Σάββατο

Η αποκαθήλωση. Τα λαμόγια της ΑΤΕ εκβιαζόμενα από τα λαμόγια του συστήματος Σημίτη παρέδωσαν την Αγροτική.


20120803-204132.jpg

Η καταγγελία για τα 10 εκατομμύρια που έβγαλε κρατικοδίαιτο αρχιλαμόγιο της Αγροτικής εξηγεί γιατί κανένας από την διοίκηση της δεν έβγαλε άχνα. Όπως ακριβώς έγινε με τα λαμόγια της τότε διοίκησης του ΟΤΕ, πριν δοθεί νύχτα στους Γερμανούς.

Ο Δρ. Κυριάκος Τόμπρας διαλύει το θέατρο σκιών από τους επίορκους στην βουλή.
ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΗΔΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΕ
ΚΑΙ ΕΦΡΙΞΑ.
ΑΚΑΛΟΥΘΕΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΝΟΜΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΓΙΔΙΑ

“Ο Έλληνας φορολογούμενος όχι μόνον είχε αρνητική απόδοση για τα χρήματα που έβαλε, αλλά επιπλέον θα εκαλείτο να βάλει και άλλα 5 δις ευρώ για να καλύψει την μαύρη τρύπα της περιόδου αυτής και να συνεχίσει η τράπεζα τη λειτουργία της” δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος στο πλαίσιο ομιλίας του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την Αγροτική Τράπεζα.
Κατ’ αρχήν στην ΑΤΕ έπρεπε

  να μπουν 3,9 ΔΙΣ για το 2012.
  Ούτε καν 4.
  Τα παιχνίδια με τους αριθμούς δεν εξαπατούν κανέναν.
  Τα 5 ΔΙΣ αφορούν και το 2013.
  Πόσα έβαλε αντίστοιχα μέχρι σήμερα το Δημόσιο στην Τράπεζα Πειραιώς ;
  Μήπως 4,7 ΔΙΣ ;
  Και μήπως χρειάζονται ακόμη 1,7 ΔΙΣ, επειδή η μαύρη τρύπα της συμμορίας Σάλλα δεν έχει

  πάτο ;
  Δηλαδή ήταν πολλά τα 3,9 ΔΙΣ για την ΑΤΕ μέχρι 31/12/2012 και είναι λίγα τα 6,4 ΔΙΣ για την Τράπεζα Πειραιώς, για το ίδιο διάστημα ;
  Άσε που δεν έχουμε ακόμη διαβάσει την έκθεση της Blackrock, που μπορεί να κρύβει άλλα 5-10 ΔΙΣ κεφαλαιοποίηση για την Τράπεζα Πειραιώς.
  Όσο για τα χρήματα των φορολογουμένων, αυτά είχαν μήπως θετική απόδοση στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς ;
  Πως είναι δυνατόν να προκρίνεται η Τράπεζα Πειραιώς που κόστισε μέχρι σήμερα στον Έλληνα φορολογούμενο 30,4 ΔΙΣ, για συνολική χρηματοδότηση ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, αντί της ΑΤΕ που έχει κοστίσει μόλις 9,9 ΔΙΣ ;
Μεταξύ άλλων, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε: ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε αποφασίσει ότι μετά το τέλος Ιουλίου δεν θα μπορούσε να παρέχει ρευστότητα στην ΑΤΕ. Διότι η τράπεζα αυτή:
• ήταν σημαντικά υποκεφαλαιοποιημένη,

  Ενώ η Τράπεζα Πειραιώς είαι υπερκεφαλαιοποιημένη ;
• δεν ήταν βιώσιμη και
  Ενώ η Τράπεζα Πειριαώς είναι βιώσιμη ;
  Και αν είναι γιατί φόρτωσε τον Έλληνα Φορολογούμενο με 30,4 ΔΙΣ ευρώ χρηματοδότηση από το ΤΧΣ ;
• δεν υπήρχε προοπτική ο βασικός μέτοχος να την ανακεφαλαιοποιήσει.
  Αφού ο βασικός μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα ανακεφαλαιοποιήσει την Τράπεζα Πειραιώς, γιατί ο ίδιος αυτός μέτοχος που έχει χρήματα για την Τράπεζα Πειραιώς, δεν έχει για την ΑΤΕ ;
  Μήπως επειδή δεν αφήνει η ΤΡΟΪΚΑ και ο Προβόπουλος δεν ξέρει πώς να μας το πει ;
  Επιπλέον, τόνισε πως αν δεν εφαρμόζονταν επομένως τα μέτρα εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διέκοπτε την παροχή ρευστότητας, ύψους 6,3 δις ευρώ.
  Και τα μέτρα εξυγίανσης ήταν η δωρεά της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς ;
Αν όμως διακοπτόταν η παροχή ρευστότητας, η Αγροτική θα έκλεινε αμέσως, τόνισε ο κ. Προβόπουλος και συμπλήρωσε: “Και θα είχαμε πάνω από 5000 ακόμη ανέργους, ενώ θα έπρεπε να ανευρεθούν 14 δις ευρώ για την αποζημίωση των καταθετών και άλλα 6,3 δις ευρώ για την επιστροφή της ρευστότητας στο Ευρωσύστημα, συνολικά πάνω από 20 δις ευρώ”.
  Αν έκλεινε θα κόστιζε 20 ΔΙΣ.
  Συμφωνώ.
  Μα γιατί να την κλείσεις και να πληρώσεις 20 ΔΙΣ, όταν μπορείς να την ανακεφαλαιοποιήσεις με 3,9 ΔΙΣ ;
  Ποιες ήταν οι εναλλακτικές επιλογές;
  Ή μια αντίστροφη συμφωνία.
  Η μια συγχώνευση και κοινή ανακεφαλαιοποίηση ΑΤΕ και ΤΤ, για να υπάρχει ισχυρός κρατικός τραπεζικός πυλώνας, κατά τα πρότυπα της Γερμανίας που είναι πολύ της μόδας τελευταία.
Η Αγροτική Τράπεζα δεν ήταν βιώσιμη. Αυτό είναι σαφές, αφού:
  Ενώ η Τράπεζα Πειραιώς με 30,4 ΔΙΣ λογαριασμό μέχρι σήμερα είναι ;
• Εμφάνιζε χρόνια δομικά προβλήματα.
  Ενώ η Τράπεζα Πειραιώς, με τα θαλασσοδάνεια σε μετόχους, ΜΜΕ και πολιτικό κόσμο δεν εμφανίζει ;
• Παρουσίαζε χαμηλή παραγωγικότητα και ελλείψεις στην οργανωτική και τη λειτουργική της διάρθρωση.
  Ενώ η Τράπεζα Πειραιώς φυσάει. Μήπως βραβεύτηκε και ως Bank of the year ;
• Εμφάνιζε ένα κακής ποιότητας ενεργητικό λόγω του κρατικού εναγκαλισμού και αδυναμιών στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων. Αυτά κατέληγαν συχνά σε μια δανειοδοτική πολιτική που παρέβλεπε τα τραπεζικά κριτήρια.
  Ενώ το ενεργητικό της Τράπεζας Πειραιώς είναι καλής ποιότητας ;
  Τι λέει επ’ αυτού η έκθεση της Blackrock ;
• Και κυρίως, παρά τις συνεχείς ενέσεις κεφαλαίων από το Δημόσιο, η Αγροτική Τράπεζα αντιμετώπιζε κεφαλαιακή ανεπάρκεια.
  Ενώ η Τράπεζα Πειραιώς, μετά από 30,4 ΔΙΣ ενέσεις κεφαλαίων, μήπως έχει τρελαθεί να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία και δεν το γνωρίζουμε ;
Και συνέχισε λέγοντας: “Απόδειξη των μεγάλων αδυναμιών της ήταν ότι κατετάγη στην τελευταία θέση της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή το 2011. Τελευταία πανευρωπαϊκά επί συνόλου 91 μεγάλων τραπεζών !
  Ενώ η Τράπεζα Πειραιώς κατετάγη πρώτη ;
  Ή μήπως ήταν και αυτή κάτω από τη βάση (4) και πέρασε χαριστικά, με τα 30,4 ΔΙΣ που της δάνεισε το ΤΧΣ, δηλαδή ο Έλληνας Φορολογούμενος ;
Εξαιτίας μάλιστα όλων αυτών των αδυναμιών και των χρονίως αδύνατων επιδόσεων, ορισμένοι εκπρόσωποι της Τρόικα θεωρούσαν ότι η Αγροτική έπρεπε να κλείσει.
  Η ΤΡΟΪΚΑ.
  Τώρα το είπες ατιμούλη ποιος έκλεισε την ΑΤΕ και δεν άφηνε το Δημόσιο να την ανακεφαλαιοποιήσει.
  Για τη μέση το άφησες, μήπως και δεν το δούμε.
Η άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος (αλλά και της κυβέρνησης) ήταν ότι μια τέτοια λύση θα έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί, ιδιαίτερα για λόγους συστημικής σταθερότητας και κόστους.
  Συστημική σταθερότητα και κόστος = Μιχάλης Σάλλας.
  Σίγουρο άλογο από πλευράς κόστους.
  30,4 ΔΙΣ λογαριασμό μας έκανε ήδη.
  Καλός πελατάκος.
  Και είναι και πρώην αφεντικό.
Τωρα υπαρχουν μια σειρά ερωτημάτων που ανανδεικνύουν το ζήτημα της ΑΤΕ σε μεγάλο σκάνδαλο εκποίησης και ξεπουλήματος δημόσια περιουσίας:
  
1) Γιατί δεν δημοσιεύεται η περίφημη μελέτη της Blackrock? Μήπως γιατί τα αποτελέσματά της βγάζουν την ΑΤΕ 2η καλύτερη ελληνική τράπεζα?
2) Γιατί δεν έγινε δημόσιος διαγωνισμός?
3) Είναι λογικό να μεταβιβάζεται το φιλέτο της τράπεζας σε ιδιώτη και οι επισφάλειες να παραμένουν στο κράτος δηλαδή στο φορολογούμενο?
4) Αληθεύει ότι πριν από 2 χρόνια ο Σάλλας έδωσε 700 εκ. ΕΥΡΩ για όλη την ΑΤΕ και σήμερα παίρνει το καλό κομμάτι με μόλις 95 εκ. ΕΥΡΩ?
5) Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η ΑΤΕ είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που έχει επιστρέψει τα χρήματα από τις προνομιούχες μετοχές στο δημόσιο?
6) Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η ΑΤΕ έχει την μικρότερη εξάρτηση από τον ΕΛΑ?
7) Mε ποιά κριτήρια η ΑΤΕ θεωρήθηκε μη συστημική τράπεζε και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ συστημική?
8) ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΤΑ 6,7 ΔΙΣ ΤΟΥ ΤΧΣ ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΤΗΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ “ΠΡΟΙΚΑ” ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ? Δηλαδή δίνουμε δώρο στον ιδιώτη 6,7 δις και του χρεώνουμε όλη την τράπεζε (το καλό κομμάτι) 95 εκ?
9) Ως προς τους εργαζόμενους: Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών από όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους?
10) Ως προς τις “αποζημιώσεις” που θα πάρουν, σας γνωρίζω ότι τα έγγραφα των απολύσεων θα γράφουν “με τη νόμιμη αποζημίωση” πλην όμως η αποζημίωση θα καταβληθεί με το τέλος της εκκαθάρισης! (Δηλαδή σε μια 15ετία περίπου, σας θυμίζω ότι η εκκαθάριση της Τράπεζας Κρήτης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθει!)
11) Πόσο χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο από όλη αυτή την συναλλαγή? Πόσο θα χρεώνόνταν εαν η ΑΤΕ έπαιρνε χρήματα από το ΤΧΣ και συνέχιζε αυτόνομη? Θυμίζω ότι ο Πανταλάκης πρότεινε επίσης το διαχωρισμό σε καλή και κακή αλλά το κακό κομματι να παραμείνει ως θυγατρική της ΑΤΕ και σε 10 χρόνια να γίνει συμψηφισμός με το δημόσιο για τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης. Έτσι τα 6,7 που ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΔΩΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΑΛΛΑ, θα επιστρέφοταν πίσω!
12) ΠΡΟΣΟΧΗ! είναι αλήθεια ότι τα ομόλογα της ΑΤΕ μεταβιβάζονται στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ όχι στην ονομαστικής τους αξία αλλά στην τρέχουσα?! (Φυσικά η ΠΕΙΡΑΙΩΣ θα τα εμφανήσει στον ισολογισμό της στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης οπότε ουσιαστικά της δωρίζουμε άλλα 4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!)
13) Είναι αλήθεια ότι τα 200εκ ΕΥΡΩ των κομμάτων για να μην υπάρχουν αντιδράσεις μεταφέρονται στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ, αλλά υπάρχει υποσημίωση να ελεγχθούν ξανά σε 4 μήνες από ανεξάρτητο ελεγκτή και εφόσον έχουν μειωμένες διασφαλήσεις (που έχουν) να ξαναμεταφερθούν στην κακή ΑΤΕ δηλαδή στο Δημόσιο?

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ… ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΥΠΟΨΙΕΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ…

 http://olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: