Με την ανεργία σε ορισμένες περιοχές να αγγίζει το 40%, την μαύρη απασχόληση να πλήττει ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους και τα λουκέτα να «πέφτουν βροχή» ακόμη και σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, η Βόρεια Ελλάδα εκπέμπει σήμα κινδύνου 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΚΙΤΣΙΔΗΣ 


Με την ανεργία σε ορισμένες περιοχές να αγγίζει το 40%, τη «μαύρη» απασχόληση να πλήττει ολοένα και περισσότερους εργαζομένους και τα λουκέτα να «πέφτουν βροχή» ακόμη και σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, η Βόρεια Ελλάδα εκπέμπει σήμα κινδύνου.
Στη Θεσσαλονίκη η ανεργία «καλπάζει» και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, περίπου 100.000 άτομα συνωστίζονται στις ουρές του ΟΑΕΔ αναζητώντας μία απασχόληση. «Η ανεργία έχει... χτυπήσει κόκκινο στην περιοχή μας. Τα ποσοστά αγγίζουν το 20% και ειδικότερα στους νέους εκτινάσσονται στο 35%», εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Νίκος Γιαννόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στον τελευταίο χρόνο η ανεργία έχει αυξηθεί κατά 4%. Μαζί της, όμως, αυξήθηκε και η ανασφάλεια των εργαζομένων, οι οποίοι προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους υποχωρούν απέναντι σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. «Η μεγάλη πληγή παραμένει η ''μαύρη'' απασχόληση, η οποία, ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις, αγγίζει το 60%», σημειώνει. «Οι επενδύσεις είναι παγωμένες και δεν κινείται τίποτε στην αγορά», εξηγεί ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Μαγόπουλος, συμπληρώνοντας πως η μείωση του τζίρου ειδικά στις βιοτεχνίες ένδυσης και υπόδυσης κυμαίνεται στο 40%.
Χαλκιδική
Το «δυνατό χαρτί» της Χαλκιδικής, ο τουρισμός, έχει δεχτεί το πιο ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση, συμπαρασύροντας όλους τους υπόλοιπους κλάδους. Εξι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται «στον αέρα», καθώς η προθεσμία για την επαναπρόσληψή τους εξέπνευσε χτες χωρίς να υπάρξει κάποια αντίδραση από τους εργοδότες. «Οι ξενοδόχοι αρνούνται να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία και επιμένουν να απασχολούν προσωπικό με καθεστώς ανασφάλειας ή ''μαθητείας''», δηλώνει στον «Α» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Αγγελος Πράτσας, προαναγγέλλοντας τετράωρη στάση εργασίας στις 16 Ιουνίου. Απελπιστική είναι η κατάσταση και στην αγορά του νομού. «Για πρώτη φορά φέτος το Επαγγελματικό Επιμελητήριο καταγράφει περισσότερες διαγραφές παρά εγγραφές νέων επιχειρήσεων», εξηγεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Γκιλής, τονίζοντας πως η μείωση του τζίρου αγγίζει το 40%.
Πιερία
Θύματα της ανεργίας είναι τρεις στους δέκα κατοίκους της Πιερίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου της περιοχής. Μία βόλτα στον πιο κεντρικό δρόμο της Κατερίνης, την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, αρκεί για να σχηματίσει κάποιος μία καλή εικόνα και για την κατάσταση που επικρατεί στον εμπορικό κόσμο. «Στη Μ. Αλεξάνδρου καταγράψαμε 17 ξενοίκιαστα καταστήματα, ενώ στους λιγότερο εμπορικούς δρόμους, όπως η Ανδρούτσου, τα λουκέτα ξεπερνούν τα 30», περιγράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.
Κιλκίς
Τους 3.000 αγγίζει ο αριθμός των ανέργων στο νομό Κιλκίς, ενώ καθημερινά νέα ονόματα προστίθενται στις λίστες του ΟΑΕΔ. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην αγορά του νομού, με την πτώση του τζίρου να κυμαίνεται στο 60%. «Για να κλείσει μία επιχείρηση πρέπει πρώτα να εξοφλήσει την εφορία, το ΦΠΑ, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες αδυνατούν να καλύψουν αυτά τα ποσά», αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Παύλος Τονικίδης.
Φλώρινα
Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και πέντε μήνες οι 65 εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του Φράγματος Τριανταφυλλιάς στη Φλώρινα. Η ανεργία καλπάζει και έχει φτάσει στο 24%. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχτεί ο κλάδος των οικοδομών, καθώς μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί μόλις τρεις άδειες. Μετά βίας τα βγάζουν πέρα και οι έμποροι της Φλώρινας, καθώς η πτώση του τζίρου εκτιμάται στο 30%.
Καστοριά
Μαραζώνουν μέρα με τη μέρα και οι άλλοτε κερδοφόρες επιχειρήσεις γουνοποιίας στην Καστοριά. Η πτώση του τζίρου κυμαίνεται στο 50%, ενώ όσες επιχειρήσεις παραμένουν στην αγορά παλεύουν καθημερινά για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Την ίδια ώρα, αυξημένα είναι και τα ποσοστά της «μαύρης» εργασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Γιώργο Μαλέα.
Πέλλα
Στο δρόμο βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες 45 εργαζόμενοι από την Πέλλα, όταν το εργοστάσιο στο οποίο απασχολούνταν έβαλε λουκέτο. «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και την ίδια ώρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ανύπαρκτοι. Αρκεί να σας πω ότι τα τελευταία πέντε χρόνια το κλιμάκιο του ΙΚΑ δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε έναν έλεγχο», καταγγέλλει η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εδεσσας, Βάσω Βότση. Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένονται 32 λουκέτα σε εμπορικά καταστήματα, όπου η πτώση του τζίρου έχει αγγίξει το 40%.
Ημαθία
Δραματική είναι η κατάσταση και στο νομό Ημαθίας, όπου η ανεργία κυμαίνεται στο 25%. Δεκαπέντε καταστήματα έβαλαν λουκέτο τους τελευταίους δύο μήνες. Ο τζίρος των καταστημάτων είναι μειωμένος κατά 30%, ενώ οι εγγραφές στο Επιμελητήριο Ημαθίας έχουν μειωθεί κατακόρυφα και φέτος στο πρώτο πεντάμηνο έφτασαν τις 250, έναντι 332 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Εβρος
Περίπου 300 θέσεις χάθηκαν από το κλείσιμο και τη συρρίκνωση κυρίως μικρών επιχειρήσεων από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Στάθη Μακρίδη. Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης, Απόστολος Γκιγκούδης, παρατηρήθηκε μείωση κατά 60% - 65% στον όγκο δουλειάς της οικοδομής. Η ανεργία υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει το 20%. Σημαντικό είναι το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας, καθώς έρχονται για δουλειά πολλοί αλλοδαποί με ημερομίσθιο γύρω στα 20 ευρώ.
Ροδόπη
Συνολικά 277 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Μαΐου με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 500 θέσεις απασχόλησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Κωνσταντίνο Λιούρτα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, υπάρχουν αρκετές καταγγελίες εργαζομένων για καθυστερήσεις στις πληρωμές τους, ενώ η ανεργία κυμαίνεται γύρω στο 25%.
Ξάνθη
Στο 70% - 80% εκτιμάται η ανεργία στον κλάδο της οικοδομής στο νομό Ξάνθης, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Αγγελο Μπεμπεκίδη, απασχολούνταν παλαιότερα περίπου 5.000 άτομα. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει αύξηση της «μαύρης» εργασίας, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Μπεμπεκίδης υπήρξε περίπτωση κατά την οποία μία επιχείρηση προσπάθησε να μειώσει κατά 30% τις αποδοχές των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, τόνισε ότι από την αρχή του 2010 μέχρι σήμερα το ισοζύγιο είναι αρνητικό καθώς έκλεισαν 240 επιχειρήσεις και άνοιξαν 227, ενώ οι τζίροι παρουσίασαν μείωση τουλάχιστον κατά 30%. Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης ανεβάζουν το ποσοστό ανεργίας πάνω από το 30%.
Καβάλα
Για μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων από πλήρη σε μερική απασχόληση στο 80% των μικρών επιχειρήσεων έκανε λόγο ο πρόεδρος της Εργατικού Κέντρου Καβάλας, Παναγιώτης Τιάκας, ο οποίος πρόσθεσε ακόμη ότι τον τελευταίο χρόνο χάθηκαν περίπου 400 θέσεις απασχόλησης από το κλείσιμο και τη συρρίκνωση τριών μεγάλων εταιριών. Ο κ. Τιάκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανεργία στην Καβάλα πλησιάζει στο 20%.
Δράμα
Περίπου 180 επιχειρήσεις έκλεισαν το πρώτο πεντάμηνο του 2010, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας,Κυριάκο Χαρακίδη. «Δυστυχώς, η άσχημη κατάσταση στην οποία η Δράμα βρίσκεται εδώ και δύο δεκαετίες έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επισημαίνοντας ότι οι τομείς που πλήττονται περισσότερο είναι η οικοδομή και ο κλάδος του αυτοκινήτου. Το ποσοστό ανεργίας στο νομό σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Χρήστο Βασιλειάδη, πλησιάζει το 30%.
Σέρρες
Με την ανεργία να πλησιάζει στο 35%, τη «μαύρη» εργασία να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και τις εργασιακές σχέσεις να καταρρακώνονται, ο νομός Σερρών αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερα προβλήματα όσο η χώρα βυθίζεται στην ύφεση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Αλκη Απιδόπουλο. Οπως χαρακτιριστικά ανέφερε, «πολλές επιχειρήσεις απασχολούν ανασφάλιστους Βούλγαρους εργάτες, ενώ όλες οι επιχειρήσεις εκτός από δύο έχουν προχωρήσει είτε σε μείωση ημερών απασχόλησης είτε σε μείωση του ωραρίου ή ακόμα και σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων».
Κοζάνη
Τις 15.000 πλησιάζει ο αριθμός των ανέργων στο νομό Κοζάνης, χωρίς να υπολογίζονται όσοι θα βγουν σύντομα στην ανεργία με τη λήξη των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και τη λήξη των συμβάσεων στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Αρη Κουρκούτα. «Αν προσθέσουμε σ' αυτούς και περίπου 3.000 ανέργους οι οποίοι δηλώθηκαν ως αγρότες για να έχουν βιβλιάριο ασθενείας του ΟΓΑ, θα φτάσουμε σε τρομακτικά νούμερα ανεργίας στο νομό», ανέφερε ο κ. Κουρκούτας περιγράφοντας μια ζοφερή κατάσταση με πολλές επιχειρήσεις να μην πληρώνουν το προσωπικό τους, άλλες να τους δίνουν τα μισά ένσημα ή ακόμη και καθόλου. Ο πρόεδρος των εργαζομένων επισήμανε ότι το ποσοστό της ανεργίας πλησιάζει στο 35% και τόνισε ότι η μόνη ελπίδα για ανάσα στο νομό είναι η λειτουργία της νέας μονάδας της ΔΕΗ, η οποία όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.
Γρεβενά
Στο 40% εκτιμάται η ανεργία στο νομό Γρεβενών από το Εργατικό Κέντρο. Ο πρόεδρός του, Λάζαρος Κυριαζίδης, περιέγραψε την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα. Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στους κλάδους της οικοδομής, όπου, σύμφωνα με τον κ. Κυριαζίδη, ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται περίπου σε 1.800 άτομα και στον τομέα του ξύλου σε 500.