Τετάρτη

Μέρκελ: Λυπάμαι, αλλά σέβομαι την απόφαση της ΚύπρουΤη λύπη της για την απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει το προταθέν σχέδιο διάσωσης εξέφρασε πριν από λίγο η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στην πρώτη της αντίδραση μετά τη ψηφοφορία της κυπριακής Βουλής....

Πρόσθεσε ωστόσο ότι αποδέχεται αυτή την απόφαση και ότι αναμένει την πρόταση της κυπριακής κυβέρησης προς την τρόικα.

Η Αγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι η Κύπρος χρειάζεται βιώσιμο τραπεζικό κλάδο, ο οποίος σήμερα δεν είναι βιώσιμος.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν στη διάσωση, δήλωση που με βάση μια πρώτη παρακινδυνευμένη ερμηνεία μπορεί να θεωρηθεί ως πρόθεση να προστατευθούν τελικά οι καταθέτες κάτω από αυτό το όριο.

Κατέληξε επίσης ότι η ίδια και η γερμανική κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις προτάσεις που θα υποβληθούν εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης.

«Λυπάμαι για την χθεσινή ψήφο του κοινοβουλίου. Αλλά βεβαίως σεβόμαστε αυτή την απόφαση και θα δούμε τώρα τι προτάσεις θα κάνει η Κύπρος στην τρόικα. Από πολιτικής άποψης, λέω ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα βιώσιμο τραπεζικό τομέα. Και ο σημερινός τραπεζικός τομέας δεν είναι βιώσιμος. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, κυρίως μέσω της τρόικας. Θα εξετάσουμε με σεβασμό κάθε πρόταση που θα μας κάνει η Κύπρος. Η Γερμανία επιθυμεί να βρεθεί λύση».

Η Αγκελα Μέρκελ προέβη στις δηλώσεις ύστερα από συνεδρίαση της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ευρωκοινοβουλίου, την οποία παρακολούθησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: