Πέμπτη

Τι πρέπει να γίνει να σωθεί και να μην Χρεοκοπήσει η ΕΑΣ Λαρίσης. Ο Κώστας Αγοραστός να ηγηθεί μιας Task Force που θα επιβλέπει την Εξυγίανση . Να παραιτηθεί αμέσως ο Χρήστος Σιδηρόπουλος από Περιφερειακός Σύμβουλος και από την ΕΑΣ








Παρακολουθώ με δέος τα διαδραματιζόμενα εις την ΕΑΣ Λαρίσης την όποιαν είχα την τιμή να διευθύνω εις το παρελθόν. Η εποχή μου εις την ΕΑΣ έχει χαρακτηριστεί από πολλούς  σαν την χρυσή εποχή εις την Ιστορία του Συνεταιριστικού κινήματος. H Λάρισα τότε ήταν ένα απέραντο εργοτάξιο παραγωγής πλούτου. Δυστυχώς στην μεταπολιτευτική της Ιστορία έπεσε θύμα των γνωστών γαλάζιων αγροτοπατέρων οι οποίοι κυριολεκτικά έκαναν πλιάτσικο και λεηλάτησαν την περιούσια της.
Σήμερα η άλλοτε πρώτη οικονομική δύναμις σε επίπεδο Συνεταιρισμού στην Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε χρεοκοπημένο γκέτο ανυπόληπτων πλιατσικολόγων που παριστάνουν του Αγρότες και εξακολουθούν να την  διοικούν, αλληλο-σπαρασσόμενοι.
Σε οποιαδήποτε άλλη σοβαρή χώρα όλα αυτά τα γαλάζια λαμόγια θα είχαν πάει φυλακή. Δυστυχώς όμως στην μεταπολιτευτική Ελλάδα η κλεψιά και η κατάχρηση δημόσιας περιούσιας θεωρείται εξυπνάδα.
Είναι λυπηρό το ότι κάποιοι από αυτούς αφού την βύθισαν σε οικονομικό χάος  μεταπήδησαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και παριστάνουν τώρα τους Σωτήρας των Αγροτών  των νεοϊδρυθέντων δήμων,
Εις το παρελθόν με δημόσιες παρεμβάσεις από την Αμερική όπου ευρίσκομαι είχα καταγγείλει τους διαπλεγμένους και τις ολέθριες πολιτικές τους  χωρίς βεβαία ποτέ να εισακουσθώ.  Κάποιοι στη Λάρισα –Πολιτική Και Δικαστική Εξουσία είχαν βάλει βουλοκέρι στα αυτιά τους!!!
Θέλω να επισημάνω εις το σημείο αυτό την τεράστια ευθύνη των Γαλάζιων βουλευτών της Λάρισας της τελευταίας 40ετιας  αλλά και του σημερινού Περιφερειάρχη φίλου μου Κώστα Αγοραστού οι οποίοι συντήρησαν και συντηρούν όλα αυτά τα λαμόγια στο Entourage των Γραφείων τους.
Σημαντική είναι και η ευθύνη του τοπικών ΜΜΕ και κάποιων τοπικών δημοσιογράφων  που για λίγα ευρώ συγκάλυπταν την λεηλασία και εξυμνούσαν το πάρτι εις βάρος των Αγροτών.
Έτσι που έφτασαν τα πράγματα σήμερα υποβάλλω ένα σχέδιο Εκτάκτου ανάγκης για να σωθεί ότι έχει απομείνει. Αν και οι ελπίδες μου είναι μηδαμινές καλώ τον Κώστα Αγοραστό να ηγηθεί αυτής της Προσπάθειας. Αν δεν το πράξει η ευθύνη του θα είναι τεράστια!!!
Να λοιπόν τι προτείνω!!!    
1.     Λογιστικός Έλεγχος όλων των περιουσιακών στοιχείων της ΕΑΣ από Ορκωτούς Λογιστές με την  επίβλεψη της Δικαστικής Αρχής κα της ΑΤΕ.
Να γίνει ερεύνα για το  ποια είναι τα περιουσιακά της  στοιχεία -δηλαδή το ενεργητικό κεφάλαιο. Ποιο το μηνιαίο κόστος λειτουργίας της -οι άμεσοι και έμμεσοι υποχρεώσεις--τα μηναία σταθερά έσοδα και όλα τα χρέη της.
Πρέπει επίσης διερευνηθούν οι  οικονομικές ατασθαλίες  και οι ζημίες της ΕΑΣ και η παράνομος διαγραφή των,  από το μονιμως  εκλεγόμενο !!!- με  αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των αντιπροσώπων των πρωτοβαθμίων Συν/μων ( εκλεγομένων επίσης παρανόμως,- Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο.
Συγχρόνως να ερευνηθεί και το πόθεν εσχες όλων αυτών  που διοίκησαν την ΕΑΣ μετά το 1974-να ξανοιχθούν οι Τραπεζικοί τους  Λογαριασμοί και  να ερευνηθούν  οι επιδοτήσεις που έπαιρναν από την ΕΟΚ  και η νομιμότητα τους.
2.     Να γίνει υποχρεωτική παραίτησης του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΑΣ -και τούτο είναι εφικτό και νόμιμο διότι η ΕΑΣ είναι Ιδιωτικός Οργανισμός κοινής ωφελείας και η επιβλέπουσα Αρχή- η Δικαστική Εξουσία έχει νόμιμο δικαίωμα να υποχρεώσει τους ανωτέρω εις παραίτηση και να διορίσει προσωρινό Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο μέχρι της νομίμου εκλογής νέου Συμβουλίου.
            Υπάρχουν αξιόλογοι Νέοι αγρότες, τίμιοι νέοι  επιστήμονες--Γεωπόνοι -μέλη Πρωτοβαθμίων Συν/σμων που μπορούν  να αντικαταστήσουν τους Μόνιμους <<Σωτήρες>> Αγροτοπατέρες.
Είναι τελείως απαράδεκτο και  εξοργιστικό και  ξεπερνά τα όρια της θρασύτητας να εκλέγεται  από την ίδια παρέα ενόχων - τα μέλη του Αιωνόβιου Διοικητικού Συμβουλίου- ο Χρήστος Σιδηρόπουλος- συνυπεύθυνος της καταστροφής και της χρεοκοπίας της ΕΑΣ και να περιφέρεται στον κάμπο με τον μανδύα του Περιφερειακού Συμβούλου της Παράταξης Αγοραστού - ζητώντας από τους αγρότες νομιμοποιήσουν τις κομπίνες!!!!! .
3.     Η ΕΑΣ πρέπει να διεκδικήσει  αμέσως από την ΑΤΕ των 1/2 των προμηθειών  από όλες τις οικονομικές  συναλλαγές και επιβαρύνσεις που κάνει με τους συνεταιρισμένους αγρότες-μέλη  της ΕΑΣ.(Δάνεια λιπασμάτων, γεωργικών φαρμάκων,  επιδοτήσεις κλπ)]. Το ίδιο και από Ιδιωτικές Τράπεζες, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ ΚΛΠ.
Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε όλες  τις χώρες του κόσμου, Αμερική, Ιαπωνία, Καναδά, Αργεντινή ,Βραζιλία κλπ.
Το ίδιο  γίνονταν την  εποχή που ο υποφαινόμενος ήταν  Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣ Λαρίσης--Τυρναβου--Αγιας.
Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση  ότι η κατανομή  θα γίνεται 3 προ 2. Δηλαδή 3 η ΕΑΣ και 2 οι Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί δια να  δημιουργηθούν αι Συν/κες μερίδες και να αρχίσουν να αναπτύσσονται  οικονομικώς οι πρωτοβάθμιοι Συν/σμοι,  έχοντας πόρους .
4.      Οργάνωση και Ανάπτυξη Προμηθευτικών Εργασιών.
 Η ΕΑΣ πρέπει να ζητήσει από την ΑΤΕ και Ιδιωτικές Τράπεζες να χορηγούν  χαμηλότοκο  μεσοπρόθεσμο δάνειο σε κάθε  αγροτική οικογένεια με τη οποίαν έχουν  οικονομικές δοσοληψίες, δια την προμήθεια λιαν αναγκαίων τροφίμων (Πχ Ένα δοχείον λάδι κατά άτομο, ρύζι, όσπρια, κονσερβοποιημένα φαγητά, τυριά, κατεψυγμένα οπωροκηπευτικά κλπ). Και τα οποία  θα αγοράζονται αποκλειστικά  από άλλες Συν/κες οργανώσεις της Ελλάδος και εάν δεν υπάρχουν αγροτικά προϊόντα - διότι τα πάντα είναι χρεοκοπημένα εις την Ελλάδα -θα τα προμηθεύονται από Ελληνικές Ιδιωτικές Εταιρείες.(Υπό την προϋπόθεση ότι  θα είναι Ελληνικής παραγωγής με πιστοποιητικό της οικίας Διεύθυνσης Γεωργίας και με χαμηλές τιμές).Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθούνται οικονομικά αμφότεροι οι συν/σμοι και και θα είναι και κίνητρο παραγωγικής Ανάπτυξης  στις χαλεπές μέρες που ζούμε. Οι προμηθευτικές εργασίες μπορούν να αναπτυχτούν και σε μη μέλη των Συν/κων οργανώσεων εφόσον τα χρήματα θα προκαταβάλλονται.
5.      Οργάνωση Ανταλλαγής Αγροτικών προϊόντων[ΜΠΑΡΤΕΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΩ--ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ -ΟΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΕΙΤΑΙ   ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ  ΚΕΡΔΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΩΜΕΝ ΕΙΣ ΑΛΛΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΝ ΜΑΣ] μεταξύ Συν/μων άλλων περιοχών.
6.      Οργάνωση  κέντρων σποροπαραγωγής δια την δημιουργία Ελληνικών Σπόρων Προσαρμοσμένων στις δικες  μας κλιματολογικές συνθήκες για την  παραγωγή υψηλής ποιότητος Αγροτικών  προϊόντων  και προστασία της Ελληνικής Χλωρίδας με έμφαση  τα  Οπωροκηπευτικά, Όσπρια, Πατάτες. Σκορδα , Βιολογικά Αγροτικά Προϊόντα και καινούργιες  καλλιεργιες  .( Την οργάνωση κέντρων σποροπαραγωγής θα αναπτύξουμε εις άλλην εργασία μας).

7.     Δημιουργία Γεωργικών Βιομηχανιών Χωρίς ΕΥΡΩ.

Διαθέτουμε αυτή τη στιγμή  τις Αποθήκες Σιτηρών σε κάθε Αγροτικό χωριο. Χωρις πολυέξοδες κτηριακές εγκαταστάσεις είναι πολύ εύκολα να δημιουργήσουμε μονάδες επεξεργασίας Αγροτικών προϊόντων. Πχ Επεξεργασίας Βιομηχανικής ντομάτας και όχι η ΕΑΣ να είναι Μεσίτης ιδιωτικών Αγροτικών Βιομηχανιών και οι Αγρότες να έχουν να πληρωθούν 5 χρόνια η να μην πληρώνονται καθόλου και όταν πληρώνονται να πληρώνονται σε τιμές πείνας . Βιομηχανία επεξεργασίας Βιομηχανικού ροδάκινου και αχλαδιού όπου ο Νομός Λαρίσης να παράγει το 55% της παγκοσμίου παραγωγής. Βιομηχανία καταψυγμένων Αγροτικών οπωροκηπευτικών, Επεξεργασίας Μήλων--Ξηρών καρπών-- Βιομηχανίας Αλευρόμυλου-- Γαλακτοκομικών προϊόντων--Συσκευαστήρια Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων κλπ κλπ. Και στο ερώτημα που θα βρούμε τα Ευρώ να αγοράσουμε  τον Μηχανολογικό εξοπλισμό έχω να πω τούτο. Όλες οι  ανωτέρω βιομηχανίες έχουν απλό και όχι πολύπλοκο μηχανολογικό  εξοπλισμό. Συνεπώς απευθείας αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεις λειτουργίας και  εκπαιδεύσεως από Ευρωπαϊκές Βιομηχανίες ς κατασκευής τοιούτων μηχανημάτων ακόμη και χωρίς προκαταβολή με 10---15 ετήσιες δόσεις. Έτσι έγιναν επί των ημερών μου  10 βιομηχανίες εις την ΕΑΣ (Θα αναπτύξουμε το θέμα των Γεωργικών Βιομηχανιών εις άλλην εργασία μας).
8.      Μεθοδική οργάνωσης εμπορίας Αγροτικών προϊόντων και πολλαπλασιασμός Αγροτικών επιχειρηματικών εργασιών. ΟΧΙ εις το γελοίο μη Επιστημονικό Νομοσχέδιο με επιπόλαιους αυτοσχεδιασμους για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς
 Το ΠΑΣΟΚ Εψήφισε 10 Νομοσχέδια περί Συνεταιρισμών με το τελευταίο του Ανωμερίτη και διέλυσαν--Χρεοκόπησαν τους Συν/μους της Ελλάδος [Έχει Αγροτική επιστημονική εμπειρία ο κ Σκανδαλιδης--για Όνομα του Θεού!!!!].
ΟΧΙ--ΟΧΙ ένα εκατομμύριο φορές ΟΧΙ η ΕΑΣ να γίνει Πρωτοβάθμια!!!!! Αυτό θα είναι καταστροφή δια την οικονομιών της Θεσσαλίας-- των Αγροτών και της Λάρισας. ΟΧΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΥΣ. ΟΧΙ Η ΒΛΑΚΟΔΗΣ ΑΝΤΙΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ--ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΠΑΤΕΡΩΝ.
ΟΧΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.
ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΝ ΚΑΙ ΤΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ. Οι περισσότεροι επιστήμονες εις την Ελλάδα είναι Αγροτόπαιδα γιατί να μην επενδύσουν και να ασχοληθούν με τη Γεωργιών και το Αγροτικόν Επάγγελμα?


Αθανάσιος Δημ. Δεσλης. BS, MS, PhD.

Πρώην Γενικός Διευθυντής ΕΑΣ 
Λαρίσης Τυρναβου--Αγιας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: