Παρασκευή

Ενας υποψήφιος πλανητάρχης στο Νησί των Ιπποτών

Χαμογελαστός και απολαμβάνοντας τον ελληνικό ήλιο ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζον Μακ Κέιν βόλταρε χθες στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Ο Αμερικανός πολιτικός, συνοδευόμενος από τους γερουσιαστές Τζο Λίμπερμαν και Σούζαν Κόλινς, μετέβη προχθές το βράδυ στο Νησί των Ιπποτών και την επομένη το πρωί επισκέφθηκε το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, όπου ξεναγήθηκε από τον δήμαρχο της Ρόδου Χατζή Χατζηευθυμίου.

«Η Ρόδος είναι ένα ωραίο νησί με φιλόξενους κατοίκους», τόνισε ο κ. Μακ Κέιν, ο οποίος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι επισκέφθηκε για πρώτη φορά την πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων πριν από πολλά χρόνια ως αξιωματικός του Ναυτικού και πως από τότε του αρέσει να επισκέπτεται τακτικά το νησί. Τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι δύο γερουσιαστές εξέφρασαν το θαυμασμό τους για τις φυσικές ομορφιές του νησιού, ενώ συνεχάρησαν την Ελλάδα για την προσπάθεια που καταβάλλει σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Μετά την ξενάγηση στη μεσαιωνική πόλη οι τρεις γερουσιαστές συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας μας Γιάννη Βαληνάκη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο κ. Λίμπερμαν εξέφρασε την αισιοδοξία του για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δύο κρατών οι οποίες, όπως είπε, θα γίνουν ακόμα πιο στενές μέσα στα επόμενα χρόνια. Με τη σειρά της η κ. Κόλινς τόνισε: «Είμαστε εδώ για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και να πούμε “ευχαριστώ” για την ευγενική στάση που έχουν δείξει οι Ροδίτες στους ναύτες μας όταν επισκέπτονται το νησί».

Τέλος, ερωτηθείς για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο κ. Μακ Κέιν τόνισε ότι υπάρχουν πάντα θέματα ανάμεσα στις δύο χώρες, ωστόσο επισήμανε ότι όσο περνούν τα χρόνια διαπιστώνεται σταθερή βελτίωση των σχέσεων. Εκτιμά δε ότι θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο. Οι τρεις γερουσιαστές αναχώρησαν για τις Ηνωμένες Πολιτείες αργά χθες το μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: