Τρίτη

Μερικές προτάσεις νέων βιβλίων, καθώς νομίζω δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για έναν Έλληνα από ένα καλό βιβλίο.

Είθισται κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να ανταλλάσσουμε δώρα με τους συγγενείς και φίλους μας. Σε μία προσπάθεια να βοηθήσω όσους φίλους της λίστας τηρούν αυτό το έθιμο, παραθέτω μερικές προτάσεις νέων βιβλίων, καθώς νομίζω δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για έναν Έλληνα από ένα καλό βιβλίο.

  • Εθνοκτονία εν εξελίξει του Κωνσταντίνου Ρωμανού από τις εκδόσεις Πελασγός (Χαριλάου Τρικούπη 14). Το καλύτερο βιβλίο για την λαθρομετανάστευση που έχω διαβάσει. Ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω του νομοσχεδίου για τους λαθρομετανάστες.
  • Αλλού και Κάπως: η καθ’ ημάς Δεξιά του Χρίστου Γούδη από τις εκδόσεις Patria (Ζαλοκώστα 5). Μία συλλογή δοκιμίων του γνωστού διανοούμενου για ιστορικές προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου της Δεξιάς.
  • Ματωμένες Μνήμες 1940-45 του Ιωάννη Μπουγά από τις εκδόσεις Πελασγός (Χαριλάου Τρικούπη 14). Ένα βιβλίο για την καταστροφική δράση του ΕΑΜ στην Πελοπόννησο με πολλές προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα.
  • Οι άγνωστοι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ 1974 του Αθανάσιου Χρυσάφη. Βιβλίο-ντοκουμέντο λοχία της ΕΛΔΥΚ κατά την τουρκική εισβολή με εκατοντάδες ανέκδοτες μέχρι τώρα φωτογραφίες.
  • Γεγονότα 1965-1977: τα άγνωστα παρασκήνια του Κωνσταντίνου Πλεύρη από τις εκδόσεις Ήλεκτρον (Ιπποκράτους 85). Η προσωπική μαρτυρία ενός ιστορικού στελέχους του εθνικιστικού χώρου για τα γεγονότα της περιόδου. Θα ακολουθήσει και δεύτερος τόμος.
  • Οι Μακιαβελιστές του James Burnham από τις εκδόσεις Κέδρος (Πεσμαζόγλου 5). Ένα έργο που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η έννοια της «δημοκρατίας» χρησιμοποιείται στο πλαίσιο των πολιτικών συγκρούσεων.
  • Η έννοια του πολιτικού του Carl Schmitt από τις εκδόσεις Κριτική (Πατησίων 75). Επανέκδοση ενός κλασικού έργου το οποίο αναφέρεται στην σημασία της Πολιτικής και στην κεφαλαιώδη πολιτική διάκριση μεταξύ Εχθρού και Φίλου.
  • Η τεχνική του πραξικοπήματος του Curzio Malaparte από τις εκδόσεις (Ανδρέα Μεταξά 12). Ένα έργο για το πώς πραγματοποιούνται και πως αντιμετωπίζονται τα πραξικοπήματα. Τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά του πραξικοπήματος, όπως το ορίζει ο Malaparte.
  • Η έξοδος από την κρίση του Κωνσταντίνου Κόλμερ από τις εκδόσεις Λιβάνη (Σόλωνος 98). Προτάσεις του γνωστού οικονομικού συντάκτη για την έξοδο της Ελλάδος από την οικονομική και την πολιτική κρίση.

Οι επιλογές και τα σχόλια είναι δικά μου και η λίστα προφανώς επιδέχεται συμπλήρωση.

Καλό διάβασμα, καλή χρονιά και ευτυχές το 2010 για όλους σας και για την Πατρίδα μας!

Θα πρέπει να προστεθεί και το «Λεξικό των αρχαίων ελληνικών και περιελλαδικών φύλων» του Δημ. Ευαγγελίδη Εκδόσεις ΚΥΡΟΜΑΝΟΣ;--

Νίκος Δούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: