ενισχυθούν και να αξιοποιηθούν για το συμφέρον της χώρας. Περιθώρια αναβολών στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, δεν υπάρχουν.
Αναγνωρίζοντας τα καλά που έγιναν και υπάρχουν Υπουργοί που το τολμούν, μπορεί η νέα Κυβέρνηση να χτίσει σε αυτά και να πάει ακόμα παραπέρα.
Η κοινωνία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρει, γνωρίζει τα βασικά διακυβεύματα για τη χώρα. Τα έθεσα κατ’ επανάληψη, τα ανέπτυξα με ευθύτητα ακόμη και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Κατέθεσα συγκροτημένο σχέδιο δύσκολων αποφάσεων για την πλήρη εξυγίανση της οικονομίας, σχέδιο που διασφαλίζει με τις λιγότερες συνέπειες την προοπτική που μπορεί να έχει ο τόπος από την επόμενη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια χάθηκαν ευκαιρίες γιατί αυτονόητες αλλαγές συνάντησαν αντιστάσεις και τη νοοτροπία του «όχι σε όλα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα όσα έγιναν στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Δυστυχώς η έκκλησή μου να συνεννοηθούμε τουλάχιστον στα βασικά και τα αυτονόητα, απορρίφθηκε. Απορρίφθηκε η πρότασή μου για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα αναλάβει τη θέσπιση κοινά αποδεκτών ρυθμίσεων για τη διαφάνεια. Απορρίφθηκε η πρότασή μου για στοιχειώδη συνεννόηση απέναντι στις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας.
Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι εμείς δεν θα δυσφορήσουμε εάν δικές μας πρωτοβουλίες υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση, αρκεί να υλοποιηθούν. Μακάρι όσα απορρίπτονταν με πάθος, κριθούν τώρα σωστά και υιοθετηθούν. Εκείνο που προέχει είναι να παρθούν οι σωστές αποφάσεις είτε ως συνέχεια δικών μας πρωτοβουλιών είτε ως κυβερνητικές πρωτοβουλίες.
Οφείλω πάντως με εποικοδομητική διάθεση και ανησυχία να σταθώ στις αμφίσημες διατυπώσεις που εξακολουθούν να σκιάζουν μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Οι υποθέσεις της Ολυμπιακής, του Ο.Τ.Ε., του ΟΣΕ, των διεθνών ενεργειακών συμφωνιών είναι μόνο μερικές από αυτές. Η αβεβαιότητα θέσεων και προθέσεων πλήττει την επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας.
Η αμφισβήτηση της στρατηγικής συμμαχίας για το Λιμάνι του Πειραιά έδειξε ήδη τις αρνητικές της συνέπειες. Η οικονομία, η αγορά, ένας ολόκληρος κόσμος υπέστησαν ζημιές.
Επιτρέψτε μου να τονίσω κάτι πολύ. Δεν είναι δυνατόν να υποκύπτουμε σε συντεχνιακές μειοψηφίες και σε συνδικάτα που περιφρονούν το συλλογικό συμφέρον.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Το Υπουργείο Ναυτιλίας, ένα σύμβολο της παγκόσμιας ελληνικής υπεροχής, καταργήθηκε. Φοβάμαι ότι αυτό έγινε χωρίς επαρκή σχεδιασμό.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος που θα ήταν αυτόνομο, φορτώθηκε ένα ακόμη μεγαλύτερο βάρος από εκείνο που είχε μέχρι τώρα. Αποσπάστηκαν τα δημόσια έργα μεν, αλλά προστέθηκε η ενέργεια.
Στο Υπουργείο Μακεδονίας δόθηκαν ειδικές αρμοδιότητες, αλλά αφαιρέθηκε το όνομα, γεγονός που παρερμηνεύτηκε και έγινε αιτία πανηγυρισμών στα Σκόπια.
Επισημαίνω όλα τα παραπάνω ως ανησυχητικά ζητήματα. Μακάρι οι ανησυχίες αυτές να διασκεδαστούν στο επόμενο διάστημα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην επόμενη περίοδο η πατρίδα μας έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμες εθνικές προκλήσεις. Οι Έλληνες θέλουμε την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας. θέλουμε σχέσεις φιλίας, σχέσεις συνεργασίας με όλους τους γείτονες. Και αυτό ισχύει, χωρίς εξαιρέσεις σε κάθε κατεύθυνση.
Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, θέλουμε στα βόρεια σύνορά μας ένα σταθερό κράτος ενταγμένο στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Για να γίνει αυτό, είναι ανάγκη να εγκαταλείψουν οι γείτονες τις ανιστόρητες εθνικιστικές εμμονές τους. Είναι ανάγκη κοινά αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας τους. Το διαβατήριο που ζητούν για τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, δεν μπορεί, παρά να γράφει ένα και μόνο όνομα: όνομα κοινά αποδεκτό που ισχύει έναντι όλων.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Είναι ανάγκη να υπάρξει από την πλευρά των Σκοπίων βούληση για σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτή είναι η εθνική θέση. Και η θέση αυτή, με την αποφασιστικότητα που επιδείξαμε στο Βουκουρέστι, έγινε συμμαχική θέση. Είναι ένα ισχυρό όπλο που κατακτήσαμε με αγώνα, με τόλμη, με αποφασιστικότητα. Και το όπλο αυτό το εμπιστευόμαστε στη νέα Κυβέρνηση, έχοντας εσείς πάντα την απόλυτη βεβαιότητα ότι στον αγώνα αυτό θα είμαστε σε κάθε βήμα στο πλευρό σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας επιδιώκουμε και με τη γειτονική Τουρκία. Υποστηρίζουμε –και το ξέρετε, είναι η πάγια θέση μου αυτή- ανυπόκριτα τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Δεν μπορεί, όμως, να προχωρά το δρόμο για την Ευρώπη, χωρίς να συμμορφώνεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία για τη λαθρομετανάστευση που υπέγραψε το 2001 με το σημερινό Πρόεδρο της Κυβέρνησης.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Οφείλει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τις υποχρεώσεις της, σε ό,τι αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Σχολή της Χάλκης. Οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του δικαίου της θάλασσας. Οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής, που ορθώνουν το τελευταίο διχοτομικό τείχος σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η επόμενη περίοδος, όπως είπα, επιφυλάσσει σοβαρές προκλήσεις στα εθνικά μας ζητήματα. Η κρισιμότητά της καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης έσπευσε να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και να συναντήσει πριν από οποιοδήποτε άλλο ξένο ηγέτη τον Τούρκο ομόλογό του. Καταδεικνύεται επίσης και από το γεγονός ότι, ενώ βεβαίωνε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θα αναλάβει το Υπουργείο των Εξωτερικών, τελικά το ανέλαβε. Θέλω, λοιπόν να το επαναλάβω σε κάθε κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους: υπερασπιζόμενος ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης τις εθνικές μας θέσεις, υπερασπιζόμενη η Κυβέρνηση τα δίκαια και τα δικαιώματα της πατρίδας μας, θα έχει την υποστήριξη όλων. Και θέλω εδώ να τονίσω επίσης ότι προσωπικά θα είμαι στην πρώτη γραμμή απέναντι σε κάθε δυσκολία που μπορεί να συναντήσει.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Θα είμαι απέναντι στις όποιες πιέσεις αποτολμηθούν σε βάρος εθνικών συμφερόντων.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Όλοι οι Έλληνες θα είμαστε στο ίδιο μέτωπο, στην ίδια γραμμή. Και σε όλα αυτά υπάρχουν ξεκάθαρες εθνικές γραμμές, γραμμές από τις οποίες κανένας δεν μπορεί να κάνει πίσω, γραμμές στις οποίες συμπαρατασσόμαστε όλοι οι Έλληνες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτακτικά αναγκαία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι και η σύμπραξη όλων, Κυβέρνησης, πολιτικών δυνάμεων, κοινωνών εταίρων, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το υπογράμμιζα σταθερά όλο το προηγούμενο διάστημα, το υπογραμμίζω με την ίδια έμφαση και τώρα. Υπάρχει ανάγκη για δύσκολες αποφάσεις -ας μην αυταπατάται κανένας- υπάρχει ανάγκη να προλάβουμε το τρένο της ανάκαμψης. Χρειάζεται πριν από όλα να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό όλα όσα πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Το έργο που έγινε με θυσίες των Ελλήνων πολιτών, είναι η βάση στην οποία μπορούν να χτιστούν πολλά άλλα. Μόνο έτσι μπορεί να τραβήξει ο τόπος μπροστά. Μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει η χώρα σταθερά, στέρεα, γρήγορα και αποτελεσματικά.
Ξεκινήσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων που γνώρισε ο τόπος. Καταρτίσαμε εθνικό χωροταξικό σχέδιο. Ανοίξαμε το δρόμο για την «πράσινη οικονομία». Πετύχαμε διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες που εντάσσουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Δώσαμε λύσεις σε προβληματικές καταστάσεις, όπως η Ολυμπιακή, που στοίχησαν τεράστια ποσά στους φορολογούμενους. Βάλαμε σε εφαρμογή το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς μεταφέροντας στην ελληνική περιφέρεια το 80% των πόρων του, που συνολικά φτάνουν τα 40.000.000 ευρώ. Υπογραμμίζω ακόμα ότι αναστηλώσαμε την τοπική αυτοδιοίκηση και ενισχύσαμε τη δυνατότητά της να δημιουργεί αναπτυξιακές και κοινωνικές υποδομές. Ενεργοποιήσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και πρωταγωνιστήσαμε στη δημιουργία της FRONTEX, ένα ευρωπαϊκό βραχίονα στα σύνορά μας, που αναγνωρίζονται ως σύνορα της Ευρώπης. Βάλαμε σε εφαρμογή πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης, καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για τη διοικητική δομή της χώρας. Να επισημάνω μάλιστα ότι είναι θετικό το γεγονός ότι πολλά από αυτά, εξαγγέλλονται και τώρα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η νέα Κυβέρνηση έχει σήμερα στη διάθεσή της ένα σημαντικό αναπτυξιακό υπόβαθρο και υλικό από την προετοιμασία που έγινε. Είναι τα προγράμματα που δρομολογήσαμε για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης, που ξεπερνούν τα 6.000.000.000 ευρώ. Είναι οι δράσεις που προετοιμάσαμε για τον περιορισμό της δημόσιας σπατάλης, για τη δημιουργία ενιαίας αρχής που να καταβάλλει τις αποδοχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι ακόμα η εγκαθίδρυση μηχανισμών για την εμπέδωση της διαφάνειας στα δημόσια νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναφέρομαι ακόμα στην προετοιμασία για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, την αυτονόμηση του Λυκείου και την καθιέρωση νέου εξεταστικού συστήματος, τη συνέχιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Όλα αυτά, η Κυβέρνηση, οφείλει να τα αξιοποιήσει. Όπου υπάρξει θετική προσπάθεια, θα υποστηριχθεί. Όπου αναπτυχθούν σωστά βήματα, θα βρίσκουν έμπρακτη ενθάρρυνση. Αυτή είναι η στάση που υπηρετεί το συμφέρον της πατρίδας μας.
Ένα είναι τώρα περισσότερο από βέβαιο. Σε όλο τον κόσμο η οικονομική κρίση λειτουργεί σαν καταλύτης διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, λειτουργεί σαν καταλύτης για τον περιορισμό, τον παραμερισμό χρόνιων αγκυλώσεων και την προετοιμασία δυναμικής επίθεσης στο μέλλον.
Στη χώρα μας ο διάλογος για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έχει ανοίξει προ πολλού. Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την παγκόσμια κρίση σε εθνική ευκαιρία. Και η δυνατότητα αυτή, η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί, δεν μπορεί να χαθεί.
Μία φράση, επειδή έγινε αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία δεν παίζει με τους θεσμούς. Έχουμε μία πάγια αρχή και την τηρούμε σταθερά. Και αυτό, πέρα από το γεγονός ότι σεβόμαστε και τιμούμε τον σημερινό Πρόεδρο. Τον Κάρολο Παπούλια, τον προτείναμε, τον ψηφίσαμε και θα τον προτείνουμε και πάλι για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το είπα στην αρχή της ομιλίας μου, η Νέα Δημοκρατία θα ασκήσει υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση, θα στηρίξει ακόμα και αντιδημοφιλείς αποφάσεις της Κυβέρνησης αρκεί να είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η υπευθυνότητα μιας αντιπολίτευσης αποδεικνύεται όχι όταν μία Κυβέρνηση παίρνει ευχάριστα μέτρα, αλλά όταν παίρνει δύσκολα, δυσάρεστα μέτρα και αναγκαίες αποφάσεις. Και η παρούσα Κυβέρνηση που η επιλογή της ήταν –δεν την κρίνω τώρα- να είναι ευχάριστη προεκλογικά, τώρα θα αναγκαστεί να γίνει δυσάρεστη. Και θέλω να το πιστέψετε, δεν είναι αιχμή αυτό, απλώς είναι αυτονόητη διαπίστωση.
Είναι όμως ευνοϊκό σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση ότι δεν θα λειτουργήσουμε εμείς μηδενιστικά. Η αντίληψη «η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» δεν μας ταιριάζει και θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν χωρά και στους σημερινούς δύσκολους καιρούς. Φυσικά η Κυβέρνηση θα κρίνεται σε κάθε βήμα της, θα κρίνεται όμως δίκαια χωρίς ακρότητες και χωρίς υπερβολές με το να ζυγίζουμε υπεύθυνα πού υπάρχουν λανθασμένες επιλογές και πού υπάρχουν σωστά βήματα.
Πρόθεσή μας είναι από το χώρο της Αντιπολίτευσης να βοηθήσουμε τη χώρα να πάει πολιτικά μπροστά, να γυρίσει σελίδα στον κομματικό ανταγωνισμό κυρίως μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Και είμαι βέβαιος -γιατί σχεδόν με όλους, πάντως σίγουρα με τους πιο παλαιούς, ασχέτως σε ποια πτέρυγα ανήκει ο καθένας, γνωριζόμαστε πολλά χρόνια- ότι καταλαβαίνετε μέσα σας πολύ καλά τι εννοώ!
Σε κάθε περίπτωση πάντως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή όσα καταθέτει η Κυβέρνηση με τις προγραμματικές της δηλώσεις βρίσκονται ακόμα στα λόγια, στα χαρτιά, επειδή η έξοδος από την παγκόσμια οικονομική ύφεση απαιτεί αποφάσεις που είναι άγνωστο αν θα ληφθούν, επειδή οι χρόνιες οικονομικές αδυναμίες απαιτούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που μέχρι τώρα απουσιάζουν, η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Θα είναι εδώ δυνατή, αποφασισμένη και υπεύθυνη να υπηρετεί πάντα το εθνικό συμφέρον, αποφασισμένη να υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων πολιτών!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)






ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ

(Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού):

Λυπάμαι που συνέπεσε την ώρα που ανεβαίνω στο Βήμα να βγει έξω ο κύριος Πρωθυπουργός. Πιστεύω να έλθει γρήγορα στην Αίθουσα.

Το παραμύθι που με είχε εντυπωσιάσει όταν ήμουν παιδί, ίσως και τους περισσότερους από εσάς, ήταν το ασχημόπαπο που μεταμορφώθηκε σε κύκνο. Δεν ήξερα ποτέ πώς έγινε αυτό. Πενήντα τόσα χρόνια μετά το ζω τώρα. Είναι η μεταμόρφωση του κ. Παπανδρέου. Δεν έμαθα ποτέ ποια ήταν η νεράιδα. Ξέρω όμως ποια είναι η νεράιδα που μεταμόρφωσε τον κ. Παπανδρέου. Ο κ. Καραμανλής. Έχει όνομα. Και ενώ του έδωσε ο κ. Καραμανλής την εξουσία –γιατί περί αυτού πρόκειται- του παρέδωσε την εξουσία, του έδωσε το timing, του έδωσε τις ευκαιρίες, του έδωσε τις πάσες να γίνει Πρωθυπουργός, πιστεύαμε σήμερα ίσως στην τελευταία του ομιλία ως Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, να θυμηθεί κάτι από αυτό που λέγεται αντιπολίτευση. Αβάντα της αβάντας. Η νεράιδα προστατεύει ακόμα τον κύκνο της. Ακούσαμε περισσότερες από είκοσι φορές «θα σας βοηθήσω, θα είμαι μαζί σας, θα σας σιγοντάρω».

Έχω διαβάσει όλες τις ομιλίες σε προγραμματικές δηλώσεις Αρχηγών Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Του μεγάλου Ανδρέα Παπανδρέου. Έτριζαν τα ταβάνια. Θυμάμαι τον Κώστα Μητσοτάκη σε προγραμματικές δηλώσεις. Απόλυτη σιωπή. Δεν μίλαγε κανείς. Κοβόταν η ανάσα. Και σήμερα τι ακούσαμε εδώ; Ζήτω ο Καίσαρ. Σε όλα. Κύριε Πρωθυπουργέ, ή κάτι πολύ μεγάλο έχετε κάνει του κ. Καραμανλή και δεν το ξέρουμε ή κάτι πολύ μεγάλο του έχετε υποσχεθεί. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Δεν εξηγείται διαφορετικά αυτό το οποίο ζήσαμε σήμερα. Η αβάντα στο πολλαπλάσιό της, εις τον κύβο. Βγήκα λίγο έξω και άκουσα τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απελπισμένους. Οι περισσότεροι μιλούσαν για ευνουχισμό.

Κύριε Πρωθυπουργέ, εγώ δεν θα είμαι τόσο γλυκύς σαν τον κ. Καραμανλή. Θα είμαι αυστηρός, όχι γιατί έτσι πρέπει εκ του θεσμικού μου ρόλου, αλλά γιατί έτσι απαιτούν οι καταστάσεις, οι επιλογές και αυτό το οποίο έρχεται. Πιστέψατε ότι με μία χολιγουντιανής εμφανίσεως κυβέρνηση, θα εντυπωσιάσετε. Κύριε Πρωθυπουργέ, έχω την αίσθηση ότι το μόνο αποτέλεσμα είναι αυτό το οποίο ακούγεται περίπου Γούντι Άλεν. Εάν αυτό βεβαίως δεν γίνει, δεν θα γίνεται. Έχετε έναν Όρσον Ουέλς ως σκηνοθέτη της παράταξης. Άρα, πηγαίνουμε για θρίλερ.

Πηγαίνουμε για θρίλερ, κύριε Πρωθυπουργέ.

Ποια είναι τα πρώτα σας βήματα στις δέκα πρώτες μέρες; Πρώτα-πρώτα, σας είδα να τρέχετε με έναν Ισπανό αρχιτέκτονα για την αναμόρφωση, την διάπλαση λέει του φαληρικού δέλτα. Μια χαρά είναι το φαληρικό δέλτα. Τώρα που δεν έχουμε λεφτά, τώρα που προσπαθούμε να κλείσουμε καμιά τρύπα, τώρα θα κάνουμε μια ανάπλαση ενός αναπλασμένου χώρου; Αυτή είναι η προτεραιότητα; Ή όλη η φιγούρα ήταν να δείξουμε στον Ισπανό αρχιτέκτονα; Φωνάζει, σας εγκαλεί το Τ.Ε.Ε. Και αν θέλατε να αναπλάσετε δηλαδή το Εθνικό Θέατρο, θα φέρνατε τη Μαντόνα; Μα, είναι σοβαρά πράγματα αυτά; έτσι ξεκινάτε; Αυτές είναι οι πρώτες εκατό ημέρες, σε ένα κομβικό, τεράστιο πρόβλημα που έχουμε; Και ενώ σπαταλάτε ώρες να τρέχετε με τον Ισπανό αρχιτέκτονα, λες και δεν υπάρχουν Έλληνες, σας άκουσα χθες εδώ, σ’ αυτό το κείμενο το οποίο διαβάσατε πράγματι πολύ σωστά, πήγα στο βίντεο. Ξέρετε, έχω μια ειδίκευση, έχω μια επαγγελματική διαστροφή. Σε σαράντα οκτώ λεπτά, σαράντα πέντε διαβάζατε από μέσα και τρία λεπτά κοιτάξατε την Αίθουσα, που σημαίνει ότι αυτό το κείμενο δεν είναι κτήμα σας, δεν είναι η ψυχή σας, δεν είναι η καρδιά σας, δεν είναι η κατάθεσή σας. είναι αυτά τα οποία βεβαίως μάζεψαν και έγραψαν εκείνοι οι οποίοι γράφουν τους λόγους σας.

Και κάποια στιγμή, κύριε Πρόεδρε, να εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής. Σημειώσεις να υπάρχουν και όχι γραμμένες ομιλίες. Μπορούμε να σεβαστούμε επιτέλους και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής;

(Θόρυβος από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Σας παρακαλώ. Σημειώσεις να έχουμε, αλλά όχι διαβάζουμε γραμμένες ομιλίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ. Ο κύριος Καρατζαφέρης έχει την ελευθερία του λόγου. Σ’ αυτή την Αίθουσα μπορεί να πει ό,τι θέλει ή σχεδόν ό,τι θέλει. Σας παρακαλώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριοι συνάδελφοι, εάν κάποιος αδυνατεί, να έλθει να μας το πει, ότι αδυνατώ και θέλω να διαβάζω τυφλοσούρτη. Αυτό είναι το θέμα.

Επιτέλους, μια και μιλάμε για θέματα Κανονισμού, κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε εσείς και χάρηκα πολύ που σας άκουσα για αναβάθμιση του Κοινοβουλίου. Αναβάθμιση δεν είναι να ξεκινάμε σαράντα λεπτά αργότερα και να μιλάμε το διπλάσιο χρόνο από αυτόν που ορίζει ο Κανονισμός. Να υπάρχει μια επιείκεια, το καταλαβαίνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ναι, κύριε Πρόεδρε, αλλά θα πρέπει και οι Βουλευτές όλων των κομμάτων και του δικού σας κόμματος να είναι εδώ στις 6.00΄ η ώρα. Φέτος ξεκινήσαμε δέκα λεπτά ενωρίτερα απ’ ό,τι την προηγούμενη φορά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Αλλά 150% περισσότερο χρόνο είναι απαράδεκτο. Να σεβαστούμε λίγο και τους άλλους Βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν οι οποίοι έχουν επτά λεπτά. Είναι δυνατόν να έχει πενήντα λεπτά ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως και επτά λεπτά οι Βουλευτές ή τριάντα πέντε ή σαράντα λεπτά εμείς; Καταλαβαίνω μια επιείκεια πέντε λεπτών. Όχι όμως μισής ώρας.

Έρχομαι επί της ουσίας κύριε Πρωθυπουργέ. Αφιερώσατε εξήντα δύο λέξεις για την Κύπρο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Προβλέπεται οι προγραμματικές δηλώσεις να είναι πάντοτε γραμμένες.

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Το λέει ο Κανονισμός.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): …που σημαίνει δύο λέξεις για κάθε ένα χρόνο κατοχής.

Πήγατε στην Τουρκία, άτυπη, είπατε, συνάντηση, ουσιαστική βέβαια με τον κ. Ερντογάν. Και πηγαίνετε μεθαύριο στην Κύπρο. Πηγαίνετε, κύριε Πρωθυπουργέ. Με ποιον πάτε; Με αυτόν που επιλέξατε ως Αναπληρωτή Υπουργό σας ο οποίος είναι εκ των βασικών συντακτών του σχεδίου Ανάν, ένα σχέδιο το οποίο πέταξε από πάνω της η Κύπρος μετά βδελυγμίας, ποσοστό 76%. Ο εκ των βασικών συντακτών είναι ο συνοδός άνθρωπος στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Πηγαίνετε έχοντας Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Μπεγλίτη. Κύριε Πρωθυπουργέ, γνωρίζετε τι ακριβώς έγραψαν οι Τούρκικες εφημερίδες στις 29 Μαΐου του 2006; Η Μιλιέτ, η Ραντικάλ, η Βακάλ, Χαλκίν Σεσί, όλες οι μεγάλες εφημερίδες σε πρωτοσέλιδα θέματα; Πανηγυρίζουν για τον κ. Μπεγλίτη ο οποίος στη μικτή Επιτροπή Ευρωπαϊκή Ένωση-Τουρκία λέει: «Μαστίγωσε θαρραλέα την ελληνοκυπριακή διοίκηση για την απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού». Μαστίγωσε θαρραλέα! Για μαστίγωμα πηγαίνετε κάτω;

Ο κ. Ερντογάν το Δεκέμβριο χρειάζεται ένα προσύμφωνο ή ένα υποσχετικό. Για να μπορέσει να προχωρήσει στην Ευρώπη χρειάζεται ένα χαρτί και οι πιέσεις γι’ αυτό το χαρτί είναι τεράστιες. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου αντιστέκεται και αυτό το χαρτί το οποίο του ζητάνε επιμόνως για να πάρει το διαβατήριο η Τουρκία δεν θα το δώσει.

Και καλά θα κάνει γιατί υπάρχουν στον ελληνισμό και ηγέτες οι οποίοι έχουν ψυχή, καρδιά και αποφασιστικότητα.

Πάμε το Δεκέμβριο. Η έκθεση της διεύρυνσης του κυρίου Ρεν πείτε μου ποια πρόοδο λέει για τη Χάλκη, για το Πατριαρχείο, για την Ίμβρο και την Τένεδο, για τα ελληνικά νεκροταφεία για τα οποία σήμερα έχω ένα άρθρο στην «ΑΞΙΑ». Θα το δείτε, κύριε Πρωθυπουργέ. Ποια πρόοδο; Καμία πρόοδος, περισσότερες παραβιάσεις από κάθε άλλη χρονιά, περισσότερες προκλήσεις και εμείς έχουμε πάρει την Τουρκία στην πλάτη να τη βάλουμε στην Ευρώπη. Και δυσανασχετεί και ο Σαρκοζί και η Μέρκελ. Τα δύο κράτη-οδηγοί της Ευρώπης μας εγκαλούν και μας λένε: «Τι κάνετε εκεί; Εμείς θέλουμε ειδική σχέση. Εσείς τι επιμένετε;». Εμείς επιμένουμε να μπει η Τουρκία στην Ευρώπη, να γίνει πλήρες μέλος.

Συνέπειες κανείς δε λέει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες; Ύστερα από πέντε χρόνια θα πάνε να κατοικήσουν στη Μυτιλήνη πενήντα χιλιάδες. Ποιος θα τους το απαγορεύσει; Και άλλοι τόσοι στη Χίο. Αντιλαμβανόμαστε τι πάμε να φορτώσουμε την ιστορία του τόπου και δεν αντιδρά κανείς; Και ο κύριος Πρωθυπουργός συνεχίζοντας την πολιτική του προηγούμενου κουβαλάει στην πλάτη την Τουρκία στην Ευρώπη; Γιατί δεν στοιχιζόμεθα πίσω από το Σαρκοζί και τη Μέρκελ; Μια ειδική σχέση. Είναι οι προτάσεις που κατέθεσα το 2004 στο Ευρωκοινοβούλιο. Ακριβώς αυτό που ακολουθεί σήμερα ο Σαρκοζί και η Μέρκελ και η Αυστρία. Εμείς να βάλουμε την Τουρκία μέσα. Πιστεύει κανείς ανάμεσά μας ότι αν καταστήσουμε με αυτό τον τρόπο ισχυρότερη την Τουρκία θα είναι καλύτερα για μας, θα πάψει η Τουρκία να διεκδικεί γκρίζες ζώνες και όλα τα αυτά τα οποία ξέρουμε;.

Ας ομολογήσουμε επιτέλους ότι απώτερος σκοπός είναι η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Η Ευρώπη θέλει ενέργεια. Και βλέπετε τη μάχη των αγωγών που γίνεται. Θέλει ενέργεια και η ενέργεια είναι στα νερά τα δικά μας. Εκεί είναι όλη η υπόθεση και δεν μιλάμε καθόλου.

Σε όλα τα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, κύριε Πρωθυπουργέ, αφιερώσατε ελάχιστο χρόνο.

Για την Αλβανία. Έχετε πάρει στο Υπουργείο Εξωτερικών την εγκυκλοπαίδεια της Ακαδημίας Επιστημών των Τυράννων. Το επίσημο όργανο μιας χώρας, η Ακαδημία με χρηματοδότηση του Αλβανικού Κράτους, της Αλβανικής Κυβερνήσεως λέει μέσα ότι Ηγουμενίτσα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα, Ιωάννινα ανήκουν στην Αλβανία. Αυτό λέει το βιβλίο της Ακαδημίας της γείτονος χώρας! Και όλες οι διεκδικήσεις οι αλυτρωτικές των Τσάμιδων περιγράφονται σαφώς μέσα. Χρηματοδότηση της Κυβέρνησης και όχι ενός βιβλίου ενός ακραίου εθνικιστή Αλβανού. Της Ακαδημίας.

Και εμείς προχθές όλοι, εκτός ημών βεβαίως, υπογράψαμε να αρχίσει η διαδικασία η προενταξιακή της Αλβανίας. Και είπα: Εξασφαλίστε ότι αύριο το πρωί δεν θα έχουμε προβλήματα και ότι θα υπάρχει η ελευθερία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στους ομογενείς εκεί πάνω. Τους έχουμε εγκαταλείψει.

Τα Σκόπια. Ακούω μια κόκκινη γραμμή την οποία δεν την καταλαβαίνω καθόλου. Ποια κόκκινη γραμμή; Η κόκκινη γραμμή είναι να έχουμε το όνομα Μακεδονία; Δηλαδή αύριο το πρωί έρχεται ο κ. Γκρουέφσκι κάτω από την πίεση των Αμερικανών και λέει «Εντάξει, Βόρεια Μακεδονία». Ο στρατός μακεδονικός, η γλώσσα μακεδονική, το έθνος μακεδονικό. Μπράβο μας! Πριν από μας δυόμισι χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες κράτησαν ελληνική τη Μακεδονία και εκχωρείται τώρα επί Καραμανλή και Παπανδρέου.

Και βεβαίως θα μπω στον πειρασμό εδώ να διαβάσω ένα κείμενο ενός μεγάλου πολιτικού ανδρός. «Το κράτος που λέγεται «Μακεδονία». Αυτή είναι η σημασία του να μην υπάρχει στα σύνορά μας κράτος που να λέγεται Μακεδονία, διότι αποτελεί απειλή εν δυνάμει. Αυτό είναι ένα από τα σενάρια για τη Βαλκανική Χερσόνησο». Δεν είναι δικό μου. Ανδρέας Παπανδρέου, ομιλία στη ΔΕΘ το 1992. Γιατί, κύριε Πρωθυπουργέ, δεν στεκόσαστε λίγο με περισσότερη προσοχή σε αυτά που είπε ο γενάρχης σας, ο μεγάλος Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος λέει «Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κράτος με το όνομα Μακεδονία. Είναι εν δυνάμει απειλή».

Και τώρα εσείς εύκολα, αρκεί να δεχθούν το «Βόρεια» ή το «Άνω Μακεδονία». Αυτό κάνετε και εκχωρείτε. Υπάρχει μια πολιτική, η οποία μας βάζει σε προβληματισμό.

Πρώτη σας κουβέντα, πριν ακόμα γίνετε Πρωθυπουργός, για κάποιες αλλαγές στο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Εάν χαλάσει –ήδη ο Πούτιν έφυγε από εδώ- από κάποιες τοποθετήσεις λαθεμένες που έγιναν από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την αντιπυραυλική ομπρέλα κ.λπ., αλλά φετινά κουλούρια όχι παλιά και περσινά ξινά. Έφυγε και πήγε στην Τουρκία και υπέγραψε συμφωνίες. Χάνουμε ένα πλεονέκτημα. Κερδίζει ο Αμερικάνος. Ωφελείται ο Αμερικάνος. Εάν ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν γίνει, ο μέγας ωφελημένος είναι ο Αμερικάνος, ουδείς άλλος. Ο μέγας χαμένος είναι η Ελλάδα που χάνουμε ερείσματα.

Και το δεύτερο μεγάλο θέμα που προέκυψε αυτές τις ημέρες είναι το λιμάνι του Πειραιά.

Κύριε Πρωθυπουργέ, οι Κινέζοι δεν πρέπει να φύγουν από τον Πειραιά. Οι Κινέζοι δεν πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα. Οι Κινέζοι δεν πρέπει να φύγουν από τη Μεσόγειο. Γνωρίζετε καλύτερα παντός άλλου εσείς, αλλά και όλοι εδώ μέσα, ποιον εξυπηρετεί να φύγουν οι Κινέζοι από τη Μεσόγειο. Και πρέπει, επιτέλους, σε αυτό τον τόπο να δεχθούμε κάποιες αλήθειες, ότι υπάρχει Κυβέρνηση που έχει ευθύνη και είστε εσείς. Άλλο η Κυβέρνηση άλλο τα συνδικάτα, άλλο ο Τύπος. Έχουμε τρεις κυβερνήσεις στον τόπο. Αυτή όμως που προβλέπεται από το Σύνταγμα είστε εσείς, κύριε Παπανδρέου. Εσείς θα αποφασίσετε. Και αν θέλετε να προχωρήσετε, επαναφέρετε το νόμο του πατέρα σας, το νόμο του Ευάγγελου Γιαννόπουλου με το άρθρο 4. Δεν μπορεί να είναι η χώρα υποχείριο σήμερα, τέτοια εποχή κρίσης -για μια κρίση που μιλάνε όλοι και δεν την αμφισβητεί κανείς- και εκατό-εκατόν πενήντα άνθρωποι να παίζουν την οικονομική πολιτική και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Σεβαστός ο αγώνας τους, σεβαστή η προσπάθειά τους. Αλλά από εκεί και πέρα, σεβαστή η πατρίδα και το έθνος. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο.

Ακούω τα μέτρα σας για την οικονομία. Μπράβο, να δώσετε λεφτά στον κόσμο. Από πού θα τα βρείτε όμως, κύριε Πρωθυπουργέ; Οι πηγές της Ελλάδος είναι τρεις: δανεισμός, Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαγωγές με τουρισμό και ναυτιλία. Ο δανεισμός είναι ο βρόγχος, είναι γκιλοτίνα. Από την Ευρώπη και η δική σας Κυβέρνηση, η προηγούμενη και της Νέας Δημοκρατίας ήταν τόσο ασυνεπής, που χάσαμε 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τα πακέτα που είχαν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έκαναν κάποιοι σωστά τη δουλειά τους. Χαμένα λεφτά. Να δώσουμε λεφτά. Πάλι θα δανειστούμε;

Έχετε αντιληφθεί, κύριε Πρωθυπουργέ, σε τι κατάσταση είμαστε; Οι εξαγωγές πέρυσι ήταν 8,7 δισεκατομμύρια. Οι εξαγωγές ήταν 27 δισεκατομμύρια. Έχουμε ένα άνοιγμα που μεγαλώνει το χρέος και το έλλειμμα, 20 δισεκατομμυρίων από τη διαφορά εισαγωγών-εξαγωγών. Είχαμε μείωση στον τουρισμό και στη ναυτιλία που μέχρι τώρα βοηθούσαν. Και αντί να βοηθήσετε τον τουρισμό και τη ναυτιλία, αντί να αναπτύξετε περισσότερο τα Υπουργεία, καταργείτε τα Υπουργεία. Δηλαδή η μόνη μας ελπίδα να βγούμε πάνω είναι από τον τουρισμό και από τη ναυτιλία και εσείς αντί να βοηθήσετε τους τομείς, τους καταργείτε και τους εντάσσετε στο Υπουργείο Οικονομίας που είναι στην οικτρότερη κατάσταση το Υπουργείο Οικονομίας. Αυτό κάνετε. Όπως καταργήσατε και το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου.

Και βεβαίως σας θυμίζω ότι ήταν μέσα στις προδιαγραφές για περαιτέρω συζήτηση, που είχε ζητήσει ο κ. Νίμιτς. Δεν ξέρω αν είναι η οδηγία του κ. Νίμιτς ή αν είναι δική σας κεντρική επιλογή, αλλά καταργήσατε, χωρίς κανείς να σας το επιβάλλει, χωρίς να έχετε μια πίεση, δυο Υπουργεία, τα οποία προσδιόριζαν, αν μη τι άλλο, την ύπαρξη της Ελλάδος, δυνατή και στη μια ακριτική περιοχή και στην άλλη ακριτική περιοχή.

Είναι μια σειρά πραγμάτων, τα οποία δείχνουν πού το πάτε. Τι σας πείραζε η λέξη «Εθνική» να την καταργήσετε από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας; Εκτός αν έχετε σκοπό να γυρίσουμε πάλι σε Ρεπούσια κείμενα.

Την καταργήσατε και από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Τι πρόβλημα υπάρχει με αυτή τη λέξη επιτέλους που φοβάστε;

Πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε γίνει η Κοινωνία των Εθνών, παγκόσμια. Μετά έγιναν τα Ηνωμένα Έθνη. Τώρα η λέξη «έθνος» έχει καταργηθεί από τη νέα τάξη. Από τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων απαγορεύεται η λέξη «εθνική» για εμάς. Εκείνοι τη χρησιμοποιούν.

Τους πυραύλους που έχουν στον Υμηττό τους λένε Πάτριοτ. Φανταστείτε να βγάζαμε εμείς κάτι και να το λέγαμε πατριώτη. Θα μας λέγατε εθνικιστές. Γιατί φοβόμαστε να υπερασπιστούμε το έθνος και τις έννοιες; Είναι μια νοοτροπία που πιστεύω ότι θα μας οδηγήσει σε βάραθρα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, για να βγείτε επάνω στην οικονομία χρειάζεστε λεφτά. Και τα λεφτά όπως είπα πριν είναι δάνεια. Άλλο τρόπο δεν έχετε. Ή δάνεια, ή αυτό που προτείνω εγώ. Τα κρυμμένα ελληνικά κεφάλαια. Τα δάνεια κοστίζουν. Ήδη η Νέα Δημοκρατία τα χρήματα τα οποία μάζεψε τα έδωσε κατά 60% για να εξοφλήσει δάνεια των δικών σας κυβερνήσεων. Κρυμμένα κεφάλαια. Οι Έλληνες έχουν τόσα λεφτά που μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο. Καταργείστε το πόθεν έσχες. Καταργείστε τα τεκμήρια και αφήστε να βγουν τα λεφτά από τα σεντούκια. Καλώς ή κακώς, κακώς βέβαια, κάποια λεφτά έχουν μπει στα σεντούκια. Αλλά από αυτά τα λεφτά η Ελλάδα δεν έχει ωφεληθεί τίποτα. Είναι αφορολόγητα, κρύφθηκαν. Εάν όμως αυτά τα λεφτά βγουν έξω και γίνουν ένα σπίτι, εγώ η Ελλάδα ωφελούμαι το 1/5 γιατί παίρνω το 19%.

Χρήματα υπάρχουν. Μην πάτε σε πρόσθετο δανεισμό από τη στιγμή που δεν μπορείτε να κάνετε εξαγωγές. Έχουν κλείσει όλες οι μονάδες. Έχω εδώ μία σειρά ποιες έκλεισαν μεταξύ του 2003 και του 2008. Η ΑΒΕΖ, η ΛΑΝΕΤ, ΤΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΛΑΝΑΡΑ, η ΑΛΤΕΚ, η ΕΛΝΤΙΣΚΟ, η ΦΑΓΕ στα Γιάννενα, τα ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ, τα ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ, η SIEMENS ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, η ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΟΙΑ, τα ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ της Ξάνθης, ΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑ ΚΑΤΣΙΚΗΣ, η ΒΙΑΜΥΛ, η ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΤ στη Χαλκίδα, η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ στη Θεσσαλονίκη, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ και τα δύο εργοστάσια.

Είναι επίσημο έγγραφο από τα Επιμελητήρια. Κάθε πέντε επιχειρήσεις που διαγράφονται, εγγράφονται δύο. Πέντε εργοστάσια φεύγουν, δύο καφετέριες γράφονται. Και επιτέλους μέχρι πότε το Α.Ε.Π. μπορεί να είναι αποδοτικό όταν βασίζεται πάνω στην κατανάλωση; Δεν είναι δυνατόν να αντέξει κανένα Α.Ε.Π. όταν βασίζεται στην κατανάλωση κατά 80%.Θέλουμε παραγωγή. Και η παραγωγή είναι δύο παράγοντες. Πατάξτε την γραφειοκρατία. Η γραφειοκρατία δεν είναι μόνο ο κίνδυνος της καθυστέρησης, αλλά είναι και όλοι οι μεσάζοντες που θέλουν να πάρουν την μίζα τους.

Σας άκουσα κύριε Πρωθυπουργέ να λέτε τη λέξη διαφάνεια, περισσότερες από δέκα φορές και μου άρεσε. Βέβαια διαφάνεια εξ ορισμού σημαίνει αόρατα. Εμείς θέλουμε χειροπιαστά και απλά. Η επόμενη λέξη που είπατε πολλές φορές είναι η πράσινη ανάπτυξη. Σας λέω λοιπόν, να προσέξετε γιατί ήδη ετοιμάζεται ραγδαίως ένας στενός φίλος του κινήματος από τον οποίο εσείς αποστασιοποιηθήκατε όταν συζητούσατε για την SIEMENS ο κ. Τρεπεκλής. Βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του περιβάλλοντός σας, για ρόλους τους οποίους κάποιοι από εμάς ξέρουν. Να μην πέσουμε πλέον σε πράσινα τρωκτικά.

Κύριε Πρωθυπουργέ, προσέξτε. Εμείς θα είμαστε εδώ. Και θα είμαστε αμείλικτοι. Δεν θα σας δώσουμε ούτε περίοδο χάριτος, ούτε θα σας χαριστούμε όπως ο κύριος Καραμανλής, γιατί αυτός ο τόπος χρειάζεται σαφώς Κυβέρνηση για να κυβερνηθεί, αλλά και Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και αυτό τον ρόλο αν και αριθμητικώς εμείς δεν τον έχουμε θα τον παίξουμε για το καλό της Ελλάδας και για να μπορέσετε εσείς να γίνεται καλύτερος.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.ΟΣ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οφείλω μία διευκρίνιση και μία ενημέρωση εξαιτίας μιας αποστροφής που έκανε κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ ο κ. Καρατζαφέρης.

Είπε ότι επιτέλους θα πρέπει να εφαρμοστεί ο Κανονισμός, δηλαδή να γίνεται μόνο προφορική η ανάπτυξη, των θέσεων, των επιχειρημάτων και συνολικά της ομιλίας.

Ακριβώς αυτό κάναμε, κύριε Καρατζαφέρη, εφαρμόσαμε τον Κανονισμό και θα σας θυμίσω για ποιο λόγο. Μου κάνει εντύπωση γιατί εσείς δεν είστε νέος Βουλευτής. Είστε παλαιός Βουλευτής και θα έχετε παρακολουθήσει πολλές προγραμματικές δηλώσεις.

Κάνω αυτή τη διευκρίνιση και διότι μεταδίδεται, όπως είναι γνωστό, τηλεοπτικά η συζήτησή μας, αλλά υπάρχουν και δεκάδες νέοι Βουλευτές στην Αίθουσα που πιθανά να αναρωτήθηκαν αν εφαρμόζουμε ή όχι τον Κανονισμό, επειδή ανέγνωσε ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Παπανδρέου τις προγραμματικές δηλώσεις.

Σας θυμίζω λοιπόν ότι χθες, όταν εκφωνούσα την Ειδική Ημερήσια Διάταξη, είπα ότι κατά τη συνήθη διαδικασία –όπως γίνεται πάντα- ο κύριος Πρόεδρος της Κυβερνήσεως θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις, γιατί τόσο το άρθρο 141 του Κανονισμού, που περιγράφει ακριβώς πώς γίνεται η παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων και την ψήφο εμπιστοσύνης που ακολουθεί, λέει ρητώς και χωρίς καμία επιδεχόμενη παρερμηνεία για ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Επίσης, το άρθρο 66 παράγραφος 3 αναφέρει ρητώς ότι είναι γραπτές οι προγραμματικές δηλώσεις. Αυτό γίνεται εδώ και δεκαετίες. Από τη Μεταπολίτευση και μετά πάντα οι προγραμματικές δηλώσεις αναγιγνώσκονται. Αυτά τα λέω προς διευκρίνιση, όπως είπα και για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία περί του αν εφαρμόζουμε τον Κανονισμό ή όχι. Τον εφαρμόσαμε. Αν δεν εφαρμοζόταν έτσι ο Κανονισμός, τότε θα υπήρχε πρόβλημα πράγματι περί μη εφαρμογής του Κανονισμού.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ορίστε, κύριε Καρατζαφέρη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Σας παραπέμπω λοιπόν να δείτε ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου σε προγραμματικές δηλώσεις. Αυτό είναι το ένα.

Δεύτερον, δεν μένω σ’ αυτό, δηλαδή αν ο κύριος Πρωθυπουργός διαβάζει από μέσα. Θα δούμε την εφαρμογή του Κανονισμού στα επόμενα. Να δούμε λοιπόν ποιος αντέχει να μιλάει «από στήθους» και ποιος δεν μπορεί, κύριε Πρόεδρε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)

Επιτέλους να εφαρμοστεί ο Κανονισμός, όχι μόνο σ’ αυτό, αλλά και σε άλλα θέματα που σας είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Καρατζαφέρη, πρέπει να σας πω ότι εγώ προσωπικά, με πολύ περισσότερη προσοχή απ’ ό,τι εσείς, παρακολουθούσα τις προγραμματικές δηλώσεις του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου ως Πρωθυπουργού σ’ αυτή εδώ την Αίθουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: