Δευτέρα

Γερουλάνος: ο trendy υπουργός Πολιτισμού

Παύλος Γερουλάνος: ο trendy υπουργός Πολιτισμού

Ίσως η πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της κυβέρνησης, ο Παύλος Γερουλάνος έχει ορκισμένους αντιπάλους και πιστούς συνεργάτες με πρώτο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ποιος είναι ο υπουργός-μυστήριο που θα κληθεί να χειριστεί τα θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού;

Ο Παύλος Γερουλάνος είναι 43 ετών και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Williams College και έκανε μεταπτυχιακά στα τμήματα Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Harvard και Διοίκησης Επιχειρήσεων του MIT. Πριν και κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής για την Photoelectron Corporation, καθώς και στις τράπεζες Alpha Finance και Barclays και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Hellenic Resources Institute στις ΗΠΑ.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, ειδικός συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών σε θέματα συντονισμού και γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού. Τον Ιανουάριο του 2006 ο Παύλος Γερουλάνος ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου και από τον Μάρτιο του 2008 ήταν γραμματέας του τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ. Είναι παντρεμένος με την Λάρα Μπαραζί, γόνο εύπορης οικογένειας χριστιανών του Λιβάνου που γνώρισε στην Βοστώνη, και έχει δύο κόρες.

Οι πολέμιοι του Παύλου Γερουλάνου τον χαρακτηρίζουν «αλεξιπτωτιστή της πολιτικής» καθώς γράφτηκε στο ΠΑΣΟΚ μόλις το 2001 έπειτα από 10ετή γνωριμία με τον Γιώργο Παπανδρέου. H οικογένεια του είναι μία από τις γνωστότερες της Κεφαλλονιάς και των κοσμικών κύκλων των Αθηνών, ενώ οι βασιλικές πολιτικές καταβολές της οδήγησαν πολλές φορές κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε σχόλια και υπαινιγμούς εναντίον του. Του χρεώνουν επίσης έναν άκρατο «αμερικανισμό» και κάποιοι είχαν ερμηνεύσει ως σαφή αιχμή κατά του Γερουλάνου το σχόλιο του Θόδωρου Πάγκαλου οτι επί Παπανδρέου στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ ακούγονταν μόνο αγγλικά με αμερικανική προφορά.

Οι υποστηρικτές του, από την άλλη, τον χαρακτηρίζουν «ανοιχτό πολιτικό». Θυμίζει περισσότερο μάνατζερ παρά βουλευτή, λένε. Αντιπαθεί τα κομματικά στεγανά καθώς και ο ίδιος δεν είναι παιδί του κομματικού σωλήνα. Πρώτο μεγάλο του στοίχημα στο υπουργείο Πολιτισμού θα είναι η αναστήλωση της ΕΡΤ. Ο ίδιος διαρρέει οτι θα προσπαθήσει να κάνει το κρατικό κανάλι ανταγωνιστικό στηριζόμενος στα Αμερικανικά πρότυπα.

Ο Παύλος Γερουλάνος είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου. Αντικρουόμενες πληροφορίες, μαρτυρίες και φήμες ακούγονται γι’ αυτόν. Εχθροί και φίλοι του πάντως συμφωνούν σε ένα πράγμα: «Ο Παύλος είναι παντού και πουθενά».

Το Fimes.gr συνεχίζει την παρουσίαση των «άγνωστων υπουργών» της κυβέρνησης με πληροφορίες πέρα από όσα αναφέρουν οι ίδιοι στο βιογραφικό τους. Όπως και οι υπόλοιποι, έτσι και ο Παύλος Γερουλάνος θα κριθεί από το έργο του.


Από συντηρητική οικογένεια με βασιλικές πολιτικές καταβολές, ο Παύλος Γερουλάνος έχει προκαλέσει σχόλια για την παρουσία του στο υπουργείο Πολιτισμού και την συνεργασία του με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Το βιογραφικό του Παύλου Γερουλάνου δείχνει την τεχνοκρατική του κατάρτιση και επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό των αντιπάλων του οτι είναι «ουρανοκατέβατος στην πολιτική». Εκτός από την μικρή έως ανύπαρκτη σχέση του με το ΠΑΣΟΚ, σχόλια μεταξύ των «συντρόφων» του προκαλεί και η στενή του σχέση με την οικογένεια του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ.

Οι φήμες λένε οτι ο ίδιος ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος βάφτισε τον Παύλο Γερουλάνο και το γεγονός αυτό συζητείται ιδιαίτερα στα πηγαδάκια του ΠΑΣΟΚ, όπως και το ότι ο πατέρας του ήταν υπασπιστής στην αυλή του βασιλιά. Ο Παύλος Γερουλάνος φοίτησε στο Ελληνικό Κολέγιο του Λονδίνου το οποίο είχε ιδρύσει ο τέως και μάλιστα ήταν συμμαθητής και φίλος με τον γιο του Κωνσταντίνου, Παύλο. Από το Ελληνικό Κολλέγιο του Λονδίνου πέρασαν εκατοντάδες αξιόλογες προσωπικότητες της διασποράς, όπως οι απόγονοι των μεγάλων εφοπλιστικών οικογενειών Γουλανδρή και Χανδρή, ο έτερος στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Φίλιππος Στράτος, ο Γιάννης Πατέρας και ο Γκίκας Γκούμας. Ο Παύλος Γερουλάνος έκανε επίσης παρέα και με την Αλεξία Γλίξμπουργκ στα γυμνασιακά του χρόνια.

Η οικογένεια του Παύλου Γερουλάνου

Ο Παύλος Γερουλάνος προέρχεται από οικονομικά ευκατάστατη οικογένεια της Κεφαλοννιάς με συντηρητικές πολιτικές καταβολές. Ο πατέρας του Μαρίνος Γερουλάνος υπήρξε μεταπολιτευτικά γενικός γραμματέας του υπουργείου Συντονισμού επί υπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είναι επίσης δισέγγονος του Κεφαλλονίτη γιατρού που ίδρυσε το Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, Μαρίνου Γερουλάνου.

Από τη μεριά της μητέρας του, είναι δισέγγονος του Αντώνη Μπενάκη που διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών του Ελευθέριου Βενιζέλου και ίδρυσε το γνωστό Μουσείο Μπενάκη. Κάτι που δεν ξέρουν επίσης πολλοί είναι ότι ο προπάππους του Παύλου Γερουλάνου, Αντώνης Μπενάκης, ήταν αδελφός της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα, η οποία ήταν και προγιαγιά του Αντώνη Σαμαρά. Με άλλα λόγια, Σαμαράς και Γερουλάνος είναι δεύτερα εξαδέλφια.

Η μητέρα του Παύλου Γερουλάνου, Αιμιλία Γερουλάνου, αρχαιολόγος με ειδικότητα στα βυζαντινά, είναι πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη. Η αδελφή του Ειρήνη Γερουλάνου υπήρξε επί χρόνια και παραμένει το δεξί χέρι του Άγγελου Δεληβοριά. Διευθύνει το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, είναι μια ευγενική, δυναμική γυναίκα, αφανής από πεποίθηση και σύζυγος του Πλάτωνα Μαυρομούστακου, καθηγητή Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η άλλη αδελφή του Παύλου Γερουλάνου, Δέσποινα Γερουλάνου, έκανε μια θριαμβευτική εμφάνιση στο θέατρο με προτροπή του Δημήτρη Χορν στον «Αρχιμάστορα Σόλνες» του Ιψεν (1984). Πρωταγωνίστησε στην ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Βαριετέ» (1985) και έπειτα αποσύρθηκε για να αφιερωθεί στην οικογένεια και στα παιδιά της.

Ο Παύλος Γερουλάνος είναι παντρεμένος με τη Λάρα Μπαράζι, από εύπορη οικογένεια χριστιανών του Λιβάνου και έχουν δύο παιδιά, την Τατιάνα και την Αλεξάνδρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: