Δευτέρα

ΕΤΕ-Alpha: Η Ν. Υόρκη «βλέπει» νέα πρόταση!

ete_alpha_brok-bigΣε νέα, βελτιωμένη πρόταση «γάμου» από την Εθνική στη διοίκηση της Alpha Bank φαίνεται ότι «ποντάρει» η αγορά: το βράδυ της Παρασκευής, παρότι είχε γίνει γνωστό το «όχι» από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha, στο ταμπλό της Wall Street τα «χαρτιά» των δύο τραπεζών έκλεισαν με εντυπωσιακά ποσοστά ανόδου. Για την Alpha η άνοδος ήταν θεαματική (21,38%), για την Εθνική έφθασε το 6,76%.
Τα πιστοποιητικά διαπραγμάτευσης των δύο ελληνικών τραπεζικών μετοχών δεν «πάγωσαν» στη Νέα Υόρκη, όπως συνέβη στην Αθήνα με την αναστολή διαπραγμάτευσης που αποφασίσθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής. Στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, όπου θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετέχουν κυρίως θεσμικοί επενδυτές, γι’ αυτό και οι διακυμάνσεις της Νέας Υόρκης έχουν τη σημασία τους, η μετοχή της Alpha ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, πριν «προσγειωθεί» στο +21,38%, όπως και η μετοχή της Εθνικής.
Όπως διαμορφώθηκαν οι κεφαλαιοποιήσεις των δύο τραπεζών την Παρασκευή στην Ν. Υόρκη, το μήνυμα της αγοράς είναι ότι περιμένει μια βελτιωμένη πρόταση από την ΕΤΕ. Ενώ με βάση την πρόταση της Παρασκευής η συμμετοχή των μετόχων της Alpha στη «νέα» Εθνική θα διαμορφωνόταν κοντά στο 30%, με τη σχέση κεφαλαιοποιήσεων που διαμορφώθηκε στη Ν. Υόρκη το ποσοστό ανεβαίνει κοντά στο 33%.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ιστορικά το καλύτερο deal που έχει προσφερθεί από διοίκηση της ΕΤΕ στους μετόχους της Alpha ήταν αυτό του Θ. Καρατζά, το 2001. Με βάση εκείνη την πρόταση, που πάντως είχε διατυπωθεί σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές, οι μέτοχοι της Alpha θα έμεναν με ποσοστό άνω του 38% στη νέα τράπεζα.
Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών πέρασαν το Σαββατοκύριακο σε συνθήκες πίεσης, αξιολογώντας τα επόμενα βήματά τους:
 Από την πλευρά της Alpha εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκδοθεί σήμερα μια νέα ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου, που θα εξηγεί καλύτερα τους λόγους της αρχικής απόρριψης, «δείχνοντας» με τον τρόπο αυτό τα σημεία, όπου θα μπορούσε να βελτιωθεί η αρχική προσφορά, ώστε να γίνει δεκτή. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η διοίκηση της Alpha δέχθηκε και… διακριτικές πιέσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διευκολύνει τη συμφωνία.
Στην Εθνική, μετά το αρχικό «μούδιασμα» που προκάλεσε η απόρριψη, αφήνουν να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να κατατεθεί μια «γλυκύτερη» προσφορά για τους μετόχους της Alpha, πάντα σε κλίμα «φιλικής» συνεννόησης. Θα είναι όμως η τελευταία και θα διατυπωθεί με τη λογική του “take it or leave it”, ενώ δεν θα πρέπει να αναμένεται θεαματικά βελτιωμένη πρόταση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη σχέση ανταλλαγής, αφού θεωρείται ότι τα όρια της βελτίωσης είναι περιορισμένα.
Το δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει η διοίκηση της Alpha, στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των μετόχων, είναι αρκετά δύσκολο, επισημαίνουν αναλυτές:
-        Η πρόταση της ΕΤΕ εξαλείφει την ανάγκη να προχωρήσει η Alpha σε μια αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον κατά 1 δις. ευρώ, ώστε να επιστρέψει τα 940 εκατ. ευρώ κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχει λάβει η τράπεζα από το Δημόσιο και να είναι σε θέση να διανέμει μερίσματα, μπόνους στα στελέχη, αλλά και να «παίξει» από θέση ισχύος στο «μεγάλο παιχνίδι» των συγχωνεύσεων στο τραπεζικό σύστημα. Η αύξηση κεφαλαίου δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση για την Alpha, καθώς η αγορά θα πίεζε για μεγάλη έκπτωση (discount) στην τιμή διάθεσης –είναι χαρακτηριστικό, ότι η μετοχή της Alpha βρίσκεται σταθερά το τελευταίο διάστημα υπό την πίεση της υποτιμητικής κερδοσκοπίας στο ΧΑ. Επιπλέον, η δημιουργία μιας «ασφαλούς» και κυρίαρχης στον ελληνικό χώρο νέας τράπεζας θα απελευθέρωνε αξία για τους μετόχους της Alpha, παρότι θα έχουν τη δεύτερη θέση στη μετοχική σύνθεση του νέου σχήματος.
-        Από την άλλη, όμως, για τους μετόχους της Alpha είναι επώδυνο να «κλειδώσει» με τη συγχώνευση μια αποτίμηση των μετοχών τους, που αντιστοιχεί στο ήμισυ της λογιστικής τους αξίας και να βρεθούν μόνο με 30% συμμετοχή στη νέα τράπεζα. «Αναμφίβολα, αυτή δεν είναι η καλύτερη κατάληξη για μια ιστορική τράπεζα», όπως λένε αναλυτές. Επιπλέον, αρκετά υψηλόβαθμα και πολύ περισσότερα μεσαία στελέχη θα χρειασθεί να αποχωρήσουν από το νέο σχήμα. Τις επόμενες ημέρες μένει να φανεί αν η πρόταση της ΕΤΕ μπορεί να «γλυκάνει» αρκετά, ώστε καλύψει αυτές τις «πικρίες» και να γίνει αποδεκτή από την Alpha. Μεγάλη σημασία θα έχει, σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση της αγοράς στην Αθήνα: αν αρχίσει σήμερα κανονικά η διαπραγμάτευση των δύο μετοχών και οι τιμές τους «προσαρμοσθούν» στα δεδομένα του κλεισίματος της Ν. Υόρκης, η προσφορά της Παρασκευής από την Εθνική θα έχει ήδη ξεπεραστεί από την αγορά και δεν θα υπάρχει άλλος δρόμος για να προχωρήσει η συμφωνία από τη βελτίωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: