Κυριακή

TO ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΒΡΑΒΑΥΣΕ ΑΓΓΛΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ














Την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, το κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση βράβευσε στο Παρίσι τον Άγγλο αρχαιολόγο GEORGE BORDMAN που είναι ΚΑΤΑ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο Bordman ταυτίζεται με την επίσημη (εχθρική για την Ελλάδα) γραμμή της Βρετανίας «τα Μάρμαρα πρέπει να μείνουν στην Αγγλία». Είναι ένα ερώτημα γιατί ένα Ελληνοκεντρικό ίδρυμα που ιδρύθηκε με τα χρήματα του εθνικού ευεργέτη Αριστοτέλη Ωνάση, σήμερα αποφασίζει να βραβεύσει έναν άνθρωπο που στηρίζει την ΜΗ επιστροφή των κλεμμένων αριστουργημάτων του Παρθενώνα – δηλαδή, ενός Βρετανού που είναι κατά της επανένωσης του σπουδαιότερου πολιτιστικού, εθνικού και αρχαιολογικού συμβόλου των Ελλήνων και ολόκληρης της ανθρωπότητας – των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οι αντιδράσεις ανάγκασαν το Ίδρυμα Ωνάση να προβεί σε ανακοίνωση όπου αναφέρει:
"Η θέση του Ιδρύματος Ωνάση υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα υπήρξε πάντοτε ένθερμη και κατ’ επανάληψη έμπρακτη. Μεταξύ άλλων, το Ίδρυμα Ωνάση οργάνωσε: 1. Το 2008, την εναρκτήρια εκδήλωση στην Αμερική για την οργάνωση της κίνησης των Φίλων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και της Επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Η κίνηση τελεί υπό την αιγίδα του Πρέσβυ της Ελλάδος στις ΗΠΑ και η ιδρυτική της εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη, του Προέδρου του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή και άλλων προσωπικοτήτων. 2. Το 2007, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή του Προέδρου του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή, του αρχιτέκτονα του Νέου Μουσείου Καθηγητού κ. Μπερνάρ Τσούμι και άλλων. 3. Το 2003, σημαντική έκθεση στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης Καθηγητή κ. Παντερμαλή. Την έκθεση η οποία περιέλαβε και αρχαιότητες από την Ακρόπολη επισκέφτηκαν χιλιάδες πρόσωπα. 4. Το 2003, διάλεξη του Καθηγητή κ. Anthony M. Snodgrass, Προέδρου της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Η εκδήλωση με τίτλο «Long Division: How Did it Come About?» πραγματοποιήθηκε στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη. Σχετικά με τη βράβευση του Sir John Boardman, παρατηρείται ότι ο Καθηγητής είναι επιφανής αρχαιολόγος και γνωστός φιλέλληνας. Τα συγγράμματά του αναγνωρίζονται διεθνώς ως σημείο αναφοράς για τη μελέτη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Διεθνής Επιτροπή, αποτελούμενη από επιφανείς επιστήμονες και ακαδημαϊκούς παγκόσμιας εμβέλειας, του απένειμε ομοφώνως το Διεθνές Βραβείο Αριστοτέλη Ωνάση για τα Γράμματα το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Institut de France στο Παρίσι".
Βέβαια το ερώτημα για το Ίδρυμα Ωνάση παραμένει... Είναι ή δεν είναι ΚΑΤΑ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα ο βραβευμένος αρχαιολόγος και... φιλέλλην;

Δεν υπάρχουν σχόλια: