Πέμπτη

ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ


fylakes-vromikes
Σε βόμβα απρόβλεπτων διαστάσεων εξελίσσονται τα μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα στις φυλακές, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
Με αφορμή συνέντευξη του Σπύρου Καρακίτσου, Προέδρου των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Σπύρου Καρακίτσου για τη φυματίωση που θερίζει στις φυλακές όλης της χώρας, ο Ιατρικός Σύλλογος καταγγέλλει ότι είναι δεκάδες τα περιστατικά όπου κρατούμενοι εισέρχονται στο σωφρονιστικό σύστημα και εξέρχονται άρρωστοι με λοιμώδη νοσήματα.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του δηλώνει ότι είχε επισημάνει το πρόβλημα, που οφείλεται στο μεγάλο συγχρωτισμό σε απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες, στον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.
«Ήδη έχουμε στα χέρια μας καταγγελίες γιατρών για τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στις φυλακές του Κορυδαλλού, αλλά και για τις άθλιες συνθήκες και τις τραγικές ελλείψεις του Νοσοκομείου Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού», αναφέρεται στην επιστολή.
Και η επιστολή συνεχίζει:
«Θεωρούμε ως πρωταρχική προτεραιότητα της Πολιτείας, μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς, μέσα στις φυλακές του Κορυδαλλού, οι οποίες είναι και οι πιο πυκνοκατοικημένες, αλλά και σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα να ξεκινήσει άμεσα μια εθνική υγειονομική προσπάθεια που θα περιλαμβάνει 1) σειρά προληπτικών και άλλων εξετάσεων, 2) εμβολιασμό όπου χρειάζεται, ανάλογα με τον επιπολασμό των νοσημάτων και τη νοσηρότητα που υπάρχει. 3) κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, η οποία θα δίδεται μπροστά στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους 4)αποπεράτωση της θεραπείας τους, 9 ή 12 μήνες, ανάλογα με τα εργαστηριακά ευρήματα και να υπάρξει έλεγχος με ακτινογραφία θώρα και φυματινοαντίδραση Mantoux 5) διαφύλαξη των συνθηκών υγιεινής και απολύμανση με χλωρίνη και πλύσιμο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.
Ιδιαίτερα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με τους κρατουμένους πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τους τρόπους μετάδοσης της φυματίωσης καθώς και τους τρόπους προφύλαξης από αυτήν.
Μέσα από έναν τέτοιο συντονισμό για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας , δε θα κινδυνεύουν ούτε οι προφυλακιστέοι για απλά ή σοβαρότερα αδικήματα που μπορεί να αποφυλακιστούν και να απαλλαγούν από τα αδικήματα, να πεθάνουν όμως από μία μεταδοτική ασθένεια.
Θεματοφύλακας της Δημόσιας υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιεί για να μην εκραγεί η βραδυφλεγής αυτή Βόμβα της εξάπλωσης της φυματίωσης και των λοιπών λοιμωδών νοσημάτων και προτείνει λύσεις ώστε όποιος εισέρχεται στο σωφρονιστικό σύστημα να εξέρχεται ζωντανός, υγιής και να μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς να μεταδώσει λοιμώδη νοσήματα σε χιλιάδες άλλους συνανθρώπους του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: