Δευτέρα

Δίωξη κατά καθολικού επισκόπου επειδή αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα.

Η εισαγγελία του Regensburg υπέβαλε αίτηση με την οποία επιδιώκει την ποινική δίωξη του αμφιλεγόμενου καθολικού επισκόπου του κρατιδίου της Βαυαρίας, Richard Williamson, με την κατηγορία της άρνησης του Ολοκαυτώματος και της υποκίνησης μίσους. Ωστόσο, ο αρμόδιος δικαστής είναι αυτός που θα αποφασίσει εάν τελικά επιταχυνθούν οι νομικές διαδικασίες για τη δίωξη του Williamson, ο οποίος είναι μέλος της συντηρητικής ιερατικής κοινωνίας «St. Pius X». Η διαδικασία μπορεί να δρομολογηθεί μόνο εάν ο κατηγορούμενος δεν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης και δεν απαιτείται ακροαματική διαδικασία. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου του Regensburg δήλωσε ότι «η υπόθεση βαίνει προς την καταβολή χρηματικού προστίμου και τίποτε άλλο».

Ένα χρόνο πριν, ο Williamson ξέσπασε λέγοντας ότι οι Ναζί ουδέποτε δολοφόνησαν Εβραίους σε θαλάμους αερίων κι ότι ο αριθμός των θυμάτων των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ανέρχεται σε μόλις διακόσιες με τριακόσιες χιλιάδες. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στη σουηδική τηλεόραση, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου της ιερατικής κοινότητας στο Zaitzkofen της Βαυαρίας και γι’ αυτό το λόγο δύναται να ασκηθεί δίωξη εναντίον του.

Αν και η εισαγγελία μελετά εδώ και μήνες την υπόθεση, δεν έχει καταφέρει και πολλά κι αυτό επειδή Σουηδοί αξιωματούχοι δεν επέτρεψαν στον δημοσιογράφο του καναλιού να καταθέσει στο δικαστήριο ως μάρτυρας. Η αντιπαράθεση γύρω από τον επίσκοπο καταρράκωσε το κύρος της καθολικής εκκλησίας, όταν ο πάπας Βενέδικτος προέβη σε άρση του αφορισμού του Williamson κι άλλων τριών επισκόπων (επίσης μέλη της κοινωνίας «St. Pius X») από τον πάπα Ιωάννη Παύλο το 1988. Η συγκεκριμένη συντηρητική θρησκευτική αίρεση απορρίπτει τη διδασκαλία του Βατικανού σχετικά με την θρησκευτική ελευθερία και την πολυφωνία, όπως επίσης και την ιδέα ότι οι Εβραίοι είναι τα «μεγάλα αδέλφια» των Χριστιανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: