Κυριακή



Κείμενο παρουσίασης
ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αίθουσα ΕΣΗΕΑ

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την παρουσία και την ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος, το οποίο έχω τη τιμή να εκπροσωπώ ως συντονιστής του, προκειμένου να ανακοινωθεί και επίσημα στην ελληνική κοινωνία, ακριβώς έναν χρόνο πριν τις ευρωεκλογές του 2014, η μετεξέλιξη του σε κομματικό φορέα.
Επιθυμώ να είμαι σύντομος και κατά το δυνατόν περιεκτικός.
Κατ’ αρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο μετασχηματισμός του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος σε κόμμα, αν και ίσως μοιάζει με φυσιολογική εξέλιξη, δεν ήταν ο εξαρχής αυτοσκοπός.
Το Κίνημα, κατά τους πρώτους μήνες λειτούργησε ως ένα πολιτικό φόρουμ φίλων και πολιτικών στελεχών που μοιράζονται κοινές πεποιθήσεις και αγωνίες.
Γρήγορα, ωστόσο, αυτή η συνάθροιση μεγάλωσε και έφτασε να διαθέτει πλέον πυρήνες σε όλη σχεδόν την χώρα, την οποία ίσως έχω γυρίσει δύο και τρεις φορές κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να συναντηθώ με παλιούς και νέους συναγωνιστές, αλλά και με τοπικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς.
Σε αυτές τις αλλεπάλληλες επαφές, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που θέλει να βάλει «στοπ» στην ισοπέδωση των κοινωνικών κεκτημένων και να ανακτήσει την απωλεσθείσα, λόγω μνημονίων, εθνική κυριαρχία.
Βρέθηκα απέναντι σε μία πολύ μεγάλη μάζα πολιτών που πιστεύουν στην Δημοκρατία και δεν επιθυμούν να παραχωρήσουν χώρο στα άκρα. Έτσι, μάλλον γρήγορα θα έλεγα, οι πυρήνες του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος πλήθυναν.

Σε αυτούς, συμμετέχουν συνειδητοποιημένοι άνθρωποι που γνωρίζουν ότι ανήκουν στον χώρο που σε όλη την Ευρώπη είναι γνωστός ως Χριστιανοδημοκρατία, δηλαδή σε ένα πολιτικό χώρο που υποστηρίζει την κοινωνική οικονομία της αγοράς και επιθυμεί την ανάπτυξη της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας αποδίδοντας μέγιστη σημασία και στο ισχυρό κράτος που παρεμβαίνει, ελέγχει και ρυθμίζει. Μιλάμε για Ελληνική Χριστιανοδημοκρατία.

Αυτό σημαίνει ότι η δική μας πολιτική αντίληψη, ο δικός μας κώδικας αξιών εδράζεται πάνω στις ηθικές και πνευματικές αξίες που μας κληροδότησε ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία.
Όργανο της μακρόπνοης αυτής πολιτικής είναι η Παιδεία και η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία που διαπλάθει ελεύθερους ανθρώπους και δημοκρατικούς πολίτες.
Μιλάμε για έναν σύγχρονο κομματικό φορέα, που χωρίς δογματισμούς, κρίνει ότι το μείζον στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η ανάκτηση της χώρας. Τούτο απαιτεί τη συμμαχία όλων των δημοκρατικών και πατριωτικών δυνάμεων του τόπου, από όπου και αν προέρχονται.
Εμείς, ούτε υποστηρίζουμε ότι είμαστε οι μόνοι πατριώτες, ούτε πως είμαστε οι μόνοι σοφοί και ικανοί. Αντίθετα, υποστηρίζουμε ότι υπάρχουν πατριωτικές δυνάμεις και από τα αριστερά και από τα δεξιά. Επειδή υπάρχει πάντοτε η ανάγκη τοποθέτησης ενός νέου κόμματος πάνω στο νοητό άξονα των ιδεολογιών και επειδή κάπου διάβασα ότι το νέο κόμμα αποτελεί έκφανση της λαϊκής δεξιάς και τοποθετείται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, επιτρέψτε μου να αναφέρω τα εξής:
Κατ’ αρχήν, αποδέχομαι τον όρο λαϊκή δεξιά, υπό την έννοια ότι δεν πιστεύω πως υπάρχει άλλη… δεξιά πέρα από την λαϊκή δεξιά. Όπως και δεν υπάρχει άλλη αριστερά, πέρα από την λαϊκή αριστερά. Κάθε κόμμα πρέπει να εδράζεται πάνω στον λαό. Σε ό,τι αφορά το εάν οι Χριστιανοδημοκράτες τοποθετούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη:
Τοποθετούνται ακριβώς εκεί που τοποθετείτο η Νέα Δημοκρατία μέχρι τις τελευταίες εκλογές!

Οι Χριστιανοδημοκράτες αποτελούν τη νέα στέγη της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης γιατί δεν πιστεύουν ότι οι πολίτες που ψήφισαν τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές είναι μνημονιακοί!
Γιατί δεν πιστεύουν ότι ήθελαν η ΝΔ να αποτελέσει το καλύτερο άλλοθι της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που γνώρισε ο τόπος από τις τελευταίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Και γιατί ξέρουν ότι υπάρχουν και άλλοι πολλοί πολίτες που ενώ ανήκουν στην μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, εντούτοις δεν ψήφισαν τη ΝΔ, επειδή προέβλεψαν -και έπεσαν- μέσα εκτιμώντας ότι η ΝΔ δεν είναι… εκεί που ήταν από ιδρύσεώς της!
Οι Χριστιανοδημοκράτες, λοιπόν, δεν προσποιούνται ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που ήσαν χθες. Και γι’ αυτό άλλωστε, περιλαμβάνουμε στην ιδρυτική μας διακήρυξη, την ιδρυτική διακήρυξη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, πιστεύοντας ότι αποτελεί μία διαχρονική πολιτική παρακαταθήκη.

Επιτρέψτε μου ένα μικρό απόσπασμα από εκείνη την ιστορική διακήρυξη: «Είναι η πολιτική παράταξις που ταυτίζει το Έθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της˙ την Πολιτεία με τους Πολίτες της˙ την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία˙ την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό˙ την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Είναι το σύστημα με το οποίο οι ολιγώτεροι και οι επώνυμοι καθοδηγούν αντί να καταδημαγωγούν, εκπροσωπούν αντί να καταδυναστεύουν - και σε τελική ανάλυση υπηρετούν – και περισσότερους και ανωνύμους (…)
Η παράταξις της Νέας Δημοκρατίας ζητεί για την πραγματοποίηση των σκοπών της την συνεργασία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Και υπόσχεται:
Ότι θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς».

Αυτά και μόνο, πιστεύω ότι αρκούν για να καταδείξουν πόσο σύγχρονη παραμένει η παρακαταθήκη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Του ρηξικέλευθου και τολμηρού Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος επειδή δεν ανεχόταν η συμμαχία του ΝΑΤΟ να κάνει τα στραβά μάτια για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έβγαλε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και επειδή η πατρίδα το είχε ανάγκη, έκανε τα πιο μεγάλα βήματα της εθνικής συμφιλίωσης, νομιμοποιώντας το ΚΚΕ και δημιουργώντας την κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, συνεργαζόμενος με στελέχη από όλους τους δημοκρατικούς χώρους.
Αυτή η παρακαταθήκη, δυστυχώς, ξεχάστηκε από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Εμείς, όμως, οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες, δεν ξεχνάμε αυτή την παρακαταθήκη.
Την τιμούμε και γι’ αυτό υποστηρίζουμε πως η εθνική αναγέννηση θα προκύψει μέσα από μια άλλη πολιτική, με συμμαχία των δημοκρατικών και πατριωτικών δυνάμεων του τόπου.
Ακριβώς επειδή εκπροσωπούμε την μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και πιστεύουμε στη δύναμη της δημοκρατίας και του διαλόγου, είμαστε διατεθειμένοι να ανοίξουμε χωρίς προκαταλήψεις, όλα τα ζητήματα που είναι επίκαιρα και αφορούν το «σήμερα» και το «αύριο» της χώρας.
Επιτρέψτε μου ένα παράδειγμα: Ενώ πιστεύουμε πως το να αρνούμαστε την ευρωπαϊκή θέση της χώρας είναι σαν να αρνούμαστε τον ίδιο της τον εαυτό, είμαστε έτοιμοι ακόμα και να συζητήσουμε το θέμα του νομίσματος.
Ένα ζήτημα, που όχι μόνο δεν πρέπει να είναι ταμπού, αλλά που κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να κάνει, έστω και μόνο για να έχει ένα «σχέδιο Β» σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
Δεν υπάρχουν ταμπού. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να συζητηθεί. Το μόνο που δεν μπορεί να γίνει, είναι να συνεχιστεί αυτή η αδιέξοδη πολιτική.

Με την υποταγή βουλιάζουμε περισσότερο. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι η λύση βρίσκεται στην πλήρη υποταγή, και παράδοση ας γίνει μ’ αυτούς που είναι πρόθυμοι. Εγώ δεν ήθελα να συμμετέχω. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε μ’ αυτούς που τα παραδίδουν όλα στους ξένους δυνάστες – δανειστές, εδώ και τρία χρόνια. Εάν συνεχίσουμε την ίδια πολιτική ακόμη και εάν υποταχθούμε στα πάντα και τα παραδώσουμε όλα, πιστεύει κανείς ότι θα λυθεί το πρόβλημα του χρέους και πως θα έρθει η ποθούμενη ανάπτυξη;
Εμείς οι Έλληνες ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ πιστεύουμε ότι η ελπίδα κρύβεται σε μια σθεναρή εθνική στάση σε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Ας τη δοκιμάσουμε επιτέλους. Αυτοί που έχασαν τη δουλειά τους, το ψωμί τους, τη σύνταξή τους, το μέλλον τους και κυρίως την ελπίδα τους γνωρίζουν ότι η υποταγή θα τους κάνει μονιμότερους στη δυστυχία.

Επιτρέψτε μου και κάτι τελευταίο σχετικά με την πρώτη εκλογική στόχευση των Χριστιανοδημοκρατών. Αυτή είναι η αυτόνομη κάθοδος στις ευρωεκλογές, σε έναν χρόνο ακριβώς. Γιατί οι ευρωεκλογές;
Πρώτον, γιατί είναι οι πρώτες, χρονικά, εκλογές που είναι μπροστά μας.
Δεύτερον, γιατί στις ευρωεκλογές μπορεί να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα από τον ελληνικό λαό προς την τρικομματική κυβέρνηση και τα κόμματα, χωρίς να διακυβεύεται ανωμαλία και ακυβερνησία στην χώρα. Και τρίτον, γιατί αφού πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή θέση της Ελλάδας, θεωρούμε ότι πρέπει να συμβάλλουμε και εμείς στην μεγάλη ανατροπή συσχετισμών και δυνάμεων στον ευρωπαϊκό χώρο για να αλλάξει η πολιτική του οικονομικού στραγγαλισμού των λαών.

Σας ευχαριστώ και είμαι στην διάθεσή σας για ερωτήσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια: