Τρίτη

Η εγκληματικότητα καλπάζει .!!!!Τράπεζες και σπίτια χτυπούν οι ληστές!



Η εγκληματικότητα καλπάζει και συγχρόνως… αλλάζει. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το πρώτο εξάμηνο του 2011 καταγράφηκαν δεκαοχτώ ληστείες την ημέρα, αυξήθηκαν οι ληστείες σε σπίτια και μειώθηκαν κατά 67% οι ληστείες σε βάρος τραπεζών.

Οι θωρακισμένες πόρτες, τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης και τα υπόλοιπα μέτρα ασφαλείας που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τις μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται πως λειτουργούν αποτρεπτικά για τους ληστές, οι οποίοι στρέφονται σταδιακά σε πιο εύκολα θύματα, όπως τα νοικοκυριά και τα μικρά καταστήματα.

Πιο συγκεκριμένα, τους έξι πρώτους μήνες του 2011 σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα 3.363 ληστείες, 163 περισσότερες από το αντίστοιχο διάστημα του 2010 - αριθμός που μεταφράζεται σε πάνω από δεκαοχτώ ληστείες την ημέρα! Ωστόσο, το στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι ότι παρά την αύξηση του συνολικού τους αριθμού, οι ληστείες σε τράπεζες και ταμιευτήρια παρουσίασαν μείωση κατά περίπου 67%! Οπως αναφέρει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στο πρώτο εξάμηνο του 2011 σημειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι 140 λιγότερες ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, 42 λιγότερες σε σούπερ μάρκετ και 24 λιγότερες στα ΕΛ.ΤΑ. Αντίθετα, οι ληστείες σε σπίτια αυξήθηκαν κατά 226, ενώ οι ληστείες εις βάρος καταστημάτων κατά 82!

Από την άλλη πλευρά, περίπου στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η αποτελεσματικότητα της αστυνομίας στην εξιχνίαση των εν λόγω εγκλημάτων. Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα εξιχνιάστηκαν 947 ληστείες (έναντι 987 πέρυσι), εκ των οποίων οι 586 στην Αττική (έναντι 653) και οι 137 στη Θεσσαλονίκη (έναντι 83 πέρυσι).

Πιο αποτελεσματικές αποδεικνύονται οι διωκτικές αρχές στη διαλεύκανση των εγκλημάτων κατά ζωής, καθώς το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους εξιχνιάστηκε πάνω από το 78% των υποθέσεων ανθρωποκτονίας. Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στατιστικά, οι τετελεσμένες ανθρωποκτονίες παρέμειναν στα περσινά επίπεδα (92), ενώ οι απόπειρες παρουσίασαν μείωση (86 έναντι 105).

Τέλος, περισσότερες κατά 3.367 σε σχέση με πέρυσι ήταν οι κλοπές και οι διαρρήξεις που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα. Ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 48.262, δηλαδή σε 268 την ημέρα! Από τα επιμέρους στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι μειώθηκαν οι διαρρήξεις σε Ι.Χ. αυτοκίνητα (716 λιγότερες) και οι κλοπές σε μέσα μεταφοράς (151 λιγότερες), ενώ αυξήθηκαν οι αρπαγές τσαντών (259 περισσότερες). Τέλος, βελτίωση παρουσιάζει η διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων, με 8.372 εξιχνιάσεις έναντι 7.564 πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: