Τρίτη

36 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ίσως να πρόκειται για την περισσότερο δύσκολη ιστορική εποχή για την ελληνική νεολαία. Η έρευνα που παρουσιάζουν σήμερα τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ, 36 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη ?73 (77% θεωρείται γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας για τη σύγχρονη Ελλάδα), προ

Το TV Χωρίς Σύνορα παρουσιάζει την έρευνα που διενήργησε η VPRC για το περιοδικό Επίκαιρα, με αντικείμενο τη νεολαία και την ελληνική κοινωνία, 36 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοεμβρίου 1973. Τα εντυπωσιακά ευρήματα παρουσιάζει ο επιστημονικός σύμβουλος της VPRC, Χριστόφορος Βερναρδάκης, η οποία ακολουθεί αυτούσια.


Ίσως να πρόκειται για την περισσότερο δύσκολη ιστορική εποχή για την ελληνική νεολαία. Η έρευνα που παρουσιάζουν σήμερα τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ, 36 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη ?73 (77% θεωρείται γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας για τη σύγχρονη Ελλάδα), προβάλλει ένα κλίμα γενικευμένης απαισιοδοξίας, κοινωνικής και πολιτικής δυσαρέσκειας, διευρυμένης αποστασιοποίησης από τους πολιτικούς θεσμούς και την πολιτική.

Η ανεργία δηλώνεται ως το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της ελληνικής νεολαίας σήμερα (81%) σε τέτοιο καταλυτικό βαθμό που εκ των πραγμάτων υποβαθμίζει όλα τα άλλα ανοικτά ζητήματα (Παιδεία, Φτώχεια, Ναρκωτικά).

Γενικευμένη είναι η παράσταση της ελληνικής κοινωνίας ότι η σημερινή νέα γενιά θα ζήσει σε χειρότερο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές (64%). Οι συνθήκες ζωής και εργασίας εκτιμάται ότι θα είναι χειρότερες σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές στην εύρεση εργασίας (82%), στις εργασιακές συνθήκες (71%), στα ασφαλιστικά δικαιώματα (72%), στον ελεύθερο χρόνο (64%), στη δημιουργία οικογένειας (85%).

Η γενικευμένη απαισιοδοξία παράγει (αυτονόητα) πολιτική αποξένωση. Κυρίαρχη είναι η γνώμη ότι οι Κυβερνήσεις στην Ελλάδα ασχολούνται λιγότερο απ?όσο χρειάζεται με τα προβλήματα της νεολαίας (67%). Η εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα είναι μόλις 12.5%, στα Μέσα Ενημέρωσης 15%, στο Κράτος και στη δημόσια διοίκηση 18%, στο Κοινοβούλιο 22%, στα Συνδικάτα και τον Συνδικαλισμό 25%. Διασώζεται από τους θεσμούς το Δημόσιο Πανεπιστήμιο (64%) και σε σημαντικά μικρότερο βαθμό η Εκκλησία (50%), η Αστυνομία (49.5%), η Δικαιοσύνη (46%).

Η όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων διαμορφώνει αναμφίβολα ένα εκρηκτικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία. Γεγονότα σαν κι? αυτά του περασμένου Δεκέμβρη 2008 θεωρείται από το σύνολο της κοινής γνώμης ως πολύ και αρκετά πιθανόν να επαναληφθούν (73%), την ίδια στιγμή ωστόσο που ως «κοινωνική εξέγερση» τα αξιολογεί πλέον μόλις το 29%.

Αναμφίβολα, η γενική εικόνα που προκύπτει είναι ζοφερή. Από την άποψη αυτή οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια δεν έχουν σχεδόν κανένα περιθώριο αποτυχίας.


Χρ.Βερναρδάκης
Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΑΠΘ / Επιστημονικός Σύμβουλος της VPRC

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΕΚΦΕΡΕΤΕ ΓΝΩΜΗ ΝΑ ΕΡΕΥΝΑΤΕ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΕΡΑΝ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΣΑΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ.
ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΝΩΡΙΣΕ ΕΝΑ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1968-1973 ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΕΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΜΕ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΦΘΑΣΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΟΣΑ(1971-1972) ΩΣ Η ΠΛΕΟΝ ΤΑΧΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ?
ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΤΟΤΕ ΕΞΑΛΕΙΦΘΗΚΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ, ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ, ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΤΟ 8ΩΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ, ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΧΡΕΗ, ΙΔΡΥΘΗΚΕ Ο ΟΑΕΔ, ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΛΠ?
ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΤΟΤΕ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΓΑ, ΔΡΟΜΟΙ, ΛΙΜΑΝΙΑ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ?
ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΤΟΤΕ Η ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΦΩΣ, ΝΕΡΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΩΡΙΟ?
ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΤΕΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (1968). ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΕ 150 ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ, ΜΕ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ, ΜΕ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΜΕ ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΜΕΛΙΩΝΑΝ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ?
ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΘΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΜΟ ΤΩΝ 7 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ? (1971)
ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ?
ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1973) ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 8 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ, ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ?
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Η ΕΣΤΩ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ Σ’ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ? ΒΓΗΚΕ Η ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΙ Ο 62ος ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ? ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ (ΒΗΜΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) ΒΓΗΚΕ Η ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΟΤΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 55-58% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΟ? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ?
ΕΓΩ ΔΕΝ ΛΕΩ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ. ΣΑΣ ΛΕΩ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΨΑΞΕΤΕ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ. ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΑΥΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟ. ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΝΑ ΜΗ ΣΤΕΡΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΚΦΕΡΕΙ ΑΠΟΨΗ. ΔΙΟΤΙ ΤΟΤΕ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΕΚΑΝΕ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Παιδια, δεν ειμαι υποστηρικτης του Δικτατορα σε καμμια περιπτωση, ωστοσο δεν μπορω να αγνοησω δυο – τρια πραγματακια τα οποια θεωρω σημαντικα και αξια αναφορας.
1] Ο Παπαδοπουλος υπηρξε πραγματικος πατριωτης και οτι εκανε με το αρρωστημενο μυαλο του , το εκανε χωρις ιδιοτελεια και χωρις πρωσωπικο οφελος [ μιλαω για την Δικτατορια] .
2] Ο Παπαδοπουλος με την Χουντα ειχε τη λαθεμενη ιδεα οτι θα επιβαλλει την ταξη ,με τον τροπο του και αυτο το πιστευε γιατι ειχε οραμα για την Ελλαδα και για την πατριδα του που την αγαπουσε.
Ο Παπαδοπουλος ,ποτε δεν πηρε μιζες και ποτε δεν μπηκε στη διαδικασια να εξυπηρετησει συμφεροντα , ουτε να ευνοησει τους λιγους οικονομικα σε σχεση με τους πολλους.
3] Στην εποχη του Παπαδοπουλου , υπηρχαν καποιες αξιες οπως η εθελοντικη εργασια υπερ της πατριδος με αποτελεσμα να μην επιτρεπεται σε κανεναν να αδιαφορει για τα προβληματα που υπηρχαν διπλα στην πορτα του.
Επιπλεον κανεις δεν μπορουσε να αυθαιρετει και να κανει οτι του καπνισει με αποτελεσμα να υπαρχει στη χωρα συγχυση και ασυδοσια!
Τονιζω και παλι οτι δεν ειμαι οπαδος της Χουντας , ουτε υποστηρικτης του Παπαδοπουλου , αλλα μερικα πραγματα πρεπει να τα τονιζουμε γιατι μαλλον τα πραγματα τωρα ειναι χειροτερα σε σχεση με τοτε!!!

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΚΟΥΕΙ. ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ 700 ΕΥΡΩ, ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ,ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ GOLDEN BOYS ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΟΝΟΥΣ ΤΩΝ 15000 ΚΑΙ 20000 ΕΥΡΩ, ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ Η ΜΙΖΑ ΤΟ ΚΛΕΨΙΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ, ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΚΛΕΙΣΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΕΒΑΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΖΙΝΟ, ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΛΑΔΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΧΙ ΓΙΑ 700 ΑΛΛΑ ΓΙΑ 400 ΚΑΙ 500 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ,ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΧΑΝΤΑΚΟΣΑΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΩΣΤΕ ΜΕΤΑ ΣΑΝ ΩΡΙΜΟ ΦΡΟΥΤΟ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΠΧ ΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ Η ΔΕΗ Ο ΟΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΦΕΛΙΑΣ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΧΙ ΩΣΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΛΛΑ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΓΙΣΤΟΠΙΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΟΤΑΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΟΝΟ ΔΡΟΜΟΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΡΑΓΕ ΤΟΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΟΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ? ΔΡΟΜΟΙ ΣΚΟΤΩΣΤΡΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ Η ΚΛΕΨΙΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΟΧΙ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΖΩΗ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΠΑΝΕ ΣΥΝΝΕΦΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΦΤΩΧΟΙ ΠΡΙΝ ΜΠΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΒΙΛΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΣΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΙΔΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΓΟΛΑΒΟΥΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ 700 ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΔΩΝ ΣΕ ΙΔΩΤΕΣ,ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΚΑΘΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΑΦΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Η ΟΠΟΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΔΥΝΑΤΟ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΦΟΥ ΠΟΛΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ. ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΥΠΟΥΛΗ ΤΩΡΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΜΕ ΕΝΑ ΜΑΝΔΥΑ ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

A KAI KATI ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΑ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΙΗΣΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΣΟΥ ΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΟΥ ΤΟΥ ΕΙΠΕ Σ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΧΡΗΜΑ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΕΤΟΧΩΝ , ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΣΙΜΠΗΣΕ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΦΟΥΣΚΕΣ, ΝΑΙ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΜΥΤΗ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΤΟΙΡΘΩΜΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΗ ΤΙΣ ΑΦΗΣΑΝ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟ ΝΑ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΕΟΡΤΟΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΔΟΔΑΝΕΙΑ ΕΦΘΑΣΑΝ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΠΛΗΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΧΡΕΗ 5000 ΚΑΙ 10000 ΕΥΡΩ, ΑΣΥΛΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΑΣΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΥΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑΙ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ.ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΟΥΝΤΑ