Δευτέρα

Να πάρει θέση η Ιεραρχία για το θέμα της χορήγησης ιθαγένειας στους μετανάστες



Οφείλει να πάρει θέση η Ιερά Σύνοδος, και μάλιστα επειγόντως, ώστε να γνωρίζει το πλήρωμα της Εκκλησίας την επίσημη θέση της εκκλησιαστικής διοίκησης, για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες, καλεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σε επιστολή που του έστειλε, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.
Το ζήτημα είναι εξαιρετικής σημασίας και σπουδαιότητος εάν θέλουμε να διαφυλάξουμε τόσο την θρησκευτικήν όσο και την εθνικήν μας ταυτότητα και ακεραιότητα, τονίζει ο κ. Αμβρόσιος απευθυνόμενος προς την Ιερά Σύνοδο.
Εξάλλου σε κείμενό του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, σε απάντηση απόψεων που διατύπωσε σε συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, όπου χαρακτηρίζει «απαρχαιωμένες τις απόψεις εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία», επισημαίνει ότι εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία δήλωση ούτε θετική, υπέρ της απουσίας της ιθαγένειας, ούτε αρνητική. Και αυτό, «η αρχιεπισκοπική σιωπή δηλαδή πλημμυρίζει με ανησυχία τις ψυχές πολλών».
Σχολιάζοντας τη θέση του συναδέλφου του Μεσσηνίας ότι «η Εκκλησία δεν εξαιρεί κανέναν», ο Καλαβρύτων τονίζει:
«Ναι, δεν εξαιρεί κανέναν! Όλους τους δέχεται, εφόσον κτυπήσουν την πόρτα της. Όλους τους τροφοδοτεί, εάν είναι πεινασμένοι. Όλους τους ενδύει, εφόσον είναι γυμνοί! Αλλά δεν τους βάζει μέσα στους κόλπους της εάν δεν είναι βαπτισμένοι! Δεν τους μεταδίδει τα Άχραντα Μυστήρια! Δεν τους βάζει μέσα στα άγια σκηνώματα του Οίκου του Κυρίου, εάν δεν είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Επομένως ούτε και ίσα δικαιώματα με τους γηγενείς μπορεί να τους αναγνωρίσει. Είναι ξένοι στη χώρα μας, καλοδεχούμενοι μεν αλλά οπωσδήποτε ξένοι, φιλοξενούμενοι! Και θα πρέπει να παραμένουν ξένοι, διότι προέρχονται από άλλη χώρα και έχουν διαφορετική κουλτούρα!».
Και καταλήγει ο κ. Αμβρόσιος:
«Ας έλθουν όσοι νεώτεροι και νεωτεριστές ''ά-εθνοι, ά-θεοι και α-πάτριδες'' να τα δώσουν όλα στο όνομα ''της διαπολιτισμικής κοινωνίας''. Ναι, να σεβασθώ την ετερότητα, όπως υποστηρίζει ο Ιεράρχης Αδελφός, εφόσον όμως και ο άλλος θα σεβασθεί τη δική μου ετερότητα. Εάν μπορείτε να μου το εγγυηθείτε για τους αλλοδαπούς, οι οποίοι μέσω Τουρκίας καταφθάνουν καθημερινώς κατά χιλιάδες στη δύσμοιρη Ελλάδα μας, για τους Σομαλούς, Αλβανούς, Πακιστανούς κ.λπ. και οι οποίοι αποτελούν τον στρατό των λεγομένων οικονομικών μεταναστών σήμερα, εάν μου εγγυηθείτε λοιπόν ότι όλοι αυτοί θα σεβαστούν τη δική μου ''ετερότητα'', τότε να τους δεχθώ και να τους πλύνω μάλιστα και τα πόδια! Εάν όμως ο σεβασμός της ''ετερότητος'' είναι μονομερής, τότε υπάρχει πρόβλημα! Και θαρρώ πως πολλοί εξ ημών δεν το αντιλαμβάνονται!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: