Πέμπτη

P. Thomsen: "Δεν συστήσαμε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα"


Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Ενώπιος ενωπίω με επιχειρηματίες και στελέχη πολυεθνικών βρέθηκε το στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Poul Thomsen, κατά τη διάρκεια δείπνου, που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για τα μέλη του.

Ο Δανός εμπειρογνώμονας δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων, οι οποίες αφορούσαν κυρίως το φορολογικό και επενδυτικό περιβάλλον, τη γραφειοκρατία, τα μέτρα για την επιστροφή στην ανάπτυξη και το αν είναι βιώσιμο το μνημόνιο για την ελληνική οικονομία. Γεγονός είναι ότι ο κ. Thomsen αναγκάστηκε να παραδεχθεί και να αποκαλύψει πολλά. Τι είπε;

"Δεν συστήσαμε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα"

Το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ήταν η κατηγορηματική δήλωση του κ. Thomsen. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για αυτό το θέμα και ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς τη μείωση μισθών, εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης στην ισοτιμία. «Δεδομένης, όμως, της περιόδου ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας, που πιέζουν τους μισθούς, συστήσαμε ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα».

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο, παραδέχθηκε ότι δημιούργησαν προβλήματα, καθώς επηρέασαν το κίνητρο των υπαλλήλων για να εργαστούν. 

"Μη διατηρήσιμο μακροπρόθεσμα το επίπεδο φορολογίας"

«Το πολύ υψηλό έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας μας οδήγησε σε κατ΄ αρχήν πολύ ΄άβολες΄ επιλογές», ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Thomsen, σε ό,τι αφορά την αύξηση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στα μερίσματα. Συμφώνησε ότι δεν είναι το καλύτερο για το επενδυτικό κλίμα, προσθέτοντας ότι χειρότερο θα ήταν να μην μπορεί η κυβέρνηση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της: «Μακροπρόθεσμα είναι ένα μη διατηρήσιμο επίπεδο φορολογίας. Δέχομαι ότι η φορολογία είναι πολύ υψηλή. Δεν θέλω να είμαι λαϊκιστής και να πω "να πληρώσουν οι πλούσιοι΄, όμως οι φόροι δεν πληρώνονται δίκαια. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τη μείωση των φόρων μακροπρόθεσμα, μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και περιορισμού της παραοικονομίας».

Αναγνώρισε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον και κλίμα δεν είναι καλό, προσθέτοντας ότι –με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων– θα δημιουργηθεί ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον με χαμηλό πληθωρισμό και σταθερό φορολογικό σύστημα.

"Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη"

Αυτή ήταν η απάντηση του εμπειρογνώμονα του Δ.Ν.Τ., κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Νουριέλ Ρουμπίνι, ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή: «Οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο, ώστε η οικονομία να γίνει πάλι ανταγωνιστική μέσα στο ευρώ. Η θέση της είναι στην Ευρωζώνη και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος εδώ στο τραπέζι, που να το αμφισβητεί».  Υποστήριξε ότι δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους – μέσω haircut–, καθώς από την επόμενη χρονιά ο προϋπολογισμός θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα! 

"Μέσα από τις αγορές η επιμήκυνση του συνολικού χρέους"

Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο μη εθελοντικής επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, σχολίασε ο κ. Thomsen σε ερώτηση του Capital.gr για το αν θα χρειαστεί επιμήκυνση του συνολικού δημόσιου χρέους της ελληνικής οικονομίας: «Το πρόγραμμα θα επαναφέρει την Ελλάδα στις αγορές, ώστε να προχωρήσει σταδιακά σε ολοένα και μακροχρόνιες ωριμάνσεις, μέσω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Αυτό θα καταστήσει και πιο αξιόπιστη και υλοποιήσιμη και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ».

Τι ζήτησαν οι επιχειρηματίες

Όλα αυτά τα σχόλια του Poul Thomsen προήλθαν μετά από τις επίμονες ερωτήσεις των εκπροσώπων του επιχειρείν, που βρέθηκαν στο δείπνο. Μεταξύ των συνδαιτυμόνων, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, ο κ. Μάνος από την Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Κυριάκου από την KPMG, ο κ. Χαραγκιώνης, o κ. Μαλαματίνας από τη Nike Hellas, o κ. Τσομώκος της ομώνυμης εταιρείας, εκπρόσωποι πολλών φαρμακευτικών πολυεθνικών και η βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Παναρίτη. Τι θέματα έθεσαν; Μεταξύ άλλων:

- Πώς θα διασφαλίσουμε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων;
- Πώς θα βρει η Ελλάδα τα 300 δισ. ευρώ, αν δεν πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία;
- Δεν βλέπουμε κανένα αναπτυξιακό σχέδιο στο μνημόνιο. Συζητάτε κάτι για αυτό με την κυβέρνηση;
- Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 50% καθιστά απρόσιτα πολλά φάρμακα απρόσιτα στους ασθενείς. Η κυβέρνηση δεν μας έχει πληρώσει ακόμα τα χρέη της. Δεν έχουμε πάρει ακόμα ομόλογα στα χέρια μας!


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: