Δευτέρα

Μπάιντεν: Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο



 Περισσότερο από μία ώρα διήρκησε η συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζον Μπάιντεν. Η μεγάλη διάρκεια της συνάντησης οφειλόταν στο γεγονός ότι έγινε συζήτηση σε βάθος όχι μόνον στα διμερή θέματα, αλλά και σε θέματα Μεσογείου, Καυκάσου, ενεργειακά και βεβαίως για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, το κυπριακό και πάνω από όλα για την οικονομική κρίση.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος εξέφρασε στον κ. Παπούλια την αμέριστη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για έξοδο από την κρίση:
«Θέλουμε και επιδιώκουμε η Ελλάδα να επανακτήσει τον ρόλο και την ισχύ που είχε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε και ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις σε Γερμανία και Γαλλία ώστε να βρεθεί λύση στην ευρωπαϊκή κρίση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον αμερικανό αντιπρόεδρο να ενθαρρύνει τους αμερικανούς και τις αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, κάτι που ο κ. Μπαϊντεν υποσχέθηκε, αλλά όπως είπε, «μόλις βελτιωθεί το κλίμα».

Ο κ. Παπούλιας, εξέφρασε την ικανοποίηση του που κ. Μπαϊντεν βρίσκεται στη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, σε μία δύσκολη περίοδο για την χώρα μας, λέγοντας ότι για μας είναι μια ασφάλεια και του εξήγησε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν πληγεί κυρίως τα μικρά εισοδήματα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνομιλίες Παπούλια-Μπάιτεν δεν έγιναν στο γραφείο του κ. Παπούλια (όπου εκεί ο Πρόεδρος δέχεται συνήθως όλους τους επισκέπτες του) αλλά στην αίθουσα δεξιώσεων του Προεδρικού Μεγάρου.  Και τούτο γιατί ο αμερικανός αντιπρόεδρος ήλθε στην Ελλάδα συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία. Ηταν μαζί του ο σύμβουλος ασφαλείας κ. Αντονι Μπλίνκεν, ο βοηθός υφυπουργός Οικονομικών κ. Κρίστοφερ Σμαρτ, ο ειδικός σύμβουλος του κ. Μπαϊντεν για Ευρώπη και Ευρασία και η κυρία Ράϊν Χάρρις χειρίστρια ειδικών θεμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως του Αιγίου, της Μεσογείου και Καυκάσου, όπως και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ.

Στην Προεδρία της Δημοκρατίας βρίσκονταν πέντε πρεσβευτές που συνομίλησαν με τους αμερικανούς αξιωματούχους συνοδούς του κ. Μπάϊντεν, αλλά κανένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα ήταν παρόντες ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Κ. Γεωργίου, ο πρεσβευτής στις ΗΠΑ κ. Β. Κασκαρέλης, ο κ. Χ. Δαφαράνος διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Παπούλια, ο πρέσβης κ. Κ. Μπίτσιος διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και η πρέσβης κυρία Χρυσούλα Αλειφέρη διευθύντρια της Διεύθυνσης Βορείου Αμερικής.

Πρώτο θέμα η οικονομική κρίση, για την οποία ο κ. Μπάιντεν ζήτησε από τους ευρωπαίους να αναλάβουν άμεση δράση, στηρίζοντας τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση. Ακολούθησαν συζητήσεις για το Αιγαίο όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, για την προκλητικότητα των Τούρκων να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο πετώντας σε χαμηλό ύψος πάνω κατοικημένα νησιά, το Κυπριακό και για τις  απειλές που εκτόξευσε η Τουρκία για το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τον ορυκτό της πλούτο, για την κατάσταση στο Ιράν και τη Συρία.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο» δήλωσε λίγο αργότερα στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μαζί με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, προέβησαν σε κοινές δηλώσεις λίγο πριν από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Στεκόμαστε δίπλα σας αλληλέγγυοι καθώς εκπληρώνετε κάποιες δύσκολες προϋποθέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ. Σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

«Με πολλή σκληρή δουλειά και λίγη τύχη, ένα χρόνο από τώρα όχι μόνο θα έχουμε ξεπεράσει αυτή την κρίση, αλλά θα είμαστε και σε ισχυρότερη θέση» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδήμος, αναφέρθηκε στους μακρόχρονους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, και τόνισε ότι στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία, η οποία επεκτείνεται πέραν των ορίων της Ελλάδας και της Ευρώπης, η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα υπήρξε σημαντική, συνεπής και σταθερή.

«Η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στο μέλλον», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μετά το μεσημέρι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συναντήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Γιώργο Παπανδρέου και, αργότερα, με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής τους συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που επισκέπτεται τη χώρα μας.

Με τον Μπάιντεν συναντήθηκε ο Παπανδρέου
Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν επίσης και στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ο κ. Παπανδρέου εξέθεσε στον αμερικανό αντιπρόεδρο τις προτάσεις του για τα ευρωομόλογα, την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τη ρύθμιση των τραπεζών και των αγορών, ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός μόνιμου πλαισίου, που θα διασφαλίζει μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα.
Επίσης, ο Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για την επίσκεψή του σε Τουρκία και Ιράν.
Παράλληλα, οι δύο πλευρές συζήτησαν και για τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, ενώ ο κ. Παπανδρέου τόνισε στον αμερικανό αντιπρόεδρο τη σημασία της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την ανάγκη να επιδείξει θετική στάση η τουρκοκυπριακή πλευρά για την επίλυση του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: