Δευτέρα

Το παραμύθι έχει ..δράκο. Παπασταύρωσον αυτόνΈνας καλά υφασμένος ιστός, όπως της αράχνης, γεμάτος με εταιρείες και πρόσωπα συνδεδεμένα μεταξύ τους, περιβάλλει το πρόσωπο του Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος αίφνης βρέθηκε στο επίκεντρο των αποκαλύψεων της προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Σήμερα ο Στ. Παπασταύρου είναι εξ απορρήτων σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, αν και τυπικά εμφανίζεται ως προϊστάμενος του Γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Σχέσεων της Γραμματείας του πρωθυπουργού.
Όπως είπε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής, είναι “πολύ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, κυρίως στις επισκέψεις που κάνει στο εξωτερικό. Σε όλες και στο Κατάρ ήταν δίπλα του”. Με τον τρόπο αυτό περιέγραψε τη στενή σχέση του πρωθυπουργού με τον σύμβουλό του. Θα μπορούσε βέβαια να θυμίσει ότι ο Στ. Παπασταύρου εμφανίσθηκε εμφατικά στην κοινή γνώμη δίπλα στον Αντ. Σαμαρά σε φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στην “Καθημερινή” στις 14 Οκτωβρίου 2012 – ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα και η φωτογραφία που επιλέχθηκε ήταν με τον Στ. Παπασταύρου. Τυχαίο;
Η εμπλοκή του Στ. Παπασταύρου με τη λίστα Λαγκάρντ οφείλεται στο ότι, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, “συνεργαζόταν με το fund CMA (Capital Management Advisors)”. Η CMA εμφανίζεται με 550 εκατ. στη λίστα Λαγκάρντ, πίσω από το όνομα της Μαρίας Παντελή. Υπενθυμίζεται ότι στην επιτροπή ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος κατέθεσε ότι σε σύσκεψη ο διευθυντής ελέγχων του Σώματος Νίκος Λέκκας είπε ότι δεν ελέγχθηκε ο συγκεκριμένος λογαριασμός επειδή πίσω από το όνομα Παντελή κρύβεται το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου – κάτι που η ίδια έχει διαψεύσει κατηγορηματικά. Επίσης ο Ν. Λέκκας έχει διαψεύσει το περιστατικό. Αλλά το επιβεβαιώνουν παριστάμενοι.
Είναι μόνο δικηγόρος της CMA;
Ωστόσο η σχέση του Στ. Παπασταύρου με την CMA είναι κάπως θολή: “Δεν έχω καταλάβει τι είδους συνεργασία είχε. Δεν ήταν μόνο ως νομικός”, υπογράμμισε η Γ. Παπαδάκου, που κατέθεσε ότι “τον έχω δει σε μια ανάλυση ιδιοκτησιακή του fund να είναι μεταξύ των 5 ανθρώπων, οι επικεφαλής του fund. Όταν άλλαζε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του fund του Σάμπι Μιωνή και μεταβιβαζόταν στην Eurobank Ελβετίας, εμφανίστηκαν 5 πρόσωπα τα οποία συνεργάζονταν με τον Σ. Μιωνή. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Στ. Παπασταύρου”.
Όμως ο Στ. Παπασταύρου στην δήλωσή του την Παρασκευή ισχυρίζεται ότι “το όνομά μου υπάρχει στη λίστα λόγω ενός εταιρικού λογαριασμού που δεν ανήκει σε εμένα αλλά σε επιχειρηματία πελάτη μου”. Στο έγγραφο που παρουσιάζει η “Αυγή” της Κυριακής, ο Στ. Παπασταύρου εμφανίζεται ως “Head Counsel of the CMA Group”, δηλαδή “επικεφαλής σύμβουλος”, και όχι ως επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών της CMA Group…
Με την οικογένεια Μιωνή και τον Αγγ. Μεταξά
Και αυτή δεν είναι η μόνη “εμφάνιση” του Στ. Παπασταύρου σε επενδυτικά fund με “συνδεδεμένα” πρόσωπα. Στο ΦΕΚ 10510/15-10-2002 γίνεται γραμματέας του Δ.Σ. του “M&M Financial Research Οικονομικές Μελέτες Α.Ε.”. Τα άλλα δύο μέλη του τριμελούς Δ.Σ. είναι ο Άγγελος Μεταξάς, ο οποίος είναι και “Principal” της CMA που εξαγοράστηκε το 2006 από την ελβετική τράπεζα EFG International του ομίλου Λάτση, (δηλαδή διαχειριστής), και ο Νισσήμ Μιωνής – άλλο ένα πρόσωπο της οικογένειας Μιωνή, Φαίνεται πως ο Στ. Παπασταύρου ήταν στενά συνδεδεμένος με την οικογένεια Μιωνή, καθώς ο Σάμπι Μιωνή είναι (και αυτός) “Principal” της CMA. Υπενθυμίζεται ότι οικονομικός διευθυντής και στις δύο εταιρείες είναι ο Αλέξανδρος Ματαθίας.
Η εμφανής σύνδεση επιχειρήσεων – προσώπων επιβάλλει να ελεγχθούν οι λογαριασμοί της λίστας Λαγκάρντ, καθώς πίσω από την κίνησή τους μπορεί να υπάρχουν ενδιάμεσοι ή τροφοδότες λογαριασμοί και παρένθετα πρόσωπα.
Σε ένα άλλο ΦΕΚ (αρ. 12302/14-10-2009) ο Στ. Παπασταύρου βρίσκεται στο Δ.Σ. της “MG Capital Advisor Α.Ε.”. Άλλη μία εταιρεία συμβούλων και διαχείρισης κεφαλαίου, μόνο που σε αυτήν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι η Μαρία Εύα ΒιργινίαΓκραμπόφσκι (πρώην σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη), Η οποία είναι και ιδρύτρια της Endeavor Greece όπου συμμετέχουν όλο το ανφαν στις μπίζνες όπως μπορείτε να δείτε  Παρακάτω
Το διοικητικό συμβούλιο της Endeavor Greece απαρτίζεται από κορυφαίους εκπροσώπους της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Μιχάλης Χανδρής, πρόεδρος του Chandris Group, ενώ η αντιπρόεδρος Μάρεβα Γκραμπόφσκι αποτελεί και την ιδρύτρια της Endeavor Greece. Στο ΔΣ της μετέχουν ακόμη ως μέλη ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Chipita, ο Τάκης Θεοχαράκης, αντιπρόεδρος της Nissan Ν. I. Θεοχαράκης, ο δρ Ιωάννης Κούστας, πρόεδρος της Danaos Corporation, ο Θοδωρής Κυριακού, επικεφαλής του Ομίλου Antenna, η Iωάννα Παπαδοπούλου, πρόεδρος της Ε. Ι. Παπαδοπούλος, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Τιτάν, ο Γιάννης Στασινόπουλος της Βιοχάλκο, η Μελίνα Τραυλού, διεθύνουσα σύμβουλος της Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises και η Μαρίλυ Φραγκίστα, διευθύνουσα σύμβουλος της Franco Compania Naviera.
Η σχέση με τη Siemens
Εκτός αυτών ο Στ. Παπασταύρου έχει σχέσεις και με τη Siemens. Η Γ. Παπαδάκου μίλησε για “έμμεση” και “προσωπική σχέση”. “Έχει στενή σχέση με κάποιο πρόσωπο που εργάζεται στη Siemens, είναι στέλεχος της Siemens, στο γραφείο Τύπου”, είπε φωτογραφίζοντας την Μαίρη Αγαλιώτου, διευθύντρια επικοινωνίας και εταιρικών σχέσεων της εταιρείας.
Ωστόσο η “εμπλοκή” Παπασταύρου με τη γερμανική εταιρεία δεν είναι οι προσωπικές του σχέσεις. Τα ερωτήματα προκύπτουν επειδή είναι εκείνος που οργάνωσε το ταξίδι Σαμαρά στη Γερμανία τον Αύγουστο, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπέγραψε τον σκανδαλώδη εξώδικο συμβιβασμό με τη Siemens (μία ημέρα πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο ο πρωθυπουργός…). Και βέβαια ο Στ. Παπασταύρου στην προσεκτική δήλωσή του δεν διευκρινίζει αν στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης χειρίστηκε και την υπογραφή της συμφωνίας με την Siemens. Ούτε αν έχει χειριστεί ποτέ τη σύνταξη της συμφωνίας (καθώς εφημολογείτο ότι από την ελληνική πλευρά ήταν δύο νομικοί, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος). Ποιος είναι;
Ο ΕυγένιοςΓιαννακόπουλος ξεκίνησε ως ηγετικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ στη δεκαετία του '70, πέρασε στις δημοσκοπήσεις στη δεκαετία του '80, για να μετατραπεί σε image maker της Δήμητρας Λιάνη στις αρχές της δεκαετίας του '90, και να φτάσει μέχρι τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ και του προέδρου της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Η γνωριμία του με τον υπουργό Οικονομικών χρονολογείται από την εποχή που ο Ευ. Βενιζέλος ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος (τη διετία 1993-1995) όταν, με μεσολάβηση της Δήμητρα Λιάνη, ο Ευγ. Γιαννακόπουλος τοποθετήθηκε στη διοίκηση της ΕΡΤ. Εκτοτε, συνεργάστηκαν για χρόνια, αλλά αρκετοί έλεγαν πως οι σχέσεις τους είχαν διαρραγεί. Πάντως, την περίοδο που ο Ευ. Βενιζέλος ήταν στο υπουργείο Άμυνας κυκλοφορούσαν φήμες σύμφωνα με τις οποίες ήθελε «να βολέψει» τον κ. Γιαννακόπουλο στο διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Πώς όμως ο πρώην «βαμμένος» ΟΝΝΕΔίτης έφτασε μέχρι τον στενό κύκλο του παρ' ολίγον αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα προσπαθεί να διασωθεί, καθώς το πλοίο βυθίζεται; Ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος συμμετείχε την τριετία 1978-81 στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ υπό τον Δημ. Τσιγγούνη, μαζί με στελέχη που αργότερα ανέβηκαν στην ιεραρχία της Ν.Δ., όπως η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Λευτέρης Ζαγορίτης. Σπούδασε δικηγόρος, αλλά στη δεκαετία του '80 ασχολήθηκε με τις δημοσκοπήσεις και απέκτησε προνομιακές σχέσεις με το περιβάλλον τού τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

http://ixnos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: