Στην Μέριλ Στρήπ το Όσκαρ Α γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Η Σιδηρά Κυρία", στον Ζαν Ντιζαρντέν το Όσκαρ Α ανδρικού ρόλου για την ταινία The Artist και στην ίδια ταινία τα Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας.
Ήταν μια από τις πιο σύντομες τελετές Οσκαρ των τελευταίων χρόνων. Η 84η τελετή απονομής των όσκαρ στο Kodak Theater, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6.30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε η ταινία The Artist αφού εκτός των άλλων πήρε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, και Α Ανδρικού Ρόλου.

Ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Ντιζαρτνέν, έλαβε το βραβείο για την βωβή, ασπρόμαυρη ταινία The Artist, στην οποία υποδύεται έναν ηθοποιό στο Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1920.

Ο 39χρονος Ντιζαρντέν, ο οποίος εκτός Γαλλίας ήταν μάλλον άγνωστος πριν από αυτή την ταινία, απέσπασε σειρά βραβεύσεων για την ερμηνεία του σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Είναι ο πρώτος γάλλος που τιμάται με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου της Αμερικανικής Ακαδημίας και ο πρώτος που ήταν υποψήφιος μετά το Ζεράρ Ντεπαρντιέ την δεκαετία του 1990.
To Οσκαρ Α Γυναικείου ρόλου δεν ήταν έκπληξη αφού απονεμήθηκε στην Μέριλ Στρηπ για την ερμηνεία της στην "Σιδηρά Κυρία". Η ίδια - 17 φορές υποψήφια και αυτό είναι το 3ο της Όσκαρ - προσπάθησε να το διακωμωδήσει λέγοντας ότι φαντάζεται πως πολλοί απο μέσα τους όταν άκουσαν το όνομά της θα είπαν "Όχι πάλι αυτή!"
Και το όσκαρ σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Μισέλ Ασανεβίσιους για την ταινία "The Artist".
Όσκαρ σεναρίου πήρε ο Γούντι Αλεν για την ταινία "Μεσάνυχτα στο Παρίσι".

Ο ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν πήρε το βραβείο διασκευασμένου σεναρίου για το The Descendants. 

Εντυπωσιακή ήταν η στιγμή που ο Πέην αφιέρωσε το βραβείο στην μητέρα του λέγοντάς της Σ'Αγαπώ στα ελληνικά.

Στον Κρίστοφερ Πλάμερ απονεμήθηκε το βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Οι Πρωτάρηδες (Beginners) σε σκηνοθεσία Μάικ Μιλς, στην οποία παίζει έναν γηραιό άνδρα ο οποίος αποκαλύπτει και αποδέχεται την ομοφυλοφιλία του.


Ο 82χρονος καναδός Πλάμερ, βετεράνος κινηματογραφικός και θεατρικός ηθοποιός, έγινε, έτσι, ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει βραβευθεί ποτέ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Ήταν υποψήφιος μόνο μια φορά στο παρελθόν.
Νωρίτερα, η αμερικανίδα ηθοποιός Οκτάβια Σπένσερ έλαβε το βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου για τον τρόπο που ερμήνευσε την αυθάδη οικιακή βοηθό στην ταινία Οι Υπηρέτριες (The Help), που απεικονίζει ιστορίες μαύρων αμερικανίδων που δούλευαν για πλούσιες λευκές οικογένειες στον Μισισιπή την πρώιμη εποχή του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων.
Η 39χρονη Σπένσερ, η οποία θεωρείτο το φαβορί, δεν ήταν ποτέ πριν στο παρελθόν υποψήφια για Όσκαρ.
Στην ταινία Rango απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη ταινία Κινουμένων Σχεδίων. Ο ηθοποιός Τζόνι Ντεπ δανείζει τη φωνή του στον ομώνυμο ήρωα, ένα κατοικίδιο χαμαιλέοντα που καταλήγει στην πόλη Σκόνη, όπου αναλαμβάνει το ρόλο του σερίφη. Την ταινία έχει σκηνοθετήσει ο Γκορ Βερμπίνσκι.

Στην ταινία Undefeated, σε σκηνοθεσία Ντάνιελ Λίντσεϊ και Τ. Τζ. Μάρτιν, απονεμήθηκε το βραβείο για το καλύτερο ντοκιμαντέρ. Το φιλμ καταγράφει την προσπάθεια ενός χαρισματικού εθελοντή προπονητή του ράγκμπι να μεταμορφώσει την ομάδα ενός γυμνασίου έπειτα από μια χρονιά ηττών.


Η ταινία Ένας Χωρισμός (A Separation) κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Είναι η πρώτη ιρανική ταινία που λαμβάνει βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας.

Η ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία του ιρανού Ασγάρ Φαρχαντί, πραγματεύεται το διαζύγιο ενός ζευγαριού και θίγει τις παραδόσεις, τις σχέσεις ανδρών-γυναικών και την λειτουργία της δικαιοσύνης στο σύγχρονο Ιράν.
Η ταινία Ένας Χωρισμός θεωρείτο φαβορί στην κατηγορία, αφού απέσπασε αρκετά βραβεία στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι η δεύτερη ιρανική ταινία που έλαβε υποψηφιότητα για το βραβείο αυτό της Αμερικανικής Ακαδημίας και η πρώτη που κερδίζει. Είναι επίσης υποψήφια για το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.

Ο σκηνοθέτης Φαρχαντί, παραλαμβάνοντας το βραβείο, δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή μας βλέπουν πολλοί Ιρανοί σε όλο τον κόσμο και φαντάζομαι ότι θα είναι πολύ χαρούμενοι».


«Σε μια εποχή που διεξάγεται ένας πόλεμος λέξεων, ανταλλάσσονται εκφοβισμοί και επιδεικνύεται επιθετικότητα ανάμεσα στους πολιτικούς, το όνομα της χώρας τους, του Ιράν, προφέρεται εδώ λόγω του ένδοξου πολιτισμού του, ενός πλούσιου κι αρχαίου πολιτισμού που έχει κρυφτεί κάτω από τη βαριά σκόνη της πολιτικής», συνέχισε ο Φαρχαντί.


«Προσφέρω περήφανα αυτό το βραβείο στο λαό της χώρας μου, το λαό που σέβεται όλες τις κουλτούρες και τους πολιτισμούς και απεχθάνεται την εχθρότητα και τις προσβολές», πρόσθεσε ο ιρανός σκηνοθέτης.


Το βραβείο Όσκαρ για τα Καλύτερα Κοστούμια απονεμήθηκε στην ταινία The Artist (Μαρκ Μπρίτζες) και το βραβείο Όσκαρ για το Μακιγιάζ στην ταινία Η Σιδηρά Κυρία (The Iron Lady) (Μαρκ Κουλιέρ, Τζ. Ρόι Χίλαντ).


Η ταινία Hugo του Μάρτιν Σκορσέζε κέρδισε τα πρώτα δύο βραβεία Όσκαρ στην τελετή της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, αποσπώντας τις βραβεύσεις για την Καλλιτεχνική Διεύθυνση (Ντάντε Φερέτι, Φραντσέσκα Λο Σκιάβο) και Φωτογραφίας (Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον).


Στην 84η τελετή των οσκαρ δεν έλειψε και το αφιέρωμα σ' αυτούς που "έφυγαν". Ανάμεσά τους και ο έλληνας σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης, όχι όμως και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.