Τρίτη

846.000 ευρώ θα πληρώσουμε το τέμενος - Ιερό ΟΧΙ από τον Μητροπολίτη Πειραιώς

 


“Την ώρα που η χώρα δοκιμάζεται οικονομικά δεν μπορούμε να κατασκευάζουμε με δαπάνες του Δημοσίου, ισλαμικό τέμενος”.

 Πλέγμα συνταγματικών διατάξεων παραβιάζονται με την κυβερνητική απόφαση να κατασκευαστεί με δαπάνες του Δημοσίου, ισλαμικό τέμενος στον Ελαιώνα Αττικής, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα δοκιμάζεται οικονομικά.

    Αυτό υποστηρίζουν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Αθήνα", ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε κάτοικοι του Βοτανικού.

    Υπενθυμίζεται ότι για την στέγαση του πρώτου ισλαμικού τεμένους θα ανασκευαστεί το κεντρικό συνεργείο αυτοκινήτων του Ναυτικού στον Ελαιώνα και η δαπάνη του θα ανέλθει στα 846.000 ευρώ.

    Ο Μητροπολίτης Πειραιώς ζητάει να ακυρωθεί η από 7.11.2011 υπουργική απόφαση η οποία αποτελεί προϋπόθεση έκδοσης των αναγκαίων αποφάσεων για την κατασκευή του τεμένους.

    Καταρχάς, ο Μητροπολίτης Πειραιώς αναφέρει ότι η ανέγερση του τεμένους έχει δρομολογηθεί μεν από το 2006 αλλά "οι παρούσες συνθήκες ήτοι η πλήττουσα τη χώρα μας κρίση θεσμών και ήθους που βιώνουμε είναι προφανώς πρόσφορες στα όργανα της διοικήσεως για την έναρξη του εν λόγω έργου, πλην όμως είναι παντελώς απρόσφορες λόγω των οικονομικών συγκυριών που βιώνουμε στη χώρα μας και είναι ασφαλώς βέβαιο ότι το έργο καθώς και τα θρησκευτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων είναι το τελευταίο που θα ενδιέφερε πραγματικά τους Έλληνες πολίτες, των οποίων η αξιοπρέπεια καταρρακώνεται μέρα με τη μέρα και πλέον ουδείς λόγος μπορεί να γίνει για δικαιώματα των υπηκόων αυτής της χώρας".

    Στην προσφυγή υπογραμμίζεται ότι παραβιάζεται το άρθρο 13 του Συντάγματος που καθιερώνει το δικαίωμα της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, καθώς προϋπόθεση για την κατασκευή τεμένους είναι να έχει ερευνηθεί πρώτα εάν η λειτουργία του θα πλήξει ή όχι τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη των κατοίκων του Βοτανικού, κάτι όμως το οποίο δεν έχει γίνει.

    Σύμφωνα με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη: "Η ίδρυση ενός τεμένους μέσα στο κέντρο της πόλης των Αθηνών όχι μόνο θα πλήξει τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη της ελληνικής κοινωνίας αλλά θα αποτελέσει και το εναρκτήριο λάκτισμα μίας σειράς γεγονότων που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν στην αποδόμηση της συνοχής του ελληνικού έθνους, ως λαού χριστιανών ορθοδόξων.

    Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, αρκεί να αναλογιστεί κανείς το πλήγμα που θα δέχεται καθημερινά το χριστιανικό συναίσθημα των περιοίκων αλλά και των διερχομένων Ελλήνων, όταν 5 φορές την ημέρα, ευρισκόμενοι στην περιοχή του Βοτανικού θα είναι υποχρεωμένοι να ακούν το «κάλεσμα» του ιμάμη προς τους μουσουλμάνους για προσευχή. Διότι τότε ευλόγως θα αναρωτηθούν εάν διαβιούν στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη μουσουλμανική πόλη και εάν είναι εν τέλει ξένοι μέσα στην ίδια τους την πατρίδα".

    Εκφράζονται φόβοι από τον Μητροπολίτη Πειραιώς ότι η κατασκευή του Τεμένους θα πλήξει ανεπανόρθωτα τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που "το Ιερό Κοράνι αναγνωρίζει τη στρατιωτική κατίσχυση ως μέσο επιβολής των αρχών του" και στο όνομα του Ισλάμ έχουν γίνει από το 2001 μέχρι σήμερα 17.000 τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Πλέον αυτών όμως επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός (και ειδικότερα του υπουργείου Παιδείας) με τις δαπάνες ανέγερσης του τεμένους, τις δαπάνες συντήρησής του, τις αποδοχές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του και τον μισθό του ιμάμη.

    Μάλιστα, ο Μητροπολίτης εκφράζει το ερώτημα πως είναι δυνατόν η κάλυψη της αποζημίωσης του ιμάμη να θεωρείται έργο κοινής ωφελείας για τους Έλληνες που πρέπει να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Ακόμη, ο Μητροπολίτης Πειραιώς διερωτάται: "Όταν οι Έλληνες δεν γνωρίζουν εάν θα λάβουν σύνταξη την επαύριο ή όταν ακόμα στα ελληνικά σχολεία δεν έχουν διανεμηθεί συγγράμματα στα παιδιά, το μέλημα της υπουργού Παιδείας είναι να «τροφοδοτήσει» το τέμενος;".

    Και προσθέτει: "Μάλλον δι' ανόητους μας έχουν εκλάβει οι ταγοί μας! Αυτές ο καταστάσεις είναι όνειδος για τη χώρα μας και μας γεμίζουν απελπισία τόσο για μας όσο και κυρίως για τα παιδιά μας".

    Και η συνταγματική αρχή της ισότητας παραβιάζεται (άρθρο 4 του Συντάγματος), καθώς οι θρησκευτικές μειονότητες στην Ελλάδα υποβάλλουν αιτήσεις για να λάβουν άδεια κατασκευής και λειτουργίας λατρευτικών χώρων, ενώ στην περίπτωση κατασκευής του Τεμένους ανέλαβε με πρωτοβουλία του το ίδιο το Κράτος την κατασκευή και λειτουργία, χωρίς να προηγηθεί κάποια αίτηση.

    Επίσης, παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) καθώς δεν επέλεξε η Κυβέρνηση μια άλλη περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη από ότι η περιοχή του Βοτανικού για την κατασκευή του τεμένους.

    Τέλος, επισημαίνουν ότι παραβιάζεται και το άρθρο 43 του Συντάγματος, καθώς για την κατασκευή του τεμένους έπρεπε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Ο Σεβασμιότατος Σεραφείμ εξηγεί στο Νewsit τους λόγους για τους οποίους προσέφυγε στο Συμβουλίο της Επικρατείας ζητώντας να μην κατασκευαστεί το τέμενος στον Ελαιώνα.

Την προσφυγή στο ΣτΕ συνυπογράφουν ο εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αθήνα», ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε κάτοικοι του Βοτανικού.

Οπως δήλωσε στο Νewsit ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ "προσφύγαμε στο ΣτΕ καθώς ο νομος που προβλέπει την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αττική είναι σαφώς αντισυνταγματικός. Παραβιάζει μεταξύ άλλων τα δικαιώματα των ελλήνων πολιτών, την αρχή της αναλογικότητας και προσβάλει την θεμελιώδη αρχή του Συντάγματός μας πως όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται όπως ορίζει το δίκαιο της χώρας μας. Ο δε χώρος που έχει επιλεγεί για την ανοικοδόμηση του τεμένους έχει χαρακτηριστεί ιστορικός και ουδέποτε αποχαρακτηρίστηκε άρα η προσβολή είναι ευθεία και σαφής. Ειναι απαράδεκτο να έρχεται η πολιτεία και με δημόσιο τρόπο να καθιερώνει σαν νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου την ίδρυση ενός τεμένους δίχως να λαμβάνει υπόψη της τη μαρτυρική μοίρα που επί 5 αιώνες υπέστη το ελληνικό γένος από τους Τούρκους".

ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

"Καθώς το Ισλάμ χαρακτηρίζεται για την φονταμελιστική του διάθεση" εξηγεί ο Σεβασμιότατος "η ανέγερση ενος μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την κοινωνική συνοχή και τη δημόσια τάξη. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να αρχίσει εναν ιερό πόλεμο με σκοπό την επιβολή του Ισλαμ έναντι των "απίστων" και αυτο θα μπορούσε να γίνει το εναρκτήριο λάκτισμα μίας σειράς γεγονότων που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν στην αποδόμηση της συνοχής του ελληνικού έθνους, ως λαού χριστιανών ορθοδόξων".

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

"Είμαστε υπέρ της ανεξιθρησκείας του οποιου ανθρώπου" υπογραμμίζει ο Σεβασμιότατος και συνεχίζει "μακριά από εμάς κάθε είδους φονταμεταλισμού και ρατσισμού ή ξενοφοβίας ωστόσο υπερασπιζόμαστε τη θρησκεία μας και την πατρίδα μας και το Σύνταγμά μας".

846.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ

Οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ υποστηρίζουν ότι η δαπάνη που απαιτείται για την κατασκευή του τεμένους υπολογίζεται στα 846.000 ευρώ και έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα.

Οπως λέει ο Μητροπολίτης Πειραιώς "το πρόβλημα έχει και την οικονομική του παράμετρο και ειναι σαφές ότι σε τέτοια εποχή κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας ούτε ενα ευρώ δεν πρέπει να δαπανάται για ότιδήποτε δεν είναι σύμφωνο με την ελληνικότητά μας και την θρησκεία μας".



«Μάλλον δι’ ανόητους μας έχουν εκλάβει οι ταγοί μας! Αυτές ο καταστάσεις είναι όνειδος για τη χώρα μας και μας γεμίζουν απελπισία τόσο για μας όσο και κυρίως για τα παιδιά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Πειραιώς στην προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Φτιάχνουν τζαμί δίπλα σε εκκλησία στην Αθήνα! Δείτε ΦΩΤΟ και VIDEO

 
Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου θα ανεγερθεί το μουσουλμανικό τέμενος!


Το ισλαμικό τέμενος της Αθήνας θα λειτουργήσει σε κτίριο της πρώην ναυτικής βάσης στο Βοτανικό, στην περιοχή του Ελαιώνα. Η τροπολογία για την κατασκευή του τεμένους κατατέθηκε στον νόμο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων.

Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου θα ανεγερθεί το τζαμί σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το μεσημέρι της Παρασκευής, 5 Αυγούστου 2011.



Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή εντός του Αυγούστου και στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσει η προσαρμογή των κτιρίων του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία παραχωρήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών για τον συγκεκριμένο σκοπό.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου του υπ. Περιβάλλοντος για την «περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου κ.ά. διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ» στο άρθρ. 3 περιλαμβάνει την «εγκατάσταση και κατασκευή τεμένους, περιλαμβανομένων και των απαραίτητων κτιρίων (χώροι υγιεινής κ.λπ.) μέσω της μετασκευής υφιστάμενων κτιρίων».

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μετασκευή των υπαρχόντων κτιρίων για τη δημιουργία τεμένους 350 ατόμων και χωρίς μιναρέ, όπως είχε συμφωνηθεί το 2006, από όλες τις πλευρές.

Στην πραγματικότητα η τροπολογία εφαρμόζει το νόμο 3612/2006 της Μ. Γιαννάκου, με μειωμένο κόστος. Τότε είχε συμφωνηθεί απ' όλα τα πολιτικά κόμματα η κατασκευή τεμένους χωρητικότητας 500 ατόμων, καθώς και ότι το κόστος θα αναλάβει το ελληνικό κράτος.

Οι ανεπιτυχείς προσπάθειες για την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα ξεκινούν από πολύ παλιά και χρονολογούνται επί δικτατορίας Μεταξά. Τη δεύτερη προσπάθεια έκανε ο Κων. Καραμανλής το 1978. Το 1996, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει την κατασκευή του στην Παιανία και τελικώς υπεγράφη η απόφαση επί υπουργίας της Μ. Γιαννάκου.

Η Εκκλησία στήριξε την κατασκευή του με απόφαση της Ιεράς Συνόδου και δηλώσεις των αρχιεπισκόπων Χριστοδούλου και Ιερώνυμου, ενώ ο Ιμάμης του τεμένους θα διορίζεται σύμφωνα τις πρώτες πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΟΠΟΥ ΘΑ ΑΝΕΓΕΡΘΕΙ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ:













Εν τω μεταξυ Με συντριπτική πλειοψηφία (198 υπέρ και 16 κατά) εγκρίθηκε από τη Βουλή η ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα.

Η ρύθμιση είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος μάλιστα ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, αίτημα που έγινε δεκτό.

Υπέρ του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητοι βουλευτές (σύνολο 198 ψήφοι υπέρ) ενώ αντίθετοι ήταν όλοι οι βουλευτές του ΛΑΟΣ και ο ανεξάρτητος, Κώστας Κιλτίδης.

Πριν ψηφιστεί το άρθρο 29, ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κυβέρνηση με την απόφαση να χτίσει τέμενος στο κέντρο της Αθήνας «πάτε να κάνετε ένα εργοστάσιο παραγωγής τρομοκρατών».

«Παίζετε με τη φωτιά και καταστρέφετε την Ελλάδα. Αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι πάμε σε εκλογές τώρα για να σωθείτε. Διαφορετικά, ούτε τα Ειδικά Δικαστήρια θα φθάσουν. Φαίνεται πως θα κοιτάμε προς το Γουδή», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος από την πλευρά του κάλεσε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να είναι πιο προσεχτικός όταν μιλάει για Ειδικά Δικαστήρια ή για Γουδή.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε τον Γιώργο Καρατζαφέρη στην ελληνική ιστορία και κυρίως στον Ελευθέριο Βενιζέλο, που ήθελε να κάνει κάτι αντίστοιχο. «Εμείς είμαστε υπερήφανοι που είμαστε στην ιστορική συνέχεια του Ελευθερίου Βενιζέλου και των ιδεών που πρεσβεύει», είπε.

«Αν κάνω την αναφορά στο Γουδή, είναι γιατί το συζητάνε στα καφενεία», απάντησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «μεταφέρω τη φωνή της βάσης, την οποία αρνείστε να ακούσετε, γιατί φοβάστε να πάτε στη βάση. Γιατί η βάση έχει αγανακτήσει πλέον σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι δυνατόν βουλευτής να εμφανιστεί σε πλατεία».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΤΕΙΟ ΠΟΣΟΝ. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΒΡΕ ΑΔΕΡΦΕ. ΞΕΡΕΤΕ-ΜΕΣΩ ΔΕΗ.ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΣΣΙΤΙΟ.