Πέμπτη

Σκοπιανή προπαγάνδα: Ένα ανεδαφικό, αλλά καλά οργανωμένο σχέδιο

Της Λίας Παναγιά


Η προκλητική επιστολή του εθνικιστή πρωθυπουργού της πΓΔΜ κου Νικολά Γκρούεφσκι στον Έλληνα Πρωθυπουργό, είναι μέρος της τακτικής προπαγάνδας των Σκοπίων που έχει τη στήριξη κύκλων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Στην επιστολή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ζητά από την Ελλάδα να αναγνωρίσει την ύπαρξη της Μακεδονικής μειονότητας, αλλά και να επιτρέψει την είσοδο όλων όσων εγκατέλειψαν την χώρα κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου, αναγνωρίζοντας τους την ελληνική υπηκοότητα και επιστρέφοντας τους περιουσίες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τέτοιες κινήσεις είναι αναμενόμενες από την πλευρά των Σκοπίων μετά το μπλοκάρισμα της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτό που επιχειρούν τώρα τα Σκόπια είναι να στρέψουν πάνω τους τα διεθνή ΜΜΕ και την παγκόσμια κοινή γνώμη, παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως χώρα εχθρική απέναντι στις μειονότητες, τακτική η οποία στηρίζεται από «ανεξάρτητες» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Όπως αναφέρει στην πρόσφατη επιστολή του ο Ν. Γκρούεφσκι η νομοθεσία για τις μειονότητες και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, δεν συνάδει με τον χαρακτήρα μια χώρας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μπορεί η Ελλάδα να κέρδισε προσωρινά το διπλωματικό παιχνίδι με την άσκηση του Βέτο, τα Σκόπια, όμως, προχωρούν με συντονισμένες κινήσεις προπαγάνδας κατά της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2008 έχει οριστεί ως «Έτος της Μακεδονικής Γλώσσας» από τα Σκόπια, που κινητοποιούν μια παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης ξένων πανεπιστημίων αλλά και του ΟΗΕ για θέματα μακεδονικής γλώσσας και ιστορίας.

Ο ρόλος των ΗΠΑ



Οι ΗΠΑ στηρίζουν διαχρονικά τις θέσεις των Σκοπίων για την ύπαρξη μακεδονικών μειονοτήτων στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο κάτι τέτοιο συνέβη επί των ημερών του προέδρου των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπούς, στόχος της κυβέρνησης του οποίου υπήρξε η βαλκανική διεύρυνση του ΝΑΤΟ (είσοδος στη συμμαχία Αλβανία, Κροατίας και πΓΔΜ). Η διαχρονική, όμως, στήριξη αμερικανικών κύκλων συνοψίζεται σε τρεις άξονες: στις εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εκθέτουν διεθνώς της Ελλάδα, στις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων και στη συνεργασία Αμερικανών διπλωματών με μέλη του «Ουράνιου Τόξου», του πολιτικού κόμματος των επονομαζόμενων «Μακεδόνων» της Ελλάδας.

Ετήσιες εκθέσεις Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Το 1990 ο Κίσλινγκ συντάσσει την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάτρμεντ, όπου για πρώτη φορά γίνεται λόγος για την ύπαρξη «σλαβομακεδονικής μειονότητας», ενώ περιγράφεται με έντονο τρόπο η καταπίεση των μειονοτήτων στην Ελλάδα. Η επιμονή της αμερικανικής πλευράς για την παρουσία καταπιεσμένων πληθυσμών συνεχίζεται με τις εκθέσεις του ‘97 και ‘98 που κάνουν λόγο για την ύπαρξη τουλάχιστον 50 χιλιάδων «σλαβομακεδόνων», ενώ το ίδιο διάστημα ο αμερικανικός τύπος τροφοδοτείται με άρθρα που μιλούν για την απροθυμία της Ελλάδας να αναγνωρίσει τις «εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες». Η τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσδιορίζει την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στη βόρεια Ελλάδα, η οποία ομιλεί τη «μακεδονική», ενώ κατηγορεί την Ελλάδα για « περιορισμό του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων». Στις ισχνές αντιδράσεις της ελληνικής διπλωματίας όλα αυτά τα χρόνια, η αμερικανική πλευρά απαντά με παράδοξες διατυπώσεις σχετικά με την διαφορετικότητα που εμπερικλείει ο όρος «μειονότητα» ανάμεσα στην αμερικανική και ελληνική γλώσσα. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, θεωρούν αβάσιμη την ανησυχία των Ελλήνων για εδαφικές διεκδικήσεις των Σκοπίων σε περίπτωση που αναγνωριστεί «μακεδονική εθνότητα», αφού θεωρούν ότι η πΓΔΜ είναι ένα πολύ μικρό κράτος σε σχέση με την Ελλάδα.

Δηλώσεις Αμερικανών Αξιωματούχων
Τον περασμένο Απρίλη ο υφυπουργός εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ δήλωνε προκλητικά και χωρίς να κληθεί πως «Η μακεδονική γλώσσα υπάρχει. Ο μακεδονικός λαός υφίσταται». Σε αντίστοιχες διαπιστώσεις έχει προβεί και ο άλλοτε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς που λίγο πριν στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου δήλωνε πως «θα ήταν ντροπή εάν η Ελλάδα έθετε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων». Ο ίδιος είχε υιοθετήσει πλήρως τις θέσεις που είχε διατυπώσει η επικεφαλής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Φελίς Γκάερ «Η κακή μεταχείριση εκ μέρος της Ελλάδος των εθνικών, τουρκικών, αλβανικών και μακεδονικών μειονοτήτων της παραμένει λόγος ανησυχίας για τις ΗΠΑ».

Δραστηριοποίηση Αμερικανών Διπλωματών με μέλη του «Ουράνιου τόξου»
Αμερικανοί αξιωματούχοι που ήρθαν στην Ελλάδα ως παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεργάστηκαν με μέλη του «Ουράνιου Τόξου» του πολιτικού κόμματος που αποτελείται από τους αυτοαποκαλούμενους «Μακεδόνες». Το κόμμα έγινε δεκτό από τον Αμερικανό Πρόξενο της Θεσσαλονίκης Χόιτ Μπράιαν Γι και η συνεργασία τους αφορούσε «στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής σε σχέση με τις δυνατότητες που προφέρονται για διασυνοριακή συνεργασία και σε ζητήματα τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».



Απόρρητη επιστολή της ΕΥΠ για τη δράση του Αμερικανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με την απόρρητη επιστολή που απέστειλε η ΕΥΠ στις 19 Μαϊου προς το Υπουργείο Εξωτερικών και το περιεχόμενό της διοχετεύτηκε στον τύπο τον Ιούνιου του 2008, αποκαλύπτεται σχέδιο αποσταθεροποίησης της Μακεδονίας και της Θράκης. Το Αμερικανικό Προξενείο ξεπέρασε κάθε όριο θέτοντας ζήτημα νοθείας στις ευρωεκλογές για το κόμμα του «Ουράνιου Τόξου», από τον επικεφαλής του οποίου, Παύλο Βοσκόπουλο ζητήθηκε η στενή συνεργασία του, έτσι ώστε να βρεθούν αποδείξεις που θα στηρίξουν τα λεγόμενα των ΗΠΑ για κακομεταχείριση της «μακεδονικής μειονότητας». Σύμφωνα με διπλωμάτες, η «ευαισθησία» των ΗΠΑ στο να εγείρει συνεχώς θέματα μειονοτήτων έχει στόχο την διάσπαση της Ελλάδας σε κρατίδια, έτσι ώστε να ελέγχεται καλύτερα η περιοχή των Βαλκανίων που αποτελεί σημαντικό ενεργειακό πέρασμα.

Ίδρυμα Σόρος και φιλοσκοπιανή προπαγάνδα



Το ίδρυμα του μεγιστάνα δραστηριοποιείται σε 40 χώρες και χρηματοδοτεί Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στην Ελλάδα το ίδρυμα βρίσκεται πίσω από την ΜΚΟ «Ανοικτή κοινωνία» μέλος της οποίας είναι ο Παναγιώτης Δημτηράς ένθερμος υποστηρικτής του «Ουράνιου Τόξου» και υποψήφιος με την «Φιλελεύθερη Συμμαχία». Το ίδρυμα Σόρος χρηματοδοτεί επίσης το «Κέντρο για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία στη Νοτιανατολική Ευρώπη» που προωθεί την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων της ιστορίας.

Ο Τζορτζ Σόρος είναι γνωστός για τις φιλοσκοπιανές θέσεις του από το 1992 οπότε και ασκούσε έντονες πιέσεις στην αμερικανική ηγεσία για αναγνώριση του ονόματος της Μακεδονίας για τα Σκόπια. Οι πιέσεις του ενισχύθηκαν από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στα Βαλκάνια. Ο ίδιος αποτελεί έναν από τους ιδρυτές και κύριους χρηματοδότες του «Παρατηρητήριου του Ελσίκνκι», το οποίο έχει καταδικάσει αρκετές φορές την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων των «μειονοτήτων» της. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καταγγελία του «Ουράνιου Τόξου» για απαγόρευση αδειοδότησης ραδιοσταθμού στην Πέλλα σε αυτοαποκαλούμενους «Αυτόνομους Μακεδόνες».

Το διεθνές οικοδόμημα του μεγιστάνα Σόρος έχει στηριχτεί στην εμπλοκή ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Και εδώ εμπλέκονται τα σενάρια που αφορούν στην πολυδιάσπαση των Βαλκανίων. Η δημιουργία μιας ισχυρής Τουρκίας και της Μεγάλης Αλβανίας (έστω και αν τα Τίρανα δεν επιθυμούν την μετατόπιση του κέντρου του Αλβανισμού είτε στην Πρίστινα, είτε στο Τέτοβο), δύο χωρών συμμάχων των ΗΠΑ που θα αντισταθμίσουν την ενεργειακή επέλαση της Ρωσίας συνδέεται με τη δημιουργία εύθραυστων κρατιδίων στα Βαλκάνια.

Οι προκλήσεις των Σκοπίων συνεχίζονται

Την περασμένη Κυριακή στην έκθεση του ΕΟΤ στην Ιταλία, άγνωστοι έγραψαν με σπρέι συνθήματα πάνω στις ελληνικές γιγαντοαφίσες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής: «Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική» και «Ελευθερώστε τη Μακεδονία, σταματήστε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα». Ενώ και το περίπτερο της ΠΓΔΜ διαφήμιζε τον τουρισμό της με το σύνθημα: «Ελάτε για διακοπές στην Μακεδονία, την αρχαία πατρίδα του Μέγα Αλέξανδρου».

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη Πέμπτη η καταστροφή των προτομών των μακεδονομάχων Αγαπηνού Άγρα και Αντώνη Μίγγα στο χωριό Καρυδιά του Δήμου Έδεσσας. Είναι περισσότερο από σαφές ότι η φιλοσκοπιανή προπαγάνδα από όποια συμφέροντα και αν εξυπηρετείται, έχει εντείνει τους ρυθμούς της μετά την άσκηση του Βέτο στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.

Τα σενάρια θέλουν τις ΗΠΑ να στηρίζουν το αίτημα των Σκοπιανών στον αυτοπροσδιορισμό τους ως «Μακεδόνων» σε περίπτωση που αποδεχτούν την ονομασία με τον γεωγραφικό προσδιορισμό. Το ζητούμενο βέβαια, είναι το πως θα αντιδράσει η ελληνική διπλωματία σε αυτό το παραλήρημα αλυτρωτισμού των Σκοπίων, γιατί το να καταδικάζει απλώς τα φαινόμενα φανατισμού δεν αρκεί. Τα Σκόπια μέσω των συμμάχων τους έχουν στήσει ένα παγκόσμιο μηχανισμό για να διαμηνύσουν τις θέσεις τους. Η έλλειψη ιστορικής γνώσης, παράλληλα με τα ανεδαφικά πορίσματα για δήθεν καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα , μπορούν να στρέψουν την κοινή γνώμη με το μέρος της ΠΓΔΜ. Άλλωστε αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η άσκηση του Βέτο έχει δυναμική μόνο όταν ασκείται από πολύ ισχυρές χώρες και αργά η γρήγορα η Ελλάδα θα ξαναμπεί στις διαπραγματεύσεις κάνοντας σημαντικές υποχωρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: