Τρίτη

Το έγκλημα βασιλεύει στο κέντρο της Αθήνας

Το έγκλημα βασιλεύει στο κέντρο της Αθήνας
Αντρο παρανόμων γειτονιές από το Γκαζοχώρι ως την Κυψέλη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΟΝ. ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ, ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ
Παράνομες είναι κυρίως οι δοσοληψίες στην πλατεία Θεάτρου
Μ ια «αμαρτωλή» πόλη-γκέτο ανδρώνεται μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Από το Γκαζοχώρι ως και την Κυψέλη τμήματα του εμπορικού κέντρου αλλά και πάλαι ποτέ φιλήσυχες γειτονιές έχουν παραδοθεί στα χέρια του εγκλήματος και της μαφίας και μια μεγάλη «φέτα» γης, έκτασης πολλών χιλιομέτρων, έχει μετατραπεί σε πεδίον δόξης για εγκλήματα του ποινικού δικαίου. Εμπόριο λευκής σαρκός, παρεμπόριο και ναρκωτικά στο κέντρο, μαφιόζικα χτυπήματα και «προστασία» στον Αγιο Παντελεήμονα, κλοπές και διαρρήξεις στην Κυψέλη. Ενας κόσμος που αποκαλύφθηκε σε όλη του την αγριότητα την περασμένη Παρασκευή. Και σε όλα αυτά κορωνίδα οι φόνοι που γίνονται όλο και περισσότεροι στο βασίλειο του αθηναϊκού εγκλήματος. Προφανώς φαίνεται ότι οι αρμόδιοι συμβιβάζονται πια με την ιδέα της μειωμένης κυριαρχίας της Ελληνικής Δημοκρατίας στην ίδια της την πρωτεύουσα.

Μια «βρώμικη» πόλη φωλιάζει μέσα στο κέντρο των Αθηνών. Κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, ένα κομμάτι της πρωτεύουσας έχει παραδώσει την ψυχή στον διάβολο. «Ο κόσμος θέλει πρέζα...έλα για τη ζουζού!» φωνάζει, με «φαγωμένα» τα λόγια του, ένας ημίγυμνος εικοσάρης στην πλατεία Θεάτρου. Γύρω του κείτονται κορμιά ναρκωμένα: άλλος στις σκάλες, άλλος στο πεζούλι, άλλος πίσω από τον κάδο, ενώ σε ακτίνα δεκάδων μέτρων κάθε σκιερή γωνιά γίνεται βάση για νέους που «τρυπιούνται». Τι κι αν είναι μεσημέρι, τι κι αν η αγορά ακόμη μαζεύει, σε αυτήν την πλατεία όλα επιτρέπονται. Πίσω, προς την οδό Πειραιώς, στους γύρω δρόμους κάθε έννοια κράτους και δημοκρατίας έχει καταλυθεί. Κλεπταποδόχοι, «ελαφροχέρηδες», άστεγοι, τοξικομανείς και παρίες συγκρούονται διαρκώς. Πίσω από το δημαρχείο μία πιτσιρίκα φοράει ένα κολλητό, βρώμικο πορτοκαλί φουστάνι και τρύπια αθλητικά παπούτσια. Εχει μελανιές σε όλο της το σώμα, οι φλέβες της είναι τρυπημένες και πουλάει το κορμί της για 15 ευρώ. «Τα κάνω όλα» λέει, με ένα άδειο, κενό βλέμμα. Από τη Γερανίου ακούγονται ιαχές. «Πάλι πέφτει ξύλο;» αναρωτιέται σε σπαστά ελληνικά ένας υπάλληλος της περιοχής. Δύο ξένοι τουρίστες το βάζουν στα πόδια μόλις συνειδητοποιούν πού βρίσκονται.

Σοφοκλέους και Μενάνδρου ένα πολυπολιτισμικό μπουλούκι διαπληκτίζεται για μία ακόμη ημέρα. Μία Κινέζα πετάγεται από το μαγαζί της και μαζεύει τα παιδιά της. Κάθε οικοδομικό τετράγωνο και «βασίλειο» στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, όπου Σομαλοί, Σουδανοί και Ερυθραίοι συγκρούονται για τον έλεγχο των ναρκωτικών, της πορνείας και του εμπορίου. Μάλιστα τα περιθώρια εξάπλωσης δεν είναι πολλά αφού από την Πειραιώς και πίσω ο έλεγ χος έχει ρυθμιστεί αιματηρά εδώ και πολλά χρόνια. Το μόνο που θυμίζει την παλιά Αθήνα είναι οι μυρωδιές των μπαχαρικών.

Η λύση για τους κατοίκους της πόλης είναι απλή: η φυγή. Στο εμπορικό τρίγωνο των Αθηνών μετά βίας έχουν απομείνει 500 κάτοικοι. Ακόμη κι αν το θέμα της εγκληματικότητας στην περιοχή έφτασε στη Βουλή και στο γραφείο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Αντίστοιχα, λιγότερο η Κυψέλη και περισσότερο ο Αγιος Παντελεήμονας βρίσκονται σε διαδικασία μερικής εκκένωσης καθώς πολλοί έλληνες κάτοικοι της περιοχής νοικιάζουν ή πωλούν τα σπίτια τους όσο όσο σε αναζήτηση ειρηνικότερης περιοχής. Εξίσου μαραζώνει και η Αγορά. Μάλιστα επιχειρηματίες και κάτοικοι του αθηναϊκού κέντρου κατέθεσαν από κοινού αγωγές κατά του Δημοσίου τον περασμένο Μάιο για «παρακώλυση άσκησης επαγγέλματος» και «μείωση αξίας ακίνητης περιουσίας» καθώς, ενώ η εγκληματική δραστηριότητα ουδέποτε σταμάτησε, οι ευθύνες για τα προβλήματα έγιναν μπαλάκι μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών.

Τα τσεκούρια, τα σπαθιά και τα μαχαίρια της οδού Γερανίου την περασμένη Παρασκευή προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνη ο οποίος δήλωσε: « Οι υποκριτικές φωνές κάποιωνπου απλώς επισημαίνουν το πρόβλημα χωρίς να υποδεικνύουν τη λήψη μέτρων,προφανώς για να μη χαλάσει το πολιτικό προφίλ τους, είναι για επικοινωνιακούς ή “μελλοντικούς” στόχους». Ο κ. Κακλαμάνης υπενθύμισε «ότι ο Δήμος της Αθήνας έχει θέσει προ πολλού το πρόβλημα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας της πόλης σε όλους τους αρμόδιους φορείς,ακόμη και στον Πρωθυπουργό,ζητώντας από τον τελευταίο να θέσει θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για κοινή πολιτική αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης (κάτι το οποίο και έγινε) ιδιαίτερα για τις χώρες της μεσογειακής Ευρώπης». Ακόμη πρόσθεσε ότι ο δήμος «έχει απευθυνθεί στο υπουργείο Εσωτερικώνζητώντας από αυτό τη λήψη σκληρών μέτρων (άμεση απέλαση για τους εμπόρους ναρκωτικών και τους σωματεμπόρους) και αναμένουμε συνάντηση με την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.για το ίδιο θέμα».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Ανοιχτή Πόλη, με την οποία κατηγορεί τα αρμόδια υπουργεία και τον Δήμο Αθηναίων ότι «αποφεύγουν να αγγίξουν το θέμα». Ακόμη αναφέρει ότι κανείς δεν μιλάει «για την καταναγκαστική πορνεία και το trafficking κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας», την «υποχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ», την «αποτυχία της πολιτικής ασύλου», τις «ανύπαρκτες κοινωνικές υπηρεσίες και τους κερδοσκόπους των ακινήτων». Τέλος η Ανοιχτή Πόλη καλεί «τη δημοτική αρχή και τους φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής να ασχοληθούν σοβαρά με τα φαινόμενα πολλαπλού κοινωνικού αποκλεισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: