Κυριακή

Πρόεδροι και παράγοντες oμογενειακών Oργανώσεων ΗΠΑ, σχολιάζουν την απόφαση του ΥΠΕΞ γιά την ακύρωση εκδηλώσεων στην επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, σε πρεσβείες-προξενεία μας

Προς  τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου (HANC) στας ΗΠΑ, κ. Εμμανουήλ Βεληβασάκη.
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Με  την επιστολή μας αυτή, η Ομοσπονδία  μας σας προτρέπει στην κατεπείγουσα σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου ως και των Προέδρων των ομογενειακών οργανώσεων μελών αυτού σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη με θέμα την ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων που οργανώνει η Ελληνική Πρεσβεία και τα Προξενεία μας στα ΗΠΑ δια λόγους οικονομίας.
Σας παραθέτουμε αυτούσια τη  δημοσίευση της εφημερίδος «ΤΟ  ΕΘΝΟΣ» της 19ης Φεβρουαρίου, που αποκαλύπτει ότι ο Γενικός Γραμματεύς του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Ζέπος, σε εγκύκλιό του στην Πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον αναφέρει ότι δια οικονομικούς λόγους θα πρέπει να ματαιωθούν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις στα Προξενεία μας και στην Πρεσβεία δια την 25η Μαρτίου, διότι δεν υπάρχουν κονδύλια αλλά και δια λόγους «συμβολισμού». Έτσι με την παράγραφο περί «συμβολισμού» στην εγκύκλιο, αποτρέπεται ουσιαστικά η εκ μέρους του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου πρωτοβουλία χρηματοδότησης διά την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων για την εθνική παλιγγενεσία της 25ης Μαρτίου.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εν ΗΠΑ Πρεσβεία μας και τα Προξενεία μας δέχονται εκ μέρους άλλων εθνικοτήτων χρήματα διά εκδηλώσεις πολιτισμικές και ιστορικές χρησιμοποιώντας τους χώρους εκθέσεων των Προξενείων διά τους ως άνω λόγους.
Προτρέπουμε να δεχθείτε την κατεπείγουσα έκκληση μας αυτή  ώστε μετά την τηλεφωνική συνδιάσκεψη, εάν αποφασισθεί (που θα είναι πρέπον να αποφασισθεί) η ανάληψις πρωτοβουλιών εκ μέρους του HANC ( Ομοσπονδιών μας και Πανενώσεων) διά την κάλυψη των χρημάτων που απαιτούνται δια την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου, να γίνει εκ μέρους του HANC πρόταση προς τον Πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον, όπως δεχθεί, διά λόγους εθνικής αξιοπρεπείας την πρωτοβουλία του HANC διά την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
Σε περίπτωση που η απάντηση του Πρέσβεως είναι αρνητική, όπου το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος του έχει δέσει τα χέρια διά τους ως άνω λόγους (του συμβολισμού), θα πρέπει να καταγγελθεί η πρωτοφανής αυτή ενέργεια που αποσκοπεί στην σταδιακή κατάργηση των εκδηλώσεων που να μας θυμίζουν το 1821.     
Είμεθα βέβαιοι ότι ο απόγονος του Μίνωα Μανώλης Βεληβασάκης θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτών.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος, Στυλιανός Μανής... Ο Γ. Γραμματέας, Σπυρίδων Χριστοφοράτος... (Ν. Υόρκη, 19  Φεβρουαριου 2010)

..............................................................................

Φίλτατε κ. Μανή,
Επιτρέψτε μου  να διαφωνήσω μαζί σας.
Οι δεξιώσεις που γίνονται από την Πρεσβεία και τα Προξενεία είναι χαραμισμένα χρήματα για να πηγαίνει η Σάρα και η Μάρα και η κάθε κουτσή Μαρία να κάνουν το κομμάτι τους ότι είναι σπουδαία άτομα και  προσκαλούνται στο Προξενείο. Δεν είναι ο ρόλος των Προξενείων να οργανώνουν 25η Μαρτίου.
Ο εορτασμός  της 25ης Μαρτίου πρέπει να γίνεται  από εμάς, την ομογένεια και όχι από τα Προξενεία. Ο ρόλος των Προξενείων είναι να υπηρετούν τις ανάγκες της ομογένειας, όχι να ηγούνται της ομογένειας. Είναι  επισκέπτες εδώ, όχι ηγεμόνες. Η ομογένεια δεν είναι αποικία της Ελλάδας.
Οι Πρόξενοι και Πρέσβεις άλλων Χωρών ας έρχονται στις ομογενειακές εκδηλώσεις να γνωρίσουν την ομογένεια και να συγχαρούν την Ελλάδα για την ανεξαρτησία της αντί να πηγαίνουν σε δεξιώσεις σε ακριβά ξενοδοχεία να το κάνουν Club και να συγχαίρει ο ένας τον άλλο με ακριβές σαμπάνιες και γαλλικά κρασιά.
Φιλικώτατα,
Θόδωρος Λαλιώτης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Β. Καλιφόρνιας (19 Φεβρουαρίου 2010)

............................................................................

Σεβαστέ μου κύριε Λαλιώτη,
Μπορείτε  να διαφωνείτε μαζί μου για ώρες, μήνες και έτη. Θα πρέπει όμως να συμφωνήσετε μαζί μου ότι ο λόγος για τον οποίο η Ομοσπονδία μας εγκαλεί τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και Πρόεδρό μας κύριο Μανώλη Βεληβασάκη διά την έκτακτο διαδικτυακή σύσκεψη της Συνομοσπονδίας μας HANC, είναι η έντεχνη προσπάθεια εκ μέρους ιθυνόντων της Ελλάδος να απεμπολήσουν παντελώς την εορτή της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, διά να μη δυσαρεστήσουν τους Τούρκους.
Σχετικά με τα γραφόμενά σας ότι  « ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου πρέπει να γίνεται από εμάς, την ομογένεια και όχι από τα Προξενεία», θα πρέπει να σας πω ότι ουδείς μας εμπόδισε, στην οργανωμένη ομογένεια, να κάνουμε εκδηλώσεις δια την εθνική επέτειο. Ο ρόλος των κατά τόπους Προξενείων είναι να κάνουν δημόσιες σχέσεις δια την γενέτειρά μας και να προβάλουν την εορτή της εθνικής παλιγγενεσίας, την οποία όπως καταγγέλλουμε, προσπαθούν να την εξαφανίσουν.
Σχετικά με την σημείωσή σας ότι «πηγαίνει  η Σάρα και η Μάρα και η κουτσή Μαρία για να κάνουν το κομμάτι τους», θεωρώ την έκφρασή σας αυτή ατυχεστάτη, καθότι η εορτή της 25ης Μαρτίου στα Προξενεία μας είναι ανοιχτή διά το κοινό, εν αντιθέσει με τη δική μας Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στας Αθήνας, η οποία γίνεται με προσωπικές προσκλήσεις που δεν μεταβιβάζονται και έχουν ελεγχθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Εάν το κάθε άτομο το οποίο αισθάνεται Έλληνας ή φιλέλληνας κάνει μία διαδρομή τουλάχιστον τριών ωρών για να φτάσει στον προορισμό του και να τιμήσει την εορτή μας, θα πρέπει να του δείχνουμε τον πρέποντα σεβασμό.
Επί πλέον δε, το αν ο κάθε διπλωματικός υπάλληλος υποπίπτει στην αντίληψη μας ότι εκτελεί πλημμελώς  τα καθήκοντά του και του έχουμε επιστήσει την προσοχή του στο ατόπημά του και δεν συμμορφώνεται , δικαιούμεθα να ζητήσουμε εγγράφως από την προϊσταμένη του Αρχή την αντικατάστασή του δια παραδειγματισμό των υπολοίπων.
Προσωπικά  πιστεύω ότι όλα τα Προξενεία  μας θα έπρεπε να έχουν δημιουργήσει τη σωστή υποδομή ως και διασυνδέσεις, διά να μπορούν να έχουν υψηλούς επισκέπτας και όχι την κουτσή Μαρία κατά τα λεγόμενά σας, στας δεξιώσεις δια την εθνική επέτειό μας.
Γνωρίζω την ακεραιτότητα του χαρακτήρος σας και τας δυσκολίας τας οποίας έχετε αντιμετωπίσει από τας Προξενικάς Αρχάς της περιοχής σας στο παρελθόν. Η οργανωμένη ομογένεια και εγώ προσωπικά γνωρίζουμε τους αγώνες διά τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς που επιτελεί ο Θεόδωρος Λαλιώτης στην οργανωμένη  ομογένεια της Καλιφορνίας και αισθανόμεθα υπερήφανοι.
Μετά  σεβασμού,
Στυλιανός Μανής, πρόεδρος της USHHFSAEC (Ν. Υόρκη, 20 Φεβρουαρίου 2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια: