Κυριακή

Θέλουν η περιοχή όπου υπήρχε εβραϊκό νεκροταφείο… να ανακηρυχθεί εθνικό έδαφος του Ισραήλ!!!

Θέλουν η περιοχή όπου υπήρχε εβραϊκό νεκροταφείο… να ανακηρυχθεί εθνικό έδαφος του Ισραήλ!!!
Όπως έγραψε σε άρθρο του ο δημοσιογράφος κ. Τζήμας το υπό κατασκευή μετρό της Θεσσαλονίκης έχει μπει στο στόχαστρο! Ραββίνοι και άλλοι επιφανείς Εβραίοι των ΗΠΑ δραστηριοποιούνται ώστε να πετύχουν την ανάκληση των σχεδίων που προβλέπουν τη διέλευσή του από το έδαφος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, όπου απλωνόταν το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο. Οι αξιώσεις τους μάλιστα αγγίζουν τα όρια της υπερβολής, καθώς ζητούν να επιστραφεί ο χώρος στο εβραϊκό έθνος, στο οποίο ισχυρίζονται ότι ανήκει!

Αφορμή, η διάνοιξη υπόγειου σταθμού στην περιοχή του ΑΠΘ, που όπως υποστηρίζουν θα βεβηλώσει το νεκροταφείο της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης, το οποίο καταστράφηκε το 1943 από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής και στον χώρο πάνω από τα χαλάσματα αναπτύχθηκε αργότερα η σημερινή πανεπιστημιούπολη. Προς τούτο προσπαθούν να κινητοποιήσουν, επιφανείς Εβραίους της Αμερικής αλλά και της Ελλάδας. Όπως μάλιστα προκύπτει από έγγραφα που διακινούν έχει παρέμβει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ασκώντας πιέσεις στην Αθήνα ώστε να προστατευθεί το νεκροταφείο από «περαιτέρω εισβολές».
Μάλιστα πολυμελής αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από κορυφαίους ραββίνους και κοσμικούς Εβραίους της Νέας Υόρκης, ταξίδεψε δύο φορές στη Θεσσαλονίκη όπου «οργάνωσε διαμαρτυρία» στον χώρο του εργοταξίου του μετρό στο ΑΠΘ, ενώ συναντήθηκε και με τον γενικό Αμερικανό πρόξενο κ. Χότι Μπράιαν Χι.

«Η περιοχή θα πρέπει να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες του: το εβραϊκό έθνος….»

Σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή»:
«Όσα είδα στη Θεσσαλονίκη με άφησαν άναυδο και ιδιαίτερα ενοχλημένο», γράφει ο ραββίνος Τζισκίγια Καλμάνοβιτς, στον ραββίνο Λαζάρ Ε. Στερν της Νέας Υόρκης αναφερόμενος στο νεκροταφείο και προσθέτει: «Το παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο καλύπτει μια τεράστια έκταση και εκτιμάται ότι περιλαμβάνει περισσότερους από 400.000 τάφους ανδρών και γυναικών και αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της μεγάλης ιστορίας των Εβραίων της Σαλονίκης, καθώς ο παλαιότερος τάφος χρονολογείται το 1493… Κάθε τόσο προστίθενται κτίσματα, λεωφόροι και παράδρομοι στο έδαφος όπου αναπαύονται επί αιώνες οι νεκροί Εβραίοι. Κάθε φορά που ανασκάπτουν τη γη, βεβηλώνουν ξανά και ξανά την τιμή των απανταχού Εβραίων… Η περιοχή του νεκροταφείου θα πρέπει να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες του: το εβραϊκό έθνος….»

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει παρέμβει για λογαριασμό της ελληνο-αμερικανικής εβραϊκής κοινότητας, ζητώντας την… «προστασία του νεκροταφείου ως προς περαιτέρω εισβολές και θρησκευτική βεβήλωση»!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: