Παρασκευή

Πορεία διαμαρτυρίας με... νεκροφόρες και στη Λαρισα!

ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΩΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ Ι.Χ., ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΕΛΕΤΩΝ

* Καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ -και αναδρομικά- για τέλη, ταξινόμηση και τεκμήρια * Ζητούν αλλαγή των φορολογικών ρυθμίσεων * Θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη


Πορεία διαμαρτυρίας με 45... νεκροφόρες, στο κέντρο της Λάρισας, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι οι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου. Το θέμα έχει προκύψει καθώς το Υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει πλέον τις νεκροφόρες ως οχήματα ...πολυτελείας, κάτι σαν «λιμουζίνες», δηλαδή, σε σχέση με τα τέλη ταξινόμησης, κυκλοφορίας και τεκμήρια, ενώ πριν έμπαιναν στην κατηγορία των μικρών φορτηγών ΙΧ. Το αποτέλεσμα είναι να καλούνται οι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών να πληρώσουν τέλη αυξημένα κατά 700%, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς –εξ ου και η χθεσινή διαμαρτυρία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Οι διαδηλωτές στάθμευσαν τα οχήματά τους κατά μήκος της οδού Παπαναστασίου, προκαλώντας εκτός από κυκλοφοριακή συμφόρηση (σ.σ. να σημειωθεί ότι είχε ειδοποιηθεί η τροχαία για την κινητοποίηση) την έκπληξη όλων των περαστικών, που είδαν ξαφνικά στο κέντρο της πόλης τόσες νεκροφόρες μαζεμένες. Τα μέλη του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου είχαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, Ρένα Καραλαριώτου, στους οποίους παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας για την αλλαγή στη φορολόγηση των οχημάτων τους. Ο κ. Αγοραστός σημείωσε πως είναι λάθος το μίγμα φορολογικής πολιτικής που ακολουθείται, κάτι που αποδεικνύεται από την πορεία των εσόδων που αντί να αυξάνονται, συνεχώς μειώνονται και τόνισε πως χρειάζεται σωστή, ορθολογική φορολόγηση, με χαμηλούς συντελεστές και διευρυμένη βάση, ώστε να μπορούν οι φορολογούμενοι να ανταποκρίνονται.

Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Σύμφωνα με διευκρινιστικές εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομικών, οι νεκροφόρες δεν εμπίπτουν πλέον στην κατηγορία των φορτηγών και αντιμετωπίζονται φορολογικά, πλέον, ως επιβατικά ΙΧ. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, για να μπορέσουν να προμηθευτούν τα σήματα κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα οχήματα μεγάλου κυβισμού, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι νεκροφόρες είναι οχήματα άνω των 2000 cc και ειδικά διαμορφωμένα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, Μιχάλη Παναγιώτου, τα γραφεία τελετών καλούνται πλέον να καταβάλλουν ποσά της τάξης των 800-1000 ευρώ, με τη νέα κατηγοριοποίησή τους, ενώ μέχρι και πέρυσι πλήρωναν ποσό που αντιστοιχεί σε μικρά φορτηγά, δηλαδή περίπου 105-115 ευρώ. «Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό. Τα οχήματά μας είναι επαγγελματικά, τα χρησιμοποιούμε μόνον για την εργασία μας, αποδίδεται ΦΠΑ στο κράτος από τις υπηρεσίες μεταφοράς, όπως γίνεται με όλα τα επαγγελματικά αυτοκίνητα. Είναι παράλογο», σημείωσε, μεταξύ άλλων στην «Ε» ο κ. Παναγιώτου.
ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με την επιστολή-διαμαρτυρία τους, οι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών ζητούν την τροποποίηση της σχετικής ΠΟΛ του Υπουργείου Οικονομικών και την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, που τα νεκροφόρα οχήματα χαρακτηρίζονται ως φορτηγά ΙΧ, με αντίστοιχη τιμολόγηση τελών κυκλοφορίας. Το Σωματείο έχει προβεί σε σχετικές νομικές ενέργειες. Στο ενδιάμεσο, ωστόσο, θα πρέπει να καταβληθούν τα αυξημένα τέλη, που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. «Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Πρέπει να τα πληρώσουμε τώρα, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούμε να κυκλοφορήσουμε, ούτε να έχουμε ενημερότητα. Αλλά θα το παλέψουμε και δικαστικά», είπε ο κ. Παναγιώτου. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών γραφείων τελετών που τους έχει ζητηθεί αναδρομικά η καταβολή αυξημένων τελών –και φυσικά αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: