Τρίτη

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


OMIΛΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ
ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ξεκινώντας τη σημερινή συζήτηση θέλω εξαρχής να εξάρω ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: Οι Έλληνες αποδείξαμε και σήμερα ότι είμαστε ενωμένοι απέναντι σε μια μείζονα απειλή, μια κρίση που προκλήθηκε από αλόγιστες, αδιαφανείς και ιδιοτελείς πολιτικές.
Είναι αισιόδοξο για την πατρίδα μας, ότι οι πολίτες αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την ωριμότητά τους, αναλαμβάνοντας τη δική τους ευθύνη για την έξοδο από αυτή την κρίση. Πρέπει όλοι να τους πούμε ένα «μπράβο» γι' αυτή τη γενναιότητα, για την κοινωνικά υπεύθυνη στάση τους.
Οι σκληρά εργαζόμενοι πολίτες δοκιμάζονται από την κρίση. Τους διαβεβαιώ πως η Κυβέρνηση αυτή δεν ξεχνά ούτε λεπτό αυτό το γεγονός. Σε κάθε μας πράξη, σε κάθε μας βήμα αναζητούμε την πιο δίκαιη λύση, έχοντας στην καρδιά των επιλογών μας το συμφέρον του μέσου πολίτη, των ασθενέστερων στρωμάτων, της μεσαίας τάξης.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τους Έλληνες αγρότες, που αποφάσισαν τον τερματισμό των κινητοποιήσεών τους. Αυτή ήταν η ευθύνη τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, απέναντι στους συμπολίτες τους. Δεν υπάρχει για μας η λέξη «ήττα». Θα κερδίσουμε όλοι δουλεύοντας μαζί και συλλογικά.
Έχουμε ως Κυβέρνηση πολύ καθαρά καταθέσει τις θέσεις μας για την αγροτική οικονομία και για αλλαγές, για βαθιές τομές, για στέρεες λύσεις που αντέχουν στο χρόνο. Και είναι δέσμευσή μου να συνεργαστώ στενά με τον αγροτικό κόσμο, για να πραγματοποιήσουμε ακριβώς αυτές τις αλλαγές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πατριωτισμός σήμερα, σημαίνει να βάλουμε όλοι πλάτη για να βγούμε από την κρίση που απειλεί τη χώρα μας. Να βάλουν πλάτη ακόμα περισσότερο αυτοί που μπορούν να προσφέρουν περισσότερα. Γι' αυτό, στις αποφάσεις που θ' ανακοινώσει η Κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι απόλυτα σαφές το στίγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής. Για να ελαφρυνθούν οι ασθενέστεροι και η μεσαία τάξη από την κρίση και να συνεισφέρουν περισσότερα οι πιο εύποροι, οι εισοδηματίες, οι μεγαλομέτοχοι, οι μεγαλοϊδιοκτήτες.
Ζητούμε το αυτονόητο: Να συμβάλουν ισότιμα όλοι στην προσπάθεια αυτή που κάνουμε, για να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη και να αναλάβουμε το πατριωτικό καθήκον της καταπολέμησης φαινομένων, όπως η φοροδιαφυγή. Αποτελεί μάστιγα κοινωνικής αδικίας σε βάρος όσων εργάζονται σκληρά και είναι συνεπείς φορολογούμενοι.
Θέλω επίσης να τονίσω ότι ο δημόσιος λειτουργός απαιτείται να δώσει πρώτος το παράδειγμα, από τον πολιτικό μέχρι τον δημόσιο υπάλληλο. Δεν ανέχεται πλέον η κοινωνία την ανισότητα και την αδικία, όπως να πληρώνει κάτω απ' το τραπέζι για υπηρεσίες που δικαιούται.
Δεν μπορεί να υπάρχουν τελωνειακοί, εφοριακοί ή οποιαδήποτε κατηγορία υπαλλήλων, που με τις πράξεις τους να μη συμβάλουν και αυτοί στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας, στην ευνομία και στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση.
Καλώ λοιπόν όλους να συναισθανθούν τις υποχρεώσεις τους. Ή αλλάζουμε όλοι, ή βουλιάζουμε όλοι. Και το δεύτερο, δεν θα το επιτρέψουμε.
Ξέρουμε ότι η δύναμή μας είναι η στήριξη και η συμμετοχή των πολιτών. Θέλω να τους διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά πως γι' αυτούς δουλεύουμε. Όχι μόνο για να βγούμε από τη κρίση. Και όχι για ν' αντιμετωπίσουμε πρόσκαιρα, χωρίς να τα θεραπεύσουμε, τα βαθύτερα αίτια που μας οδήγησαν εδώ. Αλλά για ν' αποτρέψουμε και στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις, παρόμοιες κρίσεις και να δημιουργήσουμε ένα στέρεο έδαφος αναγέννησης της οικονομίας μας, ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, βιώσιμο, πράσινο και κοινωνικά δίκαιο.
Υπάρχει, αγαπητοί συνάδελφοι, και ρητή πια η αναγνώριση και στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειές μας. Και αν οι διεθνείς αγορές δεν συμμορφωθούν, δεν σεβαστούν τις προσπάθειες των χωρών του νότου, το πρόβλημα μετατρέπεται από ευθύνη των συγκεκριμένων χωρών, σε πρόβλημα ευρωπαϊκό, σε πρόβλημα παγκόσμιο.
Πρόβλημα ενός οικονομικού συστήματος, που αντιδρά σε ρυθμίσεις και εποπτεία της απροκάλυπτης κερδοσκοπίας εις βάρος κυριαρχικών και συνετών αποφάσεων λαών, κυβερνήσεων, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με αφορμή την δική μας πρωτοβουλία για ένα νέο κώδικα ιθαγένειας, τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τη μετανάστευση. Η μετανάστευση και η προσφυγιά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται με ξόρκια. Είναι ένα από τα πιο σύνθετα σημερινά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολυσύνθετη και πολυδιάστατη πρέπει λοιπόν να είναι και η αντιμετώπισή του.
Η Κυβέρνηση, στο ζήτημα αυτό όπως και στα υπόλοιπα, δεν πηγαίνει να κλείσει τρύπες όπως-όπως. Δίνει συνολική και αξιόπιστη απάντηση στο πρόβλημα.
Η ιστορία γράφεται και ο πολιτισμός διαμορφώνεται όχι μόνο από τις αποφάσεις ηγετών και κυβερνήσεων, αλλά και από τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων, των αναγκών τους, των φιλοδοξιών τους, που κινητοποιούν πολλές φορές ολόκληρους πληθυσμούς.
Αυτές οι ανάγκες, αυτές οι φιλοδοξίες, καθ' όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, γέννησαν τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Η δική μας ιστορία είναι συνυφασμένη με το φαινόμενο, τόσο στην αρχαιότητα όσο και στη σύγχρονη Ελλάδα, με τις ελληνικές παροικίες του 18ου και του 19ου αιώνα, την προσφυγιά της μικρασιατικής καταστροφής, τη σύγχρονη διασπορά του Ελληνισμού. Μας καθόρισε και εξακολουθεί να μας καθορίζει. Να καθορίζει την ταυτότητά μας.
Είναι λοιπόν, στενόμυαλο, θα έλεγα και απρέπεια απέναντι στην ίδια μας την ιστορία, και ατελέσφορο για το μέλλον όλων μας, να μελετάμε τη μετανάστευση και τις συνέπειές της υπό ένα πρίσμα κοντόφθαλμο και συγκυριακό. Σ' αυτό τον κόσμο δεν ζούμε μόνοι μας. Οι πόλεμοι, οι λοιμοί, η εκτεταμένη φτώχεια, ο άδικος τρόπος με τον οποίο μοιράζεται ο πλούτος, αυτός που παράγεται διεθνώς, η κλιματική αλλαγή, η οικονομική κρίση, η απουσία δημοκρατίας σε πολλές χώρες, η ανασφάλεια για νερό, τροφή, ενέργεια, όλοι αυτοί οι παράγοντες, είτε ωθούν, είτε εξαναγκάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ξεριζωθούν.
Αυτή η πραγματικότητα μας αγγίζει κι εμάς. Θέλει χρόνο, θέλει κόπο, θέλει διεθνή συνεργασία, για να χτίσουμε μια δικαιότερη παγκόσμια κοινωνία. Αυτήν θέλουμε και αυτή η Κυβέρνηση γι' αυτό παλεύει διεθνώς. Και προχθές στην Ινδία, είχα την ευκαιρία να συζητήσω για την αναβίωση μιας παλιάς πρωτοβουλίας, της Πρωτοβουλίας των 6 για τον αφοπλισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, μια πρωτοβουλία που και τότε είχε απήχηση στους λαούς τόσων περιοχών της γης.
Παλεύουμε για αλλαγές στο διεθνές σύστημα. Σήμερα όμως, αυτό που η Κυβέρνηση της χώρας μας μπορεί να κάνει άμεσα, και το κάνουμε με το σύνολο των πολιτικών μας, είναι να βάλει καταρχήν τάξη στα του οίκου μας. Ευνομία και όχι αυθαιρεσία. Κανόνες και όχι έλλειψη παντελούς τήρησης βασικών αξιών και αρχών, εξασφαλίζοντας κοινωνική ειρήνη και συνοχή, προστατεύοντας δικαιώματα όπως των προσφύγων και κάνοντας παράλληλα ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσουν τα σύνορά μας να είναι ξέφραγο αμπέλι.
Σχεδόν είκοσι χρόνια πριν, ξεκίνησε για τη χώρα μας το πρώτο κύμα οικονομικών μεταναστών στην πρόσφατη ιστορία μας. Για την Ελλάδα, η κατάσταση αυτή ήταν πρωτόγνωρη. Οι αντιδράσεις της πολιτείας ήταν σπασμωδικές, χωρίς συγκεκριμένη στόχευση. Πολλαπλά και διαφορετικά προγράμματα νομιμοποίησης, τεράστια γραφειοκρατία, καμία στοχευμένη πολιτική ένταξης και ενσωμάτωσης, καμία στόχευση στην οργανωμένη προσέλκυση απαραίτητου δυναμικού με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, έλλειψη συστηματικής πολιτικής και προστασίας των συνόρων μας.
Έτσι σήμερα, μαζί και με τους 250.000 ομογενείς μας, ζουν μόνιμα και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας 550.000 μετανάστες. Πράγματι, οι περισσότεροι από αυτούς οφείλουν την άδεια παραμονής τους σε κάποια από τις πολλές νομιμοποιήσεις που έγιναν από τότε. Είναι όμως μια άδεια, που το ελληνικό κράτος αποφάσισε επίσημα να τους δώσει. Και αυτό τους επέτρεψε να ζουν σήμερα κανονικά ανάμεσά μας και δίπλα μας.
Οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν, ζουν και μοχθούν ανάμεσά μας. Έχουν πρόσωπα, ελπίδες, όνειρα και φόβους. Η κρίση τούς αγγίζει το ίδιο, ίσως και ακόμα περισσότερο. Και ανησυχούν το ίδιο για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Εργάζονται, πληρώνουν τα φορολογικά και ασφαλιστικά τους βάρη, προκόβουν, αποκτούν ιδιοκτησία, κάνουν οικογένεια, παιδιά που στέλνουν στο ελληνικό σχολείο, έχουν ριζώσει στην Ελλάδα, τη χώρα που για πολλούς από αυτούς έγινε η δεύτερη και για τα παιδιά τους η μόνη πατρίδα.
Δεν μπορούμε να αρνούμαστε το δικαίωμά τους να είναι συμμέτοχοι στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η άρνηση στην ομαλή και πλήρη ένταξή τους οδηγεί στην απομόνωση. Η άρνηση να βάλουμε κανόνες επιτέλους στον τρόπο με τον οποίο εντάσσονται στη χώρα μας δημιουργεί ανομία, διαφθορά και πικρία.
Η αδιαφορία και η περιφρόνηση τούς οδηγεί στη γκετοποίηση, πρωτίστως στη συλλογική μας συνείδηση, ύστερα στη δική τους συνείδηση και μετά τα όρια αυτά αποτυπώνονται στη γειτονιά όπου ζουν, στο χάρτη της πόλης. Δίνει το σήμα ότι όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν θα είναι ποτέ ευπρόσδεκτοι εδώ. Θα είναι πάντα σε καθεστώς δεύτερης μοίρας. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που κερδίζει με τις αξίες της και την προσπάθειά της. Δεν είναι αυτή η πολιτική που κερδίζει τις ψυχές και την αφοσίωση των ίδιων των μεταναστών.

Οι άνθρωποι αυτοί ζουν με τον κίνδυνο να χάσουν την άδειά τους, να βρεθούν στο απόλυτο περιθώριο λες και ήρθαν χθες. Τα παιδιά τους, που γεννιούνται εδώ, που δεν ξέρουν άλλη πατρίδα, μεγαλώνουν με το φόβο ότι η ενηλικίωση θα σημάνει την υποχρέωση να γυρίσουν σε μια χώρα ξένη, που δεν γνώρισαν ποτέ, ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ακόμα και να βγουν στην παρανομία.
Εικοσιοχτώ χρόνια χρειάζεται ο μετανάστης που γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ, για να κάνει την αίτηση για πολιτογράφηση. Είναι αυτό προς το συμφέρον της χώρας μας; Η διαρκής ανασφάλεια, η έλλειψη ελπίδας για το αύριο, το περιθώριο για ένα από τα πιο δυναμικά τμήματα του ενεργού πληθυσμού μας;
Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Αυτό είναι που δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις. Δεν μπορούμε να κρατάμε τους ανθρώπους αυτούς για πάντα χωρίς φωνή, χωρίς συμμετοχή σε αποφάσεις που παίρνουμε και που τους αφορούν.
Τους εμπιστευόμαστε στις οικοδομές μας, τους εμπιστευόμαστε τα αγροκτήματά μας, τους εμπιστευόμαστε στον τουρισμό, τους εμπιστευόμαστε ακόμα και το πιο πολύτιμο, τους γέροντες και τα παιδιά μας.
Δεν μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά τα δικά τους, που δύσκολα ξεχωρίζουν πια τους εαυτούς τους από τους Έλληνες συμμαθητές τους, για πάντα σε απόσταση και να τους αρνούμαστε το «μπράβο» που λέμε και στα δικά μας παιδιά.
Δεν μπορούμε να τους κρατάμε πάντα ξένους. Αν πραγματικά αγαπάμε την πατρίδα μας, είναι ανάγκη να προσπαθήσουμε να ταυτιστεί η ελπίδα για καλύτερο αύριο στα μάτια των ανθρώπων αυτών, με το να καταφέρουν να γίνουν μία ή ένας από εμάς. Να ταυτιστούν με τα όνειρα και τον πόνο της πατρίδας μας.
Προς τι οι φωνές που τρομάζουν τους συμπολίτες μας με φαντάσματα κάποιας επερχόμενης αλλοίωσης του έθνους; Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας; Τι είναι αυτό που μας καθορίζει; Είναι η κοσμοθεωρία που πρεσβεύει ο Ελληνισμός, είναι οι αξίες μας που φωτίζουν διαχρονικά όλο τον κόσμο: δημοκρατία, ισότητα, ανθρωπισμός.
Τι είναι αυτό που φοβόμαστε; Ότι η απόδοση ιθαγένειας στους νόμιμους μετανάστες και τα παιδιά τους θα προκαλέσει τριγμούς στην εθνική συνοχή; Ότι νοθεύεται η εθνική ταυτότητά μας; Ότι γίνεται ασαφές τι σημαίνει να είσαι Έλληνας;
Μα τόσο λίγο πιστεύουμε στη δύναμη της Ελλάδας, στη δύναμη του Ελληνισμού ανά τους αιώνες, στη δύναμη των αξιών μας; Θα σας έλεγα ότι μεγαλύτερη αλλοίωση υφίσταται ο πολιτισμός μας από τις 4 και 5 ώρες που βλέπουμε όλοι μας και ιδιαίτερα τα παιδιά μας ξένες ταινίες στην τηλεόραση, κάθε μέρα στο σπίτι μας.
Τώρα, επιδιώκουμε με την ορθολογική ένταξη των μεταναστών, εκείνων που νόμιμα ζουν στη χώρα μας, να μεγαλώσουμε τη δύναμή μας, να κάνουμε και άλλους πρεσβευτές του Ελληνισμού, να ενισχύσουμε την παρουσία του Ελληνισμού στην Ελλάδα και διεθνώς. Εμείς θέλουμε να ορίζουμε τη σημασία, την υπερηφάνεια και τη μοναδικότητα του να είσαι Έλληνας από το τι είμαστε εμείς, και όχι από το τι δεν είναι οι άλλοι.
Με το προσχέδιο νόμου που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, όπως δεσμευθήκαμε προεκλογικά και ανακοινώσαμε - και μάλιστα, καταθέσαμε νομοσχέδιο και ως αντιπολίτευση, εδώ και χρόνια - δίνουμε προοπτική στους μετανάστες που ζουν μακροχρόνια στη χώρα μας. Δεν υπάρχει βέβαια εδώ μαύρο και άσπρο. Δεν υπάρχουν τέλειες λύσεις. Υπάρχουν καλύτερες και υπάρχουν χειρότερες λύσεις.
Θεωρούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο μας δίνει την ευκαιρία να σχεδιάσουμε ένα μέλλον ομαλότητας, ασφάλειας και συνοχής. Θεωρούμε ότι ανοίγει και νέες δυνατότητες: Έλληνας ινδικής καταγωγής, Έλληνας αλβανικής καταγωγής, Έλληνας φιλιππινέζικης καταγωγής, Έλληνας ουκρανικής καταγωγής και ούτω καθ' εξής, όλοι περήφανοι για την ελληνική τους ιθαγένεια.
Με την πρότασή μας βάζουμε τέλος στην αδιαφάνεια, διότι υπήρχε πλήρης αδιαφάνεια, και στην πλήρη απουσία λογοδοσίας που κυριαρχεί με το σημερινό καθεστώς στο Δίκαιο της ιθαγένειας της χώρας μας. Η απονομή ιθαγένειας είχε καταντήσει, δυστυχώς, και αυτή, να είναι ρουσφετολογικό προνόμιο. Αντικείμενο πολλές φορές ακόμα και χρηματισμού.
Αγκαλιάζουμε τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και μεγάλωσαν μέσα στο ελληνικό σχολείο. Δίνουμε με σύνεση στους γονείς τους τη δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας με πολιτογράφηση. Καθιερώνουμε αντικειμενικές και ελέγξιμες προϋποθέσεις, που διασφαλίζουν την ομαλή συμβίωσή μας ως συμπολιτών.
Ταυτόχρονα, κλείνουμε μια σοβαρή εκκρεμότητα, που από ατολμία άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, και δημιουργούμε το βήμα για την πολιτική συμμετοχή των μεταναστών. Απονέμουμε σε όσους ζουν πολύ καιρό και νόμιμα στη χώρα, δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές.
Ξέρετε καλά ότι ούτε δογματικοί είμαστε, ούτε προχωράμε με κλειστά αυτιά. Είπαμε, γόνιμος διάλογος εντός και εκτός Βουλής, και το εννοούσαμε. Και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι κατέθεσαν προτάσεις. Ενσωματώσαμε στο νομοσχέδιο χρήσιμες σκέψεις και από τη δημόσια διαβούλευση, και από τα άλλα κόμματα - το αναγνωρίζω - ανεξάρτητα από το πού προέρχονταν.
Μοναδικό μας κριτήριο είναι η βελτίωσή μας, η βελτίωση κάθε πολιτικής μας. Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά σε ανθρώπινες ψυχές, δεν νοείται να γίνεται αντικείμενο σκόπιμης παραπληροφόρησης. Δεν συγχέουμε κ. Παυλόπουλε, όπως διατείνεστε, τη μεταναστευτική πολιτική με την πολιτική ιθαγένειας, επιχειρώντας να λύσουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα με την αθρόα απονομή ελληνικής ιθαγένειας.
Λυπάμαι, αλλά από την αρχή έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το νομοσχέδιο αφορά τους νόμιμους. Ο νέος νόμος ασχολείται αποκλειστικά με μια διαδικασία πολιτογράφησης των νόμιμων μεταναστών, την πρόσβαση τους δηλαδή σε μια σειρά από δικαιώματα και βέβαια υποχρεώσεις. Και μάλιστα, όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να ενδυναμώσει την πολιτική μας για την αποτροπή της.
Κανένας μετανάστης χωρίς νόμιμα χαρτιά δεν μπορεί να πάρει ιθαγένεια. Επίσης, για ν' αποκτήσει ένα παιδί την ελληνική ιθαγένεια, πρέπει οι γονείς του να διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Ξέρετε τι μήνυμα στέλνουμε; Ότι δεν έχει νόημα να έρθει κάποιος στην Ελλάδα σήμερα παράνομα, ελπίζοντας σε νόμιμη παραμονή, μέσω της απονομής ιθαγένειας στο παιδί που θα κάνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτεία αρνείται σε όσους δεν έχουν χαρτιά, ότι έχουν ανθρώπινα δικαιώματα και ότι μπορεί να χρειάζονται βοήθεια, ιδιαίτερα οι πρόσφυγες.
Δίνει όμως ένα ξεκάθαρο σήμα: Την ελληνική ιθαγένεια, την προσφέρουμε μόνο σε όσους έμπρακτα δείχνουν σεβασμό στους νόμους μας, επιλέγοντας, εφόσον δεν εξαναγκάζονται να παρανομήσουν, το δρόμο της νομιμότητας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η πολιτική μας για τη μετανάστευση, ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει με το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. Εφαρμόζουμε παράλληλα συγκεκριμένο σχέδιο προστασίας των συνόρων μας. Βάζουμε τέλος στην εκτεταμένη ανομία που και στον τομέα της μετανάστευσης ήταν κυρίαρχη στη χώρα.
Είπαμε και ξαναλέμε: μηδενική ανοχή στο δουλεμπόριο ανθρωπίνων ψυχών. Οι δυνατότητες των ευρωπαϊκών κρατών, προφανώς και της Ελλάδας, για υποδοχή και ενσωμάτωση τόσο μεγάλων σε αριθμό ανθρώπινων ροών, είναι πεπερασμένες. Αντικειμενικά, η γεωγραφική μας θέση είναι από μόνη της ένα κίνητρο για να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χιλιάδες μετανάστες που ξεκινούν από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.
Περίπου το 70% της παράνομης μετανάστευσης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, εκδηλώθηκε στην Ελλάδα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι μας ότι το να σφραγίσουμε τα σύνορά μας σε όλους εκείνους που εμπορεύονται ζωές και όνειρα συνανθρώπων μας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι η αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, των παράνομων κυκλωμάτων, είναι υπόθεση όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χρειαζόμαστε υποστήριξη τόσο στην προσπάθεια φύλαξης των συνόρων μας, όσο και βοήθεια προκειμένου να καταστεί η Τουρκία - που μέχρι σήμερα δεν τηρεί τις διμερείς υποχρεώσεις της για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών - πραγματικός εταίρος στον αγώνα κατά της παράνομης ροής μεταναστών.
Γι' αυτό και προχωράμε με συγκεκριμένα βήματα. Δημιουργούμε ειδικό Τμήμα Δίωξης των διακινητών παράνομων μεταναστών στη νέα Υπηρεσία Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και αντίστοιχα στο Λιμενικό Σώμα. Με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προμηθευόμαστε όλο τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών και τον τοποθετούμε στα λιμάνια της χώρας και στα χερσαία σύνορα που είναι τόποι διέλευσης.
Σφραγίζουμε τις εξόδους της χώρας προς την Ευρώπη, καθιστώντας έτσι τη χώρα μη ελκυστικό διαμετακομιστικό κέντρο. Έχουμε επίσης ενισχύσει τη διακλαδική συνεργασία ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικού Σώματος, τόσο σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο, όσο κυρίως και στο σκέλος της ανταλλαγής πληροφοριών, με στόχο την αποτροπή εισόδου και την εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης και πλαστογράφων.
Συνεργαζόμαστε , τέλος, άψογα με την Frontex. Και εδώ θέλω να αναφερθώ και σε μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία της χώρας μας: ο πρώτος περιφερειακός βραχίονας του Οργανισμού σύντομα εγκαθίσταται στον Πειραιά, ενισχύοντας επιχειρησιακά, πολιτικά και οικονομικά την προσπάθεια της χώρας να προστατεύσει τα σύνορά της από τα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα είναι εδώ, θα συνεπικουρούν και ταυτόχρονα θα έχουν άμεση εικόνα του προβλήματος, που σε τελική ανάλυση αφορά και τους ίδιους, γεγονός για το οποίο εδώ και μήνες καταβάλλουμε προσπάθειες για να τους πείσουμε να το κατανοήσουν.
Από την άλλη, αλλάζουμε την πολιτική ασύλου. Μια χώρα που έζησε την προσφυγιά στο πετσί της, είναι απαράδεκτο να διασύρεται διεθνώς, να δέχεται κριτική από την Ύπατη Αρμοστεία μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης, ότι δεν παρέχει πρόσβαση σε ένα αποτελεσματικό σύστημα ασύλου.
Δημιουργούμε νέα Υπηρεσία Ασύλου, ανεξάρτητη, η οποία πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμη ως τον Ιούνιο, ώστε να υπάρχει νέα νομοθεσία.
Παράλληλα, κλείνουμε τα κολαστήρια ψυχών, όπως αυτό της Παγανής και δημιουργούμε σύγχρονα screening centers, κέντρα διάγνωσης, σαν αυτό που θα κατασκευαστεί στην Ουτζά της Μυτιλήνης, ώστε να εξετάζονται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τα αιτήματα παροχής ασύλου μέσα σε ένα εξάμηνο, έτσι ώστε αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη από προστασία να μην θυματοποιούνται, να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από διάφορους διακινητές και η χώρα να μην οδηγείται σε συνεχείς καταδίκες. Θέλουμε να είμαστε μια χώρα, η οποία να διαχειρίζεται τους ανθρώπους με αξιοπρέπεια και με σεβασμό προς την προσωπικότητά τους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με το σύνολο της πολιτικής μας για τη μετανάστευση, πάμε σε μια Ελλάδα που προστατεύει και σέβεται τον εαυτό της, που έχει διασφαλισμένη και την κοινωνική ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών.
Και επειδή ακούω να χρησιμοποιείται πολύ το σύνθημα του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», με τρόπο που παραποιεί βάναυσα την έννοια που έδινε ο ίδιος, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι όντως, η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Ποιοι δικαιούνται όμως να είναι Έλληνες; Μόνο όσοι γεννήθηκαν Έλληνες, ή και όσοι βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας και την αισθάνονται πλέον ως πατρίδα τους; Όσοι ζουν μαζί μας, πάνε στα ίδια σχολεία μαζί μας, σπουδάζουν, δουλεύουν, προσφέρουν στον τόπο, θέλουν και αισθάνονται περήφανοι να λέγονται Έλληνες.
Και να θυμίσω βέβαια ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε στερηθεί της ελληνικής υπηκοότητας, διότι πάλευε για τη δημοκρατία και έπρεπε να πάρει νορβηγική υπηκοότητα, για να μπορεί να κινείται και να παλεύει ενάντια στη δικτατορία.
Προφανώς, δεν μιλάμε γι΄ αυτή την Ελλάδα. Για εμάς, η απάντηση είναι σαφής: Έλληνας, και γεννιέσαι, και γίνεσαι. Όπως συνέβαινε διαχρονικά στην ιστορία του Ελληνισμού. Και εγώ υπήρξα μετανάστης, υπήρξα και πρόσφυγας, έστω και αν δεν έζησα φρικτές καταστάσεις εμπορίας και ευτελισμού, όπως πολλοί από αυτούς που σήμερα φτάνουν στα σύνορά μας.
Η προσωπική απόφαση να αποκτήσεις μια άλλη υπηκοότητα, μια άλλη ιθαγένεια, είναι σημαδιακή στη ζωή κάθε ανθρώπου. Είμαι προσωπικά μάρτυρας ατέρμονων και δύσκολων προβληματισμών Ελλήνων μεταναστών, που τελικά αποφάσισαν να αποκτήσουν μια νέα ταυτότητα, μια νέα υπηκοότητα.
Και είμαι σίγουρος για την πλειοψηφία των μεταναστών, ιδιαίτερα πρώτης γενιάς, που θα ζητήσει ελληνική ιθαγένεια, η απόφαση θα είναι μια συνειδητή επιλογή, όχι τυχαία, να συνδέσουν την τύχη και το μέλλον τους με το ελληνικό έθνος. Και θα με θυμηθείτε. Με το έργο τους, με την πρωτοβουλία τους, με τη δημιουργικότητά τους, με την πρόσθετη γνώση που φέρνουν από την παλιά τους πατρίδα, με την αυτοθυσία τους για την Ελλάδα, θα γράψουν και αυτοί ιστορία, για την οποία όλοι οι Έλληνες θα είμαστε υπερήφανοι.
Για την Ελλάδα της ανάπτυξης που δεν φοβάται να αλλάζει, που τολμά να κοιτάζει κατάματα το μέλλον και να ανοίγει νέους ορίζοντες.
Σας ευχαριστώ.


ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ
ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πρώτα απ' όλα, για το δημοψήφισμα, θέλω να σας θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ, και το 2007 και το 2009, εξέθεσε τις προτάσεις του ενώπιον του Ελληνικού λαού ακριβώς για το θέμα της ιθαγένειας, της πολιτογράφησης και γενικότερα των μεταναστών, με λεπτομέρεια, όπως καταθέσαμε προτάσεις και στη Βουλή.
Είμαστε και δεσμευμένοι και συνεπείς στις προεκλογικές αποφάσεις μας αλλά και τελικά στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, την οποία μας έδωσε ο Ελληνικός λαός.
Δεύτερον, προφανώς ακόμα κι εσείς, ο ΛΑΟΣ, συμφωνείτε στην πολιτογράφηση μη Ελλήνων. Δεν άκουσα να διαφωνείτε σ' αυτό. Άρα σ' ένα θέμα αρχής συμφωνείτε. Προς τι λοιπόν το δημοψήφισμα; Περισσότερο πρέπει να δούμε τις συγκεκριμένες ρήτρες αυτού του νομοσχεδίου, παρά να μιλήσουμε για ένα δημοψήφισμα με το οποίο ούτως ή άλλως εγώ θα ήμουν αντίθετος, αν λέγατε να άρουμε κάθε δυνατότητα οποιουδήποτε μη Έλληνα να πολιτογραφηθεί.
Αυτό θα ήταν πράγματι υστέρηση βασικού δικαιώματος ενός ανθρώπου που γεννιέται, μεγαλώνει και ζει εδώ. Άρα λοιπόν, ελάτε στη συζήτηση για το νομοσχέδιο.
Εμείς ακούσαμε ακόμα και δικές σας φωνές, αλλά και άλλων όταν ήταν λογικές και εποικοδομητικές. Δεν ακούμε ακρότητες και μη ρεαλιστικές σκέψεις.
Κυρίες και κύριοι,
Δεν θα μπω στη λεπτομέρεια του νόμου, ούτως ή άλλως, και ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε μερικές απ' αυτές τις πτυχές, και θα έχουμε την ευκαιρία ως Κοινοβούλιο να συζητήσουμε και στην Ολομέλεια αυτό το νόμο.
Θέλω όμως να απαντήσω σε μερικά από τα θέματα που θέσατε. Πρώτα απ' όλα, άκουσα ότι ανοίγουμε ένα θέμα. Σας ρωτώ: Το θέμα δεν υπάρχει; Το ζήτημα των μεταναστών στη χώρα μας δεν υπάρχει και το ανοίγουμε εμείς; Εμείς ερχόμαστε για να κλείσουμε ένα ζοφερό ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, που δεν μπόρεσαν δικές σας κυβερνήσεις ν' αντιμετωπίσουν. Μάλιστα, ένα σοβαρό και δύσκολο πρόβλημα που δημιουργεί ακριβώς η έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο πρόβλημα. Δεν υπάρχουν μαύρες και άσπρες πτυχές. Είναι δύσκολο και πολυσύνθετο. Αλλά εμείς λέμε ναι, θα το λύσουμε, για να μη δημιουργηθούν νέα κοινωνικά προβλήματα, φοβίες, ανομία, εγκληματικότητα, κοινωνική αναταραχή, η οποία δεν είναι αποτέλεσμα των μεταναστών, αλλά της έλλειψης βούλησης να ρυθμίσουμε επιτέλους μερικά ζητήματα σ' αυτή τη χώρα.
Όπως και πολλά άλλα θέματα, δυστυχώς, είχαμε αδυναμία να ρυθμίσουμε, έτσι και αυτό. Βάζουμε πολύ εύκολα το κεφάλι στην άμμο, αντί να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις. Αυτό προφανώς προτείνουν κάποια κόμματα της Αντιπολίτευσης. Να βάλουμε το κεφάλι στην άμμο. Ν' αφήσουμε ως έχουν τα πράγματα, σα να ήταν ρόδινα σ' αυτό τον τομέα.
Αδράνεια. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Τα προβλήματα θα μεγαλώσουν, θα βρεθεί η χώρα μας στο έλεος καταστάσεων ακόμα χειρότερης λαθρεμπορίας ανθρώπινων ψυχών, σε κοινωνικά φαινόμενα σύγκρουσης και πόλωσης, ενώ η αξιοπιστία μας διεθνώς θα δεχθεί ένα ακόμα χτύπημα. Αυτό είναι που θέλετε; Διότι αυτά που λέτε δεν ευσταθούν.
Εμείς έχουμε μια πολιτική με τρεις πτυχές. Πρώτα απ' όλα, ναι, θα ενδυναμώσουμε, όπως είπε και ο κ. Χρυσοχοϊδης, την προστασία των συνόρων μας. Είναι μέρος της πολιτικής μας. Ήταν ανοιχτά, ήταν ξέφραγο αμπέλι.
Δεύτερον, βάζουμε διαδικασίες, σοβαρές, αντικειμενικές και ελέγξιμες για το θέμα της ιθαγένειας, αλλά βεβαίως και γενικότερα για το θέμα της μετανάστευσης. Να ξέρουμε ποιους θέλουμε. Να υπάρχει πολιτική, πολύ σωστά ειπώθηκε. Ποιους πληθυσμούς, ποια χαρακτηριστικά, από ποιες χώρες, ποια επαγγέλματα.
Δεν είχε υπάρξει τέτοια πολιτική. Διότι μπορεί πράγματι να χρειαστεί ο τόπος ανθρώπους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να υπάρχει λοιπόν μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική.
Τρίτον, μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνουμε προσπάθειες ώστε να υπάρξει μια κοινή αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου θέματος. Και βεβαίως, απέναντι και στην Τουρκία. Και να σας διορθώσω κ. Σαμαρά, δεν ήταν η δική σας κυβέρνηση. Εγώ ήμουν αυτός, ο οποίος ως Υπουργός Εξωτερικών, από την πρώτη στιγμή, στην πρώτη μου επιστολή προς τον κ. Τζεμ, έθεσα το θέμα της μετανάστευσης - λαθρομετανάστευσης. Και εμείς ήμασταν η κυβέρνηση που υπέγραψε αυτή τη διμερή συμφωνία.
Μάλιστα, κατορθώσαμε σ' ένα σημαντικό βαθμό εκείνα τα χρόνια, να περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση προς τη χώρα μας μέσω Τουρκίας και το καταφέραμε με την επαναπροώθηση σημαντικού ποσοστού αυτών που έρχονταν χωρίς χαρτιά στα νησιά μας και στον Έβρο. Εσείς ξεχάσατε αυτή τη διμερή συμφωνία, η οποία βεβαίως θα μπει επί τάπητος στη συζήτηση που θα έχω και με τον κ. Ερντογάν.
Μας κατηγορήσατε ότι είμαστε χαλαροί. Για να δούμε ποιοι ήταν χαλαροί, κύριοι συνάδελφοι του ελληνικού Κοινοβουλίου. Θα σας διαβάσω τρεις περιπτώσεις μεταναστών που πολιτογραφήθηκαν ως Έλληνες, τα κριτήρια τα οποία υπήρχαν και τις αποφάσεις τις οποίες εσείς πήρατε το 2008 και τους πολιτογραφήσατε.
Για να δούμε, με το νόμο που λέτε να μην αλλάξει, ποιες είναι οι διαδικασίες που εσείς θεσπίσατε στην πράξη.
Έχει μουσουλμανικό θρήσκευμα - δεν θα πω ονόματα διότι υπάρχει ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων - αυτός που έκανε αίτηση, είναι από την Αίγυπτο, παντρεύτηκε Ελληνίδα υπήκοο, δεν απέκτησε τέκνα. Αυτά αναφέρει ο εισηγητής στην Επιτροπή, η οποία εισηγείται για το αν θα πάρει ή όχι την ελληνική ιθαγένεια. Ομιλεί μέτρια την ελληνική γλώσσα, δεν απάντησε σε καμία από τις ερωτήσεις γεωγραφίας και ελληνικής ιστορίας που του τέθηκαν, δεν γνωρίζει γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, εθνικές επετείους, θρησκευτικές εορτές, δεν ανέφερε τον αριθμό των αιρετών αντιπροσώπων του εκλογικού Σώματος του ελληνικού Κοινοβουλίου, δεν ξέρει το πολίτευμα της χώρας, δεν μπόρεσε να μιλήσει για τους τύπους των εκλογών και δεν γνωρίζει τον εθνικό μας ύμνο. Γενικότερα, δεν διαπιστώθηκε η επαφή του με τη σημερινή ελληνική πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Η Επιτροπή εισηγείται αρνητικά για την πολιτογράφησή του. Απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών: αποδεχόμαστε την αίτηση πολιτογράφησης του αλλογενούς αλλοδαπού για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.
Το καταθέτω στα πρακτικά. Δεν υπάρχει όνομα, δεν θα δώσουμε όνομα. Μπορείτε να το βρείτε στα αρχεία αν θέλετε .
Γεννήθηκε στην Ιορδανία το '78, πρεσβεύει το ισλαμικό θρήσκευμα. Παντρεμένος με Ελληνίδα, με ένα παιδί. Ομιλεί καλά την ελληνική γλώσσα, απάντησε σε ερωτήσεις γεωγραφίας, ελληνικής ιστορίας που του τέθηκαν. Απαρίθμησε μεγάλες ελληνικές πόλεις, πελάγη, νησιωτικά συμπλέγματα, κατονόμασε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στους τύπους των εκλογών, γνωρίζει τον αριθμό των αιρετών αντιπροσώπων του εκλογικού σώματος, κατονόμασε τους μεγάλους νομπελίστες ποιητές, γνωρίζει για την ηγετική φυσιογνωμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανέφερε τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή, την Κάθοδο των Αχαιών, των Δωριέων κλπ. Η Επιτροπή εισηγείται θετικά για την πολιτογράφησή του. Και πράγματι δέχεται ο Υφυπουργός, παρότι όμως ο συγκεκριμένος μετανάστης δεν είχε δικαίωμα, διότι ήταν μόνο 1,5 χρόνο στην Ελλάδα, ενώ ο νόμος λέει ότι έπρεπε να είναι εδώ το λιγότερο 3 χρόνια εάν έχει παντρευτεί, για να πάρει την ελληνική υπηκοότητα. Και αυτό το καταθέτω.
Γεννήθηκε στην Αλβανία, έχει αλβανική ιθαγένεια και ελληνική καταγωγή. Δεν διευκρινίζει αν ο τόπος κύριας διαμονής του είναι η Ελλάδα ή η Αλβανία. Λέει ότι η σύζυγός του και η κόρη του διαμένουν στην Καβάλα. Δεν απάντησε στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, ειδικότερα δεν γνωρίζει τον εθνικό ύμνο, δεν είναι εξοικειωμένος με τη διοικητική γεωγραφική διαίρεση της χώρας, δεν γνώριζε επ' ακριβώς το γεωγραφικό διαμέρισμα στο οποίο υπάγεται η πόλη της Καβάλας, όπου ζούσε και η γυναίκα του υποτίθεται, ούτε και νομούς του γεωγραφικού διαμερίσματος Μακεδονίας. Δεν έχει προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα, δεν έχει αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα. Η Επιτροπή εισηγείται αρνητικά για την πολιτογράφηση. Ο Υφυπουργός αποδέχεται την αίτηση πολιτογράφησης του ομογενούς αλλοδαπού υπό τα στοιχεία κλπ.
Κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,
Μας κατηγορήσατε για χαλαρότητα. Χαλαρότητα είχατε εσείς, ανομία είχατε εσείς, ρουσφετολογική πολιτική είχατε εσείς, αυθαιρεσία είχατε εσείς.
Ναι κ. Σαμαρά, ναι στην ομαλότητα, ναι στα σοβαρά κριτήρια, ναι στην ελληνικότητα.
Ποιος έστειλε το μήνυμα για χαλαρές διαδικασίες κ. Σαμαρά και το '92 και τα τελευταία χρόνια σε αυτή τη χώρα; Η Νέα Δημοκρατία.
Εμείς μιλάμε για ευνομία. Συμφωνείτε, το καταλαβαίνω, θεωρητικά συμφωνείτε και εσείς για την ευνομία. Απλώς δεν την εφαρμόσατε ποτέ και πουθενά. Σε κανέναν τομέα της Δημόσιας Διοίκησης. Ανομία, αυθαιρεσία παντού. Πόσο μάλλον στο θέμα των μεταναστών, όπου βεβαίως ήταν πολύ εύκολη η ανομία και η αυθαιρεσία.
Γι' αυτό έχει γίνει η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι. Και αν ήταν όλα καλά, γιατί δεν λειτούργησαν οι πολιτικές σας;
Ένα δεύτερο θέμα, κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και άλλων αντιπολιτευτικών κομμάτων, είναι ότι δεν μιλάμε προφανώς για μαζική νομιμοποίηση μεταναστών. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο νομοσχέδιο που έχουμε καταθέσει. Δεν έχουμε μιλήσει γι' αυτό το θέμα. Δεν μιλάμε για την πολιτογράφηση εκείνων που δεν έχουν νόμιμα χαρτιά.
Πού το ακούσατε; Γιατί το λέτε; Γιατί το επαναλαμβάνετε; Για να φοβίσετε τον κόσμο; Για να δημιουργήσετε ψευτοδιλήμματα; Για να διχάσετε εσείς την ελληνική κοινωνία, όταν δεν είναι αυτό που εμείς προτείνουμε; Μην παίζετε λοιπόν με την αλήθεια. Εμείς μιλάμε για ευνομία. Να μπει τέλος στην ανομία.
Άκουσα ότι με την απόδοση της ιθαγένειας θα τους κουβαλάμε στους ώμους μας, στην πλάτη μας. Αυτή τη στιγμή, μάλλον αυτοί κουβαλούν σημαντικό μέρος της ελληνικής οικονομίας στη δική τους πλάτη. Ευνομία ξέρετε τι σημαίνει; Να πληρώνουν οι μετανάστες τα ασφαλιστικά ταμεία, να πληρώνουν τους φόρους τους, να εκπληρώνουν στρατιωτικές υποχρεώσεις.
Ευνομία σημαίνει και κάτι ακόμη. Πρώτα απ' όλα, πράγματι, να διαχωρίσουμε εκείνους που νόμιμα ζουν και εργάζονται στη χώρα, από εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα. Γιατί ξέρετε τι γίνεται; Ο εργοδότης, όταν παίρνει λαθρομετανάστες, δεν πιέζει μόνο τον άλλο μετανάστη, ο οποίος είναι νόμιμος, αλλά και τον ίδιο τον Έλληνα εργαζόμενο. Τον πιέζει, διότι παίρνει τον λαθρομετανάστη και δεν τηρεί τους νόμους και άρα τις υποχρεώσεις απέναντι στον εργαζόμενο, δεν πληρώνει εισφορές, δεν πληρώνει υπερωρίες, δεν έχει σωστές συνθήκες εργασίας. Αυτό νομίζετε ότι βοηθάει την ελληνική οικονομία; Σαφώς δεν βοηθάει τον Έλληνα εργαζόμενο, ο οποίος αναγκάζεται να δουλέψει με τις ίδιες συνθήκες. Γι΄ αυτό μιλάμε για ευνομία.
Το ίδιο ισχύει και για την «κουρελού». Μα μόνο ξένοι είναι εκείνοι που «απλώνουν την κουρελού»; Είναι και Έλληνες αυτοί που φοροδιαφεύγουν.
Για τις φυλακές. Θα σας πω την προσωπική μου εμπειρία, πηγαίνοντας στο Αγαθονήσι και σε ένα Αστυνομικό Τμήμα στην Κυψέλη. Και θα σας το πω όπως μου το διηγήθηκαν. Μπαίνουν λαθρομετανάστες και τους πιάνει η αστυνομία. Ζητούν πολιτικό άσυλο πολλοί από αυτούς. Ξέρετε ποιο είναι το ποσοστό των αιτούντων που παίρνει πολιτικό άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Μέσος όρος, 35%. Όχι 35% όλων των λαθρομεταναστών, 35% των αιτούντων παίρνει άσυλο κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Ελλάδα, πόσοι από τους αιτούντες παίρνουν πολιτικό άσυλο; 0,5%. Όμως τι τους κάνουμε αυτούς; Ξέρετε τι τους κάνουμε; Τους δίνουμε ένα χαρτί και τους λέμε «σε δυο εβδομάδες πρέπει να φύγετε». Προφανώς δεν φεύγουν, γυρνούν ανά την Ελλάδα ως ημιπαράνομοι και κάποια στιγμή εκεί όπου δουλεύουν, εκεί όπου ζουν, τους πιάνει η Αστυνομία, όπως έγινε στην Κυψέλη όπου είχα πάει, ή επειδή δεν έχουν πληρώσει το νοίκι, τους αναφέρει στην Αστυνομία ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας, ο οποίος τους εκμεταλλεύεται ακριβώς λόγω αυτής της ανομίας, τους βάζει 10 -10 στο δωμάτιο για να παίρνει τα χρήματα και τους πηγαίνει στην τοπική Αστυνομία.
Πήγα λοιπόν κι εγώ στο Αστυνομικό Τμήμα της Κυψέλης, όπου ήταν υπεύθυνη μια γυναίκα Αστυνομικός και τη ρωτάω «πώς είναι τα πράγματα εδώ;», «έχετε κρατούμενους;». Μου απαντά «ναι, έχουμε γεμίσει, έχουμε 20 κρατούμενους, δεν υπάρχει χώρος για άλλους». Λέω «τι είναι;». «Λαθρομετανάστες». «Τι τους κάνετε;». «Τους πιάσαμε, δεν είχαν χαρτιά». «Και μετά τι τους κάνετε;». «Τους κρατάμε δυο μήνες και μετά τους αφήνουμε».
Αυτή είναι η ευνομία στη χώρα μας; Αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται στα σύνορά μας, ήταν καλύτερο να τους πούμε «σας πηγαίνουμε στην πατρίδα σας» εφόσον δεν τους δίνουμε πολιτικό άσυλο, παρά να τους έχουμε να γυρίζουν ανά την Ελλάδα και μετά να λέμε ότι φταίνε οι μετανάστες για την ανομία στη χώρα μας.
Μήπως και η φυματίωση ή οι διάφορες ασθένειες δεν είναι ένα αποτέλεσμα αυτής της ανομίας; Δηλαδή το να μη μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, αλλά και να μην ελέγχονται από την ίδια την πολιτεία αυτές οι καταστάσεις; Διότι ξέρουμε, ότι όπου υπάρχει ανομία, όπου υπάρχει παρανομία, υπάρχει ΑΙDS, ναρκωτικά, ηπατίτιδα και φυματίωση.
Άρα λοιπόν εμείς μιλάμε για ευνομία.
Βέβαια, δεν λύνονται όλα μ' αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί δεν μιλάμε μόνο για το θέμα των νόμιμων μεταναστών, μιλάμε βεβαίως και για ένα μεγάλο θέμα που έχει η χώρα μας, αυτό των πολλών παράνομων μεταναστών. Αλλά λέμε να βάλουμε επιτέλους μια τάξη.
Δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες του εξωτερικού. Όλοι οι Έλληνες που έχουν ελληνική ιθαγένεια, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, έχουν δικαίωμα ψήφου. Ποιο είναι το ερώτημα; Γι' αυτό σας λέω, μη λέτε πράγματα που δεν ευσταθούν. Όλοι έχουν δικαίωμα ψήφου!
Ποιο είναι το πρόβλημα: Θα μπορέσουν να το ασκήσουν; Πράγματι, αυτό είναι ένα ζήτημα. Εσείς λέτε ψέματα ότι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Έχουν δικαίωμα ψήφου. Και πάρα πολλοί απ' την Ευρώπη έρχονται και ψηφίζουν στην Ελλάδα. Άρα λοιπόν, δύο είναι τα ερωτήματα:
Πρώτον, η επιστολική ψήφος. Δεύτερον, ποια θα είναι η αντιπροσώπευσή τους. Θα είναι μέσω των τοπικών βουλευτών σε κάθε νομό; Δηλαδή θα ψηφίζουν για τους τοπικούς βουλευτές; Ή θα ψηφίζουν για έναν αριθμό βουλευτών, όπως είναι το Επικρατείας, το οποίο εμείς προτείνουμε; Και εκεί έχουμε διαφορές.
Ας καθίσουμε λοιπόν κάτω και ας συμφωνήσουμε στο σύστημα, για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο. Και βεβαίως, πρώτοι εμείς, και εγώ, αλλά και ο Ανδρέας Παπανδρέου μίλησε για το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν.
Ψήφος των μεταναστών στις Δημοτικές εκλογές. Άκουσα πολλά εναντίον αυτής της πρότασης, αλλά δεν ξέρω κ. Σαμαρά αν ξέρετε ότι ήταν προγραμματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Στην αναθεώρηση του 2006, 50 βουλευτές σας, της Νέας Δημοκρατίας, είχαν προτείνει να μπει και σχετική συνταγματική ρήτρα για τη δυνατότητα μεταναστών να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές. Ο κ. Παυλόπουλος, αρμόδιος Υπουργός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είχε δεσμευτεί σχετικά, με σειρά από δημόσιες τοποθετήσεις και συνεντεύξεις, για συμμετοχή όχι μόνο στις Δημοτικές, αλλά και στις Νομαρχιακές εκλογές.
Άρα λοιπόν, αναρωτιέμαι ποια είναι τελικά η στάση σας. Είναι τόσο περίεργη η δική μας απόφαση, που συμφωνεί στο κάτω-κάτω με 50 βουλευτές του δικού σας κόμματος, οι οποίοι υποστηρίζουν αυτό το δικαίωμα, που δεν το απαγορεύει το ελληνικό Σύνταγμα και που υπάρχει και σε πολλές άλλες χώρες, το οποίο μάλιστα και για εσάς έχρηζε συνταγματικής προστασίας;
Κυρίες και κύριοι,
Θα κλείσω με δύο δηλώσεις που θεωρώ ότι πρέπει να τις εξάρει κανείς.
Η πρώτη είναι του Ιερόθεου Ναυπάκτου που λέει: «Η ανωτερότητα αποδεικνύεται από το κατά πόσον έχει τη δυνατότητα να αφομοιώνει δημιουργικά άλλους πολιτισμούς και παραδόσεις, χωρίς να αλλοιώνεται και να απο-εκπολιτίζεται ο ίδιος. Συχνά υποστηρίζουμε με επιχειρήματα ότι ο ελληνικός πολιτισμός έχει μεγάλη δύναμη, γονιμοποίησε άλλες παραδόσεις, όπως την ρωμαϊκή, άντεξε σε Τουρκοκρατία, Φραγκοκρατία κλπ. Οι ενδεχόμενες φοβίες δείχνουν ότι αμφιβάλλουμε για την δύναμη και την γονιμότητα του πολιτισμού μας.»
Η δεύτερη είναι του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου: «Ο Ελληνισμός ποτέ δεν σκέφτηκε με κριτήρια αρίας φυλής να διαφυλάξει την φερεγγυότητα του ελληνικού πολιτισμού. Ο ελληνικός πολιτισμός έχει άλλα κριτήρια και άλλες αρχές, την ελευθερία του ανθρώπου και το σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται διαχρονικά».
Γι' αυτή την ελληνικότητα μιλάω. Γι' αυτή την ελληνικότητα, ήμουν και θα είμαι πάντα υπερήφανος. Για την Ελλάδα των αξιών.
Σας ευχαριστώ.

ΤΡΙΤΟΛΟΓΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ
ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δεν είχα σκοπό να τριτολογήσω αλλά υπάρχουν μερικά σημεία που χρήζουν απάντησης. Πρώτα από όλα, είναι μεγάλο λάθος να θέλουμε ένα διαφορετικό δόγμα, ή δόγματα ταυτισμένα με οποιαδήποτε πολιτική, πόσο μάλλον με τη βία συλλήβδην.
Φοβάμαι, θα έλεγα ξέρω, ότι υπάρχουν εκείνοι που χρησιμοποιούν τη θρησκεία. Και δεν αφορά μόνο τους Μουσουλμάνους. Χρησιμοποιούν τη θρησκεία ως πολιτικό όπλο ή ακόμα και για να δικαιολογήσουν βία. Και αυτό γίνεται, δυστυχώς, σε πολλές περιοχές της γης.

Εμείς πρέπει να καταδικάσουμε αυτή την αντίληψη, σεβόμενοι το δικαίωμα του κάθε πολίτη να πιστεύει αυτό που θέλει, χωρίς προκαταλήψεις για πιθανή έκνομη συμπεριφορά. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Θα πρέπει ν' απελευθερώσουμε μάλιστα τους πολίτες από τέτοιου είδους ηγεσίες, που θέλουν να χρησιμοποιούν θρησκείες και σύμβολα για να μπορέσουν να προωθήσουν έκνομες καταστάσεις, βία και μισαλλοδοξία.
Όσο για τον Ντεμίρ - αυτός είναι ο ηγέτης των Πρασίνων της Γερμανίας, πράγματι τουρκικής καταγωγής, τον γνωρίζω καλά - να σας πω ότι είναι από τους πιο αξιόπιστους κριτές και επικριτές της Τουρκίας, ακριβώς λόγω της καταγωγής του.
Θέλω επίσης να σας θυμίσω ότι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε μουσουλμανικό πληθυσμό, είναι μια χώρα που στην πλειοψηφία δεν αποτελείται από Μουσουλμάνους: η Ινδία. Έχει προβλήματα έξω από τα σύνορά της, που προέρχονται από γειτονικές χώρες, τρομοκράτες και λοιπά, αλλά δεν έχει προβλήματα με το μουσουλμανικό πληθυσμό εντός της χώρας, παρότι είναι εκατοντάδες εκατομμύρια.
Μίλησα γι' αυτό το θέμα με τους Ινδούς ηγέτες προχθές, για να ακούσω την άποψή τους και μου είπαν ότι δεν έχουν πρόβλημα, «διότι έχουμε πλήρη δημοκρατία, σεβόμαστε πλήρως τα δικαιώματά τους. Δεν αισθάνονται πολίτες β' κατηγορίας».
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να προσέξουμε να μην εκπέμψουμε από αυτή την αίθουσα, εντυπώσεις που σηκώνουν διαχωριστικά τείχη, που δημιουργούν φοβίες και προκαταλήψεις, τα οποία θα πληρώσει η ελληνική κοινωνία. Είναι ανεύθυνες κουβέντες αυτές, που θα πληρώσει η ελληνική κοινωνία.
Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, την ένταξη των ξένων δια της ημετέρας παιδείας, βεβαίως συμφωνούμε κ. Σαμαρά. Παιδεία μεταναστών, 6 χρόνια σχολείο, ελληνικό σχολείο, εξετάσεις ελληνικής γλώσσας. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο. Και βεβαίως, σεβασμό στο νόμο. Ο πολιτισμός του άλλου δεν σημαίνει να μπορείς να παρανομήσεις ή να δημιουργήσεις μια δική σου κοινότητα που έχει άλλους νόμους. Δεν είπαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Άρα λοιπόν, μας κατηγορείτε αδίκως.
Σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα, είναι πολύ εύκολο και ανεύθυνο να ταυτίζουμε την εγκληματικότητα με το ξένο. Πρώτα απ' όλα, να ξέρετε ότι αυτοί που είναι στις διάφορες συμμορίες, συνήθως έχουν κάποιον Έλληνα ο οποίος είναι ο ηγέτης αυτής της συμμορίας, ο οποίος τους αξιοποιεί, τους εκμεταλλεύεται ακριβώς επειδή έχουν ανάγκη.
Θέλω να θυμίσω για όσους δεν το ξέρουν, οι ΑΧΕΠΑΝΣ, γιατί νομίζετε ότι δημιουργήθηκαν πριν από πολλά χρόνια, πιθανώς και 100 χρόνια; Δημιουργήθηκαν μετά από επιδρομή των ντόπιων στα μαγαζιά των Ελλήνων, διαλύοντας και σπάζοντας τα μαγαζιά και λέγοντάς τους να φύγουν από την πόλη και τις επιχειρήσεις στη Νεμπράσκα, αν θυμάμαι καλά.
Ξέρετε τι έκανε η Κου-Κλουξ-Κλαν στους Έλληνες; Τους μαύρους τους κρεμάγανε από το κεφάλι, τους Έλληνες τους κρεμάγανε από τα πόδια. Μια μικρή διαφοροποίηση βέβαια, αρκετά σημαντική. Αλλά έτσι μας έβλεπαν. Εγκληματίες και ξένους.
Σήμερα, οι Έλληνες της Αμερικής διαπρέπουν και είναι σημαντική η ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ. Και εδώ, οι μετανάστες οι οποίοι θα γαλουχηθούν στις δικές μας αξίες, αύριο θα διαπρέψουν και θα είμαστε περήφανοι γι' αυτούς. Πρέπει να δείξουμε και την ανθρωπιά μας βεβαίως για εκείνους οι οποίοι πράγματι είναι πρόσφυγες, πολύ σωστά είπε ο κ. Τσίπρας, που έρχονται στα νησιά μας με τον τρόπο που έρχονται.
Όμως κι εγώ θα τονίσω εδώ - και το καταδικάζω - ότι υπάρχει βία στην αντιμετώπιση είτε των μεταναστών, είτε πολιτικών εκδηλώσεων από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο. Δεν πρέπει ν' αφήσουμε να μας κυριεύσει ο φόβος. Η πραγματική απειλή για την πατρίδα μας, αν υπάρχει τέτοια, δεν είναι η υιοθέτηση της ταυτότητάς μας από συνανθρώπους μας που περήφανα την επιλέγουν και αποδεικνύουν ότι την τιμούν, τη σέβονται και την υπηρετούν, αλλά ο κίνδυνος, και είναι πολύ μεγαλύτερος, που αφορά την υποβάθμιση των θεσμών, από την παιδεία μέχρι τη δικαιοσύνη και την πολιτική ζωή, που συμβαίνει δυστυχώς εδώ και χρόνια και δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι στη χώρα μας ζουν μετανάστες.
Γιατί από εκεί πηγάζουν οι ανασφάλειες που αφορούν την ίδια την ταυτότητά μας, ποιοι είμαστε, πού πάμε, ποιο είναι το μέλλον μας. Αλίμονο αν ο Ελληνισμός ήταν απλά θέμα DNA. Θα αναρωτιόμουν πόσοι από εδώ θα μπορούσαν να είναι βουλευτές σε αυτή την αίθουσα.
Ο Ελληνισμός είναι θέμα αξιών, θέμα εννοιών, είναι γλώσσα και ανθρωπιστική παιδεία και θεώρηση του κόσμου.
Κυρίες και κύριοι,
Πολιτογράφηση γινόταν, πολιτογράφηση γίνεται, πολιτογράφηση θα γίνεται. Δεν έκαναν παρανομίες οι Υπουργοί Εσωτερικών της δικής σας κυβέρνησης, αλλά ήταν πολύ χαλαρή η ερμηνεία των κανόνων που εφάρμοσαν. Γι' αυτό λέμε εμείς, ότι θεσπίζουμε συγκεκριμένους κανόνες που θα τηρούνται και θα είναι αντικειμενικοί και ελέγξιμοι.
Και βέβαια, να καθρεφτίζουν και τη σημερινή πραγματικότητα, που είναι η ύπαρξη πολλών μεταναστών νόμιμων πια στη χώρα μας και βεβαίως μια νέα γενιά, δεύτερη γενιά, ακόμα και τρίτη.
Αυτό που ζητούμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα είναι η ενίσχυση του κράτους Δικαίου, ώστε η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, οι ισχυροί παράγοντες, φίλοι, κολλητοί, να μην είναι εκείνοι που αυθαίρετα αποφασίζουν. Και αυτό κ. Σαμαρά είναι το πρόβλημα και της οικονομίας μας, που τόσα χρόνια, από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τους φόρους του Ελληνικού λαού, τις δυνατότητες της χώρας μας στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, την επένδυση που υπήρχε από τον Ελληνικό λαό, αξιοποιήθηκαν πελατειακά, αυθαίρετα, ώστε να φτάσουμε στη σημερινή ασφυξία της ελληνικής οικονομίας.
Και βεβαίως, δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι που πρέπει να παίρνουμε μέτρα, για να μπορούμε να φύγουμε από αυτή τη δίνη στην οποία μας βάλατε. Μια δίνη στην οποία η Ελλάδα είναι το επίκεντρο, όχι μόνο της χλεύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και της κρίσης του οικονομικού συστήματος στην Ευρώπη και παγκοσμίως.
Άρα, έχουμε όλοι μας ευθύνη. Και γι' αυτό χρειάζεται να στηρίξουμε τις αλλαγές επιτέλους. Αλλαγές και μέτρα άμεσα, αλλά και αλλαγές ουσιαστικές πια, οι οποίες βάζουν τη χώρα σε μια πορεία ευνομίας και δικαιοσύνης, όπου ο κάθε Έλληνας μπορεί να αισθάνεται περήφανος και σίγουρος για το μέλλον και την προοπτική αυτής της χώρας.
Και με αυτό το νομοσχέδιο το οποίο σήμερα συζητάμε για την ιθαγένεια, αυτό ακριβώς κάνουμε. Βάζουμε ένα ακόμα λιθαράκι ευνομίας, σιγουριάς, ασφάλειας και προοπτικής για τη χώρα μας, ώστε να πάρει πραγματικά ανάσα, όχι μόνο η οικονομία μας, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα.
Ευχαριστώ πολύ.

Αντώνης Σαμαράς!!! Για την Ιθαγένεια και τη Μεταναστευτική Πολιτική

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά
Στην προ ημερησίας διάταξης Κοινοβουλευτική Συζήτηση




Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα μου επιτρέψετε μια προκαταρτική παρατήρηση:

Κακώς η Κυβέρνηση άνοιξε, τέτοιες ώρες, το μεταναστευτικό.

Για τρεις λόγους:

* Πρώτον, διότι το κοινωνικό πρόβλημα από την νόμιμη παραμονή των μεταναστών και την πολιτογράφησή τους έχει ήδη αντιμετωπιστεί.

Από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία όλες οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών. Κι έχει ανοίξει ο δρόμος για την πολιτογράφηση εκείνων που το επιθυμούν, υπό προϋποθέσεις αντίστοιχες με όσα συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σας παραδίδω συνοπτικό πίνακα των νομοθετικών παρεμβάσεων της Νέας Δημοκρατίας που έλυσαν αυτά τα προβλήματα.

Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μπορούν πια, με την υφιστάμενη νομοθεσία, να καταθέσουν αίτηση στα 18 χρόνια τους για να πολιτογραφηθούν. Συνεπώς δεν καλύπτεται κάποιο κενό, δεν λύνεται κάποιο «μέγιστο» κοινωνικό πρόβλημα. Απλώς χαλαρώνουν πολύ οι διαδικασίες που ήδη υπάρχουν για πολιτογράφηση. Και χορηγείται ιθαγένεια με σχεδόν αυτόματο τρόπο.

* Δεύτερον, αν παρακολουθήσετε την ιστορία της μεταναστευτικής νομοθεσίας, θα διαπιστώσετε τον εξής κανόνα: Σε εποχές ευημερίας και παγκόσμιας ανάπτυξης, οι χώρες υποδοχής μεταναστών χαλαρώνουν τις προϋποθέσεις προσέλκυσης πληθυσμών από άλλες κοινωνίες. Αντίθετα σε εποχές κρίσης και ανεργίας, οι χώρες υποδοχής μεταναστών κλείνουν τα σύνορά τους και καθιστούν πιο δύσκολη την είσοδο νέων μεταναστών.

Γιατί συμβαίνει αυτό σχεδόν παντού και σχεδόν πάντα;

Διότι απλούστατα, σε εποχές οικονομικής άνθισης, υπάρχει η ζήτηση για φθηνά εργατικά χέρια κι είναι ευκολότερο να μοιραστεί η ευημερία.

Ενώ σε εποχές κρίσης, υπάρχει υπερπροσφορά εργασίας, προκύπτει μαζική ανεργία κι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μοιραστεί η μιζέρια.

Όταν μοιράζεις – ή διαχέεις – την ευημερία, δημιουργείς περισσότερη ευημερία για όλους. Ενώ όταν μοιράζεις – ή διαχέεις – τη μιζέρια, δημιουργείς περισσότερη δυστυχία, ανέχεια και ανασφάλεια σε όλους.

Έτσι οι κοινωνίες «ανοίγουν» σε περιόδους οικονομικής άνθισης και «κλείνουν» σε περιόδους κρίσης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάει ανάποδα – και σε αυτό:

Μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης, παίρνει μέτρα που ουσιαστικά μετατρέπουν την Ελλάδα σε «μαγνήτη» νέων κυμάτων παράνομης μετανάστευσης!

Κι αυτός είναι ο κύριος λόγος της διαφωνίας μας. Αλλά και της βαθύτερης ανησυχίας μας…

* Τρίτον, με πολύ διαφορετικούς όρους θα μιλάγαμε, αν η Ελλάδα είχε καταφέρει να ελέγξει τα κύματα μεταναστών στα σύνορά της. Κι αν είχε επιτύχει να κρατήσει απέξω τις μεγάλες μάζες των παράνομων μεταναστών που περνάνε συνεχώς μέσα στην ελληνική ενδοχώρα…

Αυτό το πρόβλημα δεν το έχει μόνο η Ελλάδα. Το έχουν και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου. Όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Σε μας το πρόβλημα είναι πολύ οξύτερο, γιατί τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, απ’ όπου εισρέουν πλέον εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες καθημερινά, με προέλευση δοκιμαζόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, είναι πολύ κοντά στα παράλια της Τουρκίας. Και γιατί το μήκος των ακτογραμμών μας είναι τεράστιο και η πλήρως αποτελεσματική φύλαξή τους, εξαιρετικά δύσκολη.

Από την πλευρά τους η Ιταλία και η Ισπανία κατάφεραν να περιορίσουν δραστικά το πρόβλημα, παίρνοντας πολύ σκληρά μέτρα. Που – δυστυχώς - στοίχισαν εκατοντάδες ζωές παράνομων μεταναστών, οι οποίοι επιχειρούσαν να αποβιβαστούν στα παράλιά τους.

Εμείς μέτρα τέτοιας σκληρότητας, δεν πήραμε. Ούτε εισηγείται κανένας να πάρουμε.

Κάναμε όμως, κάτι άλλο, πιο ανθρώπινο: Υπογράψαμε σύμβαση με την Τουρκία για την επανα-προώθηση παράνομων μεταναστών. Και εμπλέξαμε τη μικτή ευρωπαϊκή δύναμη, την Frontex , για να βοηθήσει στη φύλαξη των συνόρων μας.

Και τα δύο αυτά μέτρα λήφθηκαν επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Για να μη ξεχνιόμαστε…

Λίγο πριν, το 2003, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν αποδεχθεί το «Δουβλίνο ΙΙ». Μια κοινοτική συμφωνία που απαγορεύει σε όσους μετανάστες νομιμοποιούνται στην Ελλάδα, να μεταβαίνουν σε άλλες κοινοτικές χώρες.

Προσέξτε το αυτό: Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε την πόρτα των μεταναστών από την Ελλάδα στις άλλες κοινοτικές χώρες του βορρά. Ενώ η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να κλείσει την πόρτα των λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα…

Όμως και εδώ υπήρξαν προβλήματα.

Διότι η Τουρκία δεν τηρεί τα συμφωνημένα. Και γι’ αυτό επιμένω ότι το πρώτο που θα έπρεπε να συζητάμε αυτή τη στιγμή με την Τουρκική κυβέρνηση είναι να τιμήσει την υπογραφή της και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Τι νόημα έχει να συζητάμε για άλλα, με μια κυβέρνηση που αθετεί τα ήδη συμφωνημένα;

Όσο η Τουρκία παρασπονδεί, περιορίζεται και ο ρόλος της Frontex . Διότι μεταξύ άλλων, οι ευρωπαϊκές ναυτικές μονάδες δεν μπορούν να εισέλθουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Κι όταν συλλαμβάνουν πλοιάρια με παράνομους μετανάστες, δεν μπορούν να τους στείλουν πίσω, αλλά τους μεταφέρουν στα ελληνικά παράλια όπου παραμένουν.

Όμως αυτοί οι άνθρωποι αργά ή γρήγορα θα νομιμοποιηθούν στην Ελλάδα. Όπως ακριβώς συνέβη με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους που μπήκαν στην Ελλάδα παράνομα κατά το παρελθόν. Κι ενώ η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει πλέον στα όριά της, όσον αφορά την απορρόφηση μεταναστών…

Σε τέτοιες συνθήκες, η χαλάρωση της πολιτικής μας για την πολιτογράφηση σε σχεδόν αυτόματη και η μαζική χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται εδώ, είναι ίσως το χειρότερο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση.

Κι αυτό ακριβώς έκανε…

Κι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο: Γιατί όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης που πέρασε η Ελλάδα τη μεταπολεμική περίοδο, το να χορηγούμε ιθαγένεια μαζικά σε μισό εκατομμύριο μετανάστες, μαζί με τα παιδιά τους, εγκυμονεί κινδύνους κοινωνικών εκρήξεων.

Σε τέτοιες συνθήκες κορυφώνεται η ξενοφοβία της κοινωνίας. Κι αντί να την εκτονώσει η κυβέρνηση, την πυροδοτεί.

Πράγματι, πολλοί από τους μετανάστες που μας έχουν έλθει τα προηγούμενα χρόνια, έχουν δημιουργήσει πια βιοτικούς δεσμούς – οικονομικούς και κοινωνικούς – με την χώρα και επιλέγουν να μείνουν.

Πράγματι, πρέπει να τους εντάξουμε. Αλλά να τους εντάξουμε ομαλά. Χωρίς να δημιουργήσουμε αντιδράσεις. Και εντάσσω ομαλά σημαίνει δύο πράγματα:

Τους εντάσσω σταδιακά και τους εντάσσω με τρόπο που δεν δημιουργεί κίνδυνο να έλθουν κι άλλοι. Δεν στέλνω το μήνυμα ότι η χώρα έχει χαλαρές διαδικασίες μαζικής πολιτογράφησης. Δεν μετατρέπω την Ελλάδα σε «μαγνήτη» εισόδου νέων κυμάτων παράνομων μεταναστών.

Κάνω ό,τι πρέπει να κάνω, αλλά δεν στέλνω αυτό το μήνυμα ούτε στους δουλέμπορους που καραδοκούν να φέρουν κι άλλες «καραβιές» απελπισμένων, ούτε στην υπόλοιπη κοινωνία, που ήδη βρίσκεται στα όριά της. Αυτό σημαίνει ομαλή ένταξη…

Η κυβέρνηση κάνει το ακριβώς αντίθετο:

Σε μια χώρα όπου ήδη τα σύνορα της δεν φυλάσσονται αποτελεσματικά, και που όσοι έρχονται δεν μπορούν ούτε πίσω να γυρίσουν ούτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να περάσουν, εμείς πάμε να εγκαινιάσουμε πολιτικές μαζικής πολιτογράφησης εκατοντάδων χιλιάδων!

Στέλνοντας το μήνυμα προς τα έξω να έλθουν πολλοί περισσότεροι.

Και στέλνοντας το μήνυμα προς τα μέσα ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί: θα έλθουν πολλοί περισσότεροι…

Σε τέτοιες συνθήκες είναι φυσικό να αναπτύσσεται ξενοφοβία.

Δεν είναι καλό. Δεν είναι σωστό. Αλλά είναι αναπόφευκτο…

Κι αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση.

Μιλάει για ξενοφοβία. Καταγγέλλει την ξενοφοβία. Κι είναι η ίδια που πυροδοτεί ακόμα μεγαλύτερη ξενοφοβία.

Αυτό ακριβώς εμείς προσπαθούμε να αποτρέψουμε.

Η αυτόματη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά που γεννώνται στην Ελλάδα, όπως την προβλέπει το Σχέδιο Νόμου, έχει δύο προβλήματα:

-- Πρώτον, συμπαρασύρει και τους γονείς τους. Δεν θα παίρνουν ιθαγένεια, με τη γέννησή τους, μόνο τα παιδιά…

-- Δεύτερο, λόγω αυτής της δυνατότητας, δημιουργείται το «κίνητρο της εγκυμοσύνης» ως μέσο πολιτογράφησης.

Το γεγονός ότι η ιθαγένεια αφορά μόνο τα παιδιά των νομίμων μεταναστών δεν λύνει το πρόβλημα. Διότι με την προτεινόμενη ρύθμιση, αν υπάρξει στο μέλλον νέο κύμα νομιμοποιήσεων, αυτόματα θα παίρνουν και αναδρομική ιθαγένεια τα παιδιά που γεννήθηκαν ήδη στην Ελλάδα, δίνοντας έτσι το δικαίωμα και στους γονείς τους να πολιτογραφηθούν.

Βεβαίως, υπό την πίεση της κριτικής που ασκήσαμε στο αρχικό σχέδιο, το τελικό Νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε είναι «βελτιωμένο» στο σημείο αυτό. Αλλά δεν αρκεί η μικρή βελτίωση. Γιατί παραμένει ισχυρό το κίνητρο για την προσέλκυση μεταναστών που θα γεννήσουν στην Ελλάδα και η ιθαγένεια των παιδιών τους θα συμπαρασύρει, μετά από λίγα χρόνια, την πολιτογράφηση των γονιών.

Κι έτσι η αυτόματη ιθαγένεια γίνεται αληθινός μαγνήτης για τη μαζική είσοδο, νομιμοποίηση και πολιτογράφηση χιλιάδων νέων παράνομων μεταναστών.

Το θέλουμε αυτό; Όχι!

Γιατί δεν λύνει κανένα κοινωνικό πρόβλημα.

Και γιατί δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο.

Η ρύθμιση που προτείνουμε εμείς είναι διαφορετική στο εξής:

Τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα αποκτούν το δικαίωμα να πάρουν ιθαγένεια, όχι αμέσως, αλλά στην ενηλικίωσή τους. Χωρίς άλλες διαδικασίες.

Με δύο μόνο προϋποθέσεις που εξαρτώνται απόλυτα από τα ίδια:

-- Να έχουν τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Πράγμα που τα εξισώνει εκ των προτέρων με τα υπόλοιπα ελληνόπουλα και τα ενσωματώνει στην Ελληνική κοινωνία ομαλά, μέσα από την ένταξη στην «ημετέρα παιδεία».

-- Και να εγκαταλείψουν την ιθαγένεια των γονιών τους (εφ’ όσων προέρχονται από «τρίτες» – μη ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της Ένωσης).

Μ’ άλλα λόγια, όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα θα πάρουν ιθαγένεια με την ενηλικίωσή τους εφ’ όσον το θέλουν.

Αλλά δεν θα πάρουν ιθαγένεια εξ αρχής και οι γονείς τους.

Η ρύθμιση που προτείναμε εμείς, δίνει τη δυνατότητα σε όσα παιδιά έχουν ήδη γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα να αποκτήσουν την ιθαγένεια στην ενηλικίωσή τους. Αλλά η ιθαγένεια των παιδιών με την ενηλικίωση δεν θα συμπαρασύρει την πολιτογράφηση των γονιών από τώρα.

Διευκολύνουμε την ένταξη όσων θέλουν αληθινά να ενταχθούν, αλλά δεν καθιστούμε τη χώρα μας «μαγνήτη» σε νέα κύματα παράνομων μεταναστών.

Και δεν καλλιεργούμε φοβικά ανακλαστικά στην κοινωνία. Είναι μια ρύθμιση ισορροπημένη και δίκαιη.

Στην απάντησή μας προς τον κ. υπουργό των Εσωτερικών για το αρχικό του Σχέδιο, επισημάναμε την ευρωπαϊκή εμπειρία, ιδιαίτερα για τη χορήγηση ιθαγένειας. Αυτό το θεωρούμε πολύ σημαντικό, γιατί η Ευρωπαϊκή εμπειρία είναι θετική και αρνητική. Εμπεριέχει ορθές παρεμβάσεις που αξίζει να μελετήσουμε και να προσαρμόσουμε στη δική μας, την ελληνική πραγματικότητα. Αλλά εμπεριέχει και σφάλματα, που, φυσικά, πρέπει να αποφύγουμε.

Επισήμανα την περίπτωση του Γερμανικού νόμου για την ιθαγένεια, ο οποίος πράγματι ξεπέρασε το «δίκαιο του αίματος» και υιοθέτησε, επί πλέον, το «δίκαιο του εδάφους». Δηλαδή απέδωσε ιθαγένεια στα παιδιά που γεννιούνται στην Γερμανία.

Αν προσέξετε όμως, το γερμανικό νόμο, θα διαπιστώσετε το εξής πολύ ενδιαφέρον: Αν ίσχυε κατά γράμμα στην Ελλάδα, τότε κανένα από τα παιδιά που ήδη έχουν γεννηθεί εδώ δεν θα έπαιρνε ιθαγένεια.

Κι αυτό για πολλούς λόγους. Γιατί, το κυριότερο, ο γερμανικός νόμος δεν είχε αναδρομική ισχύ. Δεν ισχύει για τα παιδιά που είχαν ήδη γεννηθεί όταν ψηφίστηκε, το 1999. Άρχισε να ισχύει για όσα γεννιούνται μετά την ψήφισή του, μετά τις αρχές του 2000.

Το παράδειγμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, διότι δείχνει ότι ακόμα και χώρες που φαινομενικά χαλαρώνουν τη νομοθεσία τους περί ιθαγένειας, στην πραγματικότητα βάζουν ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφύγουν δύο πράγματα: Πρώτον, να μη γίνουν οι ίδιες «μαγνήτες» παράνομης μετανάστευσης. Και δεύτερον, να μην προκαλέσουν αντιδράσεις στον ίδιο το λαό τους, ώστε η ενσωμάτωση των μεταναστών να προχωρήσει ομαλά. Πράγμα που είναι προς το απόλυτο συμφέρον και των ίδιων των μεταναστών.

Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε στη Γερμανία, σε μια περίοδο μεγάλης ευημερίας, το 1999, επί Σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριου Γκέρχαρτ Σρέντερ. Δεν ήταν ασφαλώς «ακραίος» ή «ξενοφοβικός» ο Σρέντερ. Αλλά έθεσε αυστηρές «δικλείδες».

Αντίστοιχες δικλείδες προτείνουμε κι εμείς. Και μάλιστα, όχι τις ίδιες, αλλά πιο ανοικτές και λιγότερο δρακόντειες.

Το κυβερνητικό σχέδιο στην αρχική του μορφή δεν έθετε καμία δικλείδα ασφαλείας. Στην βελτιωμένη εκδοχή που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες παραμένει ανεπαρκές. Γι’ αυτό και εξακολουθεί να βρίσκεται έξω από την ευρωπαϊκή λογική.

Καταθέτω το σύνολο του γερμανικού νομοσχεδίου, γιατί φαίνεται ότι ο κύριος υπουργός διάβασε μόνο το προοίμιό του και δεν είδε τις ασφαλιστικές δικλείδες που περιέχει…

Υπάρχει, όμως, και η αρνητική εμπειρία της Ευρώπης. Υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι αν δώσουμε ιθαγένεια στα παιδιά θα τα ενσωματώσουμε πιο εύκολα. Αυτή η άποψη κυριάρχησε, πράγματι, σε κάποιες χώρες με μεγάλη αποικιακή παράδοση για κάποια χρόνια.

Όπως, όμως, έδειξαν τα δραματικά γεγονότα στο Λονδίνο και στα προάστια των γαλλικών πόλεων, το 2005, δεν αρκεί η εύκολη ή αυτόματη χορήγηση ιθαγένειας για να ενταχθούν τα παιδιά των μεταναστών. Χρειάζεται και η ψυχολογική ενσωμάτωσή τους, σταδιακά και ομαλά. Πράγμα που προφανώς δεν είχε συμβεί στις χώρες αυτές. Κι αυτό πλήρωσαν οι κοινωνίες τους…

Το πλήρωσαν, κατάλαβαν το σφάλμα τους και τώρα το διορθώνουν:

-- Στη Βρετανία κάνουν στροφή τώρα – επί Εργατικής κυβέρνησης μάλιστα - και διακηρύσσουν των ενσωμάτωση των παιδιών των μεταναστών στη «βρετανικότητα», έννοια άγνωστη ως το 2005.

-- Στη Γαλλία πάνε ένα βήμα πιο πέρα: δημιουργούν υπουργείο Εθνικής ταυτότητας και μετανάστευσης. Επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην αναβάθμιση της εθνικής ταυτότητας ως μέσου για την ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών.

-- Ανάλογα και στην Ισπανία, επί Πρωθυπουργίας του Σοσιαλιστή Θαπατέρο, μιλούν για Ισπανικότητα…

Εμείς δεν λέμε τίποτε διαφορετικό: Μιλάμε για ενσωμάτωση των μεταναστών στην ημετέρα παιδεία, δηλαδή την «ελληνικότητα».

Εδώ, όποιον μιλάει για ελληνικότητα κάποιοι τον στέλνουν στην πυρά! Δηλαδή πάμε αντίθετα με όσα ανακαλύπτουν και θεσπίζουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κεντροδεξιές και κεντροαριστερές.

Κι όταν εμείς υποδεικνύουμε στην κυβέρνηση τη θετική και αρνητική ευρωπαϊκή εμπειρία, μας κάνει και μαθήματα… πολύ-πολιτισμικότητας!

Δεν έχει καταλάβει η κυβέρνηση ότι η πολύ-πολιτισμικότητα είναι ένα ιδεολόγημα που καταρρέει παντού. Και εγκαταλείπεται όπου το υιοθέτησαν, έστω και πειραματικά.

Να διευκρινίσουμε ότι πολύ-πολιτισμικότητα δεν είναι «η ανοχή προς το διαφορετικό». Αν ήταν αυτό θα συμφωνούσαμε όλοι…

Πολύ-πολιτισμικότητα είναι δύο άλλα πράγματα, πολύ επικίνδυνα: Πρώτον έχει ως συνέπεια – έστω και αθέλητη - να αναπαράγονται οι «διαφορετικοί», δηλαδή οι ξένοι μετανάστες, σε γκέτο. Εμείς επιλέγουμε το αντίθετο: Επιδιώκουμε να εντάξουμε τους μετανάστες στην κοινωνία μας και στον Πολιτισμό μας. Θέλουμε να τους ενσωματώσουμε, ώστε να νιώθουν κι εκείνοι και να τους νιώθουν όλοι οι συμπολίτες τους ως μέλη της κοινωνίας, ως Έλληνες. Η ενσωμάτωση είναι η καλύτερη ασπίδα για το ρατσισμό. Η πολύ-πολιτισμικότητα αναπαράγει το ρατσισμό.

Δεύτερον, η πολύ-πολιτισμικότητα διακηρύσσει ότι όλοι οι πολιτισμοί μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά. Αλλά αυτό έχει διαψευστεί. Υπάρχουν πολιτιστικά στοιχεία που δεν μπορούν να συμβιώσουν.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η μπούρκα σε μια φιλελεύθερη δυτική κοινωνία.

Δεν γίνεται αποδεκτή η πολυγαμία ή έθιμα που οδηγούν σε βάναυση μεταχείριση της γυναίκας στις δικές μας κοινωνίες.

Γιατί όλα αυτά ακυρώνουν το δικό μας Πολιτισμό.

Δημοκρατικές χώρες της Δύσης βάζουν ήδη φραγμούς σε πολιτισμικά στοιχεία που φέρνουν κάποιοι μετανάστες από τις χώρες καταγωγής τους. Για να μη λειτουργούν αυτοί οι φραγμοί κατασταλτικά, πρέπει το συντομότερο να ενσωματωθούν ομαλά οι μετανάστες και κυρίως τα παιδιά τους, στις βασικές αξίες του δυτικού πολιτισμού.

Δεν μας ενοχλούν οι «διαφορετικότητες» άλλων πολιτισμών. Απλώς επισημαίνουμε στοιχεία ασυμβατότητας που δεν μπορούν να συμβιώσουν με τη δικό μας πολιτισμό. Γι’ αυτό κι όταν έρχονται εδώ πρέπει να αποδέχονται τους κανόνες της δικής μας κοινωνίας, του δικού μας τρόπου ζωής, του δικού μας πολιτιστικού πρότυπου. Κι όχι να προσπαθούν να του επιβληθούν ή να το αλλάξουν. Αυτό ονομάζουμε «ενσωμάτωση». Κι σε αυτό το σημείο διαφέρει η ενσωμάτωση με την πολύ-πολιτισμικότητα.

Θέλουμε τους μετανάστες που επιλέγουν να ριζώσουν στη χώρα μας, να αφήσουν πίσω τους στοιχεία του πολιτισμού τους που είναι ασύμβατα με το δικό μας, να ενταχθούν στην κοινωνία μας, να νιώσουν Έλληνες, να γίνουν Έλληνες μέσω της «ημετέρας παιδείας». Δεν θέλουμε απλώς να «πάρουν τα χαρτιά τους» με συνοπτικές διαδικασίες και να αναπαράγονται ως διαφορετικά γκέτο…

Θέλουμε την ενσωμάτωση των ξένων, για να καταπολεμήσουμε την ξενοφοβία. Για να τελειώσουμε το ρατσισμό.

Δεν θέλουμε τα γκέτο που τροφοδοτούν κι αναπαράγουν το ρατσισμό…

Τέλος, έχουμε και το πρόβλημα με την ψήφο των μεταναστών από μη ευρωπαϊκές χώρες, στις δημοτικές εκλογές. Εδώ αναφερόμαστε σε ένα μέτρο που υιοθετεί η κυβέρνηση, αν και το μέτρο αυτό έχει απορριφθεί από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – και μάλιστα από χώρες-πιλότους για τα ζητήματα μετανάστευσης (όπως η Γαλλία μόλις πριν λίγες εβδομάδες).

Γιατί έχει απορριφθεί;

Για ένα απλό λόγο: Διότι η δημοκρατία είναι αδιαίρετη. Και τα βασικά πολιτικά δικαιώματα στα οποία στηρίζεται είναι επίσης αδιαίρετα.

Δεν μπορούν να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων: Κάποιοι που ψηφίζουν παντού και κάποιοι που ψηφίζουν σε ορισμένες εκλογές μόνο.

Κάποιοι που έχουν το δικαίωμα των εκλέγειν και εκλέγεσθαι και κάποιοι – «υποδεέστεροι» - που έχουν μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά όχι του εκλέγεσθαι.

Δεν μπορεί κάποιοι να μπορούν να εκλεγούν σύμβουλοι ή πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου ή δήμαρχοι, και κάποιοι άλλοι να μπορούν να εκλεγούν μόνον δημοτικοί σύμβουλοι.

Ούτε είναι δυνατό κάποιος αιρετός αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, που διαχειρίζεται πόρους του τόπου μας, να μην μπορεί να ψηφίζει στις εθνικές εκλογές.

Τέτοια ρύθμιση είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις και πολώσεις μέσα στις τοπικές κοινωνίες:

-- Πρώτον, διότι θα υπάρξει μεγάλη καχυποψία ότι η ψήφος των μεταναστών άλλαξε το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε, αν ψήφιζαν μόνον οι πολίτες που συμμετέχουν στο εκλογικό σώμα των εθνικών εκλογών.

-- Και δεύτερον, διότι και ανάμεσα στους μετανάστες θα δημιουργηθούν απολύτως δικαιολογημένες πικρίες, γιατί κάποιοι απ’ αυτούς θα εκλέγονται μόνο δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ έλληνες πολίτες θα μπορούν να καταλάβουν υψηλότερα αιρετά αξιώματα κι ας έχουν πάρει λιγότερες ψήφους.

Ένα τέτοιο μέτρο, που δημιουργεί πικρίες παντού και καχυποψία πάντων κατά πάντων, δεν βοηθά στην ομαλή ένταξη των μεταναστών. Μάλλον επιτείνει ξενοφοβικά ανακλαστικά.

Δεν είναι δημοκρατική πρόοδος. Είναι δημοκρατική στρέβλωση. Γιατί καθορίζει διακρίσεις ανάμεσα στους πολίτες. Και η δημοκρατία των διακρίσεων παύει να είναι αληθινή δημοκρατία.

Πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν απορρίψει αυτό το μέτρο. Προωθείται εκεί η κανονική σταδιακή πολιτογράφηση των νόμιμων μεταναστών. Που όταν πολιτογραφηθούν παίρνουν όλα τα δικαιώματα του πολίτη. Δεν γίνονται πρώτα πολίτες… «δεύτερης κατηγορίας». Διότι σε μια δημοκρατία δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Εμείς συμφωνούμε με τις επιλογές αυτών των χωρών της Ευρώπης. Και διαφωνούμε με την επιλογή της κυβέρνησης, που φαίνεται να ψάχνει ψήφους για τις δημοτικές εκλογές. Την καλούμε να αποσύρει ολοκληρωτικά αυτό το σημείο.

Όχι να αναστείλει την εφαρμογή του για τις μεθεπόμενες εκλογές. Να το αποσύρει τώρα και να το συζητήσουμε, αν επιμένει, μετά της δημοτικές εκλογές.

Για να μην επιβεβαιώσει την καχυποψία που ήδη δημιουργεί, ότι αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα με στενά μικροκομματικά και ψηφοθηρικά κριτήρια.

Της ζητάμε να το αποσύρει, γιατί η χρονική στιγμή εντείνει τις καχυποψίες και πυροδοτεί εντάσεις στη βάση.

Και μετά να το φέρει, εμείς πάλι θα διαφωνήσουμε. Αλλά τουλάχιστον θα έχουμε αποφύγει τα χειρότερα στις τοπικές κοινωνίες.

Φυσικά εξαιρούμε τους ομογενείς. Πιστεύουμε ότι όσοι έχουν κάρτα ομογενούς πρέπει να πολιτογραφηθούν και να πάρουν πλήρη δικαιώματα ψήφου. Αλλά αυτό, φυσικά, μπορεί να ρυθμιστεί χωριστά, κι όχι να εντάσσεται σε νομοθετικές ρυθμίσεις περί ιθαγένειας.

Και δύο τελευταία σημεία που τα θεωρώ κρίσιμα για τη συζήτησή μας.

* Η στρατηγική που προτείνουμε για την ιθαγένεια και την πολιτογράφηση είναι προς το συμφέρον και των ίδιων των μεταναστών. Θέλουμε να τους ενσωματώσουμε ομαλά στην Ελληνική κοινωνία. Να εκμηδενίσουμε την ξενοφοβία, την καχυποψία, την επιφυλακτικότητα της κοινωνίας απέναντί τους.

Η ενσωμάτωση είναι πολύ ευρύτερη έννοια. Απευθύνεται στους ίδιους τους μετανάστες, αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία. Ενισχύει την κοινωνική συνοχή, δεν την κατακερματίζει σε αναρίθμητα γκέτο.

Η ενσωμάτωση έχει ως κεντρικό άξονα την Εκπαίδευση, αλλά εκτείνεται πολύ πέρα από την Εκπαίδευση.

Οι μετανάστες που θέλουν αληθινά να ριζώσουν στην Ελλάδα, καταλαβαίνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να τους εντάξει ομαλά στην ελληνική κοινωνία. Σε αντίθεση προς την κυβέρνηση, η οποία, αν επιμείνει στις θέσεις της, απλώς επιδιώκει να ψηφοθηρήσει σε βάρος τους.

Ομαλή ένταξη των μεταναστών δεν γίνεται όταν δημιουργείται καχυποψία στην υπόλοιπη κοινωνία. Αυτή την καχυποψία θέλουμε να καταπολεμήσουμε. Αυτή την καχυποψία τροφοδοτεί η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία θέλει να πολιτογραφήσει τους πάντες, χωρίς να εντάξει κανένα.

Οι μετανάστες που θέλουν να ριζώσουν πραγματικά στην Ελλάδα - κι αυτοί και τα παιδιά τους - παίρνουν την ένταξή τους πολύ σοβαρά. Και γι’ αυτό είναι οι πρώτοι που επιθυμούν ομαλή ένταξη. Όχι βιαστική μαζική πολιτογράφηση.

Θέλουν να ενταχθούν σε μια συνεκτική κοινωνία και να νιώσουν τη θαλπωρή της. Δεν θέλουν να γίνουν ένα «γκέτο νόμιμων», σε μια κοινωνία όλο και πιο ξενόφοβη.

Αυτό που υποστηρίζει και στο οποίο επιμένει η Νέα Δημοκρατία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των μεταναστών και της Ελληνικής κοινωνίας συνολικά. Και το καταλαβαίνουν οι ίδιοι οι μετανάστες, όπως το διαισθάνεται και η υπόλοιπη ελληνική κοινωνία.

Η πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ενώνει τους μετανάστες με την Ελληνική κοινωνία.

Αντίθετα, η πρόταση της Κυβέρνησης πολώνει την ελληνική κοινωνία με αφορμή τους μετανάστες.

Κι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

* Δεν μπορούμε σε τέτοιες δύσκολες στιγμές να πολώνουμε την ελληνική κοινωνία, με τέτοιο τρόπο, σε τέτοιο ζήτημα.

Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Κι όχι απλώς θα το καταψηφίσει, αλλά και θα το καταργήσει όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Και θα εφαρμόσει τη δική της πολιτική, που οδηγεί στην ομαλή ένταξη των μεταναστών. Με ασφαλιστικές δικλείδες, αντίστοιχες προς εκείνες που υιοθετούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Το αν έχουμε η όχι το θάρρος να στηρίζουμε ορισμένα μέτρα της κυβέρνησης, παραδείγματος χάριν στην Οικονομία, που είναι απαραίτητα για το καλό του τόπου, το έχουμε αποδείξει…

Τώρα θα αντιληφθείτε ότι έχουμε και την αποφασιστικότητα να πολεμάμε μέτρα της κυβέρνησης που βλάπτουν τον τόπο.

Κι η ίδια η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι η συναίνεση δημιουργεί και στην ίδια ευθύνες: Να ακούει τη φωνή της Κοινωνίας. Να εγκαταλείψει πείσματα και εμμονές. Να λύνει προβλήματα όχι να δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα.

Αν θέλει στήριξη στα δύσκολα πρέπει να μάθει να νομοθετεί με συναίνεση.

Η συναίνεση είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Επιβάλλει υποχρεώσεις και στην κυβέρνηση, όχι μόνο στην Αντιπολίτευση.

Σε ό,τι μας αφορά το έχουμε διακηρύξει απ’ αυτό το βήμα κατ’ επανάληψιν:

Δεν θέλουμε την Ελλάδα περίκλειστο φρούριο.

Αλλά δεν θα αφήσουμε ποτέ να γίνει και ξέφραγο αμπέλι…




Δευτερολογία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά
Στην προ ημερησίας διάταξης Κοινοβουλευτική Συζήτηση
για την Ιθαγένεια και τη Μεταναστευτική Πολιτική


Κύριε Υπουργέ τον εκθέσατε τον κύριο Πρωθυπουργό και πολύ φοβάμαι ότι έτσι το ΠΑΣΟΚ έτσι γίνεται άλλη μία φορά υπότροπο σε ανακριβείς καταγγελίες. Και μας θυμίσατε εκείνο το εκπληκτικό το οποίο είχε λεχθεί στις 16 Οκτωβρίου του ’09, στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι η Ελλάς είχε δείρει μέχρι θανάτου επί Νέας Δημοκρατίας Πακιστανό μετανάστη. Πράγμα που δεν αποδείχθηκε ποτέ! Και εκκρεμούν ακόμη δύο επίκαιρες επερωτήσεις του κυρίου Παυλόπουλου, στις οποίες η Κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει.

Δεν θέλω να πω τίποτε άλλο για τον κύριο Καρατζαφέρη. Μία μικρή παρένθεση αξιοπιστίας μόνο. Να μας πει, για να δούμε αν μπορούμε να διαφωνήσουμε ή να συμφωνήσουμε μαζί του, αν πράγματι πιστεύει αυτό το οποίο τον Μάρτιο του ’07 το είδαμε γραμμένο στα «Νέα» ως δήλωση δικιά του, ότι από τη στιγμή που γεννιέται σε ένα τόπο ένα παιδί, θα πρέπει να παίρνει αυτόματα την υπηκοότητα του συγκεκριμένου τόπου που γεννήθηκε.

Εάν αυτό συμφωνείτε, τότε δεν έχει καμία σχέση με τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις σας.

Θα ήθελα τώρα να προχωρήσω, πριν πάω περισσότερο το θέμα, αυτό που είπα στην αρχή, για δυο - τρεις παρατηρήσεις μόνο σύντομες για τα οικονομικά.

· Όσα μέτρα περιστολής δημοσίων δαπανών ή και αύξησης δημοσίων εσόδων και αν πάρετε,

τόσο περισσότερο, κύριοι της Κυβέρνησης απαιτούνται να παίρνετε ταυτόχρονα αντισταθμιστικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Είναι αυτό που έχουμε πει, ότι χρειάζονται «ανάσες» τόνωσης της οικονομίας, προκειμένου να μην πέσει σε ασφυξία η αγορά. Σας έχω επανειλημμένα προτείνει αρκετά τέτοια μέτρα και θέλω να σας προειδοποιήσω επισήμως, ότι εάν δεν τα πάρετε άμεσα, τότε θα ενσκήψει πολύ μεγαλύτερη ύφεση, πολύ μεγαλύτερη ανεργία.

Και τα ελλείμματα δεν θα μειωθούν. Θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο, μία «μαύρη τρύπα» και σας καλώ πραγματικά αυτό να το προσέξετε. Διότι είναι το κυρίαρχο ζήτημα που σήμερα απασχολεί την αγορά.

Θα είμαστε πάλι εδώ σε δύο τρεις μήνες. Θα έχει αυξηθεί κατακόρυφα η καμπύλη της ανεργίας, εάν δεν προλάβετε και αν δεν εφαρμόσετε άμεσα ορισμένες «ανάσες» τέτοιας τόνωσης της οικονομίας.

· Δεύτερον, από την πρώτη στιγμή ήμασταν αντίθετοι στο θέμα της αύξησης της

φορολογίας καυσίμων και ακινήτων. Για τα καύσιμα έχω αναφερθεί, για τα ακίνητα θέλω να σας πω ότι θα κινδυνέψει να σταματήσει τελείως η οικοδομική δραστηριότητα, από την οποία ζουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες επαγγέλματα.

Αν ανεβάσουμε τους φόρους σε καύσιμα και ακίνητα, κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλά περισσότερα.

· Και τρίτον, η οικονομία είναι επιστήμη των επιλογών.

Καμιά φορά οι επιλογές αυτές είναι δύσκολες. Όταν όμως θέλετε να κόψετε αδιακρίτως τα πάντα, τότε κάποιες φορές δημιουργείτε δυσανάλογα μεγάλα προβλήματα για να πετύχετε πολύ μικρές οικονομίες.

Όπως θα ήτανε η περιστολή για παράδειγμα στο 45% - σας το είπα και όταν σας είδα στο γραφείο σας κύριε Παπανδρέου, - των επιδομάτων των Ελλήνων διπλωματών. Για να μην μιλήσω για τα επιδόματα των αεροπόρων μας, που κάνουν καθημερινά αναχαιτίσεις και εικονικές αερομαχίες πάνω στο Αιγαίο, που ήδη παίρνουν ελάχιστα και τα οποία ακούγεται ότι και αυτά περικόπτονται.

Συμφωνούμε σε δραστικές περικοπές, αλλά από σπατάλες, όχι από ζωτικές ανάγκες! Όχι ισοπεδωτικές περικοπές που έτσι και αλλιώς ελάχιστα θα προσφέρουν και κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά.

· Τελευταίο για την οικονομία. Υπάρχει ο δανεισμός για την αναχρηματοδότηση του δημοσίου

χρέους. Βγάλατε τα πενταετή ομόλογα. Τα πήρατε με πολύ μεγάλο κόστος. Καλά κάνατε και τα πήρατε.

Ήταν 6,2% για 8 δις, αντιστοιχεί αυτό περίπου - στα 380 spreads - σε 1,8 δις. Τόση θα είναι επιπλέον η επιβάρυνση. Καλά κάνατε και τα πήρατε. Έρχεστε, όμως, αμέσως μετά και προσπαθείτε να περάσετε την ανάγκη αμέσως να πάρετε και άλλα πενταετή ή δεκαετή κιόλας.

Δεν καταλαβαίνετε ότι έτσι δίνετε ακριβώς το αντίθετο μήνυμα στις αγορές; Οι αγορές περιμένουν από εσάς να ζητήσετε ενός έτους ομόλογα. Για να δείξετε ότι δεν έχετε φόβο με την εξελισσόμενη ομαλοποίηση της αγοράς την οποία όλοι επιζητούμε.

Εάν ζητείτε δεκαετή ομόλογα, και μάλιστα με τέτοια spreads τεράστια, με τέτοιο κόστος τεράστιο, αντιλαμβάνεστε ότι περνάτε ακριβώς το αντίθετο μήνυμα στην αγορά. Και λέτε ότι επειδή φοβάμαι τι θα γίνει αύριο, κλείνω από τώρα και άλλα πενταετή ή δεκαετή, παρά το τεράστιο κόστος που θα έχω, προκειμένου να περισώσω την κατάσταση.

Αυτό πρέπει να το προσέξετε. Γίνονται τέτοιες γκάφες και νομίζω ότι τους 3 πρώτους μήνες μπορούσατε να λέτε ότι έφταιγε η Νέα Δημοκρατία για τα μέτρα που αναγκαστήκατε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Τον τελευταίο μήνα σας φταίνε οι κερδοσκόποι. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι η Κυβέρνηση φταίει και ας μην ψάχνει για «δαίμονες» προκειμένου να δικαιολογεί την αναβλητικότητά της και την ανεπάρκειά της πολλές φορές.

· Θα ήθελα ένα ακόμα σημείο να επισημάνω. Υπάρχει μία απρέπεια η οποία δυστυχώς

επαναλαμβάνεται. Όχι μόνο σε βάρος μου, αλλά και σε βάρος της αλήθειας. Το γνωστό «παραμύθι», ότι ο Σαμαράς έφερε τους Αλβανούς στην Αθήνα, στην Ελλάδα.

Είναι ένα ψέμα πέρα για πέρα. Δεν μπόρεσε ποτέ κανείς να βρει έστω και μισή δήλωσή μου, μία υπογραφή μου, κάτι που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Κυβέρνηση είστε. Ψάξτε.

Επιπλέον, ξεχνάνε εκείνοι που το υποστηρίζουν, ότι ως Υπουργός των Εξωτερικών δικαιοδοσία για τα σύνορα δεν είχα εγώ. Ο Υπουργός των Εξωτερικών τέτοια αρμοδιότητα δεν έχει.

Αλλά ξεχνάτε ακόμα ότι δεν υπήρχαν τότε κλειστά σύνορα από την πλευρά της Ελλάδας για να μπορέσει κάποιος να τα ανοίξει. Υπήρχαν αυστηρά φυλασσόμενα με ηλεκτροφόρα σύρματα σύνορα, από την πλευρά της Αλβανίας, που έπαψαν να φυλάσσονται όταν κατέρρευσε το καθεστώς του Χότζα στην Αλβανία.

Μήπως εγώ φταίω που κατέρρευσε εκείνο το καθεστώς; Μήπως εγώ φταίω για εκείνες τις εικόνες τις εκπληκτικές, που ήταν πάνω σε καράβια κόσμος μαζεμένος σαν τσαμπιά και πηγαίνανε να βρούνε οπουδήποτε ένα μεροκάματο, ένα κομμάτι ψωμί να φάνε αυτοί και οι οικογένειές τους σε όλες τις χώρες της Ευρώπης; Όπου βρέθηκαν την άλλη μέρα εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί παντού;

Ξεχνάτε ακόμα ότι βάσει των επισήμων στοιχείων της αστυνομίας, Κυβέρνηση είστε ψάξτε, επί των ημερών μου ήταν κάτω από 20.000, όσο ήμουν εγώ Υπουργός των Εξωτερικών, εκείνοι οι οποίοι είχαν έρθει στην Ελλάδα από την Αλβανία και ήταν κυρίως άγρια κυνηγημένοι Βορειοηπειρώτες. Οι μεγάλες μάζες ήρθαν αργότερα, Αλβανών, και μάλιστα επί δικών σας κυβερνήσεων.

Αλλά και ποτέ, ποτέ δεν απάντησαν, όσοι με κατηγορούν εκ των υστέρων, ακόμα και αν εγώ μπορούσα να τα ανοίξω τα σύνορα, εσείς γιατί δεν τα κλείσατε μετά;

Πρόκειται για απρέπεια, πρόκειται για κακοήθεια, και πολλές φορές παραπέμπουν σε μία δήλωσή μου, πολύ προγενέστερη, του Δεκεμβρίου του ’89, όταν στο αεροδρόμιο που είχα πάει για να υποδεχθώ τους Έλληνες φοιτητές από την Τιμισοάρα, που είχαμε βάλει ειδική πτήση για να πάει να τους πάρει, λόγω των εξελίξεων με τον Τσαουσέσκου, είχα ευχηθεί τότε στους Βορειοηπειρώτες να γιορτάσουν του χρόνου ελεύθερα Χριστούγεννα εκεί στις εστίες τους, όχι στην Ελλάδα.

Επρόκειτο για μία αυτονόητη ευχή για την αποκατάσταση της ελευθερίας και των υπολοίπων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία. Και αυτό, σήμερα, θέλουν να το μετατρέπουν ορισμένοι σε άνοιγμα, δήθεν, συνόρων για εκατομμύρια Αλβανούς. Είναι απρέπεια και είναι ντροπή.

Ακούστηκε κάτι για μία πρόταση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των μεταναστών.

Πρώτον να σας πω ότι πράγματι τέτοια πρόταση είχε υποβληθεί, και δεν πέρασε. Και οι περισσότεροι από εκείνους που την είχαν προτείνει τελικά δεν την ψήφισαν. Δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική θέση της Νέας Δημοκρατίας. Τι σημαίνει αυτό; Το κόμμα μας τα συζητάει τα πάντα, κάπου καταλήγει.

Όμως αν θέλετε να φέρω και εγώ την κουβέντα σε κάτι τέτοιο, να σας θυμίσω ότι ο δικός σας Βουλευτής, Ευρωβουλευτής, Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, ο κύριος Τσάτσος, ήταν εκείνος, δικός σας σύμβουλος σήμερα, κύριε Πρωθυπουργέ, ο οποίος γραπτώς μάλιστα είχε πει ότι η ψήφος των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές απαιτεί συνταγματική μεταβολή.

Και δίνω εδώ το σημείωμα, το συγκεκριμένο, του κυρίου Τσάτσου. Επομένως scripta manent . Κύριε Πρόεδρε, δύο λεπτά ακόμα.

Για το Frontex . Πράγματι το 2001 είχε γίνει η συμφωνία. Επί των ημερών σας υπεγράφη, αλλά επί των ημερών σας το ξεχάσατε.

Η Νέα Δημοκρατία την ενεργοποίησε με επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των αρχηγών του Λιμενικού. Και επειδή άλλωστε αναφέρατε ότι δεν δώσαμε άσυλο σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπορούσαμε να επαναπροωθήσουμε, εσείς θα θέλαμε να μας πείτε, σε τέσσερις μήνες που είστε Κυβέρνηση, πόσους έχετε επαναπροωθήσει, κύριε Πρωθυπουργέ;

Και θα έπρεπε αυτή η αθέτηση της συμφωνίας που κάνει η Τουρκία και είναι επικίνδυνη για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, να καθίσταται σαφές από εσάς, και κάθε μέρα, ότι θα αποτελεί εμπόδιο για την τουρκική προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Θα ήθελα να καταλήξω λέγοντας ότι σήμερα μας δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσουμε δύο πράγματα και την δική μας κριτική για την νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης στο ζήτημα της ιθαγένειας, και το ότι εμείς θα φέρουμε κάτι διαφορετικό προς ψήφιση όταν έρθει η ώρα.

Θέλω επίσης να πω ότι για να ενσωματώσουμε τους μετανάστες στην ελληνική κοινωνία, πρέπει και οι ίδιοι να αντιληφθούν ότι όλα όσα κουβαλούν από τις χώρες καταγωγής τους θα πρέπει να είναι συμβατά και με το δικό μας τον πολιτισμό, ότι θέλουμε δηλαδή να τους εντάξουμε στην κοινωνία μας, αλλά αυτό δημιουργεί υποχρέωση και σε αυτούς να σεβαστούν ορισμένες σταθερές που έχει η ελληνική κοινωνία.

Τέλος, υπογραμμίσαμε ότι η πολιτική μας είναι προς όφελος των μεταναστών γιατί εντάσσει τους ίδιους και τα παιδιά τους ομαλά, σταδιακά και χωρίς να δημιουργεί αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία.

Αντίθετα η πολιτική της Κυβέρνησης είναι αυτή που πολώνει την κοινωνία με αφορμή τους μετανάστες και τελικά ζημιώνει τους ίδιους και δημιουργεί θέματα ξενοφοβίας.

Σε ό,τι αφορά, και τελειώνω, το θέμα του δικαιώματος ψήφου των μη πολιτογραφημένων νομίμων μεταναστών στις τοπικές εκλογές, δήλωσα ξεκάθαρα ότι είμαστε αντίθετοι, γιατί αυτό δημιουργεί πολίτες διαφορετικών κατηγοριών σε μία δημοκρατία που δεν πρέπει να έχει διακρίσεις.

Σας θυμίζω, κύριε Παπανδρέου, ότι το Κίνημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ως κίνημα κατά των διακρίσεων. Εδώ πάμε να επιβάλλουμε διακρίσεις εκεί που δεν υπάρχουν.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ τότε οραματιζόταν μία κοινωνία όπου όλοι θα είναι παιδιά του ίδιου Θεού κάτω από την ίδια σκέπη. Και εμείς υποστηρίζουμε αυτό, την ενσωμάτωση όλων των παιδιών στην ημετέρα παιδεία, όχι την αναπαραγωγή διακρίσεων, όχι την αναπαραγωγή των γκέτο, όχι την πυροδότηση αυτής της καχυποψίας, στην οποία αναφέρθηκα νωρίτερα, πάντων κατά πάντων όπως κάνει αυτό το μοντέλο της πολυπολιτισμικότητας την οποία εσείς προωθείτε.

Ενσωμάτωση των ξένων δια της ημετέρας παιδείας είναι η συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στον παγκόσμιο. Είναι ελληνική συμβολή, προβολή της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Και πολλές δημοκρατικές κοινωνίες αυτή ανακαλύπτουν σήμερα με τον καλύτερο τρόπο για να πετύχουν την ομαλή ένταξη των μεταναστών στις δικές τους κοινωνίες χωρίς ξενοφοβία και χωρίς ρατσισμό. Αυτή είναι η καλύτερη ασπίδα κατά του ρατσισμού.

Η Ελλάδα δεν είναι χώρος, είναι χώρα, κύριε Πρόεδρε. Και το έχω ξαναπεί. Οι Έλληνες είναι λαός, δεν είναι πληθυσμός.

Προσέξτε μην το πείτε ότι δεν σας είχαμε προειδοποιήσει. Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες και ειδικά όταν σπέρνει ανέμους με το μεταναστευτικό σε περιόδους μάλιστα πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Ευχαριστώ πολύ.

Tο Mεταναστευτικο στην Βουλη Γ Καρατζαφερης








Δευτερολογία


Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: «Κρίμα, κύριε Πρωθυπουργέ, που
δεν είχατε ακόμα μισή ώρα να μιλήσετε. Είχατε αρχίσει
προς το τέλος να έρχεστε στις θέσεις του Λαϊκού
Ορθόδοξου Συναγερμού.
Έχω κάποιες παρατηρήσεις να κάνω σ΄ όλα αυτά τα
οποία ακούστηκαν. Δεν θέλω να αφήσω τίποτα
αναπάντητο. Κύριε Υπουργέ Προστασίας του �Αριστερού�
πολίτη, νομίζω ότι πρέπει να είναι από το Σείριο ή από
την Ανδρομέδα. Από κει είναι οι 6.500 κρατούμενοι. Δεν
είναι μετανάστες; Τι είναι; Κατέβηκαν με δορυφόρο; Το
60% των εγκληματιών για κακούργημα είναι μετανάστες.
Το επαναλαμβάνω για ακόμα μία φορά. Δεν είναι όλοι οι
μετανάστες κακούργοι, όμως η πλειοψηφία των
κακούργων που είναι στις φυλακές είναι μετανάστες. Να
το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Αυτή είναι μία πραγματικότητα.
Βέβαια, κύριε Τσίπρα, δεν πρέπει να πάτε στην
Επιτροπή. Δεν πάνε στην Επιτροπή γιατί αν απαντήσουν
αυτά που απαντήσατε, «κόπηκαν» όλοι, γιατί δεν δόθηκε
το δικαίωμα ψήφου στις Ελληνίδες το 1956, αλλά το 1952
και δεν το έδωσε μία προοδευτική κυβέρνηση, αλλά το
έδωσε η κυβέρνηση της «ακροδεξιάς» του Παπάγου και η
πρώτη γυναίκα δεν ήταν μία προοδευτική από την
αριστερά, αλλά ήταν η Ελένη Σκούρα, για να ξέρουμε πώς
ακριβώς έχουν τα πράγματα.
Τώρα βέβαια, κύριε Πρόεδρε, καλύτερα να περπατάς
έστω και με κωλοτούμπα, παρά να έρπεις. Είδατε
προχθές ο Σισέ με τα κόλπα που έκανε πόσες τούμπες
έκανε στον αέρα. Είπα τώρα για Παναθηναϊκό και
θυμήθηκα ότι «συγγενής» δικός σας κι όχι δικός μου είχε
διοριστεί από τον Παπαδόπουλο γενικός αρχηγός του
Παναθηναϊκού. Εγώ καμία σχέση με χούντα. ΕΑΤ-ΕΣΑ και
μέσα, με τα χεράκια έτσι. Αυτά για να ξέρουμε, γιατί
μερικοί προσπαθούν να κολλήσουν ορισμένα
πραγματάκια, αλλά δεν κολλάνε.
Έρχομαι επί της ουσίας και επί της σοβαρής
διάστασης. Κύριε Πρωθυπουργέ, άκουσα μέσα στην
Αίθουσα να λέγεται ότι η δεξιά είναι αυτή η οποία έχει
σκληρή πολιτική για τους μετανάστες, ότι για όλα φταίει
αυτή η δεξιά. Ο Λαφοντέν είναι μαζί σας στο
Ευρωκοινοβούλιο, δίπλα-δίπλα. Ο Ευρωβουλευτής σας
κάθεται δίπλα από το Γερμανό, δύο καθίσματα είναι, ας
πάρει το πρόγραμμα του Λαφοντέν για να το δείτε. Είναι
σκληρότερο το πρόγραμμα του αριστερού Γερμανού
Λαφοντέν από το πρόγραμμα του Λαϊκού Ορθόδοξου
Συναγερμού.
Δεν λέμε εμείς αυτή τη στιγμή αυτό που λέει ο
Λαφοντέν, «πρώτα δουλειά στους Γερμανούς». «Πετάξτε
τους έξω από τα εργοστάσια». Λαφοντέν. Πάρτε το
πρόγραμμα να το «κατεβάσετε». Δεν λέμε εμείς αυτό που
λέει η Μεγάλη Βρετανία για εξέταση DNA.. Ο Μπράουν το
λέει. Επίσης στην Αυστραλία ο Εργατικός Πρωθυπουργός
λέει το εξής: «Δεν καλέσαμε εμείς να έλθουν εδώ οι
μουσουλμάνοι. Εμείς έχουμε θρησκεία και κοινωνία. Αν
τους γουστάρει μένουν, αλλιώς σηκώνονται και φεύγουν».
Δεν το είπαμε εμείς. Τα λέω αυτά για να ξέρουμε τι λέμε.
Όλος ο πολιτισμένος κόσμος έχει άποψη όμοια μ΄
αυτή του Μπαρό. Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ήλθε στην
Ελλάδα. Δήλωση Μπαρό, παρούσης της πολιτικής
ηγεσίας της χώρας: «Η Ελλάδα κινδυνεύει από τους
μετανάστες». Και αυτός δηλαδή στην ακροδεξιά;
Επιτέλους, δεν θέλετε να δούμε τα πράγματα όπως
έχουν; Σπέκουλα σ΄ ένα κυρίαρχο θέμα; Από τη μία μεριά
«αμάν μη μπουν μετανάστες στη χώρα» λέει η
Κυβέρνηση -άκουσα τον Πρωθυπουργό- και από την
άλλη μεριά «τι καλοί που είναι οι μετανάστες και
βοήθησαν στο θαύμα της οικονομίας». Τότε βάλτε κι
άλλους μέσα. Εφόσον βοηθούν στην οικονομία, γιατί δεν
βάζουμε άλλο ένα εκατομμύριο μέσα; Γιατί αποκρούουμε
αυτή την προσφορά, κύριε Υπουργέ; Βάλτε τους μέσα για
ν΄ ανέβει λίγο η οικονομία. Είστε σοβαροί επιτέλους;
Έχουμε ένα εκατομμύριο ανέργους, σύμφωνα με
δήλωση του κυρίου Λοβέρδου, του δικού σας Υπουργού
και έχουμε σαν χώρα ενάμισι εκατομμύριο μετανάστες.
Σας λέω λοιπόν: Με την κρίση η οποία υπάρχει σήμερα
πάει ο Πακιστανός και ζητάει δουλειά σε ένα, δύο, τρία,
δέκα καταστήματα. Δεν του δίνουν δουλειά γιατί υπάρχει
κρίση. Τι θα κάνει την επόμενη μέρα; Ο Έλληνας θα πάει
στο χωριό, θα πάρει έναν τενεκέ λάδι από τον παππού
του, τη γιαγιά του και θα έλθει. Ο άλλος τι θα κάνει; Έχετε
μία απάντηση;
Είπατε ότι το νομοσχέδιο αφορά πεντακόσιες τριάντα
τέσσερις χιλιάδες, κύριε Παπανδρέου. Για το άλλο ένα
εκατομμύριο πείτε μου τι θα κάνετε. Θα τους διώξετε; Θα
τους νομιμοποιήσετε; Τι θα τους κάνουμε; Εν πάση
περιπτώσει, ποια είναι η «οροφή»; Τώρα είναι γύρω στο
ένα επτακόσια, του χρόνου θα είναι περισσότεροι και του
άλλου χρόνου θα είναι ακόμα περισσότεροι. Το είπε ο
κύριος Υπουργός: «Ερμητικά δεν μπορούμε να κλείσουμε
τα σύνορα». Σχήματα οξύμωρα και αντιφατικά.
Εάν μπορούσε κάποιος να φύγει από τις αγκυλώσεις
της κομματικής πειθαρχίας και να ακούσει αυτά τα
πράγματα από μία απόσταση, θα έλεγε ότι εδώ τα
πράγματα είναι τραγελαφικά. Έρχεται και ομολογεί η
Κυβέρνηση δια στόματος του αξιότιμου Υπουργού κυρίου
Χρυσοχοϊδη και λέει το εξής, ότι η Τουρκία φταίει που
καταπατά την υπογραφή της και από 73.000 που
πέρασαν, 2.400 δέχτηκε πίσω. Έτσι είναι, κύριε
Χρυσοχοϊδη, τα νούμερα; Τα θυμάμαι καλά; Ωραία. Τότε
γιατί βάζετε στην Ευρώπη έναν που δεν σέβεται την
υπογραφή του; Γιατί είστε οι πρώτοι που λέτε να μπει η
Τουρκία μέσα; Τιμωρήστε την Τουρκία και πείτε της: «Μία
χώρα που δεν σέβεται την υπογραφή της δεν έχει καμία
σχέση με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».
Επιτέλους λοιπόν, η Τουρκία φταίει, αλλά η Τουρκία
να μπει στην Ευρώπη. Σχήματα οξύμωρα και αντιφατικά.

Και μου αρέσει αυτό που είπε ο Αρχηγός σας (ο κ.
Σαμαράς). Σε εντελώς, όμως, αντίθετη ρότα από αυτά
που έκανε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος από αυτό το Βήμα ακριβώς είπε:
�Ευχαριστούμε τους μετανάστες που επιλέγουν τη χώρα
μας σαν χώρα εγκαταστάσεως�. Δεν τα είπε ο Ραγκούσης.
Τα έχετε πει εσείς. Και δεν το πιστεύατε. Και τον
ρωτήσατε. Και σας είπε «ναι». Τόσα απίστευτα πράγματα
έχετε πει κι έχετε κάνει.
Εμείς χαιρόμαστε που ήρθατε στη δική μας πολιτική.
Κουραστήκαμε να σας φέρουμε. Θα συνεχίσουμε, όμως,
αυτό τον κόπο, να σας κουβαλάμε στην πλάτη.
Να το ξέρετε. Δεν θα κουραστούμε. Κι εκείνο το
δημοψήφισμα. Δεν άκουσα από τον αξιότιμο Πρόεδρο της
Νέας Δημοκρατίας να πει, είναι νόμος σε δέκα μέρες,
κύριε Πρόεδρε. Ελάτε να πάμε στο δημοψήφισμα. Εάν
μαζέψουμε ένα εκατομμύριο υπογραφές -κοντεύουμε να
φτάσουμε τις τριακόσιες χιλιάδες μόνοι μας σε τρεις
εβδομάδες- με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας μπορούμε να
πάμε σε δημοψήφισμα μέσω της Ευρώπης. Ελάτε. Είναι
κοντά ο αριθμός. Ελάτε να βοηθήσουμε. Εφόσον
συμφωνείτε ότι αυτό είναι βλαπτικό για τη χώρα, γιατί δεν
ερχόσαστε να κάνετε το δημοψήφισμα;
Κι επιτέλους, κύριε Πρωθυπουργέ, εσείς ενώ έχετε
ψηφίσει τη Λισσαβόνα, εδώ μέσα είπατε να γίνει
δημοψήφισμα για τη Λισσαβόνα. Και διακινδυνέψατε τη
σχέση με τον κ. Σημίτη. Τα θυμάστε. Γι΄ αυτό γιατί θέλατε
δημοψήφισμα, και τώρα λέτε «όχι» στο δημοψήφισμα;
Έρχομαι και στην Αριστερά. Έχετε επιφυλάξεις.
Δικαίωμά σας να έχετε επιφυλάξεις κι εσείς, κυρία
Παπαρήγα, κι εσείς, κύριε Τσίπρα. Δεν θέλετε βελτίωση
αυτού του νομοθετήματος; Δεν είπατε για βελτίωση;
Ωραία. Πάμε στην Επιτροπή του άρθρου 44, ψηφίστε
αύριο που θα καταθέσουμε την πρόταση εμείς να γίνει η
Επιτροπή του άρθρου 44 μήπως και υπάρξει βελτίωση,
αυτή που θέλετε. Εμείς, λοιπόν, θα καταθέσουμε αύριο
για την Επιτροπή του άρθρου 44 επιστολή και ελπίζω και
το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την ευαισθησία που έχει, αλλά και η Νέα
Δημοκρατία να θέλουν να πάμε σε αυτή την Επιτροπή, να
επεξεργαστεί το θέμα για δύο, τρεις μήνες και να φέρει το
πόρισμα εδώ στη Βουλή.
Βεβαίως, για άλλη μία φορά θα πείτε, πρωτοβουλία
του ΛΑ.Ο.Σ. είναι, δεν τη στηρίζουμε. Έτσι, όμως, δεν
ανοίγουμε τη Δημοκρατία. Τη στενεύουμε τη Δημοκρατία
και νομίζω ότι αυτό είναι βλαπτικό για την Ελλάδα.
Τέλος, κύριε Χρυσοχοΐδη, κύριε Υπουργέ, διαβάζω
στον Τύπο ότι ο αξιότιμος κύριος Υπουργός είναι το
αγαπημένο παιδί των Αμερικανών. Το διαβάζω σε πάρα
πολλές εφημερίδες. Θα έπρεπε, λοιπόν, να ξέρει ότι οι
Αμερικανοί δεν μας δίνουν βίζα.
Χθες ήμουν με κάποιους του Κογκρέσο, που είναι
στην Ελλάδα. Ελπίζω να τους δείτε κι εσείς. Ξέρετε τι μου
είπαν; Τι ζητάτε εσείς άρση της βίζας με αυτό το οποίο
φέρνετε για νομιμοποίηση πεντακοσίων χιλιάδων
μουσουλμάνων;
Δεν θα πάρουμε βίζα. Θα πηγαίνουμε στη Νέα Υόρκη
και θα είμαστε τριτοκοσμικοί. Τριτοκοσμικοί! Εσείς θα
είστε «παράρτημα» της Αλ Κάιντα σε λίγα χρόνια.
Επομένως, πώς από τη μία μεριά ζητάμε εμείς να
έχουμε ισότιμη αντιμετώπιση από τους Αμερικανούς όταν
πηγαίνουμε στη χώρα τους και από την άλλη μεριά
βάζουμε πεντακόσιους χιλιάδες μετανάστες από το
παράθυρο και τους κάνουμε Έλληνες;
Πολύ φοβούμαι, λοιπόν, ότι αυτά δεν είναι σοβαρά.
Κι έρχεστε τώρα και λέτε, συμμετοχή στα κοινά, να
ψηφίζει ο μετανάστης. Εδώ, κύριε Πρωθυπουργέ, σε μία
πολυκατοικία δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν οι
ενοικιαστές και ψηφίζουν μόνο οι ιδιοκτήτες. Σε μία
συνέλευση πολυκατοικίας. Εδώ, λοιπόν, τους κάνετε
συνιδιοκτήτες του Κράτους και τους δίνετε το δικαίωμα να
ψηφίζουν, του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι; Δεν το κάνει
κανείς σήμερα στην Ευρώπη. Και όσοι το κάνουν,
προσπαθούν να βρουν τρόπο διαφυγής.
Όσον αφορά αυτό που άκουσα από τον κ. Σαμαρά, ότι
θα καταργήσει το νόμο. Όσο και να καταργήσετε το νόμο -
που εύχομαι όταν θα έρθετε στα πράγματα να καταργήστε
το νόμο- πρέπει να σας πω ότι πίσω η ιθαγένεια δεν
παίρνεται με κανέναν τρόπο. Θα «λουστούμε»
πεντακόσιες χιλιάδες και δεν ξέρω μέχρι την ημέρα που
θα έρθετε εσείς πόσους ακόμα θα έχει νομοθετήσει το
ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να τους κάνει Έλληνες μουσουλμάνους
δυστυχώς.
Και θυμίζω στην Αριστερά το εξής: Στην Αριστερά, σε
ένα Κόμμα μεγάλο, τους Πρασίνους, ο Αρχηγός είναι
Τούρκος στην καταγωγή. Είμαστε μαζί Ευρωβουλευτές.
Είναι ο Αρχηγός των Πρασίνων. Πολιτικά συγγενείς είστε.
Εδώ κατεβάζετε κοινή πλατφόρμα, να κατεβείτε μαζί στις
δημοτικές εκλογές. Γιατί να το κρύψετε εξάλλου;
Λέω λοιπόν: Φανταστείτε εδώ, με το νόμο αυτό που
θέλετε να γίνει αύριο πράξη, με πεντακόσιους χιλιάδες
μουσουλμάνους να προκύψει Αρχηγός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να
είναι μουσουλμάνος εκ Τουρκίας.»

Απαντώντας σε μεσολαβήσασα τοποθέτηση του
Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, ο
οποίος υπέπεσε σε σφάλμα αναφορικά με το θρήσκευμα
του Προέδρου των Η.Π.Α.-ισχυριζόμενος ότι είναι
μουσουλμάνος (!!)- ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ επεσήμανε τα
δυο μέτρα και δυο σταθμά που χρησιμοποιεί σε ό,τι αφορά
τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πολιτών -ανάλογα με τον
ιδεολογικό χώρο από τον οποίο προέρχονται- και τον
παρότρυνε να κάνει πιο σωστά την δουλειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: