Τρίτη

Μπλόκο από τον Βενιζέλο στην Τίνα για τον ΟΟΣΑ!



Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται από χθες η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, που, έχοντας «δέσει» ότι σύντομα θα ταξιδέψει στο Παρίσι για να αναλάβει την πλουσιοπάροχη θέση της πρέσβειρας της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, έμαθε ότι έχει προκύψει εμπλοκή και ότι για το πόστο αυτό προορίζεται ο νυν εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Με δεδομένη την τάση του Γ. Παπανδρέου να «εξασφαλίζει» τους «δικούς του» ανθρώπους (όπως έκανε με τους κυρίους Δρούτσα, Παπακωνσταντίνου, Πανάρετο, Λαμπρινίδη, Μίχα κ.ά.), αλλά και έχοντας δεχθεί σχετικές διαβεβαιώσεις, η πρώην υπουργός (που δεν είναι και βουλευτής) δεν πίστεψε ότι αυτή θα αποτελούσε την εξαίρεση στον κανόνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, αιτία για τη μέχρι στιγμής εμπλοκή (καθώς οριστικές ανακοινώσεις δεν υπάρχουν) στην τοποθέτησή της στην πρεσβεία της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ είναι το βέτο του Ευάγγελου Βενιζέλου υπέρ του κ. Ρουμελιώτη. Ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ προσπαθεί από καιρό να μετακομίσει στην Ευρώπη, προκειμένου να είναι πιο κοντά στην Ελλάδα, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Και ο υπουργός Οικονομικών ακούγεται πως είχε δεσμευτεί απέναντί του για την ανάληψη του συγκεκριμένου πόστου.

Την ίδια στιγμή, τη θέση φέρεται να διεκδικεί και η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ελενα Παναρίτη, επικαλούμενη τα πτυχία και την εμπειρία της (σε αντίθεση με την κυρία Μπιρμπίλη, που οι σπουδές της δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο του ΟΟΣΑ), αλλά και εκτιμώντας πως δικαιωματικά της αξίζει δεδομένων των επανειλημμένων υποσχέσεων που έχει λάβει για την αξιοποίησή της στην κυβέρνηση ή στο οικονομικό επιτελείο. Επειδή, μάλιστα, όλες αυτές οι υποσχέσεις δεν έχουν γίνει πράξη, φέρεται (και αυτή!) εξοργισμένη...

Η κυρία Μπιρμπίλη, πάντως, που στο παρελθόν έχει συζητήσει για το θέμα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, έμεινε προφανώς με την εντύπωση ότι η θέση είναι δική της, αφού ακούγεται ότι είχε ήδη αρχίσει να ψάχνει σχολείο για το παιδί της στην πόλη του φωτός. Για σπίτι άλλωστε δεν χρειάζεται να ψάξει, αφού το Ελληνικό Δημόσιο -και άρα οι Ελληνες φορολογούμενοι- της εξασφαλίζει για τα επόμενα πέντε χρόνια, εφόσον αναλάβει τελικά τη θέση, πολυτελή διαμονή σε κατοικία 500 τετραγωνικών στην ακριβότερη συνοικία του Παρισιού, καθώς και αυτοκίνητο με οδηγό και μάγειρα. Και όλα αυτά πέραν του υπέρογκου μισθού που, κατά πληροφορίες, φτάνει τα 300.000 ευρώ τον χρόνο, με την ίδια την κυρία Μπιρμπίλη πάντως να φέρεται να μιλά για 7.000 ευρώ μηνιαίως, παραλληλίζοντας τον μισθό με εκείνον ενός πρέσβη. Χωρίς πάντως να έχει ανακοινωθεί ως χθες οποιαδήποτε απόφαση, τη σύνταξη της απαραίτητης υπουργικής απόφασης για τον διορισμό της κυρίας Μπιρμπίλη στην πολυπόθητη θέση φέρεται να είχε ζητήσει ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έπειτα από την αρχική αποδοχή από το Μέγαρο Μαξίμου της σχετικής πρότασης του συμβούλου του Γ. Ρουμπάτη.


Βασίλης Θασίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: