-Τελικά πόσος εκτιμάτε ότι θα είναι ο βίος αυτής της κυβέρνησης; Υπάρχει περίπτωση να ζητήσει το ΠΑΣΟΚ παράταση της κυβερνητικής θητείας πολύ πέραν της 19ης Φεβρουαρίου;
Η κυβέρνηση Παπαδήμου, έχει συγκεκριμένη αποστολή. Την εφαρμογή των αποφάσεων που θα επιτρέψουν την κατοχύρωση και υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, ώστε να απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας, να απαλλαγούμε από ένα βάρος 110 δις χρέους και να θέσουμε τις βάσεις για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Το ζητούμενο αυτή την περίοδο κ Καλαρρύτη, δεν είναι το πότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, αλλά αν η χώρα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της. Τα υπόλοιπα έπονται.
-Είναι πάντως μία κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης η οποία δεν έχει προκύψει από εκλογές. Ο κ. Παπαδήμος δεν εξελέγη. Υπάρχει ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης, τουλάχιστον από ένα σημείο και μετά.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου προέκυψε μετά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι θέτει πάνω από όλους και πάνω όλα, πάνω από κάθε αξίωμα ακόμα και αυτό του Πρωθυπουργού, το μέλλον της χώρας και των πολιτών της, όπως έκανε πάντα, σε όλη την πολιτική του διαδρομή. Είναι μια κυβέρνηση την οποία στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής και η οποία καλείται να ολοκληρώσει, έχοντας την συναίνεση που δυστυχώς δεν είχαμε εμείς, την επίμονη, καθημερινή και σκληρή προσπάθεια που καταβάλλαμε επί δύο χρόνια για τη σωτηρία της χώρας. Δεν υπάρχει θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης αυτής της κυβέρνησης. Πρώτα από όλα, γιατί το ΠΑΣΟΚ είχε την εντολή του ελληνικού λαού μέχρι το 2013 και την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ασχέτως εξελίξεων, αλλά και γιατί είναι ένα θέμα το οποίο δεν θέτουν οι πολίτες.
-Στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ με ποιον θα κατέβει επικεφαλής;
Με τον Γιώργο Παπανδρέου. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Το ΠΑΣΟΚ έχει Πρόεδρο και ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κάθε δικαίωμα να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού, το έργο της κυβέρνησης του. Ένα έργο σημαντικό. Γιατί δεν είναι μόνο η μάχη για τη σωτηρία της χώρας, που παρά την κριτική που ασκείται και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει βάση, πέτυχε το στόχο της, αφού η χώρα παραμένει όρθια και συζητά για το μέλλον της. Είναι και το ότι σε δύο χρόνια έγιναν όσα δεν έγιναν για δεκαετίες ολόκληρες.
Στην πολιτική, επαναλαμβάνω, υπάρχουν και η ηθική και η ψυχή. Υπάρχουν αξίες που, παρά τη δύσκολη συγκυρία και την ισοπέδωση που επιχειρείται, πρέπει να ξεχωρίζουν. Αλλιώς, δεν θα είμαστε τίποτα άλλο, παρά πολιτικά μηχανάκια επενδεδυμένα με κρέας.
-Υπάρχουν όμως κορυφαία στελέχη που έχουν ήδη δηλώσει «παρών» και πιέζουν για δρομολόγηση των διαδικασιών πριν από τις εκλογές.
Επιμένω. Αν δεν υπάρχει επόμενη μέρα για την Ελλάδα, υπάρχει επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ; Τώρα είναι η ώρα της τελικής μάχης για τη σωτηρία της χώρας. Για αυτό επισημαίνω ότι η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος και ειδικά αυτή την περίοδο. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ έχει κατοχυρωμένες διαδικασίες. Έχουν την σφραγίδα του Γιώργου Παπανδρέου, που είναι και ο εγγυητής της τήρησης των διαδικασιών αυτών και ο εγγυητής της ενότητας του Κινήματος μας. Επισημαίνω για μια ακόμη φορά ότι η πολιτική δεν ασκείται στο κενό αλλά σε συγκεκριμένες συνθήκες που είναι πρωτόγνωρες, ειδικές και όχι φυσιολογικές. Αυτή την ώρα προέχει η ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου σταθεροποίησης και σωτηρίας της χώρας. Όσοι θέτουν τέτοια ζητήματα, αυτή την ώρα διακινδυνεύουν και την πορεία της χώρας και την πορεία της παράταξης. Ο Γ. Παπανδρέου, ας μην το ξεχνάμε, είχε εκλεγεί Πρωθυπουργός μέχρι το 2013.
-Βλέπετε πιθανή μία αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, διασπάσεις ή κινήσεις για σχηματισμό νέου κόμματος; Ευνοεί η συγκυρία κάτι τέτοιο;
Τα κόμματα υπάρχουν ή δημιουργούνται για να καλύψουν ανάγκες της κοινωνίας. Όταν δημιουργούνται για να καλύψουν προσωπικές ή άλλες ανάγκες, δεν έχουν τύχη. Υπάρχουν πολλά σχετικά παραδείγματα, τα ξέρετε, δεν χρειάζεται να τα αναφέρω.
-Οι καταγγελίες ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «φούσκωσε» το έλλειμμα για να μπούμε στο μνημόνιο είναι σοβαρές. Αν ισχύουν σημαίνει ότι η χώρα μπήκε στην περιπέτεια από μεθόδευση, από δόλο…. Ήδη ο εισαγγελέας έχει καλέσει ως ύποπτο τον επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου.
Στην επιστολή του, προς την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο κ. Σαμαράς, παραδέχεται ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση από το 2008. Σας θυμίζω ότι το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή κόμπαζε ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη και δεν έχει πρόβλημα. Σας θυμίζω επίσης ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης Καραμανλή για το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκαν τρείς φορές. Ξεκίνησαν από το 3% πήγαν στο 4,5% κατά Σαμαρά και μετά μίλαγαν για 6% κατά Αλμούνια. Εμένα, κ. Καλαρρύτη, μου κάνει εντύπωση το εξής. Πώς είναι δυνατόν μια χώρα που βρίσκεται σε επιτήρηση, δηλαδή τα οικονομικά της στοιχεία ελέγχονται από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, να παρουσιάζει αυτό το δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Είναι μεγάλες οι ευθύνες των Ευρωπαίων για αυτό. Κατά τα άλλα, δεν υπήρξε ούτε μεθόδευση, ούτε δόλος. Το Μνημόνιο, δηλαδή η δανειακή σύμβαση που επέτρεψε στην Ελλάδα να μην χρεοκοπήσει, να μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, ήταν μονόδρομος για να αντιμετωπιστούν τα αδιέξοδα που δημιούργησε η καταστροφική και φαύλη διακυβέρνηση της ΝΔ.
-Η νέα δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν θα δεσμεύσουν τη χώρα για πολλά χρόνια. Θα υπάρξει υποθήκευση δημόσιας περιουσίας, υπαγωγή του χρέους στο αγγλικό δίκαιο… Μπορεί μία μη εκλεγμένη κυβέρνηση να δεσμεύσει τη χώρα κατ’ αυτόν τον τρόπο;
Η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, δηλαδή η κατοχύρωση της παραμονής στο ευρώ, αποτελεί και δέσμευση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και αδιαπραγμάτευτη επιλογή του ελληνικού λαού. Ίσως για αυτό κάποιοι, που μιλούν εξ ονόματος του λαού, φοβήθηκαν και το δημοψήφισμα και την ετυμηγορία των πολιτών.
-Σχετικά με τις πληροφορίες περί ύπαρξης τραπεζικών λογαριασμών πολιτικών προσώπων στην Ελβετία τι πρόκειται να γίνει;
Επαναλαμβάνω ότι η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης αποτελεί ζήτημα τιμής για τον πολιτικό κόσμο. Πρότεινα, στο πλαίσιο συμφωνίας που δρομολόγησε η κυβέρνηση Παπανδρέου με τις Ελβετικές Αρχές, για την είσπραξη φόρων που διέφευγαν για χρόνια, να υπάρξει υποβολή ειδικού αιτήματος ώστε να πραγματοποιηθεί διασταύρωση μεταξύ των ονομάτων των Ελλήνων βουλευτών και πιθανών λογαριασμών τους σε τράπεζες της Ελβετίας. Προτείνω, επίσης, όλοι οι βουλευτές, όλων των κομμάτων να δώσουν εξουσιοδότηση ή ότι άλλο έγγραφο χρειάζονται οι Ελβετικές τράπεζες, μέσω του Προέδρου της Βουλής για να εκδώσουν άμεσα όλη την κίνηση των λογαριασμών. Να δούμε ποιος έχει και ποιος δεν έχει λογαριασμούς στην Ελβετίας, ποιος τα έχει και ποιος δεν τα έχει δηλώσει, από που τα βρήκε και τα έβγαλε έξω και φυσικά αν έχουν φορολογηθεί. Προτείνω μάλιστα, η διαδικασία αυτή να μην περιοριστεί μόνο στους βουλευτές της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Δύσκολα μπορώ να φανταστώ κόμμα ή βουλευτή που θα αρνηθεί αυτή την πρόταση. «Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου