Κυριακή

Ένας Έλληνας Πρίγκιπας


...στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ

Πολλοί ίσως να μην γνωρίζουν ότι ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας είναι ο τέως Πρίγκιπας της Ελλάδας Φίλιππος, γιός του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και εγγονός του Γεωργίου Α΄Βασιλέα των Ελλήνων. Σήμερα είναι γνωστός με τον τίτλο Δούκας του Εδιμβούργου.

Ο Φίλιππος είχε γεννηθεί στο παλάτι του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921 και ήταν τότε έκτος στη σειρά διαδοχής στον ελληνικό θρόνο. Μάλιστα είχε βαπτισθεί εκεί στην Κέρκυρα και είχε γίνει μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αργότερα ήλθε στην Αγγλία για να σπουδάσει στη Βασιλική Ναυτική Ακαδημία. Γνωρίστηκε τότε με την Πριγκίπισσα Ελισάβετ και το 1947 παντρεύτηκαν στο Λονδίνο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο όμως για να παντρευτεί τη διάδοχο του Αγγλικού θρόνου ο Φίλιππος έπρεπε να ασπασθεί την Αγγλικανική Ομολογία κι επίσης έπρεπε να απαρνηθεί τον ελληνικό τίτλο και να λάβει άλλους που θα του έδινε η Βρετανική Μοναρχία. Έτσι κι έγινε. Εχρίσθη Αγγλικανός από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι και έλαβε τρεις τίτλους που του προσέφερε το Αγγλικό Στέμμα. Αυτοί είναι: Δούκας του Εδιμβούργου, Κόμης του Merioneth και Βαρώνος του Greenwich. Αργότερα, όταν η Ελισάβετ ενθρονίσθηκε στον βασιλικό θρόνο της Αγγλίας προσέφερε στον Φίλιππο τον τίτλο του Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Φίλιππος είναι ιδιαίτερα δραστήριος στον φιλανθρωπικό τομέα, έχοντας στην ευθύνη και την αιγίδα του πολλούς Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς στην Αγγλία και διεθνώς. Μέχρι σήμερα στηρίζει σταθερά την σύζυγό του σε όλες της τις βασιλικές υποχρεώσεις και έχει κι ο ίδιος ένα μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων στις οποίες παρευρίσκεται και υποστηρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: