Τετάρτη

From: George Christakos

Sent: Tuesday, January 19, 2010 4:46 PM
Subject: Επιστολἠ στο Βἠμα Της Κυριακἠς


Εστειλα αυτἠ την επιστολἠ στο Βήμα της Κυριακἠς. Δεν γνωρἰζω αν τη δημοσιεὐσουν, αλλἀ ο συνδιασμὀς ειρωνεἰας και αλλαζονεἰας του αρθρογρἀφου (κ. Πρετεντἐρης) εἰναι αντιαισθητικἠ, κατα τη γνὠμη μου.

Γιατἰ, κατἀ τα ἀλλα προοδευτικοἰ ἀνθρωποι, πἐφτουν σε αυτὀ το επἰπεδου, εἰναι ἐνα μυστἠριο για μἐνα.

Τα δἐοντα

Γιὠργος Χριστἀκος
San Diego, CA


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

κ. Διευθυντἠ

Εφημερἰδα «Το Βἠμα Της Κυριακἠς»

Αθἠνα, Ελλἀς

epistoles@tovima.gr

San Diego, California, USA 17 Ιανουαρἰου 2010

Αγαπητἐ κ. Διευθυντἀ:

Εδιβασα με ενδιαφρον το ρθρο του κ. Πρετεντρη με ττλο «Εὐκολη Λὐση» (Βἠμα, Κυριακἠ 17 Ιανουαρἰου, 2010) στο οποἰο αντιμετωπἰζει με προφανὠς ειρωνικἠ διἀθεση την περἰπτωση διεξαγωγἠς δημοψηφἰσματος για το θἐμα της νομιμοποἰησης των (κυρἰως παρἀνομων) μεταναστὠν στην Ελλἀδα.

Κατ’αρχἠν εἰναι ατυχἠς και μἀλλον αντιαισθητικἠ η διακωμὠδηση εκ μἐρους του κ. Πρετεντἐρη της επιθυμἰας κἀποιων λαὠν να εκφρἀζουν την αποψἠ τους με ενεργὀ τρὀπο επἰ παντὀς επιστητοὐ. Φαἰνεται ὀτι κἀποιοι απὀ τοὐς Ελληνες δεν ἐχουμε υπερβεἰ το διπλὀ σὐμπλεγμα τοὐ «ξερὀλα» ὀσον αφορἀ εμἀς και του «κουτὀφραγκου» ὀσον αφορἀ τους ἀλλους λαοὐς της Δὐσης.

Πἐραν αυτοὐ, εἰναι γεγονὀς ὀτι στην Ελλἀδα δεν γἰνονται δημοψηφἰσματα. Το μοναδικὀ στη σὐγχρονη ιστορἰα ἠταν αυτὀ του 1974 περἰ Βασιλεἰας. Μἰα ακὀμη ευκαιρἰα ἠταν η περἰπτωση των ταυτοτἠτων (ἀλλη πονεμἐνη ιστορἰα και αυτἠ), αλλἀ και πἀλι κἀποιοι αρνἠθηκαν στο λαὀ το δικαἰωμα να εκφραστεἰ ενεργἀ.

Αυτἠ η κατἀσταση μἀλλον ἐλλειμα δημοκρατἰας δεἰχνει, δεδομἐνου ὀτι στις ἀλλες χὠρες της Ευρὠπης γἰνονται συχνἀ δημοψηφἰσματα –σε κἀποιες ἰσως μἐχρι σημεἰου υπερβολἠς (για τα standards του κ. Πρετεντἐρη, τουλἀχιστον). Στις δε ΗΠΑ, τα δημοψηφἰσματα, κυρἰως σε τοπικὀ (πολιτειακὀ) επἰπεδο, εἰναι τρὀπος ζωἠς (ἀλλοι «κουτὀφραγκοι» και αυτοἰ).

Στο ἀρθρο του, ο κατἀ τα ἀλλα συμπαθἠς κ. Πρετεντἐρης, ουσιαστικἀ αρνεἰται στοὐς Ἐλληνες το δημοκρατικὀ δικαἰωμα της συμμετοχἠς τους σε δημοψἠφισμα για σημαντικἀ θἐματα (ὀπως θἐματα δικαἰου, ιστορἰας, ταυτὀτητας, παρἀδοσης, καἰ ανθρὠπινης υποστασης), κἀτι που βἐβαια γἰνεται με τοὐς ἀλλους λαοὐς της Δὐσης, και πιθανὀν ὀχι μὀνο. Οπως περιφρονητικἀ γρἀφει, αυτὀ θα ισοδυναμοὐσε με «νὀμο του πλἠθους». Προφανὠς, κατἀ τον κ. Πρετεντἐρη, γιἀ αυτἀ τα θἐματα ποὐ μας αφορουν βαθὐτατα μποροὐν να αποφασἰζουν μὀνο κἀποιες ευκαιριακἐς «αυθεντἰες», εμεἰς οι υπὀλοιποι περισσεὐουμε.

Μα τι εἰδους πολἰτευμα εἰναι αυτὀ στο οποἰο ὀταν πρὀκειται για σοβαρἀ θἐματα ο λαὀς δεν κρἰνεται ἀξιος ἐστω και απλὠς να εκφρἀσει τη γνὠμη του, αλλἀ πρἐπει να αποφασἰζουν μὀνο κἀποιες ευκαιριακἐς «αυθεντἰες»; Αυτὀ δεν το διευκρινἰζει ο κ. Πρετεντἐρης. Κἀποιες καταστἀσεις ἐρχονται στο μυαλὀ, σἰγουρα ὀμως ὀχι το δημοκρατικὀ πολἰτευμα.

Τα δημοψηφἰσματα, λοιπὀν, ποὐ εἰναι αποδεκτἀ και δημοκρατικἀ ὀταν ψηφἰζουν ἀλλοι λαοἰ, δεν εἰναι ἐτσι ὀταν ψηφἰζει το «πλἠθος» των Ελλἠνων. Η μεταγλὠσσα ποὐ διαπνἐει το ἀρθρο τοὐ κ. Πρετεντἐρη εἰναι προφανἠς: ο Ελληνικς λαὀς δεν εἰναι ὠριμος δημοκρατικἀ, ὀπως εἰναι οι ἀλλοι λαοἰ. Αν αυτἠ εἰναι ὀντως η αλἠθεια, τὀτε προκὐπτουν κἀποια βασικἀ συμπερἀσματα που θα πρἐπει να απαντηθοὐν απὀ τον κ. Πρετεντἐρη αλλἀ και απὀ ἀλλους «πεφωτισμἐνους» της σὐγχρονης ελληνικἠς ιντελιγκἐντσιας. Για την οικονομἰα του χὠρου αναφἐρω τρἰα μὀνο ιδιαἰτερα ανησυχητικἀ συμπερἀσματα (ενὠ εἰμαι σἰγουρος ὀτι οι αναγνὠστες σας, ἐστω και αν ανἠκουν στο κατἀ Πρετεντἐρη «πλἠθος», θα μποροὐν να σκεφθούν πολλἀ ἀλλα).

Πρὠτο συμπἐρασμα: Ενας μη ὠριμος δημοκρατικἀ λαὀς που δεν μπορεἰς να τον εμπιστευθεἰς να ψηφἰσει σε δημοψηφἰσματα, δεν μπορεἰς να τον εμπιστευθεἰς να ψηφἰσει και σε εκλογἐς που θα πρἐπει να παρἀγουν δημοκρατικἐς κυβερνἠσεις (οι οποἰες θα αποφασἰσουν για πολλἀ κρἰσιμα θἐματα, συμπεριλαμβανομἐνων και των ανθρωπἰνων δικαιωμἀτων των πολιτὠν). Μποροὐμε να δεχθοὐμε κατι τετοιο; Γιατἰ αν το δεχθοὐμε, πολλἀ θἐματα μπαἰνουν σε νἐα βαση. Και ο νοὠν νοεἰτο.

Δεὐτερο συμπἐρασμα: Αφοὐ ἐνας ανὠριμος δημοκρατικἀ λαὀς ψηφἰζει σε εκλογἐς, εἰναι πολὐ πιθανὀ να ἐχουμε ανἀλογες (της ποιοτητος του λαοὐ) κυβερνἠσεις και κοινοβοὐλια στην Ελλἀδα. Κυβερνἠσεις ανἰκανες, δημαγωγικἐς και φαὐλες που εξελἐγησαν γιατἰ εκμεταλλεὐθηκαν τις αδυναμἰες του ανὠριμου «πλἠθους», και ὀχι γιατἰ επἐνδυσαν στα δημοκρατικἀ του κριτἠρια και ἠθος. Με ἀλλα λὀγια, ἐνας ανὠριμος δημοκρατικἀ λαὀς εἰναι πολὐ πιθανὀ να εκλἐξει μια ανἰκανη και φαὐλη κυβἐρνηση ποὐ εἰναι το ἰδιο ἠ και πιο ακατἀλληλη απὀ τον ἰδιο να παρει τις ὀποιες κρἰσιμες αποφασεις. Δηλαδἠ, φαὐλος κὐκλος. Μποροὐμε να δεχθοὐμε κατι τετοιο;

Τρἰτο συμπἐρασμα: Πἀλι κατἀ την Πρετεντἐρειο λογικἠ, το δημοψἠφισμα του 1974 περἰ Βασιλεἰας επἰσης δεν μπορεἰ να ηταν δημοκρατικὀ, αφοὐ συμμετεἰχε σε αυτὀ το ἰδιο ανὠριμο «πλἠθος». Δεν θυμἀμαι ὀμως κἀποιες αντιρρἠσεις κατἀ τοὐ δημοψηφἰσματος σε παρὀμοια βἀση απὀ τον κ. Πρετεντἐρη ἠ απὀ ἀλλους αρθρογρἀφους της εφημερἰδας σας εκεἰνη την εποχἠ. Εἀν ὀμως δεν εἰχαν εκφρασθεἰ αντιρρἠσεις τὀτε, γιατἰ γἰνεται κἀτι τἐτοιο τὠρα; Μἠπως τα κριτἠρια αυτἠς τἠς δημοσιογραφικἠς σχολἠς εἰναι υπἐρ το δἐον «ελαστικἀ» και τα επιχειρἠματἀ της υπἐρ το δἐον χιουμοριστικοσοφιστικἀ;

Συνεπὠς, εἰτε εμπιστευὀμαστε την ωριμὀτητα του λαοὐ σε ὀλα τα κρἰσιμα θἐματα (εκλογἐς, δημοψηφἰσματα κλπ.) εἰτε οχι. Τι διαλἐγει ο κ. Πρετεντἐρης;

Κλεἰνοντας θα παρακαλοὐσα για την δημοσἰευση αυτἠς της επιστολἠς στην εφημερἰδα σας στο ὀνομα του δικαιὠματος στο διἀλογο.

Με θερμοὐς χαιρετισμοὐς

Γιὠργος Χριστἀκος

San Diego, California, USA

Δεν υπάρχουν σχόλια: