Δευτέρα

Ο Α. Σαμαράς "ασπίδα προστασίας" για την "Ελευθεροτυπία"

nd_samarasΕίναι ευρέως γνωστό ότι τον τελευταίο καιρό, μία εφημερίδα - ορόσημο της μεταπολίτευσης κινδυνεύει με κλείσιμο, λόγω οικονομικών αδιεξίοδων στα οποία έχει φτάσει. Πρόκειται για την γνωστή Ελευθεροτυπία, μέσα από τις σελίδες της οποίας έχει παρελάσει το σύνολο αυτού που μπορεί κανείς να αποκαλέσει "πνευματική ελίτ" της χώρας. Πρόκειται για την εφημερίδα, η οποία αποτέλεσε ένα κλασσικό δείγμα της κυριαρχίας της κεντροαριστεράς στα πολιτιστικά και μηντιακά πράγματα του τρόπου. Και η οποία φυσικά είχε πάντα ανοιχτές τις αγκάλες της και για την "επαναστατική αριστερά", ακόμη και για τα κομμάτια της που έπαιρναν τον δρόμο του ... ένοπλου αγώνα. Χαρακτηριστικά τα όσα λέει ο Αλέκος Αλαβάνος γι' αυτήν: "Η "Ελευθεροτυπία" μέχρι σήμερα ανήκει στο σύστημα ενημέρωσης, με τη δική της όμως έντονη ιδιαιτερότητα: Δεκάδες δημοσιογράφους με αδέσμευτη άποψη, βήμα παρουσίασης των θέσεων αντισυστημικών δυνάμεων αποκλεισμένων από τα άλλα μέσα, γέννησή της ως εφημερίδας με ένα συλλογικό, αγωνιστικό, οραματικό εγχείρημα σε μια στιγμή βαθιάς κρίσης του αστικού τύπου". Με λίγα λόγια ο σύντροφος Αλέκος μας περιγράφει μια συστημική μεν εφημερίδα, μέσα από την οποία όμως η άκρα αριστερά μπορεί να περνάει τις δικές της απόψεις. Και έτσι ακριβώς είναι και σίγουρα ο κ. Αλαβάνος δεν θα ήθελε να χάσει την προσβασή του σε αυτήν. Και καλά κάνει και φυσιολογικό είναι. Αυτό που δεν ακούγεται φυσιολογικό, είναι το να θρηνεί για την "Ελευθεροτυπία" ο ηγέτης της υποτιθέμενης κεντροδεξιάς - συντηρητικής παράταξης. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ως ο πιο "υψηλόβαθμος θεσμικά" και πιθανώς μελλοντικά πρωθυπουργός φιγουράρει πρώτος πρώτος στην σελίδα της εφημερίδας, όπου αρκετοί πολιτικοί όπως οι: Μανώλης Γλέζος, Αλέκος Αλαβάνος, Αλέξης Τσίπρας, Λούκα Κατσέλη, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Λιάνα Κανέλλη, Κώστας Λαλιώτης και άλλοι. Μεταξύ τους φυσικά και ο ... Άρης Σπηλιωτόπουλος. Αλλά και Πανεπιστημιακοί με γνωστό ... αγώνα, όπως ο κ. Αλιβιζάτος και ο Θ. Πελεγρίνης. Εκλεκτές παρέες!Ας δούμε όμως αναλυτικά την δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, για το ενδεχόμενο κλείσιμο της εφημερίδος "Ελευθεροτυπία".
Δεν πιστεύω ότι ο τόπος μπορεί να στερηθεί την «Ελευθεροτυπία»
«Οταν μαθαίνεις κάτι που δεν θέλεις να συμβεί, δεν το πιστεύεις. Δεν θέλω, λοιπόν, να πιστέψω ότι η "Ελευθεροτυπία" μπορεί να κλείσει. Δεν μπορεί να πληγεί τόσο πολύ ο πλουραλισμός στην ενημέρωση, η ελεύθερη διακίνηση απόψεων και ιδεών, ο δημόσιος δημοκρατικός διάλογος.
Δεν πιστεύω ότι στις δύσκολες ώρες που διατρέχει ο τόπος μας μπορεί να στερηθεί άλλη μια έπαλξη αγώνα. Επαλξη Δημοκρατίας, σύγκρουσης με τα προβλήματα και προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων.
Ελπίζω και εύχομαι από καρδιάς να υπάρξει, έστω και την τελευταία αυτή στιγμή, υπέρβαση των λειτουργικών αδιεξόδων και λύση που θα κρατήσει την ιστορική εφημερίδα στις επάλξεις, όπου τόσο άξια παλεύει το ανθρώπινο δυναμικό της».

Ε ας ελπίσουμε όλοι μαζί λοιπόν, ότι η Ελευθεροτυπία δεν θα κλείσει. Να μην μας στεναχωρηθεί ο κ. Σαμαράς! Ας πει μία κουβέντα και στους τραπεζίτες που δεν χορήγησαν τα δάνεια. Να δώσουν στην "Ελευθεροτυπία" κάποια από τα δίσεκατομμύρια που παίρνουν από τους Έλληνες φορολογούμενους, για να έχουν κάτι να διαβάζουν τα πρωινά στην Συγγρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: