Σάββατο

Αντι να παραιτειστε δεν μπουζουριαζετε τους Πολιτικους να ησυχασουμε?

Σε αριθμό - ρεκόρ και οι παραιτήσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας 

ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ-ΡΕΚΟΡ έχουν φτάσει το 2010 οι παραιτήσεις αξιωματικών και υπαξιωματικών στις Ενοπλες Δυνάμεις: οι αιτήσεις αποστρατείας ήταν μέχρι χθες 2.403 και στους τρεις κλάδους- υπερδιπλάσιες από πέρυσι (1.042) και αισθητά περισσότερες από αυτές του 2008 (2.272) όταν και τότε ανακινήθηκε, χωρίς όμως να προχωρήσει, θέμα αλλαγής του συνταξιοδοτικού των ενστόλων. 

Ωστόσο ο ρυθμός υποβολής παραιτήσεων μειώθηκε, μετά το ξεκαθάρισμα του τοπίου με την ψήφιση του σχετικού νόμου ο οποίος διασφαλίζει όσους έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα εντός του 2010 και προβλέπει ήπιες μεταβατικές διατάξεις μέχρι και το 2014. Παράλληλα αρκετοί αξιωματικοί εκμεταλλεύονται τις τελευταίες ημέρες με αυξανόμενη τάση πρόσφατη υπουργική απόφαση, που δίνει το δικαίωμα να ανακαλέσουν εντός μηνός τις παραιτήσεις τους όσοι άλλαξαν άποψη. Μέχρι χθες, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι ανακλήσεις ήταν 81 στον Στρατό Ξηράς, 38 στο Πολεμικό Ναυτικό και 5 στην Πολεμική Αεροπορία (στην τελευταία δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα το σχετικό έγγραφο που προβλέπει προθεσμία μέχρι τις 25 Αυγούστου). 

Προκάλεσαν πρόσθετες μεταθέσεις


Σχετικά με τις επιπτώσεις του μεγάλου αριθμού παραιτήσεων, φέτος οι εκτιμήσεις είναι διιστάμενες στην ηγεσία. Σύμφωνα με τη μία πλευρά, η υποχώρηση στελεχικού δυναμικού- το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει εμπειρία- δημιουργεί ξαφνικά κενά με επιχειρησιακές ή λειτουργικές επιπτώσεις, όπως π.χ. οι πιλότοι στην Αεροπορία ή οι οικονομικοί αξιωματικοί στο Ναυτικό. 

Αλλοι πάντως υποστηρίζουν ότι η πλειονότητα όσων παραιτούνται είναι ήδη στη λογική της εξόδου από καιρό, έχουν κουραστεί ή έχουν κάνει σχέδια για άλλους επαγγελματικούς δρόμους. Ανεξαρτήτως αυτών, πάντως, οι παραιτήσεις προκάλεσαν πρόσθετες μεταθέσεις αυξάνοντας τις σχετικές δαπάνες. Αύξηση υπήρξε και στα κονδύλια των «εφ΄ άπαξ». 

Στο υπουργείο Αμυνας υπάρχει η εκτίμηση ότι η δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου περί ιεραρχίας και προαγωγών, πριν από λίγες ημέρες, «ενίσχυσε το κλίμα ασφάλειας» στους αξιωματικούς και θα ανακόψει περαιτέρω τις παραιτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: