Πέμπτη

"Φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε"


Σε κλοιό τρόμου βρίσκεται η Αθήνα! Οσοι ζουν στην πρωτεύουσα έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με αδίστακτες συμμορίες ατόμων που -για λίγα μόνο ευρώ- είναι σε θέση να αφαιρέσουν ακόμη και μια ανθρώπινη ζωή. Ειδικά για τους κατοίκους του κέντρου, εκεί όπου η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, ο φόβος και η απελπισία «συντροφεύουν» κάθε βήμα των τίμιων ανθρώπων. Η «Espresso» έκανε ένα οδοιπορικό σε περιοχές που «στενάζουν» από κάθε είδους εγκληματικότητα και κατέγραψε συγκλονιστικές ιστορίες ατόμων που έπεσαν θύματα κλοπής, αλλά και ήρθαν αντιμέτωποι με τον θάνατο: Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη, Μεταξουργείο, Αγιος Παντελεήμονας είναι κάποιες από τις συνοικίες που επιλέγουν να αφήνουν τα αιματηρά σημάδια τους ένοπλοι κακοποιοί, οι οποίοι σκορπούν ανεξέλεγκτα τον τρόμο.


Ομόνοια
«Φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους», αναφέρει αγανακτισμένη στην «Espresso» η Τζίνα Δημοπούλου, που ζει σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Ομόνοιας. «Προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα της πολυκατοικίας όπου μένω, αλλά δεν κατάφεραν να μπουν μέσα τελικά, καθώς ειδοποιήσαμε αμέσως την αστυνομία. Εδώ κάθε βράδυ δεν τολμάς να βγεις έξω γιατί στην “πέφτουν” από τσαντάκηδες μέχρι έμποροι ναρκωτικών και από ναρκομανείς μέχρι επαίτες. Ανυπόφορη είναι η κατάσταση και δεν μπορούμε με όλα αυτά που ακούμε να προβλέψουμε και πού θα πάει».

Την ίδια ακριβώς διαπίστωση έχει κάνει ο Κώστας Παναγιωτόπουλος, που είναι ιδιοκτήτης καταστήματος με ανδρικά είδη ένδυσης στην οδό Βερανζέρου. «Τα απογεύματα κυρίως μαζεύονται πέντε με έξι άτομα -κατά κύριο λόγο αλλοδαποί- έξω από τα μαγαζιά, δημιουργούν μεταξύ τους φασαρία προκειμένου να βγεις έξω να δεις τι γίνεται και να βρουν χρόνο να μπουκάρουν μέσα. Προτιμώ να κλείνω πιο νωρίς το μαγαζί μου παρά να ζζω με την αγωνία αν θα μπει κάποιος μέσα ή αν κάποιος με παρακολουθεί. Φοβόμαστε... Δεν μας φτάνει που χάνουμε την πελατεία μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και όλους αυτούς. Είμαστε λίγα μέτρα πιο κάτω από το Α.Τ. του κέντρου της Αθήνας, και όμως δεν υπολογίζουν τίποτα».


Μεταξουργείο
Η ίδια ακριβώς κατάσταση επικρατεί και λίγο πιο κάτω, στην περιοχή του Μεταξουργείου, όπου οι κάτοικοι έχουν πλέον αγανακτήσει, αφού οι περισσότεροι βρίσκουν συνεχώς τα αυτοκίνητά τους με σπασμένα παρμπρίζ και από μέσα να λείπουν διάφορα αντικείμενα. «Από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες συμμορίες δέκα ατόμων περπατούν στους δρόμους και πιάνουν “δουλειά”», λέει ο Γιάννης Καρφής, που ζει και εργάζεται κοντά στο μετρό του Μεταξουργείου. «Σπάνε τζάμια αυτοκινήτων, επιτίθενται στους περαστικούς ή ψάχνουν να βρουν τρόπο να μπουν στα μαγαζιά. Εδώ σε μας δύο φορές προσπάθησαν να μπουν μέσα, αλλά μόλις είδαν κόσμο δεν το τόλμησαν. Ενας πάντα από την ομάδα κρατά τσίλιες και οι άλλοι δρουν ανενόχλητοι. Ερχονται πελάτες μας, αφήνουν για λίγα λεπτά τα αυτοκίνητά τους και τα βρίσκουν σπασμένα».

«Χάσαμε την Ελλάδα χωρίς να έχουμε πόλεμο» τονίζει ο Μιχάλης Κυπριανίδης. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες αδίστακτοι ληστές αφαίρεσαν μέσα από το αυτοκίνητό του εμπόρευμα (δερμάτινα είδη) αξίας 5.000 ευρώ. «Τους έβλεπα να βγάζουν τα πράγματα μέσα από το αυτοκίνητο και δεν τους είπα τίποτα. Φοβήθηκα ότι αν με έπαιρναν είδηση, θα μου είχαν αφαιρέσει τη ζωή».


Πλατεία Βάθη

Μεγάλο είναι το ποσοστό της εγκληματικότητας και στην πλατεία Βάθη, όπου οι κάτοικοι πλέον είναι αποφασισμένοι να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. «Δεν κρατάω ποτέ τσάντα γιατί έχουν συμβεί τόσες κλεψιές που φοβάμαι», λέει η Ελένη Βλάχου και συνεχίζει: «Φωνάζουν, τσακώνονται, κλέβουν τους περαστικούς, αλλά και τα σπίτια μας και μόλις πας να τους πεις και μια κουβέντα, σου επιτίθενται. Νομίζουν ότι η χώρα μας είναι τσιφλίκι τους, και καλά κάνουν αφού δεν μας προστατεύει κανείς. Τελικά, αν εμείς οι ίδιοι δεν προστατέψουμε τους εαυτούς μας, θα φοβόμαστε να βγούμε έξω».

Την ίδια άποψη έχει και ο Γιώργος Ροζής, ο οποίος λίγα λεπτά πριν τη συνάντησή μας έγινε μάρτυρας μιας από τις εκατοντάδες συμπλοκές που καθημερινά πραγματοποιούνται ανάμεσα σε συμμορίες αλλοδαπών και αστυνομικούς. «Εχουμε καταντήσει να θέλουμε να εγκαταλείψουμε τις δουλειές μας, τα σπίτια μας, την πόλη αυτή. Οσο πάει η καθημερινότητά μας και γίνεται και χειρότερη. Φεύγεις από το σπίτι και δεν ξέρεις πώς, αλλά και αν θα γυρίσεις πίσω».


Πατήσια
Μαρτυρίες που συγκλονίζουν και που δεν αφήνουν ασυγκίνητους ακόμα και τους πιο σκληρούς. Ο γιος του Χριστόδουλου Κρουσταλλίδη από τα Πατήσια ήταν ένας από τους πολίτες που έχασαν με άδικο τρόπο τη ζωή τους, ύστερα από επίθεση αγνώστων στο κατάστημα όπου εργαζόταν. «Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε σκότωσαν το παιδί μου μέσα στη δουλειά του. Μπήκαν να τους ληστέψουν στο κατάστημα ΠΡΟ-ΠΟ όπου εργαζόταν ως υπάλληλος, τους αντιστάθηκε και το σκότωσαν. Από τότε έχουμε “πεθάνει” και εμείς μαζί του οικογενειακώς. Πού θα πάει αυτή η ιστορία; Ετσι θα χάνουμε τα παιδιά μας;» μας λέει.

Η Βούλα Κριτσέλη βγαίνει έξω από το σπίτι της μόνο για τα καθημερινά της ψώνια και πάντα πρωινές ώρες, οπότε φοβάται λιγότερο, όπως μας εκμυστηρεύεται. «Είναι άγιες μέρες και δεν μπορούμε να πάμε μόνοι μας ούτε στην εκκλησία! Εγώ φοβάμαι και περιμένω τα παιδιά μου να σχολάσουν για να με συνοδεύσουν μέχρι την εκκλησία και μόλις τελειώσει να έρθουν πάλι να με πάρουν. Δεν είναι κατάσταση αυτή! Σε βλέπουν να κρατάς τσάντα και τρέχουν πάνω σου».


Αγιος Παντελεήμονας
Στον Αγιο Παντελεήμονα, ακόμα και ενάμιση χρόνο μετά, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο. Ελάχιστοι Ελληνες κάτοικοι περπατούν στους δρόμους - οι περισσότεροι, μάλιστα, από αυτούς έχουν γίνει στόχοι επιθέσεων από αλλοδαπούς. «Ερχόμαστε να καθίσουμε λίγο στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και δεν ξέρουμε τι θα μας συμβεί» λέει ο Μιχάλης Διαμάντης. «Μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι είναι κάπως καλά, αν ξεχαστείς όμως και σε πιάσει το απόγευμα, εκεί την πάτησες. Παραμιλάμε όλοι μας».

«Μας χτυπάνε για 10 ευρώ» ανέφερε ο Δημήτρης Σπηλιώπουλος. «Προχθές περπατούσα στον δρόμο και με είχαν πάρει από πίσω. Ετρεξαν να μου επιτεθούν, αλλά για καλή μου τύχη πέρασε ένα περιπολικό και έκαναν πίσω».


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ
Φωτ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ




200 ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ 15 ΜΕΡΕΣ Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η εγκληματικότητα στη Αττική, όπως μαρτυρούν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας. Τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες σημειώθηκαν διακόσιες ληστείες, τριάντα εμπρησμοί σε αυτοκίνητα και τρεις δολοφονίες αθώων πολιτών που τόλμησαν να αντισταθούν στους ένοπλους κουκουλοφόρους.

Περιπολικά, πεζές περιπολίες και μοτοσικλετιστές της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και προσπαθούν να περιορίσουν τη δράση των κακοποιών. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, οι προσπάθειες αυτές -προς το παρόν τουλάχιστον- πέφτουν στο κενό. Οι πρωτοφανείς ληστρικές επιδρομές έχουν μετατρέψει τη ζωή των πολιτών σε κόλαση, ενώ ο τρόμος έχει φωλιάσει στις γειτονιές της Αθήνας. Οι εγκληματίες σπέρνουν τον πανικό και τον θάνατο για λίγα ευρώ. Η εγκληματικότητα είναι πανταχού παρούσα. Στο σπίτι μας, το σούπερ μάρκετ, την τράπεζα, την ταβέρνα, το κομμωτήριο. Τα ιδιαίτερα εντυπωσιακά στοιχεία της αστυνομίας αποτυπώνουν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο το καθεστώς τρόμου που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες.

Από τις 15 Μαρτίου μέχρι και χθες σημειώθηκαν στην Αττική διακόσιες ληστείες σε πολίτες και χώρους διακίνησης χρημάτων. Επίσης τριάντα εμπρησμοί σε αυτοκίνητα, κάδους απορριμμάτων, τραπεζικά υποκαταστήματα και αντιπροσωπίες αυτοκινήτων, ενώ σημειώθηκαν και τρεις δολοφονίες πολιτών, που θέλησαν να σώσουν το βιος τους.

Από την ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των στατιστικών στοιχείων προκύπτει ότι τους τελευταίους τρεις μήνες σημειώνεται κατά μέσο όρο μία ένοπλη ληστεία ανά δύο ώρες, μία εμπρηστική ενέργεια επίσης κάθε δύο ώρες, ενώ κάθε δεκαπέντε ημέρες ένας συμπολίτης μας πέφτει νεκρός από τις σφαίρες των ληστών. Την ίδια ανοδική πορεία ακολουθούν και οι τρομοκρατικές ενέργειες που εκδηλώνονται από τις εγχώριες οργανώσεις του λεγόμενου «ελληνικού αντάρτικου πόλης». Κάθε τέσσερις ημέρες σημειώνεται στην Αττική μία βομβιστική επίθεση.

Στα παραπάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι διαρρήξεις και οι κλοπές, καθώς είναι τόσο πολλές που δεν προλαβαίνουν ούτε οι αστυνομικοί να τις καταγράψουν.


 Θ. Π. ΠΑΝΟΥ



Ολα τα λεφτά για (λίγη) ασφάλειαΚαι συντάξεις δίνονται για τοποθέτηση συναγερμών
Ακόμη και όλη τη σύνταξή τους δίνουν σε συστήματα ασφάλειας κάποιοι φτωχοί απόμαχοι της ζωής προκειμένου να αισθανθούν λίγη σιγουριά! Τα αλλεπάλληλα -πολλές φορές και αιματηρά- κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων που σημειώνονται σε πολυτελείς βίλες των «χρυσών» προαστίων αλλά και σε φτωχικά διαμερίσματα του κέντρου σπέρνουν σε όλους την αβεβαιότητα, τον πανικό και τον τρόμο!

Ανήμποροι να υπερασπιστούν τις οικογένειες και τις περιουσίες τους και νιώθοντας την καυτή... ανάσα των διαρρηκτών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν στην εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας και στη συνεργασία με εταιρίες security προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενη εισβολή από ανεπιθύμητους «ποντικούς».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών που ειδικεύονται σε παροχές υπηρεσιών ασφάλειας, τα ποσοστά της εγκληματικότητας έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% σε σχέση με εκείνα των περασμένων ετών. Οι ίδιοι δηλώνουν στην «Espresso» πως τα τελευταία χρόνια οι πολίτες είναι τρομοκρατημένοι με την έξαρση της εγκληματικότητας και δεν διστάζουν να δαπανήσουν ακόμη και ένα ολόκληρο μηνιάτικο προκειμένου να εγκαταστήσουν ένα απλό σύστημα συναγερμού στο σπίτι τους. Μάλιστα, χαρακτηρίζουν την Εκάλη, το Ψυχικό και τη Φιλοθέη ως τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές της πρωτεύουσας.

Σπίτι-φρούριο με 7.000 ευρώ!

«Τα συστήματα ασφάλειας λειτουργούν αποτρεπτικά, αφού όταν οι ληστές βλέπουν ότι ένα σπίτι φυλάσσεται, δεν ρισκάρουν μια διάρρηξη που ενδεχομένως να τους οδηγήσει σε σύλληψη» δηλώνει στην «Espresso» ο Δημήτρης Ανδριώτης, διευθυντής του τμήματος Προσωπικού εταιρείας security που συνεργάζεται με επώνυμους, βιομήχανους, τράπεζες, εταιρείες και πρεσβείες.

Ο ίδιος συμπληρώνει: «Τελευταία υπάρχει αύξηση στη ζήτηση συστημάτων ασφάλειας. Οι περισσότερες κλοπές σημειώνονται σε περιοχές του κέντρου, όπως η Κυψέλη και τα Εξάρχεια, και αυτό γιατί τα πολυτελή σπίτια, που συνήθως βρίσκονται σε Εκάλη, Ψυχικό, Φιλοθέη, Βούλα, Βουλιαγμένη, είναι θωρακισμένα με πανάκριβα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Το κόστος για ένα σπίτι-φρούριο μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 7.000 ευρώ».

Διαρρήκτες έτοιμοι για όλα!

«Είμαι δεκαέξι χρόνια στον χώρο των φυλάξεων και έχω δει πολλά. Οι εποχές έχουν αλλάξει και οι διαρρήκτες είναι πλέον πολύ εξελιγμένοι και υποψιασμένοι. Ο,τι καινούργιο μέτρο ασφάλειας και να ανακαλυφθεί, αυτοί θα προσπαθούν να το αχρηστεύσουν» δηλώνει ο Αντώνης Κοριανίτης, ιδιοκτήτης εταιρείας security.

«Ολοι θέλουν να τοποθετήσουν συστήματα ασφάλειας, αλλά πολλοί δεν προχωρούν σε εγκατάσταση επειδή δεν έχουν τα χρήματα. Τα απλά συστήματα ξεκινούν από 500 ευρώ, ενώ υπάρχει δυνατότητα να γίνει σύνδεση του συναγερμού με το κέντρο λήψης σημάτων, ώστε να υπάρχει 24ωρη παρακολούθηση του χώρου».

Αναφορικά με τη φύλαξη βιλών ο κ. Κοριανίτης μάς λέει: «Τα πολυτελή σπίτια έχουν συνήθως καλύτερα συστήματα ασφάλειας, όπως για παράδειγμα ειδικές κάμερες οι οποίες περιστρέφονται και καταγράφουν τα πάντα. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να βλέπει μέσω Διαδικτύου τι συμβαίνει στο σπίτι του όταν λείπει. Ομως είναι ακριβές και μπορεί να φτάσουν τα 2.000 ευρώ η καθεμία. Πάντως, όσοι ενδιαφέρονται για φύλαξη του χώρου τους θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθούν σε κάποιον επαγγελματία».

Συναγερμοί για κάθε βαλάντιο
«Επειτα από μια διάρρηξη όλη η γειτονιά αναστατώνεται και προχωρεί σε εγκατάσταση συναγερμών» δηλώνει ο Γιώργος Κουτσαβλάκης, ιδιοκτήτης εταιρείας security. Ο ίδιος κάνει λόγο για σύγχρονα συστήματα που είναι πολύ αποτελεσματικά και εξηγεί: «Η τιμή των απλών ξεκινά από τα 700 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 1.200. Οι πολίτες είναι τόσο τρομοκρατημένοι, που σε πολλές περιπτώσεις δεν σκέφτονται το κόστος αλλά το επίπεδο θωράκισης της περιουσίας τους. Βέβαια, ένας συνταξιούχος των 700 ευρώ συνήθως τοποθετεί έναν απλό συναγερμό μικρού κόστους. Αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο, αφού λόγω ηλικίας θεωρούνται εύκολοι στόχοι. Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες πολυτελών σπιτιών που έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια ζητάνε τα καλύτερα και πιο εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας, που κοστίζουν περισσότερο. Αυτοί τοποθετούν περιμετρική κάλυψη με δέσμες λέιζερ, βάζουν περιμετρικές παγίδες και ραντάρ, κάλυψη με κάμερες που ελέγχονται είκοσι τέσσερις ώρες τόσο από τους ίδιους όσο και από εταιρείες security. Ετσι, όταν χτυπάει ο συναγερμός, ειδοποιείται αυτόματα η εταιρεία φύλαξης, που στέλνει όχημα επιτόπου για να τσεκάρει τι έχει συμβεί. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι “ποντικοί” δεν κάνουν διακρίσεις. Χτυπάνε τόσο στις καλές περιοχές όσο και στις φτωχογειτονιές». 


ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ




Σε Νέα Ερυθραία και Αλιμο έκανε σεφτέ ο... Δίας Tις πρώτες της επιτυχίες είχε χθες η νεοσύστατη αστυνομική ομάδα Δίας: συνέλαβε έναν επίδοξο ληστή τράπεζας στη Νέα Ερυθραία και άλλους δύο που έβαλαν στο στόχαστρό τους τράπεζα στον Αλιμο.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τον επίδοξο ληστή την ώρα που έβγαινε από το υποκατάστημα της Alpha Bank στη λεωφόρο Κηφισίας 340, στη Νέα Ερυθραία. Οπως είπε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν ο 56χρονος δράστης, οδηγήθηκε στην πράξη αυτή λόγω της απόγνωσής του από τα πολλά χρέη που του προκάλεσε η οικονομική κρίση αλλά και ο τζόγος.
«Αυτό που έκανε δεν ήταν οργανωμένη περίπτωση ληστείας, αλλά κάτι σαν απονενοημένο διάβημα», σχολίαζαν έμπειροι αξιωματικοί λίγο μετά την προανακριτική απολογία του 56χρονου. Πρόκειται για παντρεμένο άντρα χωρίς παιδιά, ο οποίος μπήκε στην τράπεζα φορώντας κοστούμι και κρατώντας εκτός από όπλο, ένα υψηλού σχεδιασμού πιστό αντίγραφο αυτοσχέδιας βόμβας.

Ο «ληστής», απειλώντας υπαλλήλους και πελάτες, πήρε τα χρήματα από τα ταμεία και ζήτησε να του ανοίξουν και το χρηματοκιβώτιο. Οταν μάλιστα ο υποδιευθυντής της τράπεζας του είπε ότι το χρηματοκιβώτιο είναι εξοπλισμένο με σύστημα χρονοκαθυστέρησης και θα πρέπει να περάσουν 8 λεπτά για να αποσφραγιστεί, ο 56χρονος... κάθισε αναπαυτικά στην καρέκλα και περίμενε.

Στο μεταξύ, ένας ταμίας είχε πατήσει το κουμπί του «βουβού» συναγερμού, ενώ ταυτόχρονα ο υποδιευθυντής καθοδήγησε για λόγους ασφαλείας υπαλλήλους και πελάτες προς το υπόγειο. Μόλις πέρασαν τα 8 λεπτά και άνοιξε η πόρτα του χρηματοκιβωτίου, ο ένοπλος άρχισε να οικτίρει την κακοδαιμονία του, καθώς αυτό περιείχε μόνο κέρματα. Δεν γνώριζε βέβαια ότι λίγο αργότερα θα ερχόντουσαν τα χειρότερα, καθώς έξω από την τράπεζα τον περίμεναν περισσότεροι από δώδεκα αστυνομικοί, οι περισσότεροι της νεοσύστατης ομάδας Δίας.

Οι Ράμπο της ασφάλτου λίγο αργότερα μαζί με συναδέλφους τους της Αμεσης Δράσης συνέλαβαν δύο άλλους επίδοξους ληστές, που επιτέθηκαν με βαριοπούλα στη βιτρίνα υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας στη λεωφόρο Βουλιαγμένης 550, στον Αλιμο. Οι δράστες (δύο ομογενείς από το Καζακστάν ηλικίας 50 και 47 χρόνων), απογοητευμένοι από την αντοχή του τζαμιού που δεν κατάφεραν να θρυμματίσουν, επιβιβάστηκαν σε ταξί (στο οποίο εργαζόταν ο πρώτος ως οδηγός) για να φύγουν από το σημείο. Λίγες εκατοντάδες μέτρα παρακάτω όμως, στη διασταύρωση με τη λεωφόρου Αλίμου, συνελήφθησαν. Μέσα στο ταξί, εκτός από τη βαριοπούλα, βρέθηκαν ένα αυτόματο όπλο Ούζι και ένα περίστροφο.



Οι απελπισμένοι «κακοποιοί» της διπλανής πόρτας
Ληστές που εισβάλλουν στις τράπεζες χωρίς κουκούλες, κάποιοι άλλοι που μεθούν για να πάρουν θάρρος και να περάσουν στην παρανομία, ασπρομάλληδες οικογενειάρχες είναι οι πρωταγωνιστές των τελευταίων αστυνομικών δελτίων. Ανθρωποι που γνώρισαν την ανεργία, την οικονομική κρίση και μέσα στην απόγνωση οδηγήθηκαν στις ληστείες για να λύσουν τα προβλήματά τους.

Οι ληστές αυτοί, είτε κινούνται μεμονωμένα είτε σε συμμορίες, ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους, καθώς εισβάλλουν στις τράπεζες όχι γιατί είναι κοινοί κακοποιοί, αλλά εξαιτίας του οικονομικού τους αδιεξόδου, όπως εξηγούν και οι υπεύθυνοι αξιωματικοί της αστυνομίας. Χαρακτηρίζονται χαμηλής επικινδυνότητας κακοποιοί, καθώς πρόκειται για οικογενειάρχες που χρεοκόπησαν και αδυνατούν ν’ αντεπεξέλθουν στα βάρη από τα δάνεια και τους τοκογλύφους, και, όπως πιστεύεται, αποτελούν τους πρωτοπόρους σ’ ένα καινοφανές είδος εγκληματικής δράσης, που αναμένεται ν’ αυξηθεί.

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι ένας ασπρομάλλης άντρας, πάνω από 60 χρόνων, που συνηθίζει να χτυπά τράπεζες στις περιοχές της Δάφνης, της Ηλιούπολης και του Αγίου Δημητρίου. Μάλιστα, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, «στέκεται σαν αναποφάσιστος αρκετή ώρα μέσα στις τράπεζες πριν βγάλει το πιστόλι και απειλήσει τους ταμίες». Ο ληστής με τα λευκά μαλλιά είναι φανερό ότι ήταν απελπισμένος και ξεκίνησε διστακτικά τις ένοπλες λεηλασίες, σχολιάζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., όμως απ’ ό,τι φαίνεται γλυκάθηκε και μέσα σε έξι μήνες έχει κάνει πέντε ληστείες αποσπώντας κάθε φορά μικρά χρηματικά ποσά.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά νεαρό άντρα που εφορμά κι αυτός «ξεσκούφωτος», είναι όμως περισσότερο επιθετικός και ήδη καταμετρά στο ενεργητικό του σχεδόν είκοσι ένοπλες επιθέσεις. Εξαιτίας του ότι είναι έντονα μελαψός, οι αστυνομικοί με σκωπτική διάθεση τον αποκαλούν ο «Τσιγγάνος ληστής».

Και ο θλιβερός αυτός κατάλογος μακραίνει μέρα με τη ημέρα. Πρόκειται για τους πιο ευάλωτους δράστες, ακριβώς επειδή δεν είναι επαγγελματίες, σχολιάζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη ένας άντρας, ο οποίος για να κατανικήσει τις αναστολές του κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και όταν πήγε στην τράπεζα που ήθελε να ληστέψει, χτυπούσε με βαριοπούλα τη τζαμαρία για να την σπάσει, ενώ δίπλα του ήταν ορθάνοιχτη η πόρτα. Αυτός συνελήφθη μισολιπόθυμος. Οπως είπε, ήταν καταχρεωμένος, είχε εξαντλήσει όλες τις κατηγορίες των δανείων από όλες τις τράπεζες, ενώ είχε «ξεχειλωμένες» όλες τις κάρτες με υπεραναλήψεις.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΪΒΑΖ



ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΕ (ΤΥΠΙΚΟ) ΕΛΕΓΧΟ!
Eνας απλός αστυνομικός έλεγχος λίγο έλειψε να καταλήξει σε μακελειό. Αστυνομικοί εντόπισαν μια παρέα να κινείται ύποπτα στην οδό Φαβιέρου στην Ομόνοια και την πλησίασαν για να κάνουν έλεγχο στα χαρτιά της. Ξαφνικά κάποιος από την παρέα, ένας 53χρονος έβαλε το χέρι του σε τσαντάκι μέσης και έβγαλε πιστόλι με πρόθεση να πυροβολήσει τους αστυνομικούς, όταν κατάλαβε ότι θα υποστεί έλεγχο.

Ευτυχώς, η αντίδραση των εκπαιδευμένων ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. ήταν αστραπιαία. Του έπιασαν το χέρι και έστρεψαν το πιστόλι προς το πεζοδρόμιο. Βέβαια το αίμα τους πάγωσε, καθώς ο 53χρονος πυροβόλησε δύο φορές στο οδόστρωμα.

Οι αστυνομικοί τον έριξαν κάτω, τον ακινητοποίησαν και τον αφόπλισαν. Μετά από έλεγχο που έκαναν στο τσαντάκι του βρήκαν μια κουκούλα, την οποία ο οπλοφόρος μάλλον χρησιμοποιούσε για τη διάπραξη ληστειών.

Ο 53χρονος Ελληνας οδηγήθηκε στην Ασφάλεια, όπου ανακρίνεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συμμετείχε ή όχι σε παράνομες ενέργειες. Παράλληλα, το όπλο δόθηκε στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για βαλλιστική έρευνα ώστε να διαπιστωθεί εάν έχει χρησιμοποιηθεί σε ληστείες ή άλλες παράνομες πράξεις.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΙ και να γράψω ότι και να πω πάει χαμένο γιατί το κοπάδι είναιβλαμένο και κομματικοποιημένο τόσο βαριά που και τα πιο βαριά ναρκωτικά δεν το πιάνουν καννννν...το ψοφίμι...Η μόνη λύση είναι να γίνει ένας κοινωνικός λαικός στρατός εφόσον η σάπια πολιτική εξουσία δεν βγάζει το στρατό στο δρόμο γιατί ο στρατός δεν είναι μόνο για εξωτερικό κύνδυνο αλλά και για εσωτερικό και σήμερα η χώρα δεν έχει καμιά ασφάλεια αλλά και τι σκατά έχει... Μονο κομματικά κρατικά σκυλιά που τσακώνουν τα χοντρά λεφτά και το λαό τον γράφουν εκεί που σας έγραψε η γερμανίδα Καγκελάριος και πολύ καλά έκανε.Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε τη χώρα να αμς καλέσετε να σας δείξουμε πως λειτουργεί ένα δημοκρατικό πολίτευμα και όχι τα σάλια της ελληνικής οχλοκρατίας που όλα τα ξέρει και τίποτα δεν ξέρει γιατί βγάζουμε κομματικά σκυλιά επιστήμονες και ηγέτες πολιτικούς ΛΥΚΟΥΣ...Ελάτα να δέιτε τι αστυνομία έχει στην κακιά Γερμανία ενώ στην καλή Ελλάδα οι αστνομικοί είναι ΜΠΑΤΣΟΙ και ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ και να γίνουν ΣΑΠΟΥΝΙΑ... λένε οι ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΙ αλλά ξεχνάνε τι ασφάλεια είχ εη Σοβιετική ΕΝΩΣΗ. Τέτοια ασφάλεια θέλουμε, να πάρουμε τα καλά του κομμουνισμού.