Σάββατο

19 Νοέμβριου του 1958 : Τιμή και Δόξα στον Κυριάκο Μάτση.

«ΟΥ ΠΕΡΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΙΟΥΜΕΘΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΗΣ»

O Κυριάκος Μάτσης γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1926 στο χωριό Παλαιοχώρι της επαρχίας Λευκωσίας. Αποφοιτώντας από το δημοτικό σχολείο του χωριού του, πηγαίνει στο γυμνάσιο της Αμμοχώστου. Έπειτα ακολούθησε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Ε.Π.Θ όπου και ανέπτυξε μεγάλη εθνική δράση.

Ο σπουδαίος αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α διακήρυττε της απόψεις του για την Κύπρο εντυπωσιάζοντας τα πλήθη με την ρητορική του δεινότητα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι τον αποκαλούσαν το αηδόνι της Κύπρου.

Όπως αναφέρει ο Στρατηγός Διγενης στα απομνημονεύματα του
«Ο Μάτσης ήταν ο στρατιώτης του καθήκοντος, αγνός και τίμιος, υπόδειγμα, εις τους υφισταμένους του εμψυχωτής, εισήλθεν εις τον αγώνα με την φλόγα της αυτοθυσίας και την δίψαν να επιτελέσει έργον μεγάλο».

Αγωνίστηκε, καταδόθηκε, φυλακίστηκε, βασανίστηκε αλλά ουδέποτε πρόδωσε τον όρκο που είχε δώσει όντας ένας αγνός αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α . Ο τομεάρχης Κερύνειας ακόμα και μετά την απόδραση του από τις φυλακές της Κοκκινοτρυμιθιάς συνέχισε να πολεμά ακόμα πιο σφόδρα τους Άγγλους κατακτητές , από τους οποίους βρήκε τελικά τον θάνατο στις 19 Νοέμβριου του 1958 στο κρησφύγετο του στο Δίκωμο μετά από προδοσία.

Το 1945 σε ένα από τους σπουδαίους στοχασμούς του, είπε τα ακόλουθα, « Ο κόσμος σήμερα, ύστερα από ένα αιματοκύλισμα, πλέει σε ένα πέλαγος ιδεολογιών και η νεολαία βρίσκεται μπροστά σε πραγματικό αδιέξοδο. Αλλά η Ελληνική νεολαία δεν θα βρεθεί ποτέ σε μια τέτοια θέση. Μοναδική της ιδεολογία πρέπει να είναι η ιδεολογία της Ελλάδος, μοναδικό της σύμβολο η Ελληνική γαλανόλευκη, πάνω στην οποία βρίσκεται απεικονισμένο το πραγματικό ιδανικό του Έλληνα, πίστη του στην Πατρίδα και στην θρησκεία.»

Στα πολύ σπουδαία αυτά λόγια του αγωνιστή , βρίσκεται η λύση στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει η νεολαία του τόπου μας σήμερα. Πως μέσα από το χάος, μπορεί να αντικρίσει το φως που θα της δώσει την δυναμική αυτή, όλα αυτά που πρέπει να διέπουν κάθε Έλληνα νέο έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών, τόσο για τον ίδιο όσο και για την πατρίδα μας.

Την Κυριακή 21/11/2010 θα τελέσουμε το μνημόσυνο του ήρωα στην Εκκλησία του Αγίου Θωμά στο Γουδί. Αναχώρηση από το οίκημα μας (Παιανίας 5-7, Ζωγράφου) στις 8:00 πμ.

«ΟΥ ΠΕΡΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΙΟΥΜΕΘΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: