Τετάρτη

Στις φλόγες όλη η Ελλάδα



Σε πύρινη κόλαση ολόκληρη η Ελλάδα. Χθες ξέσπασαν σαράντα πέντε πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ στο παιχνίδι των ερευνών για τον εντοπισμό των εμπρηστών μπήκε και η ΕΥΠ.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για τέσσερις συνεχόμενες μέρες στη Χίο έφεραν αποτέλεσμα αφού πλέον τα κύρια μέτωπα των πυρκαγιών είναι δύο και περιορίζονται στους Ολύμπους προς Μεστά (νοτιοδυτικό τμήμα) και στην περιοχή Ανάβατος προς Αυγώνυμα (κεντρικά). Οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι 120 άνδρες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 50 εθελοντές, 79 στρατιώτες, τέσσερα οχήματα του δήμου και επτά ελικόπτερα.

Για ενδείξεις εμπρησμών έκανε λόγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στο κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι και γνωστοποίησε ότι ήδη έχει ζητήσει τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Οπως είπε, τις τελευταίες δέκα μέρες έχουν εκδηλωθεί 589 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Χθες, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, από τις 6.00 το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ είχαν εκδηλωθεί 45 πυρκαγιές.

«Θα ήθελα βαθιά να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας γι’ αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια. Θα ήθελα επίσης να πω ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουμε ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, εμπρησμών εκ προθέσεως. Για τον λόγο αυτό έχω ζητήσει ήδη, πέρα από τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας και των ειδικών υπηρεσιών της, τη βοήθεια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τη ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του, σαφή υπονοούμενα για εμπρησμό τόσο σε Χίο όσο και σε Ζάκυνθο άφησε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Νίκος Τσόγκας,

ο οποίος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι μόνο τα τελευταία τρία εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκαν συνολικά 282 πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο κ. Τσόγκας, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε επισήμανε ότι τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής προβληματίζει η ώρα (2.25 το πρωί) που εκδηλώθηκε η φωτιά στη Χίο, όσο και το γεγονός ότι οι τέσσερις φωτιές στη Ζάκυνθο (την Κυριακή) ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα.

ΑΔΥΣΩΠΗΤΕΣ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ πυρκαγιά στη δασική περιοχή Αυλώνα Μεσσηνίας όπου επιχειρούσαν τέσσερις πυροσβέστες με έξι οχήματα, δεκαοκτώ άτομα πεζοπόρο τμήμα, δύο αεροσκάφη και τέσσερα πετζετέλ, ενώ νέα φωτιά ξέσπασε στη Ζάκυνθο, σε δασική περιοχή στις Ανω Βολίμες.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί δεκαπέντε πυροσβέστες με πέντε οχήματα και δύο αεροσκάφη. Σε εξέλιξη βρισκόταν και πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην Αρχαία Νεμέα Κορινθίας, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούσαν δεκαοκτώ πυροσβέστες με εννέα οχήματα, επτά άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Λόγω της πυρκαγιάς διεκόπη η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Ε.Ο. Αθηνών - Τριπόλεως από το 108,2 χλμ. έως το 124,6 χλμ. (κόμβος Αρχαίας Νεμέας), ενώ η κυκλοφορία γινόταν από την παλαιά εθνική οδό.

Μεγάλο ήταν ακόμη το μέτωπο της πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην περιοχή Δάριζα της Τροιζήνας όπου η φωτιά κατευθυνόταν προς τα νότια, στην Ερμιόνη, στα όρια του νόμου Αργολίδας και για την κατάσβεσή της, εκτός των επίγειων δυνάμεων, επιχειρούσαν δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: