Σάββατο

Η μεγάλη «ληστεία»!!!!Η μεγάλη «ληστεία» εις βάρος της Ελλάδας επιβεβαιώνεται την ώρα που η κρίση εξαπλώνεται ολοένα και πιο βαθιά, με τους διεθνείς κερδοσκόπους του παρατραπεζικού συστήματος και των οίκων αξιολόγησης που κόπτονταν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας να τρίβουν τα χέρια τους, καθότι γέμισαν τους κουμπαράδες με δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Tα ξένα Hedge Funds ρισκάρουν με τον κίνδυνο. Η πολιτική τους είναι επιθετική και σπανίως μπορούν να απολέσουν τα κεφάλαιά τους. Κάποια απ’ αυτά, όπως και η Deutchebank και οι οίκοι, συμμετείχαν στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.

Όπως φαίνεται, ορισμένοι θησαύριζαν. Το ελληνικό Δημόσιο δεν κέρδισε ούτε ευρώ. Επί της ουσίας, εκμεταλλευόμενοι τα σενάρια χρεοκοπίας και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, που είχε βαθμολογηθεί ως «junk», «σκουπίδι» δηλαδή, έβγαλαν διπλάσιο ακόμη και τριπλάσιο κέρδος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Kάποιος ιδιώτης ή ένας μικροεπενδυτής σε περίπτωση που είχε ενδιαφερθεί για την επαναγορά ομολόγων δεν θα μπορούσε να μπει δυναμικά στο «παιχνίδι», καθότι κουμάντο κάνουν τα ξένα fund και πολύ απλά διαδραματίζουν ρόλο κουμανταδόρου διαμορφώνοντας την τιμή, κατά το δοκούν.

Η zougla.gr παρουσιάζει ένα δεκαετές ομόλογο, το οποίο στις 12 Μαρτίου του 2012 οι κερδοσκόποι είχαν αγοράσει σε τιμή μικρότερη των 18 cents/ euro και πριν από λίγες ημέρες -στη δευτερογενή αγορά- το πούλησαν έναντι 33,8 cents/euro. Για τα περισσότερα funds, το συνολικό ύψος της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν είναι συγκριτικά μικρότερο από το σύνολο των επενδύσεων στις οποίες έχουν προχωρήσει για την αγορά χρέους (σ.σ. κρατών-τραπεζών κ.λπ.), ωστόσο οι προοπτικές κερδοφορίας είναι μεγάλες.
O ιδρυτής του «Third Point», του hedge fund των 9,3 δισ. δολαρίων, ανέφερε ότι τον μήνα Οκτώβριο τα ελληνικά ομόλογα ήταν στο «τοπ 5» των πιο κερδοφόρων επενδύσεων. Το fund αγόρασε τα ομόλογα για 17 cents, ανέφερε ο ιδρυτής του, κ. Loeb.
Ένα άλλο hedge fund που εδρεύει στο Λονδίνο, το Adelante Asset Management, αρχικά αγόρασε ομόλογα για 12,5 cents. Πούλησε μέρος αυτών, με κέρδος 70%...

Δεν υπάρχουν σχόλια: