Δευτέρα

ΧΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ. Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΗ!

mavraganis-kourkoulas
Δύο γνωστές οικογένειες της Πάτρας, θα βρεθούν πλέον αντιμέτωπες στα Δικαστήρια. Η μία, αυτή του Κώστα Τζαβάρα και της Φαίδρας Δούρου, γονείς του άτυχου Πάνου και η δεύτερη, αυτή του νέου υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, η σύζυγος του οποίου οδηγούσε το μοιραίο τζιπ που χτύπησε τον άτυχο νεαρό ποδηλάτη.
Οπως γράφει η εφημερίδα "Κόσμος", στο άκουσμα της υφυπουργοποίησης του Πατρινού δικηγόρου και οικονομολόγου (την περασμένη Πέμπτη) η οικογένεια Δούρου «πάγωσε»! Αντέδρασαν όπως θα αντιδρούσε κάθε απλός άνθρωπος και ένα σωρό σκέψεις πέρασαν από το μυαλό τους.
Συγκλονιστικά τα όσα έγραψε στο facebook η Μαρία Δούρου, θεία του Πάνου:
"Πόσο ακόμα? ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΙ! Η κυρία με το μαύρο τζιπ που σκότωσε το παιδί μας είναι η σύζυγος του νέου υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη! Ας γινόταν και πρωθυπουργός ο άνθρωπος, αλλά ούτε μισό ψήγμα ανθρωπιάς; Ούτε μία κουβέντα συμπαράστασης ή παρηγοριάς σε αυτούς τούς γονείς που την ίδια ώρα που εκείνος και η οικογένειά του πανηγύριζαν για την νίκη τους; Ούτε ένα πλησίασμα ανθρωπιάς ενώ εκείνοι έκαναν το 40 ήμερο μνημόσυνο του αγγέλου τους; Τώρα καταλαβαίνουμε πολλά που δεν κόλλαγαν πριν..... εκεί καταντήσαμε; Πόσο ακόμα πόνος;".
Στην ιστοσελίδα της η Φαίδρα Δούρου, μητέρα του Πάνου δημοσιεύει φωτογραφίες του γιου της. Ο Γιάννης Τζαβάρας, θείος του Πάνου - αδελφός του πατέρα του άτυχου παιδιού Κώστας, σχολιάζει επίσης στο facebook: "Η οικογένεια δείχνει συγκλονισμένη και από ένα ακόμη στοιχείο! Σύμφωνα με ιστοσελίδα της Σύρου, την ημέρα που ο Πάνος έφευγε από τη ζωή, ο νυν υφυπουργός Οικονομικών και η σύζυγός του έκαναν διακοπές στο νησί, αφού εκεί διατηρούν εξοχικό! Αναμφισβήτητα οι πάντες έχουν δικαίωμα στις διακοπές. Όμως η οικογένεια δηλώνει πως κανείς από την οικογένεια Μαυραγάνη δεν συμπαραστάθηκε..."
panos-patra
panos-patra1
Τα ερωτηματικά που παραμένουν αναπάντητα
Αληθεύει πως επετράπη δύο με τρία μόλις εικοσιτετράωρα από το δυστύχημα στην οδηγό του μοιραίου τζιπ, το οποίο κτύπησε τον άτυχο Πάνο Τζαβάρα να παραλάβει το όχημα και να προχωρήσει άμεσα στην επισκευή του;
Την ίδια ώρα αληθεύει πως παρά τις επίμονες εκκλήσεις των συγγενών του άτυχου δεκαπεντάχρονου, να πάρουν το ποδήλατο στο οποίο αυτός επέβαινε, κάτι τέτοιο απαγορεύτηκε με επιχειρήματα τα οποία δεν ίσχυσαν στην περίπτωση του οχήματος που κτύπησε το αγόρι;
Εάν η στάση των αρμοδίων προκαλεί απορία με αφορμή τα δύο προηγούμενα ερωτήματα, δύο ακόμα περιστατικά δικαιολογούν σκέψεις ακόμα και για «σκιές» και «γκρίζες ζώνες», στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η Τροχαία Πατρών.
Το πρώτο αφορά στην προσπάθεια των διοικούντων την τροχαία Πατρών, να αποτρέψει τους γονείς του 15χρονου Πάνου Τζαβάρα - μόλις την περασμένη Κυριακή συμπληρώθηκαν σαράντα ημέρες από το θάνατό του - να προχωρήσουν στον ορισμό δικού τους εμπειρογνώμονα (Τεχνικού Συμβούλου) επικαλούμενοι απαγόρευση που προκύπτει από νόμο που δεν υπάρχει.
Το δεύτερο και σημαντικότερο που προκαλεί κάτι παραπάνω από εύλογες απορίες είναι το γεγονός, ότι η Τροχαία Πατρών όρισε ως εμπειρογνώμονα - Τεχνικό Σύμβουλο - πρόσωπο το οποίο είναι στην ίδια ασφαλιστική εταιρεία, που έχει τα ασφαλιστικά της συμφέροντα η οδηγός του μοιραίου τζίπ και σύζυγος του υφυπουργού κ. Γιώργου Μαυραγάνη και κατά συνέπεια υπάρχει τουλάχιστον ασυμβίβαστο.
Από τα πιο πάνω ερωτήματα γίνεται αντιληπτό πως την ώρα που ένα αγόρι έχανε τη ζωή του, κάποιοι λειτούργησαν τουλάχιστον περίεργα, προκαλώντας βαθύτερο πόνο στους γονείς και τους συγγενείς του και συγχρόνως δημιούργησαν σοβαρό προβληματισμό σε μερίδα της τοπικής κοινωνίας, η οποία καθημερινά πληροφορείται τι έχει συμβεί και ενώνει το πάζλ των περίεργων αποφάσεων και συμπεριφορών των υπευθύνων της Τροχαίας Πατρών.
Η απάντηση της Τροχαίας
«Όταν έχουμε τροχαίο ατύχημα ο ανακριτικός υπάλληλος κρίνει αν θα ορίσει πραγματογνώμονα. τότε τα αυτοκίνητα φυλάσσονται σε κάποιο χώρο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αφού τα είδαν οι πραγματογνώμονες, παρουσία του ανακριτικού υπαλλήλου, τότε και μόνο τότε επετράπη στους ιδιοκτήτες να τα παραλάβουν και σε καμία περίπτωση δεν ισχύει πως επιτρέψαμε στον ιδιοκτήτη του τζιπ να το παραλάβει αμέσως και κατ' εξαίρεση των όσων ισχύουν» δήλωσε ο Διοικητής της Τροχαίας Απόστολος Μαρτζάκλης.
Σε ότι αφορά το πότε επετράπη στην οικογένεια να παραλάβει το ποδήλατο στο οποίο επέβαινε ο άτυχος δεκαπεντάχρονος, ο κ. Μαρτζάκλης απαντώντας στις καταγγελίες δήλωσε «πως η οικογένεια λόγω της κρίσιμης κατάστασης του παιδιού δεν πήγε αμέσως να το παραλάβει, ενώ όταν ο αρμόδιος υπάλληλος τους είπε να το παραλάβουν η μητέρα κάνοντας χαρακτηριστικές κινήσεις του χεριού της λόγω των στιγμών που περνούσαν αρνήθηκε».
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ωστόσο οι απαντήσεις που έδωσε ο Διοικητής της Τροχαίας Πατρών στα δυο κρισιμότερα ερωτήματα που προκύπτουν από τις καταγγελίες. Ο κ Μαρτζάκλης αποδέχθηκε πως η υπηρεσία δεν επέτρεψε αρχικά τον ορισμό τεχνικού συμβούλου από την πλευρά της οικογένειας του θύματος γιατί όπως είπε «Σύμφωνα με το άρθρο 204 του κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διορισμός Τεχνικού Συμβούλου επιτρέπεται μόνο για κακουργήματα. Όμως η οικογένεια του δεκαπεντάχρονου απευθύνθηκε στον εισαγγελέα και ζήτησε να γίνει δεκτό κατ' εξαίρεση το αίτημα της, με τον εισαγγελέα να το κάνει δεκτό, με το σκεπτικό πως δεν υπάρχει ρητή διάταξη που να ,μην επιτρέπει ορισμό και στα πλημμελήματα και με παραγγελία του ζήτησε να επιτραπεί ο ορισμός δικού της συμβούλου».
Στις δηλώσεις του ο διοικητής της τροχαίας Πατρών απαντώντας στην καταγγελία ότι ορίστηκε τεχνικός σύμβουλος ο οποίος έχει συμφέροντα στην ίδια εταιρεία που είναι τα ασφαλιστικά συμφέροντα της οδηγού του τζίπ που τραυμάτισε θανάσιμα τον Π. Τζαβάρα επαληθεύει πως συνέβη κάτι τέτοιο τονίζοντας ωστόσο ότι «ο κάθε διοριστείς ως πραγματογνώμονας οφείλει εφόσον υπάρχει κώλυμα στο πρόσωπό του να το δηλώσει άμεσα και να ζητήσει την εξαίρεση του. Οι συγκεκριμένοι πραγματογνώμονες ελήφθησαν από τον πίνακα πραγματογνωμόνων που συντάσσει το συμβούλιο πλημμελειοδικών και σε καμία περίπτωση δεν μας ανέφερε ότι -ο ένας εκ των δυο - ήταν εξωτερικός συνεργάτης ασφαλιστικών εταιρειών»!!!
Συνεχίζοντας ο κ. Μαρτζάκλης επεσήμανε πως «όταν η οικογένεια του θύματος ανακοίνωσε πως ο ένας εκ των δυο πραγματογνώμονες που όρισε η τροχαία ήταν και συνεργάτης ασφαλιστικής εταιρείας των εμπλεκομένων αυτοκινήτων άμεσα τους ζήτησα να προσέλθουν και να κάνουν αίτημα εξαίρεσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: