Τρίτη

Ο Σπύρος Σταθόπουλος έφυγε από την ζωή


Σπύρος Σταθόπουλος (1940-2012).

Ο Σπύρος Σταθόπουλος σε παλαιότερη εκδήλωση μνήμης για τον Μίκη Μάντακα.

Συνέδριο του Εθνικού Συνδέσμου Ελλήνων Σπουδαστών Ιταλίας (ΕΣΕΣΙ).
Για όλους εμάς τους εθνικιστές δεν ήταν ένας απλός συναγωνιστής, αλλά ο ηγέτης, ο αγωνιστής, ο οραματιστής, ο ιδεολόγος, που με τον τρόπο ζωής του και την στάση του είχε πάντα να δώσει στον καθένα ξεχωριστά και στην πατρίδα.
Ο καθηγητής και δρ. Σπύρος Λ. Σταθόπουλος γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 29/06/1940, όπου περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές παράλληλα με εκδοτικές, συγγραφικές και δημοσιογραφικές δραστηριότητες. Ήταν παντρεμένος με την Συλβάνα-Εκλαντίνα Τσερούλο και πατέρας δύο τέκνων, του Αθανάσιου, ελεύθερου επαγγελματία, και του Λεωνίδα, δρ. Νομικής και δικηγόρου. Σπούδασε στην Ιταλία (Ρώμη, Παλέρμο, Νάπολη) και ήταν Διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεαπόλεως. Καθηγητής στο «European University» (Montreux Ελβετίας και Αθηνών 1992-2003). Με πλούσια διδακτορική και επιστημονική έρευνα και δράση, και συγχρόνως δημοσιογραφική στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ήταν ακόμη τακτικό μέλος της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας.
Στην Ευρώπη ανέλαβε πολλαπλές πολιτικο-κοινωνικές πρωτοβουλίες στα πλαίσια του φοιτητικού κινήματος που ταρακούνησε την Γηραιά Ήπειρο την δεκαετία του 1960-70. Υπήρξε ο πρώτος εκλεγμένος το 1962 στην ιταλική ΕΦΕΕ, στην FUAN και στο Μέτωπο Ευρωπαϊκής Νεολαίας. Συνδέθηκε και αγωνίσθηκε με τα σημαντικότερα στελέχη των ιταλικών, γαλλικών, βελγικών, ιρλανδικών, πορτογαλικών, δανέζικων κ.α. εθνικο-κοινωνικών και λαϊκών κινημάτων, με τους οποίους διατηρεί άρρηκτους δεσμούς φιλίας και συναγωνιστικότητας.
Επί εικοσαετία στέλεχος του MSI (Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα) και της «Alleanza Nazionale». Μαθήτευσε μαζί με τον Φίνι (αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της ιταλικής κυβέρνησης), δίπλα στον μεγάλο Giorgio Almirante και την Λαϊκή Εθνικοκοινωνική Τάση (Ordine Nuovo) του Pino Rauti. Από τα ιδρυτικά στελέχη της Costituente Europea (Ιταλία-Γαλλία-Ισπανία-Ελλάδα) που αργότερα οδήγησε στο Ευρωκοινοβούλιο. Ιδρυτικό στέλεχος και στην Κ.Δ. της ΟΕΦΣΙ (Ομοσπονδία Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Ιταλίας). Ιδρυτής και πρόεδρος (1967-1971) της θρυλικής LEGA-ΕΣΕΣΙ (Εθνικός Σύνδεσμος Ελλήνων Σπουδαστών και Νέων Επιστημόνων Ιταλίας-Δυτικής Ευρώπης) με 15.000 και πλέον μέλη, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην φοιτητική εξέγερση στην Ευρώπη τον περίφημο «Μάη» του 1968.
Δημοσιογράφος σε πολλές ιταλικές και ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά όπως η «Νέα Δεξιά», ο «Ελεύθερος Κόσμος» και ο «Ελληνικός Κόσμος» από το 1974 κ.α. Εκ των ιδρυτών και πρώτος πρόεδρος των Πατριωτικών Συνδέσμων «Ι. Καποδίστριας» και στην συνέχεια ιδρυτικό στέλεχος του ΚΕΜΕ (Κίνημα Ελλήνων Μεταρρυθμιστών). Αργότερα ιδρυτικό στέλεχος και στην Κεντρική Διοίκηση της ΕΠΕΝ, όπως και προηγουμένως της «Εθνικής Παρατάξεως».
Σήμερα Tρίτη 4 Δεκεμβρίου και στις 11:00 π.μ. η Αγρινιώτικη γη θα τον φιλοξενήσει. Καλό ταξίδι συναγωνιστή!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: