Παρασκευή

Απότομο «φρένο» στις προσδοκίες για deal!

mergersΣτην πεζή πραγματικότητα «προσγειώνεται» το τραπεζικό σύστημα, καθώς κάθε ημέρα που περνά αποδεικνύεται ότι οι προσδοκίες για μεγάλα deal ήταν ανεδαφικές, τα σενάρια άγγιξαν και τα όρια της γραφικότητας, ενώ οι περισσότεροι τραπεζίτες είναι σήμερα περισσότερο απασχολημένη με την… επιβίωση στη δύσκολη καθημερινότητα για το σύστημα, παρά με το σχεδιασμό εντυπωσιακών συμφωνιών.
Τις τελευταίες ημέρες, στον απόηχο της πρότασης Σάλλα για διπλή εξαγορά κρατικών τραπεζών και των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών τεστ αντοχής, έκαναν το γύρο της αγοράς τα πιο απίθανα σενάρια τραπεζικών εξαγορών:
n  Η προβληματική ING, που δυσκολεύεται να αγοράσει ακόμη και ένα κτίριο γραφείων χωρίς άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη διάσωσή της, το 2008, από την ολλανδική κυβέρνηση, εμφανίσθηκε ως επίδοξος αγοραστής της Marfin Popular Bank. Η διοίκηση της τράπεζας που υποτίθεται ότι έγινε στόχος εξαγοράς δήλωσε άγνοια για την προσφορά, πολύ απλά γιατί τέτοια προσφορά ούτε υπήρξε, ούτε και θα μπορούσε να έχει συζητηθεί.
n  Η τουρκική Ziraat εμφανίσθηκε αίφνης στο προσκήνιο, από ένα δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο, να ενδιαφέρεται για την εξαγορά της ATEbank! Επρόκειτο, βέβαια, για άλλο ένα, διασκεδαστικό κατά τα άλλα, πλην όμως αβάσιμο σενάριο: όπως λένε έμπειρα τραπεζικά στελέχη, μόνο από μια μαζική κρίση παραφροσύνης θα αποφάσιζαν τα στελέχη μιας τουρκικής τράπεζας να αφήσουν τους ικανοποιητικούς ρυθμούς μεγέθυνσης της εσωτερικής τους αγοράς, για να εμπλακούν σε μια περιπέτεια στην μισοχρεοκοπημένη Ελλάδα και μάλιστα αναλαμβάνοντας την τύχη της μοναδικής ελληνικής τράπεζας που «κόπηκε» στα τεστ αντοχής και έχει μπροστά της μια μακρά περίοδο αναδιάρθρωσης.
n  Προς στιγμήν χθες, η επίσκεψη του Ν. Νανόπουλου στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών έδωσε το έναυσμα για νέες εικασίες στην αγορά. Αρκετοί έκαναν λόγο, με αφορμή και το γεγονός, ότι από τις δύο πλευρές δεν έγιναν «διαρροές» για το περιεχόμενο της συζήτησης, για κάποια πολύ σοβαρή μυστική συζήτηση, που ενδεχομένως να αφορά κάποια πρόταση της Eurobank για το Τ.Τ. και την ΑΤΕ, ή για την Εθνική Τράπεζα. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει λόγος να οργιάζει η φαντασία, καθώς από τη συνάντηση αυτή δεν προμηνύεται κάποια εντυπωσιακή εξέλιξη τις επόμενες ημέρες.
Όλα δείχνουν, ότι στο αμέσως προσεχές μέλλον, οι Έλληνες τραπεζίτες δεν αναμένεται να εμπλακούν σε μεγάλες συμφωνίες. Ακόμη και η διοίκηση Σάλλα στην Τράπεζα Πειραιώς, που διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις, κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το ενδεχόμενο να προχωρήσει σύντομα σε μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι έχει προσλάβει ως σύμβουλο την Goldman Sachs για τις επόμενες κινήσεις της, αλλά για να προχωρήσει σε μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει πρώτα να υπάρξει πρόοδος σε σχέση με την πρόταση εξαγοράς της ΑΤΕ και του Τ.Τ., αφού σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπάρχει λόγος άντλησης ενός τόσο μεγάλου ποσού (για 1,2 δις. ευρώ γίνεται λόγος).
Έτσι, οι προσδοκίες θεαματικών ανακατατάξεων περνούν και πάλι σε δεύτερη μοίρα και οι τραπεζίτες ασχολούνται με πολύ πιο… πεζά πράγματα της καθημερινότητας. Για παράδειγμα,
-          Οι περισσότεροι έχουν πολύ σοβαρούς λόγους να περιμένουν με αγωνία τον επόμενο γύρο τεστ αντοχής, που θα διεξαχθούν μεν από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά με αποφασιστικό ρόλο του ΔΝΤ στη διαδικασία. Κάθε «στραβοπάτημα» σε αυτούς τους ελέγχους θα φέρει έναν τραπεζίτη αντιμέτωπο με δύο απειλητικά ενδεχόμενα: να χρειασθεί να ολοκληρώσει άμεσα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες μια διαδικασία άντλησης κεφαλαίων από την αγορά, ή να πάρει το… πικρό φάρμακο της υπαγωγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
-          Οι ανησυχίες για τη ρευστότητα παραμένουν σταθερά στο προσκήνιο, ιδιαίτερα μετά την τελευταία ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που προανήγγειλε μεγάλα «κουρέματα» στην αξία των καλυμμάτων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για το δανεισμό τους. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σταθερά αποκλεισμένες από τη διατραπεζική αγορά, όπου μάλιστα μετά τα stress tests δεν φαίνεται να αποκαθίστανται οι ισορροπίες, καθώς τα προβλήματα εμπιστοσύνης παραμένουν σημαντικά και τα διατραπεζικά επιτόκια βρίσκονται σε ανοδική τροχιά. Μπροστά σε αυτές τις δυσκολίες, οι περισσότερες τραπεζικές διοικήσεις αναζητούν τρόπους να μεγαλώσουν τη «λίμνη» των καλυμμάτων που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν προσεχώς για δανεισμό από την ΕΚΤ και σε αυτή την κατεύθυνση αναμένονται το επόμενο διάστημα αρκετές κινήσεις έκδοσης καλυμμένων ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: