Πέμπτη

Η αλήθεια για τον θάνατο του Γρηγορόπουλου

Η αλήθεια για τον θάνατο του Γρηγορόπουλου


... ή "Αλέξη", όπως τον αποκαλεί λαϊκιστικώς όλη η πολιτική ηγεσία. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική απ' ότι την παρουσίασαν τα ΜΜΕ.

http://www.zougla.gr/news.php?id=16293

Όχι μόνο δε ζήτησε συγνώμη στην οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που τραυμάτισε θανάσιμα, αλλά κατηγορεί το 15χρονο για αποκλίνουσα συμπεριφορά, που δε συνάδει με την προσωπικότητα ενός εφήβου...

Για να αιτιολογήσει το χαρακτηρισμό του, ο ειδικός φρουρός, Επαμεινώνδας Κορκονέας, ισχυρίζεται ότι ο Αλέξανδρος άλλαζε πολύ συχνά σχολεία! Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι το θύμα και η παρέα του, πριν το επεισόδιο στα Εξάρχεια, συμμετείχαν σε επεισόδια που έγιναν στον αγώνα πόλο Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο κλειστό γήπεδο Χαλανδρίου, ενώ υποστηρίζει ότι το θύμα με την παρέα του θα έκανε επίθεση κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ! Επίσης... ποινικοποιεί τις εξόδους στα Εξάρχεια…!

Το απόσπασμα από το γραπτό του υπόμνημα του κατηγορούμενου στον 9ο ειδικό ανακριτή είναι χαρακτηριστικό:

«Αξίζει να αναφερθεί ότι ο θανών και η παρέα του, πριν έρθουν για να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πλήθος, το οποίο είχε συγκεντρωθεί και θα επιτίθετο, όπως συνηθίζεται κάθε Σάββατο, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, είχαν πάει στο κλειστό κολυμβητήριο Χαλανδρίου στον αγώνα πόλο Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού και είχαν συμμετάσχει στα επεισόδια που σημειώθηκαν και επέφεραν τον τραυματισμό πολιτών και του προπονητή του Ολυμπιακού με τη ρίψη πολλών αντικειμένων και σιδηρολοστών. Άλλωστε, έχω πληροφορηθεί ότι οι νέοι αυτοί, ενώ κατοικούν στο
Παλαιό Ψυχικό και είναι γόνοι πλουσίων οικογενειών συνεχίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια, τα οποία επιλέγουν ως χώρο διασκέδασης, αλλά και διάφορα γήπεδα, όπου προκαλούν επεισόδια, μην επιδεικνύοντας επομένως την αναμενόμενη συμπεριφορά και προσωπικότητα ενός 15χρονου εφήβου. Σημειωτέον δε, ότι ο θανών είχε αποβληθεί από τη Σχολή Μωραΐτη και άλλαζε πολύ συχνά σχολεία, γεγονός που αποτυπώνει μια αποκλίνουσα συμπεριφορά».

Σε ό,τι αφορά στο βράδυ του Σαββάτου, ο ειδικός φρουρός ισχυρίζεται ότι ειδοποίησε τόσο το Κέντρο Άμεσης Δράσης όσο και τη διμοιρία των ΜΑΤ, που βρίσκονταν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι υπήρχε ομάδα αναρχικών που τους επιτέθηκε.

Να πώς εκτυλίχθηκε το περιστατικό, που οδήγησε στο θάνατο του 15χρονου παιδιού, σύμφωνα με τον Επαμεινώνδα Κορκονέα:

«Στη συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη και Ναυαρίνου, δέχθηκα επίθεση από ομάδα 30 ατόμων, που μας έβριζαν και μας πετούσαν πέτρες, ξύλα, μπουκάλια, σιδερένια τασάκια, μάρμαρα και κροτίδες. Όντας πολύ ταραγμένοι και φοβούμενοι μήπως εγκλωβιστούμε και καούμε ζωντανοί στο περιπολικό, ενημερώσαμε το Κέντρο Άμεσης Δράσης και λάβαμε την εντολή να απεγκλωβιστούμε χωρίς περαιτέρω οδηγίες. Συμμορφούμενοι στην ανωτέρω εντολή, απομακρυνθήκαμε για την ασφάλειά μας και σταθμεύσαμε το περιπολικό επί της Χ. Τρικούπη 37… Προκειμένου να μην
αιφνιδιαστούν, ενημερώσαμε τα μέλη της διμοιρίας για την ύπαρξη της ανωτέρω επικίνδυνης ομάδας αναρχικών που μας επιτέθηκε…».

Για το παραπάνω μάλιστα, ότι ενημέρωσε δηλαδή για την ομάδα που τους επιτέθηκε, ο ειδικός φρουρός επικαλείται απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από το Κέντρο Άμεσης Δράσης.

Υποστηρίζει ότι στην αρχική ομάδα των αναρχικών, προστέθηκαν κι άλλοι και κινήθηκαν επιθετικά προς το μέρος τους, φωνάζοντας χαρακτηριστικά ότι θα τους σκοτώσουν και ξεκίνησαν μια, σφοδρότερη της αρχικής, επίθεση με κροτίδες, βόμβες μολότοφ, μάρμαρα, σιδερένια τασάκια και άλλα βαριά αντικείμενα, μιας και ήταν πλέον πεζοί.

«Ο συνάδελφός μου, ενώ δέχονταν την επίθεση, έκανε χρήση χειροβομβίδας κρότου λάμψης, για να ανακόψει την πορεία τους, πλην όμως εκείνοι συνέχισαν να κινούνται προς το μέρος μας σύσσωμοι, σφυροκοπώντας μας με τα προαναφερθέντα αντικείμενα και πετώντας βόμβες μολότοφ».

«Βλέποντάς τους πλέον σε απόσταση 10-15 μέτρων από εμάς και μη μπορώντας να αναχαιτίσουμε την επιθετική τους πορεία και ευρισκόμενοι σε κατάσταση φόβου για την ίδια μας τη ζωή, κινηθήκαμε για να φύγουμε, στρέφοντας την πλάτη μας προς το μέρος τους, ταυτόχρονα δε, για να διασφαλίσουμε τη διαφυγή μας, όντας ταραγμένοι και φοβισμένοι πλέον για τη ζωή μας, αφού το πλήθος δεν ανέκοψε την πορεία του, παρά τη ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης από το συνάδελφό μου, έβγαλα το υπηρεσιακό μου όπλο από τη θήκη με το ένστικτο της
αυτοσυντήρησης και έριξα δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, μπορεί και τρίτη, που δεν είχα συνειδητοποιήσει, αλλά μου την υπενθύμισε ο συγκατηγορούμενός μου σε ελάχιστη χρονική απόσταση μεταξύ τους, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της υπηρεσίας μου».

«Δεν αντιλήφθηκα ότι υπήρχε τραυματισμός»

«Ουδείς εκ των δυο μας αντιλήφθηκε ότι υπήρχε τραυματισμός. Δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε ότι κάποιος είχε πληγωθεί. Αφού οι μόνες βολές έγιναν στον αέρα προς αποθάρρυνση του μαινόμενου πλήθους από την καταδίωξή μας. Είναι αδύνατον, έστω και να υποτεθεί, ότι δήθεν σημάδεψα το πλήθος, πυροβολώντας 2-3 φορές, καθώς, αν είχα πυροβολήσει προς το μέρος τους τρεις φορές, θα είχαν πληγεί τουλάχιστον έξι άνθρωποι». Και συνεχίζει: «Ποτέ δε θα προέβαινα σε καμία τέτοια ενέργεια –χρήση όπλου εναντίον ενός ανθρώπου- πόσο μάλλον σε
βάρος ενός εφήβου, δεδομένου ότι και εγώ είμαι πατέρας τριών παιδιών».

«Εξοστρακισμός»

«Δεν υπήρξε εν ψυχρώ στόχευση του θανόντος. Η μόνη βεβαία και αδιαμφισβήτητη εκδοχή για το θανάσιμο τραυματισμό του είναι ο εξοστρακισμός μιας εκ των βολίδων που ερρίφθησαν προειδοποιητικά στον αέρα», πρόσθεσε ο ειδικός φρουρός στο γραπτό του υπόμνημα.

Υπό δρακόντεια μέτρα

Οι δύο ειδικοί φρουροί οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων, λίγο πριν τις 10:00 το πρωί, και κάτω από δρακόντεια αστυνομικά μέτρα. Μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια και από εκεί, από την εσωτερική σκάλα, στο γραφείο του ανακριτή, προκειμένου να μείνουν μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες.

Ακόμη και στους δημοσιογράφους δεν επετράπη η είσοδος στο κτίριο 9, όπου βρίσκεται το γραφείο του ανακριτή. Οι αστυνομικοί είπαν ότι ήταν εντολή του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου να μην επιτραπεί η είσοδος στους δημοσιογράφους, κάτι, ωστόσο, που διαψεύστηκε από τον προϊστάμενο.

Τι δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας

Ο συνήγορός τους, Αλέξης Κούγιας, δήλωσε ότι έχει στα χέρια του τα πρώτα στοιχεία της βαλλιστικής εξέτασης που, όπως υποστηρίζει, δικαιώνουν την άποψη του φρουρού και ότι πρόκειται για εξοστρακισμό.

Ο Αλέξης Κούγιας δήλωσε ότι πρόκειται για παρεξήγηση, υποστηρίζοντας ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας, της ιατροδικαστικής έκθεσης και της βαλλιστικής εξέτασης που συνεχίζεται, προκύπτει ότι πρόκειται για μία τραγωδία, αποτέλεσμα της ενέργειας του αστυνομικού να πυροβολήσει στον αέρα.

Όπως ενημερώθηκε από τους τεχνικούς συμβούλους, κ.κ Μιχαλοδημητράκη και Πουλάκη, η σφαίρα εξοστρακίστηκε και το βλήμα είναι λειασμένο από τη μία πλευρά, ενώ η πύλη εισόδου είναι από πάνω προς τα κάτω, στοιχεία που αποδεικνύουν πλήρως, σύμφωνα με τον κ. Κούγια, τον εξοστρακισμό. Το αν έπρεπε να πυροβολήσει ο αστυνομικός, θα το κρίνει η δικαιοσύνη. Εξέφρασε, επίσης, τη λύπη του προς τους κορυφαίους πολιτικούς ταγούς, οι οποίοι, όπως είπε χαρακτηριστικά, για να σώσουν το τομάρι τους, δε σκέφτηκαν ότι και ο κατηγορούμενος είναι
άνθρωπος.

Δε σκέφτηκαν ούτε ότι έχει τρία παιδιά, ούτε ότι έχει δύο διανοητικά καθυστερημένα αδέλφια υπό την προστασία του.

Ανέφερε επίσης ότι ανέλαβε την υπόθεση μετά από αίτημα της οικογένειας των κατηγορουμένων και της Ομοσπονδίας Ειδικών Φρουρών.

Ο συνήγορος των δύο ειδικών φρουρών έκανε λόγο για επιπολαιότητα κάποιων, που θέλησαν να αποσύρουν τα φώτα της δημοσιότητας από την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου και να περισώσουν την πολιτική τους περιουσία.

Κατηγόρησε, επίσης, συναδέλφους του για υποκρισία, καθώς, όπως είπε, ανέλαβαν την υπόθεση χωρίς εντολή και στη συνέχεια παραιτήθηκαν. Παράλληλα, υποστήριξε ότι έχει εντολή να προχωρήσει σε αναφορές σε βάρος αυτών των συναδέλφων του στους οικείους δικηγορικούς συλλόγους.

Τέλος, ο κ. Αλέξης Κούγιας άφησε αιχμές κατά άλλων συναδέλφων του, οι οποίοι, όπως δήλωσε, βάζουν πρώτα χρήματα σε λογαριασμούς δικαστικών και μετά αναλαμβάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: