Τρίτη

13ο Συμπόσιο της Σύμης

Με δυσκολία συγκρατούνται πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις εντυπώσεις που δημιουργούνται, από τη νέα σύνοδο του Συμποσίου της Σύμης, που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Παπανδρέου. Και που φέτος πραγματοποιείται στον Πόρο.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζεται το γεγονός ότι σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία για τη χώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου έφερε στην Ελλάδα κορυφαίες προσωπικότητες από το εξωτερικό, για να στηρίξουν επί της ουσίας τη χώρα.
Ο αντίλογος των «γκρινιάρηδων» έχει να κάνει με τις εντυπώσεις που ενδεχομένως δημιουργηθούν σε μερίδα του κόσμου, για έξοδα.

Ηγετικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο βρισκονται αυτη την εβδομάδα στην Ελλάδα και ειδικότερα στον Πόρο, όπου πραγματοποιείται φέτος υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου, το 13ο Συμπόσιο της Σύμης.

 
Μεταξύ αυτών, έχουν προσκληθεί και θα παραβρεθούν ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Λουίς Αγιάλα, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Κάθριν Άστον, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Poitou-Charentes Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας Έντι Ράμα και πολλοί ακόμα πολιτικοί ηγέτες, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και ακτιβιστές.

Υπό τον τίτλο “Fast Forward : Progressive ideas for Greece, Europe and the World”, το φετινό Συμπόσιο της Σύμης έχει ως βασικό στόχο την αναζήτηση πολιτικών και σχεδίων δράσης που θα συμβάλουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης για έξοδο της χώρας από την κρίση, τόσο χτίζοντας σε ήδη υπάρχουσες συνέργειες, όσο και προωθώντας καινοτόμες ιδέες και καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί επιτυχώς σε άλλες χώρες στο παρελθόν, όταν αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα με αυτά της χώρας μας.
Μέσα από την προσπάθεια αξιοποίησης των υγιών προοδευτικών δυνάμεων ολόκληρου του κόσμου, θα επιχειρηθεί η εξεύρεση δίκαιων, εφαρμόσιμων και αποτελεσματικών λύσεων στα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα. Υπηρετώντας την επιλογή της κυβέρνησης ‘να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία’, θα επιχειρηθεί η δημιουργική αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας και η άντληση ιδεών για πρακτικές λύσεις, όπως η προώθηση των επενδύσεων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η στήριξη του τουρισμού, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και οικονομίας.

Ιστορικά, το πρώτο Συμπόσιο της Σύμης (πρόκειται για ένα ανεπίσημο δίκτυο διεθνών προσωπικοτήτων με κοινό όραμα για προοδευτική προσέγγιση σε παγκόσμια θέματα), πραγματοποιήθηκε το 1998 στη Σύμη, από όπου πήρε και το όνομά του, εστιάζοντας σε ευρωπαϊκά θέματα ενόψει της επικείμενης τότε διεύρυνσης της ΕΕ και στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Έκτοτε, διακεκριμένες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται κάθε Ιούλιο σε διαφορετικό κάθε φορά ελληνικό προορισμό, προκειμένου να αναζητήσουν προοδευτικές λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν κάθε φορά τη διεθνή κοινότητα.

Φέτος, το πρόγραμμα του τετραημέρου - προβλέπει αρχικά τη σύσκεψη της Επιτροπής της Διεθνούς Σοσιαλιστικής για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Υποθέσεις υπό την προεδρία του Τζόζεφ Στίγκλιτς και παρουσία της Κάθριν Άστον . Η τελετή έναρξης του Συμποσίου, αρχισε με το καλωσόρισμα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και έναν σύντομο χαιρετισμό της κ.Άστον. Η κρίση της ηγεσίας στην Ευρώπη και τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον της ΕΕ εχει απασχολήσει την πρωινή συνεδρία της Τρίτης και η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα με σκοπό την κατάργηση των εμποδίων και τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων την απογευματινή.
Στην ατζέντα της Τετάρτης 14 Ιουλίου βρίσκεται «το νέο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης : πράσινες θέσεις εργασίας και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα», καθώς και η «νέα ταυτότητα της Ελλάδας στο εξωτερικό : 1001 ιδέες για προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα. Οι εργασίες του Συμποσίου θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 15 Ιουλίου, με επίσης δύο συνεδρίες, η πρώτη με θέμα «τι μάθαμε από την παγκόσμια κρίση και τι ακολουθεί στη συνέχεια : ιδέες για ατζέντα προοδευτικής ηγεσίας στην Ευρώπη» και η δεύτερη υπό τον τίτλο «ένας οδικός χάρτης για την Ελλάδα – εκτιμώντας τη σημερινή πραγματικότητα και διαμορφώνοντας την πολιτική και οικονομική εικόνα της νέας Ελλάδας». Αυτών, θα ακολουθήσει ανοικτή εκδήλωση για την τελετή λήξης του φετινού Συμποσίου της Σύμης.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ, 13Ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ

Ayala Luis, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Σοσιαλιστικής

ASHTON Catherine, Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική & Πολιτική Ασφάλειας, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ηνωμένο Βασίλειο

Barnett Anthony, Αρχισυντάκτης, openDemocracy.net, Ηνωμένο Βασίλειο

Ben Shahar Tal, Επισκέπτης Λέκτορας σε θέματα ηγεσίας, JFK School of Government, Πανεπιστήμιο Harvard, ΗΠΑ

DERVIS Kemal, Αντιπρόεδρος του Brookings Institution

Fishkin James, Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου για την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, Πανεπιστήμιο Stanford, ΗΠΑ

Glenny Misha, Συγγραφέας & Παρουσιαστής, Ηνωμένο Βασίλειο

GALBRAITH James, Κυβερνητικό Στέλεχος, Επιχειρηματικές Σχέσεις, Καθηγητής για θέματα κυβέρνησης, Πανεπιστήμιο του Σικάγο

Heifetz Ron, Λέκτορας σε θέματα Δημόσιας Ηγεσίας, JFK School of Government, Πανεπιστήμιο Harvard, ΗΠΑ

Ilves Toomas Hendrik, Πρόεδρος της Εσθονίας

Kaldor Mary, Καθηγήτρια & Διευθύντρια του Κέντρου Σπουδών για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση, LSE, Ηνωμένο Βασίλειο

Karlsson Mats, Διευθυντής για θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Σουηδία

Leipold Gerd, Πρώην Διευθυντής, Greenpeace International, Γερμανία

Medish Mark, Σύμβουλος, Carnegie Endowment for International Peace, ΗΠΑ

Naidoo Kumi, Διευθυντής, Greenpeace International, Νότια Αφρική

Ozdemir Cem. Πρόεδρος του Κόμματος Πρασίνων της Γερμανίας

Pagrotsky Leif, MP, Πρώην Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σουηδίας, SAP

Parker Richard, Λέκτορας και Senior Fellow, JFK School of Government, Πανεπιστήμιο Harvard, ΗΠΑ

PONTA Victor, Αρχηγός του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας

RAMA Edi, Αρχηγός του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Δήμαρχος Τιράνων

ROYAL Ségolène, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Poitou-Charentes, Γαλλία

Stanislaw Joe, Πρόεδρος του JA Stanislaw Group, ΗΠΑ

Stiglitz Joseph, Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Columbia, ΗΠΑ

URPILAINEN Jutta, Αρχηγός του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος της Φινλανδίας

Vejvoda Ivan, Διευθυντής, Balkan Trust for Democracy, Σερβία

Δεν υπάρχουν σχόλια: