Δευτέρα

Αποκλειστική συνέντευξη στον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο


 
New York. Απαντήσεις εφ’όλης  της ύλης για την κρίσιμη διαπραγμάτευση ως προς  την απομείωση του ελληνικού χρέους, παίζοντας το τελευταίο χαρτί κρατώντας τον άσσο για την κρίσιμη στιγμή έριξε σήμερα ο Charles Dallara μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη(και όχι δηλώσεις) που παραχώρησε ειδικά και αποκλειστικά από τα ελληνικά ΜΜΕ μόνο στο protothemaonline στέλνοντας ταυτόχρονα και το οριστικό τελεσίγραφο προς Αθήνα και Βρυξέλλες εν όψει και των κρίσιμων  συνεδριάσεων στο Eurogroup και στην  Commission την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου. Ο Charles Dallara την τελευταία στιγμή αποφασίζει να μιλήσει  σε ελληνικό ΜΜΕ ειδικά σε αυτή την λεπτή φάση της διαπραγμάτευσης ασκώντας ουσιαστικά την τελευταία στιγμή πίεση για να κλείσει η συμφωνία με την Αθήνα  στα τέλη  αυτής της εβδομάδας όπου αναμένεται να επιστρέψει.
O Charles Dallara στην συνέντευξη του  αυτή απευθυνόμενος ουσιαστικά και προς τον έλληνα πολίτη εκπέμπει ένα δραματικό μήνυμα λέγοντας ξεκάθαρα, προς κάθε κατεύθυνση Αθήνα, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι  πως αν δεν προχωρήσει αυτή η συμφωνία η Ελλάδα πάει σε άτακτη ολική χρεοκοπία και ουσιαστικά αρχίζει το τέλος της Ευρώπης  ενώ  το ευρώ  μπαίνει σε κίνδυνο και αρχίζει να τρίζει σοβαρά η συνοχή της ευρωζώνης.
Ο επικεφαλής του IIF σε μια ύστατη  προσπάθεια που κάνει για να κλείσει η ελληνική συμφωνία με τους πιστωτές και δανειστές στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα μέσα από αυτή τον ορυμαγδό δηλώσεων που θα επακολουθήσει και στον διεθνή Τύπο, προκειμένου να οριστικοποιήσει όλα τα σημεία τριβής μεταξύ των εμπλεκομένων στην διαπραγμάτευση. Λέει ξεκάθαρα ότι έχουν γίνει σοβαρότατα βήματα προόδου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το protothemaonline βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος αλλά ακόμα όλα είναι ανοιχτά, ενώ σε αυτή την συνέντευξη που μας παραχώρησε   ο κ.  Charles Dallara από την Ζυρίχη που θα  βρίσκεται μέχρι και την Τετάρτη.   Μια συνέντευξη που οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι πράγματι χρειάστηκε να μετατεθεί  δυο φορές λόγω των ραγδαίων εξελίξεων και των συνεχών αλλαγών που καταγράφονταν στο παρασκήνιο της δραματικής διαπραγμάτευσης,  σε Αθήνα την Παρασκευή 20.01 το βράδυ και την αμέσως επομένη  21.01 στο Παρίσι όπου βρέθηκε, ώστε σήμερα Κυριακή 22 Ιανουαρίου να πει το τελικό ΟΚ για την καταγραφή της.
Σήμερα όχι τυχαία και προφανώς έχοντας καταλήξει στα βασικά σημεία της συμφωνίας  με τους εμπλεκόμενες πλευρές έχοντας και την σύμφωνη γνώμη του Έλληνα πρωθυπουργού, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το protothemaonline.gr  αποκαλύπτει και αναλύει  διεξοδικά, ενώ επιχειρεί να  απαντήσει σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων.
Στην συνέντευξη του ο κ. Charles Dallara αποκαλύπτει για πρώτη φορά τον καθοριστικό ρόλο του  «EFSF μια διάσταση πολύ σημαντική» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει απαντώντας σε σχετική ερώτηση.  Ο  επικεφαλής του IIF εξαπολύει διακριτικά μεν αλλά σαφείς αιχμές για το  IMF, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και όσους μιλούν για μεγαλύτερο κούρεμα πέραν εκείνου που έχει συμφωνηθεί στις 26ης /27η Οκτωβρίου 2011 αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Δεν αποτελούμε εμείς τον μόνο παράγοντα που κάνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Είναι πολλοί παράγοντες. Καθώς θα γνωρίζετε, υπάρχουν πολλοί παράγοντες, οι όροι δανεισμού του δημόσιου τομέα, το μέγεθος του δανεισμού, το ίδιο το πρόγραμμα προσαρμογής, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες (για την βιωσιμότητα του χρέους). Ως εκ τούτου δεν είναι ολοκληρωμένη η σκέψη κάποιου να συνδέει απευθείας  το PSI με το ΑΕΠ. Υπάρχουν τόσες μεταβλητές σε αυτή την υπόθεση, ώστε κάθε μια θα μπορούσε να επηρεάσει την αναλογία του ΑΕΠ». Μιλά για την άριστη συνεργασία του με τον Λουκά Παπαδήμο και το οικονομικό επιτελείο ενώ αναλύει διεξοδικά και το ζήτημα του δικαίου που πρέπει να διέπει την συμφωνία υπονοώντας την επικείμενη  συμφωνία.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του IIF λίγο πριν το τέλος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων  με την Αθήνα σε μια προσπάθεια προφανώς  να προλάβει εξελίξεις αλλά και να ενδεχομένως να  προκαταλάβει κάποιους άλλους ισχυρούς  κύκλους και εν όψει των αυριανών κρίσιμων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες στο Eurogrup & της  Comission   παραχώρησε σήμερα δηλώσεις και συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ και ειδικότερα  στο  protothemaonline.gr  ενώ   την πρώτη του μεγάλη αποκλειστική  εφ’όλης της ύλης συνέντευξη μετά από μεγάλο διάστημα σιωπής χωρίς δηλώσεις και συνεντεύξεις από αρχές Δεκεμβρίου 2011   έδωσε  στο  γνωστό πρακτορείο στην Νέα Υόρκη GreekAmericanNewsAgency.com η οποία θα αναρτηθεί σε προσεχείς αναρτήσεις μετά το τέλος της απομαγνητοφώνησης και της απόδοσης της στα ελληνικά από τα αγγλικά.
Ο κύριος  Charles Dallara ερωτηθείς από το protothemaonline.gr    απαντά σε μια σειρά κρίσιμων ερωτήσεων για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος μέχρι  από το ποιο  δίκαιο και γιατί πρέπει να ισχύει στην επικείμενη συμφωνία.
Δίνει απαντήσεις επίσης για το θρίλερ που παίχτηκε τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα λίγο πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση του για το Παρίσι και ξεκαθαρίζει μια σειρά ζητήματα που ετέθησαν από ελληνικά ΜΜΕ.   Σε όλες του τις συνεντεύξεις απαντά πολύ προσεκτικά στις ερωτήσεις που αφορούν τα κρίσιμα  σημεία της διαπραγμάτευσης αλλά πλέον ξεκαθαρίζει αισθητά  το έδαφος για το που πάει η συμφωνία με την Ελλάδα η οποία επιβεβαιώνει ότι προχωρά και βρίσκεται στο τελικό στάδιο ενώ αναφέρεται και στο τι μέλλει γενέσθαι τα προσεχή 24ωρα καθώς και το πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων σε ότι αφορά τις  νομικές διατυπώσεις. 
-Τον ρωτήσαμε  μεταξύ άλλων τι σημαίνει για την Ελλάδα αυτή η συμφωνία και τι θα συμβεί αν δεν τελεσφορήσει
-Αυτή είναι μια σημαντική ερώτηση. Αν δεν υπάρχει συμφωνία, δυστυχώς αυτό θα σημαίνει μια τεράστια, τεράστια οπισθοδρόμηση για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, το πιο πιθανό είναι να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, θα βάλει την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη σε κίνδυνο, θα απομονώσει την Ελλάδα από τις παγκόσμιες αγορές για πολλά χρόνια στο μέλλον. Θα επηρεάσει την ακεραιότητα του ευρώ, και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη προς άλλα κράτη. Όχι μόνο προς άλλες χώρες με προβλήματα στο εξωτερικό τους χρέος, όπως την Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία, αλλά θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην συνολική ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τα ζητήματα με το χρέος.
Αυτό διακυβεύεται τώρα. Χρειάζεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να καταλήξουμε σε αυτή την εθελοντική προσφορά, διότι ο λαός το αξίζει. Αξίζουν μια ακόμη ευκαιρία να έχουν μια πιο δυναμική οικονομία, να υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας. Και αυτή η συμφωνία θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση. Θα διώξει ένα τεράστιο σύννεφο από τον ορίζοντά τους. Και θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη και δυναμική. Και η συμφωνία αυτή θα είναι πολύτιμη για ολόκληρη την Ευρώπη.  Επίσης θα δώσει νέα ώθηση στην ηγεσία της Ελλάδα –η νέα κυβέρνηση έχει κάνει θαυμάσια δουλειά τους τελευταίους μήνες.
-Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;
Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλές προσπάθειες. Πολλές φορές παρατηρητές δεν εκτιμούν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει καταφέρει τα τελευταία τρία χρόνια. Τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή. Έχουν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Φυσικά, κάποιες από αυτές έχουν καθυστερήσει».
Καταλήγοντας σε αυτό το σκέλος ερωτήσεων ο εκπρόσωπος των διεθνών τραπεζών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι
-«Πιστεύω όμως ότι η Ελλάδα αυτή την στιγμή απλά χρειάζεται νέο αέρα ώστε να αναζωογονήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Θα είναι δύσκολο, αλλά θα υπάρχουν αποτελέσματα στο τέλος. Ως εκ τούτου δεν θα πρότεινα κάποια επιπρόσθετα συγκεκριμένα βήματα που η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει αυτή την στιγμή. Μετά αυτήν την συμφωνία, ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα έρθει σε συμφωνία με το ΔΝΤ και με την ευρωπαϊκή επιτροπή για το νέο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα συνεχίσει τις παρούσες μεταρρυθμίσεις. Θα περιέχει μια σειρά από δύσκολα ζητήματα, δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποίηση, φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί ξεκάθαρα στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος. Και είναι σημαντικό και για αυτή την κυβέρνηση και για την επόμενη που θα την διαδεχτεί να κοιτάξει το μέλλον του ελληνικού λαού. Και να εξασφαλίσουν μια καλύτερη οικονομική ευκαιρία για το μέλλον».
Ο εκπρόσωπος των δανειστών και των διεθνών τραπεζών  Charles Dallara από την Ζυρίχη όπου βρίσκεται για τις εργασίες του ετήσιου  Παγκόσμιου οικονομικού forum στο Νταβός της Ελβετίας την Τρίτη αναμένεται  κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που θα παραχωρηθεί με το τέλος των εργασιών,   να  βομβαρδιστεί  από ερωτήσεις 100αδων δημοσιογράφων που θα παρακολουθούν το παγκόσμιο οικονομικό forum αφού τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν πάνω του  όχι μόνον για την πορεία των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την απομείωση του ελληνικού χρέους αλλά και για μια σειρά άλλα παγκόσμιας οικονομικής σημασίας.
Στα όσα λέει ο Charles Dallara είναι  βέβαιο ότι  στέλνει  πλέον σαφή και ξεκάθαρα  μηνύματα και στην Αθήνα λίγα 24ωρα πριν την επάνοδο του, προς το μέσα της προσεχούς εβδομάδος και πάντως μετά την Πέμπτη, όπου αναμένεται να επιστρέψει   για το τέλος και την ολοκλήρωση της επικείμενης συμφωνίας για την απομείωση του Ελληνικού χρέους.
Ξεκαθαρίζει  επίσης πως τυχόν αποτυχία αυτής διαπραγμάτευσης σημαίνει πολλά για την Ελλάδα και το μέλλον του Ελληνικού λαού  και πάντως επιστροφή στο παρελθόν ενώ  αναφέρει  επίσης μεταξύ άλλων ότι τυχόν δυσμενής εξέλιξη  για την Ελλάδα θα επηρεαστεί άμεσα και το Ευρώ.   Όταν ρωτήθηκε αν αυτή η συμφωνία είναι δεσμευτική και για την επόμενη ελληνική κυβέρνηση που θα προέλθει μετά τις εκλογές  η απάντηση του δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
 Ακολουθεί  ολόκληρο το πλήρες κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης
-Τα τελευταία 24ωρα υπήρξε ένα θρίλερ για το ελληνικό κούρεμα, σχετικά με τις εξελίξεις για το PSI. Υπήρξε μεγάλη ανησυχία και οι δημοσιογράφοι, προσπαθώντας να κάνουν την δουλειά τους συχνά είναι θύματα παραπληροφόρησης ή κατευθυνόμενης πληροφόρησης, έχοντας ως αποτέλεσμα να βγάζετε ανακοινώσεις για λανθασμένα δημοσιεύματα. Με δεδομένο αυτό, θα ήθελα να ρωτήσω πού βρισκόμαστε τώρα. Είναι Κυριακή 22 Ιανουαρίου. Βρίσκεστε στη Ζυρίχη. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις;
Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό σημείο. Είχαμε εκτενείς, εποικοδομητικές μέχρι την Παρασκευή αργά το βράδυ με τον Πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον κ. Βενιζέλο. Έφυγα από την Αθήνα αρκετά ενθαρρυμένος. Υπήρχαν δημοσιεύματα το Σάββατο από την Αθήνα που έλεγαν ότι φύγαμε από την Αθήνα αιφνιδιαστικά ότι οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν, τα οποία δεν είναι στο ελάχιστο ακριβή. Και εγώ και ο Jean Lemmiere είμαστε ιδιαίτερα ενθαρρυμένοι ότι έχουμε προχωρήσει πολύ κοντά σε κατανόηση και σε μια συμφωνία για το εθελοντικό PSI.
-Ποια είναι τα κομβικά σημεία της συμφωνίας τα οποία διαπραγματεύεστε με τις ελληνικές αρχές;
Τα κομβικά σημεία φυσικά είναι η μείωση κατά 50% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ, και εν συνεχεία βλέπουμε μια τοις μετρητοίς  (cash payments) του 15% των τωρινών ομολόγων, και κατόπιν για το 35% που απομένει, προγραμματίζονται αντίστοιχα  δάνεια με επιτόκιο.  Αυτά είναι τα  βασικά οικονομικά κομβικά σημεία (της συμφωνίας). Θα είναι μέρος της δομής συγχρηματοδότησης με το EFSF, μια διάσταση πολύ σημαντική. Υπάρχουν και μια σειρά άλλες νομικές παράμετροι –προσπαθούμε να βρούμε κοινό τόνο στα νομικά ζητήματα. Αλλά αυτά είναι τα βασικά σημεία της πρότασης.
-Δουλεύετε τόσες ώρες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο, καθώς και με τον Υπουργό των Οικονομικών, κ. Βενιζέλο και την ομάδα, γνωρίζετε ποια είναι η σημασία του αυριανού Eurogroup για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, όπου και θα παρουσιαστούν τα βασικά σημεία της συμφωνίας για το PSI. Ποια είναι τα βασικά σημεία για τα οποία η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους της και ποια είναι εκείνα για το οποία πρέπει να πείσετε τους πιστωτές σας.
Διαβουλεύονται με τους επίσημους εταίρους τους, ώστε να υπάρξει επίσημη κοινή απάντηση και εμείς από την πλευρά μας με τον ιδιωτικό τομέα και τους πιστωτές, αλλά δεν είμαι σε θέση τώρα να τοποθετηθώ σε οποιαδήποτε συγκεκριμένα ζητήματα. Αυτό είναι ένα πακέτο που κατά την άποψή μας αντιπροσωπεύει την εθελοντική προσέγγιση για τα ζητήματα της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα. Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα επαναβεβαιώσουν την δέσμευσή τους στην εθελοντική προσέγγιση και θα δεχτούν την συγκεκριμένη προσφορά η οποία είναι και τελεσίδικη. Όλες οι διαβουλεύσεις αυτές  είναι μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας, όπου θέτουμε τις προϋποθέσεις για την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία που πρέπει να δουν οι αγορές.
 
-Ο πρόεδρος του
IIF και πρόεδρος της Deutsche bank, ο κ. Joseph Ackermann εξέφρασε μια σειρά απόψεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το PSI, απόψεις που υποστηρίζουν προς την κατεύθυνση ενός μεγαλύτερου κουρέματος για το ελληνικό χρέος, πώς το σχολιάζετε;
Δεν είδα τις δηλώσεις του, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω. Ίσως να αναφερόταν στο θέμα του NPV της τελευταίας μας προσφοράς. Κανένας δεν συζητά μεγαλύτερο κούρεμα στην ονομαστική αξία των ομολόγων. Κανείς. Αλλά φυσικά, υπάρχει συντονισμός στη θέση μας, και συνολικά αλλά και το τελευταίο 48ωρο, με τον Dr. Ackermann.
-Πριν μέρες στους FT, αφήσατε να εννοηθεί ότι η πίεση δημιουργείται από την Γαλλία και την Γερμανία, ως προς το ζήτημα του επιτοκίου, το οποίο το προσδιορίζουν περίπου στο 3%, κάτι που οι ιδιώτες επενδυτές δεν δέχονται. Πιστεύετε ότι μικρότερο επιτόκιο σημαίνει μεγαλύτερο κούρεμα και πιστωτικό γεγονός, άρα και χρεοκοπία για την Ελλάδα;
Δεν θα ήθελα να κάνω εικασίες για την θέση των μεμονωμένων επίσημων πιστωτών. Θεωρώ ότι η επίσημη κοινότητα πρέπει να απαντήσει συλλογικά στην προσφορά που κάναμε. Αυτού του είδους οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν θα ήθελα να τις προκαταλάβω. Οπωσδήποτε όμως θα ήθελα να επαναλάβω ότι η προσφορά που κάναμε αποτελεί το όριο της εθελοντικής προσέγγισης.
-Από τις πληροφορίες μας, ένα άλλο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις είναι ο χρόνος αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, μετά την συμφωνία του PSI. Ποια είναι η αλήθεια;
Από ό,τι ξέρω, δεν υπήρχε κάποιο τέτοιο ζήτημα. Στα περισσότερα άλλα τεχνικής και νομικής φύσεως όρους, εργαζόμαστε πάνω σε κάποια τελικά θέματα, που είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να λύσουμε. Όλο το σαββατοκύριακο, υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις για τα ζητήματα τεχνικής και νομικής φύσεως, υπάρχει πρόοδος σε κάποια από τα θέματα που έχουν απομείνει να επιλυθούν, αλλά δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποια δυσκολία ως προς το θέμα του χρόνου αποπληρωμής των νέων δανείων.
-Μετά την συμφωνία της 26-27ης Οκτωβρίου μεταξύ των θεσμικών φορέων συμφωνήθηκε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50%. Όλο αυτό το διάστημα γράφτηκε και στον διεθνή και στον ελληνικό τύπο ότι υπήρχε πίεση εκ μέρους του ΔΝΤ, για μεγαλύτερο κούρεμα. Τι ακριβώς από όλα ισχύει;
Όπως είπα και πριν, δεν έχουμε συζητήσει καθόλου ένα μεγαλύτερο κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Φυσικά η απώλεια του NPV (το οποίο δεν αναφέρεται στο κούρεμα –το κούρεμα γενικά αναφέρεται στην ονομαστική αξία των ομολόγων) θα ποικίλει ανάλογα με τους τελικούς όρους και τις προϋποθέσεις της πρότασης. Αλλά αυτό είναι κάτι που το διαπραγματευόμαστε τώρα. Ξανά, δεν θα ήθελα να κάνω εικασίες, αν είναι το ΔΝΤ ή κάποιος μεμονωμένος πιστωτής. Οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη, είμαι σε επαφή με την ελληνική ηγεσία όλο το σαββατοκύριακο, το ίδιο και οι τεχνικές συζητήσεις. Τώρα περιμένουμε μια συλλογική απάντηση… με την ελπίδα να έρθει πολύ σύντομα και να επαναβεβαιώσει την δέσμευση για την εθελοντική συμφωνία της 26-27ης Οκτωβρίου, η οποία πάρθηκε από όλους της ηγέτες της Ευρωζώνης, καθώς επίσης και της ηγεσίας του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
-Ρωτάω αυτό για το ΔΝΤ, διότι τα τελευταία 24ωρα το ΔΝΤ μιλά ανοιχτά ότι το κούρεμα 50% δεν θα κάνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Ξανά, δεν θα ήθελα να κάνω εικασίες για τις θέσεις μεμονωμένων επισήμων θεσμών. Δεν αποτελούμε εμείς τον μόνο παράγοντα που κάνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Είναι πολλοί παράγοντες. Καθώς θα γνωρίζετε, υπάρχουν πολλοί παράγοντες, οι όροι δανεισμού του δημόσιου τομέα, το μέγεθος του δανεισμού, το ίδιο το πρόγραμμα προσαρμογής, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες (για την βιωσιμότητα του χρέους). Ως εκ τούτου δεν είναι ολοκληρωμένη η σκέψη κάποιου να συνδέει απευθείας  το PSI με το ΑΕΠ. Υπάρχουν τόσες μεταβλητές σε αυτή την υπόθεση, ώστε κάθε μια θα μπορούσε να επηρεάσει την αναλογία του ΑΕΠ.
-Αν ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία για το PSI, πρακτικά κατά 50% σε θεσμικό πλαίσιο, αλλά λέγεται ότι η πραγματική μείωση (NPV) μπορεί και να ξεπεράσει το 65%, αγγίζοντας το 70%, κάτι που για την Ελλάδα σημαίνει πιστωτικό γεγονός. Σε αυτή την περίπτωση τι θα συμβεί;
Δεν θα κάνω -και πάλι- εικασίες για τις απώλειες στο NPV. Όταν θα κλείσει συμφωνία, θα είναι προφανείς. Ελπίζουμε ότι θα κλείσει η συμφωνία, θα είναι εθελοντική, θα εφαρμοστεί με επιτυχία. Είμαι πολύ ενθαρρυμένος από τις εποικοδομητικές διαβουλεύσεις που είχαμε με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο και πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία είναι έτοιμη να επιτύχει.
-Ένα ακόμα κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων είναι το δίκιο στο οποίο θα υπόκειται. Ποια είναι η θέση σας στο συγκεκριμένο θέμα;
Δεν ξέρω αν αυτή η συμφωνία απαιτεί κάποιον συγκεκριμένο νόμο. Υπάρχει συζήτηση για έναν νέο νόμο που θα τροποποιήσει τους όρους των τωρινών ομολόγων, τα λεγόμενα CACs. Αυτό είναι ένα θέμα που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί. Και να σκεφτεί προσεκτικά. Εμείς δίνουμε έμφαση στην εθελοντική φύση αυτής της συμφωνίας, και σε αυτό θα εστιάσω. Σε μια εθελοντική συμφωνία.
-Σε αυτή την επιτροπή, εσείς εκπροσωπείτε μόνο τις τράπεζες ή και τα Hedges Funds;
Κανέναν από τα δυο… είμαστε στο ενδιάμεσο. Εμείς εκπροσωπούμε όλες τις μεγάλες τράπεζες-δανειστές, όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες-δανειστές, έναν αριθμό από asset management funds, εντός και εκτός Ελλάδας, εκπροσωπούμε τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες και έναν αριθμό από Hedge Funds. Είναι μια ολοκληρωμένη ομάδα από πιστωτές που επίσημα εκπροσωπούμε. Υπάρχουν και άλλοι, επενδυτές, πιστωτές, ίσως και Hedge Funds που δεν είναι κάτω από την δική μας ομπρέλα. Αλλά είναι λίγοι αναλογικά με τον συνολικό αριθμό των ιδιωτών πιστωτών.
-Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τα επονομαζόμενα CACs. Τι ισχύει γι’ αυτά. Πώς θα ενεργοποιηθούν; Και αν ενεργοποιηθούν, τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και τι για τους πιστωτές.
Τα νέα ομόλογα θα έχουν τα
CACs, ωστόσο αυτό αποτελεί ένα λεπτό ζήτημα που πρέπει να σκεφτεί η Ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι δικό μας θέμα αυτό. Εμείς εστιάζουμε στην εθελοντική φύση αυτής της συμφωνίας, γιατί αυτό είναι το καλύτερο για την Ελλάδα και το παγκόσμιο σύστημα. Και πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια εθελοντική συμμετοχή
-Αυτή η συμφωνία, αν δεν ολοκληρωθεί, τι σημαίνει για την Ελλάδα και τι πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός;
Αυτή είναι μια σημαντική ερώτηση. Αν δεν υπάρχει συμφωνία, δυστυχώς αυτό θα σημαίνει μια τεράστια, τεράστια οπισθοδρόμηση για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, το πιο πιθανό είναι να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, θα βάλει την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη σε κίνδυνο, θα απομονώσει την Ελλάδα από τις παγκόσμιες αγορές για πολλά χρόνια στο μέλλον. Θα επηρεάσει την ακεραιότητα του ευρώ, και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη προς άλλα κράτη. Όχι μόνο προς άλλες χώρες με προβλήματα στο εξωτερικό τους χρέος, όπως την Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία, αλλά θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην συνολική ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τα ζητήματα με το χρέος.
Αυτό διακυβεύεται τώρα. Χρειάζεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να καταλήξουμε σε αυτή την εθελοντική προσφορά, διότι ο λαός το αξίζει. Αξίζουν μια ακόμη ευκαιρία να έχουν μια πιο δυναμική οικονομία, να υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας. Και αυτή η συμφωνία θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση. Θα διώξει ένα τεράστιο σύννεφο από τον ορίζοντά τους. Και θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη και δυναμική. Και η συμφωνία αυτή θα είναι πολύτιμη για ολόκληρη την Ευρώπη.
Επίσης θα δώσει νέα ώθηση στην ηγεσία της Ελλάδα –η νέα κυβέρνηση έχει κάνει θαυμάσια δουλειά τους τελευταίους μήνες.
-Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;
Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλές προσπάθειες. Πολλές φορές παρατηρητές δεν εκτιμούν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει καταφέρει τα τελευταία τρία χρόνια. Τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή. Έχουν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Φυσικά, κάποιες από αυτές έχουν καθυστερήσει. Πιστεύω όμως ότι η Ελλάδα αυτή την στιγμή απλά χρειάζεται νέο αέρα ώστε να αναζωογονήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Θα είναι δύσκολο, αλλά θα υπάρχουν αποτελέσματα στο τέλος. Ως εκ τούτου δεν θα πρότεινα κάποια επιπρόσθετα συγκεκριμένα βήματα που η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει αυτή την στιγμή. Μετά αυτήν την συμφωνία, ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα έρθει σε συμφωνία με το ΔΝΤ και με την ευρωπαϊκή επιτροπή για το νέο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα συνεχίσει τις παρούσες μεταρρυθμίσεις. Θα περιέχει μια σειρά από δύσκολα ζητήματα, δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποίηση, φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί ξεκάθαρα στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος. Και είναι σημαντικό και για αυτή την κυβέρνηση και για την επόμενη που θα την διαδεχτεί να κοιτάξει το μέλλον του ελληνικού λαού. Και να εξασφαλίσουν μια καλύτερη οικονομική ευκαιρία για το μέλλον.
-Κύριε Dallara σας ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο που διαθέσατε για να μας ενημερώσετε. Ελπίζουμε να διαφωτίσουμε τον έλληνα πολίτη.
-Και εγώ σας ευχαριστώ αυτός είναι και ο δικός μου στόχος μέσα από αυτή την συζήτηση μας.
 Αξίζει να διευκρινιστεί ότι η συνέντευξη αυτή είχε προγραμματιστεί για την έντυπη έκδοση του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ αλλά οι εξελίξεις επέβαλαν σήμερα όχι νωρίτερα και όχι αργότερα την δημοσίευση της για αυτό και χρειάστηκε να αλλάξει δυο φορές ο χρόνος και το τηλεφωνικό  ραντεβού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: