Παρασκευή

Εκτακτη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών


Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, καθώς η Ελλάδα έχει φτάσει σε συμφωνία για τα νέα σκληρά μέτρα, που θα ανακοινωθούν την Κυριακή.

Τις ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα εξηγήσει την δυσκολία της κατάστασης και την ανάγκη για νέες θυσίες. Στη συνέχεια η συμφωνία θα κατατεθεί στη βουλή και θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία.

Ο κ. Παπανδρέου είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και εξέφρασε την επιθυμία του να συναντηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την "τρόικα".

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού,

"Ο Πρωθυπουργός, σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν προ ολίγων ημερών, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις και του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τον επισκεφθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός, ζήτησε επίσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντησή τους, να συγκαλέσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την κατάληξη των συζητήσεων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας".

Πυρετώδεις διαβουλέυσεις

Σήμερα ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα και του προεδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη και η συζήτηση στράφηκε στην οικονομία.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "κόκκινη γραμμή είναι το μέλλον της πατρίδας" και πρόσθεσε ότι "τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε είναι απαραίτητα για την επιβίωση της χώρας.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με κορυφαίους υπουργούς, συσκέψεις στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η πορεία της διαβούλευσης με την τρόικα και τα νέα οικονομικά μέτρα.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, άτυπο υπουργικό συμβούλιο, νωρίτερα δε το πρωΐ μετά τις απαντήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή σε ερωτήσεις αρχηγών κομμάτων, προήδρευσε συσκέψεως της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, στην οποία συμμετείχαν οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδης, Ευ. Βενιζέλος, Δ. Ρέππας, Χ. Παμπούκης, Γ. Ραγκούσης και Λ. Κατσέλη.

Στη συνεδρίαση απέστειλε σημείωμα ο Α. Λοβέρδος, λόγω φόρτου εργασίας, ενώ απών ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος ο οποίος πραγματοπεί επίσκεψη στην Κίνα.

Τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα

Αφού ανακοινωθούν τα μέτρα, στην Ελλάδα θα παρασχεθεί βοήθεια-μαμούθ η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 135 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι υπουργοί Οικονομίας της ζώνης ευρώ είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο, δήλωσε σήμερα ο Γκι Σιλέρ, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

"Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους του Λουξεμβούργου χθες το βράδυ ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο", τόνισε ο Σιλέρ.

Εξάλλου, η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί σύνοδος των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης το Σαββατοκύριακο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας.

 "Οι ελληνικές αρχές θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσουν τις φορολογικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες", δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στους δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο.

Πρόσθεσε ότι η Αθήνα "κάνει σταθερή πρόοδο προς την κατεύθυνση της λήψης μιας σειράς μέτρων και της εξομάλυνσης των ανισορροπιών" και κατέληξε λέγοντας ότι "η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί μία ισχυρή υπενθύμιση ότι όλοι είμαστε αλληλεξαρτώμενοι".

Μέτρα-σοκ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους κοινωνικούς εταίρους για να τους ενημερώσει για τα νέα μέτρα που έρχονται.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης και του ΣΕΤΕ Ν. Αγγελόπουλος καθώς επίσης και ο γγ της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος.

Όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις των κοινωνικών εταίρων τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι τα πλέον επώδυνα, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποσπαστεί η συναίνεση της Γερμανίας.

Έτσι, μεταξύ των μέτρων που θα ανακοινωθούν είναι:

* Kατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο.

* Kατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης για όλους.

* Πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο για τα επόμενα τρία χρόνια.

* Aντικατάσταση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με επίδομα παραγωγικότητας.

* Kατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

* Aύξηση του ΦΠΑ και του φόρου στα καύσιμα.

* Aύξηση του ποσοστού των απολύσεων στο 4% στον ιδιωτικό τομέα.

* Περιορισμός των αποζημιώσεων για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

*Κατάργηση της δυνατότητας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας

*Διαρθρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό άμεσα και χωρίς περιθώρια προσαρμογής

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προειδοποιούν για το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών και χαρακτηρίζουν τα μέτρα άδικα και αναποτελεσματικά.

"Η χώρα βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολεμικής της ιστορίας. Οι δανειστές εκβιάζουν και δεν επιδέχονται διαπραγματεύσεις. Αντιδρούμε γιατί οι πολιτικές είναι μονομερείς και άδικες και θα προσπαθήσουμε με τους αγώνες να περιορίσουμε την έκταση αυτής της επίθεσης" δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρου δεν παρέστη στη χθεσινή ενημέρωση στο Μαξίμου, αλλά από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν έκανε μια ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση.

"Βρισκόμαστε μπροστά στην πιο άγρια, απροκάλυπτη και άδικη επίθεση που εξαθλιώνει τη ζωή μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων. Η απάντηση θα δοθεί τώρα στο δρόμο. Η κυβέρνηση κάτω από τέτοιες εξελίξεις οφείλει άμεσα να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, για την χωρίς προηγούμενο αντικοινωνική πολιτική" δήλωσε χαρακτηριστικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: