Παρασκευή

Ετήσιο Μνημόσυνο για τους πεσόντες στου Μακρυγιάννη.

 

Γράφει η Θωμαϊδα Παριανού
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ  ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ  -  ΕΤΗΣΙΟ  ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ 
Την Κυριακή 2 -12 – 2013, τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων χωροφυλάκων και λοιπών υπερασπιστών του Συντάγματος  Σχολής Χωροφυλακής στο Στρατόπεδο Μακρυγιάννη, κατά τα λεγόμενα ‘Δεκεμβριανά’, τον Δεκέμβριο του 1944.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας [Π.Ο.Α.Α.Σ.Α.] 
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε ως εξής :
- 09:30 Πέρας προσελεύσεως προσκεκλημένων και κοινού, - 10:00 Επιμνημόσυνη δέηση  -    10:30 Ομιλία - 11:00 Προσκλητήριο νεκρών - 11:10 Κατάθεση στεφάνων
-11:20 Τήρηση ενός λεπτού σιγής - Εθνικός Ύμνος – Πέρας εκδηλώσεως
ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ, ΟΜΙΛΙΑ 
Η Θεία Λειτουργία και η Επιμνημόσυνη Δέηση τελέστηκε μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και το τρισάγιο έξω, μπροστά στην αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των νεκρών. Την ομιλία για το ιστορικό της ημέρας εκφώνησε, εντός του ναού, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας, κ. ΘΕΟΦΙΛΟΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, και έχει ως εξής: 
« Όπως πράττουμε κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα προσήλθαμε, πιστοί στις θρησκευτικές και εθνικές μας παραδόσεις, στον ιερό και αιματοβαμμένο  χώρο του Μακρυγιάννη, για να τελέσουμε το ετήσιο μνημόσυνο  υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρωικώς πεσόντων στην Μάχη των Αθηνών(*1), αλλά και να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης προς όλους εκείνους του ήρωες που στάθηκαν όρθιοι στο οχυρό του Μακρυγιάννη και τις άλλες περιοχές των Αθηνών και αντιμετώπισαν με θάρρος και καρτερικότητα την κομμουνιστική λαίλαπα που είχε ξεσπάσει στην πρωτεύουσα. 
Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Δεκέμβριος του 1944 υπήρξε μία τραγική και αιματηρή περίοδος για την Ελλάδα. Τα γεγονότα της εποχής εκείνης έχουν καταγραφεί στην Ιστορία και δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Είναι βέβαιο ότι από την έκβαση του αιματηρού εκείνου αγώνα εκρίνετο η τύχη της Ελλάδος και ολοκλήρου του Ελληνισμού. Για το αιματοκύλισμα της πρωτεύουσας και ολόκληρης της Αττικής τον Δεκέμβριο του ’44 ευθύνεται εξ ολοκλήρου η τότε ηγεσία του ΚΚΕ, η οποία έθεσε σε εφαρμογή τα σχέδιά της για την κατάληψη της εξουσίας με την χρήση των βαρέως εξοπλισμένων δυνάμεων του Ε.Λ.Α.Σ., παρά τις ευκαιρίες που τους είχε προσφέρει η  τότε η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου.
Από το 1945 μέχρι το 1981, η Πολιτεία τιμούσε τους ηρωικούς νεκρούς της εποχής εκείνης, με την τέλεση επισήμου μνημοσύνου στον χώρο του Μακρυγιάννη, την πρώτη Κυριακή του μηνός Δεκεμβρίου εκάστου έτους.  ‘Όμως, η ίδια η Πολιτεία  τον Δεκέμβριο του 1982, για λόγους σκοπιμότητος κατήργησε, με απόφασή της, τις επίσημες εκδηλώσεις προς τιμήν των αγωνιστών εναντίον του Ερυθρού Ολοκληρωτισμού. Κατόπιν τούτου,  την ευθύνη για την τέλεση του ετήσιου μνημοσύνου έχουν αναλάβει ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας, μαζί με την Πανελλήνια  Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας. Έτσι, την πρώτη Κυριακή του μηνός Δεκεμβρίου  προσερχόμαστε από θρησκευτική  και εθνική υποχρέωση στον  Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου του Μακρυγιάννη και τιμούμε τους 162  ήρωες του Συντάγματος της Χωροφυλακής και τους 2 αξιωματικούς του Πεζικού, που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία, την δημοκρατία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδος στον ιερό χώρο του οχυρού Μακρυγιάννη. Διευκρινίζουμε ότι δεν προσερχόμαστε  για να αναμοχλεύσουμε παλιές πληγές και να οξύνουμε τα πάθη. Προσερχόμαστε, όμως, από θρησκευτικό και εθνικό καθήκον, που δυστυχώς η επίσημη Πολιτεία έχει ξεχάσει προ πολλού. Το γεγονός αυτό όμως είναι εντελώς απαράδεκτο και συνιστά μεγάλη αδικία, γιατί δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία πρώτα να ζητάει από τα Ελληνόπουλα να υπερασπισθούν την ελευθερία της πατρίδας, και όταν αυτά κάνουν στο ακέραιο το καθήκον τους , θυσιάζοντας ότι πολυτιμότερο έχουν, την ίδια τους την ζωή, να τα εγκαταλείπει άσπλαχνα, ξεχνώντας και αδιαφορώντας για την μεγάλη Θησέα που αυτά έκαναν για τη πατρίδα. 
Μαζί με τους ήρωες του Μακρυγιάννη, τιμούμε σήμερα και τους εκατοντάδες άλλους ήρωες που έπεσαν για τον ίδιο σκοπό, στις άλλες φρουρές των Αθηνών, όπως ήταν το Αρχηγείο Χωροφυλακής στην οδό Ιουλιανού, η Σχολή Χωροφυλακής στην οδό Μεσογείων, οι Επιτελικές Υπηρεσίες του Σώματος της Αστυνομίας Πόλεων και όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της Πόλεως των Αθηνών, στα οποία πολλοί αξιωματικοί και  αστυνομικοί υπάλληλοι έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι.   Υπήρχαν επίσης, οι φρουρές των φυλακών Αβέρωφ, Βουλιαγμένης, Χατζηκώστα, κλπ ως και τα Αστυνομικά Τμήματα Χωροφυλακής ολοκλήρου της Αττικής. Μνημονεύουμε και τιμούμε   ταυτόχρονα και τις χιλιάδες αθώους πολίτες που οδηγήθηκαν στην ομηρία κα σφαγιάστηκαν απάνθρωπα από τα αιμοσταγή όργανα του ΕΛΑΣ και της Ο.Π.Λ.Α.(*2)
Η πατρίδα μας και σήμερα διεξάγει έναν πρωτοφανή πόλεμο, τον οικονομικό πόλεμο που αγγίζει όλους μας. Η Κυβέρνηση , για να αντιμετωπίσει την μεγάλη οικονομική κρίση, καθημερινά λαμβάνει όλο και πιο δυσβάστακτα μέτρα εις βάρος των  κοινωνικών  ομάδων, προκαλώντας έτσι την δίκαια αγανάκτηση ολόκληρου του Ελληνικού λαού. Πιστεύουμε όμως και ελπίζουμε πως ο Θεός της Ελλάδος θα μας βοηθήσει να βγούμε σύντομα από την τόσο δύσκολη αυτή κρίση και να συνεχίσουμε την πορεία μας. Με την σημερινή θρησκευτική μας εκδήλωση ευχόμαστε όλοι, όπως η μνήμη των ηρωικών νεκρών της Μάχης των Αθηνών παραμείνει αιωνία και το παράδειγμά τους φωτεινό».
ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ  ΝΕΚΡΩΝ(*3) 
Μετά το πέρας της ομιλίας εψάλη τρισάγιο μπροστά στο μνημείο των πεσόντων και έγινε προσκλητήριο νεκρών. 
Ταγματάρχης Πεζικού 1,  Μοίραρχοι Χωροφυλακής 4,  Υπομοίραρχοι 3,  Ανθυπομοίραρχοι 7,  Ανθυπολοχαγοί Πεζικού 1,  Ανθυπασπισταί Χωροφυλακής 3,   Ενωμοτάρχαι 17, Υπενομοτάρχαι 39,  Χωροφύλακες 87,  Σύνολο 162 και ένας Αγγλος στρατιώτης. 
Απόντες, έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ  ΣΤΕΦΑΝΩΝ 
1) Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας, ο       Πρόεδρος αυτής κ. ΘΕΟΦΙΛΟΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Υποστράτηγος ε.α. 2)  Για τους Επιζώντες Αγωνιστές του Μακρυγιάννη, ο 94 ετών επιζών, κ. Διογένης Στρατηδάκης 3)  Για τον Λαϊκό Σύνδεσμο ‘ΧΡΥΣΗ  ΑΥΓΗ’, ο βουλευτής κ. Ηλίας Κασιδιάρης. 4) Για την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού,  ο Πρόεδρος κ. Παντελής Μαυροδόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α. 5) Για την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, ο υποπλοίαρχος κ. Δέτσης Κωνσταντίνος. 6) Για την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, ο Υποπτέραρχος κ. Δελής  Κωνσταντίνος. 7) Για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ο κ. Αγκριώτης Κωνσταντίνος. 8)  Για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πολεμιστών Ριμινιτών – Ιερολοχιτών η κ.Παπουτσάκη – Φλορέτη Γεωργία΄ 9) Για την Πανελλήνια Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών της πρώην Αστυνομίας Πόλεων, ο Αντιστράτηγος ε.α., κ. Ηλίας  Παπαευθυμίου. 10) Για την Οικογένεια του αειμνήστου Υποστράτηγου Κων/νου Κωστοπούλου, ο υιός του, κ. Γεώργιος Κωστόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου. Ο πατέρας του υπήρξε μαχητής στου Μακρυγιάννη, ως αντισυνταγματάρχης Πεζικού και συνέβαλε τα μέγιστα στην οχύρωση και την άμυνα του στρατοπέδου. 11) Για τον Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητος, ο κ. Ανάργυρος Σαρήπαπας.  12) Για τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό ο κ. Κρικόπουλος  Γεώργιος. 13)  Για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ», ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Γιαννάκενας. 14) Για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Συνταξιούχων πρώην Αστυνομίας Πόλεων, ο Πρόεδρος  κ. Λιόντας Άγγελος. 15) Για την Ένωση Αποστράτων Δυτικής Αττικής, ο Πρόεδρος κ. Πραμαντιώτης Χρήστος 16) Για την Πανελλήνια Απελευθερωτική Οργάνωση [ΠΑΟ], ο Πρόεδρος κ. Διονύσιος Βουλγαρόπουλος, 17)  Για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ – ΕΔΕΣ ‘Ναπολέων Ζέρβας’ ο ΓΓ κ. Δημήτριος Γερογιάννης 18) Για την Νεολαία  ‘ΑΣΒΕΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΦΛΟΓΑ’ ΑΕΦ ΖΕΡΒΑΣ, ο κ. Λαζόπουλος 19) Για την εφημερίδα ‘ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ’, ο κ. Νίκος Χιδίρογλου 20) Για το ‘ΕΘΝΙΚΟ  ΜΕΤΩΠΟ’, ο κ. Γιώργος Βεργιάννης   21) Για την ‘’Εθνική Αλληλεγγύη’’, ο κ. Νικόλαος Βάρδης 
22) Για την Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944, ο κ. Δεδούσης Σεραφείμ 
23) Για την Λέσχη Καταδρομών, ο κ. Παπαδόπουλος Γεώργιος. 
ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ – ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ – ΠΕΡΑΣ  ΤΗΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ   ΣΤΟΙΧΕΙΑ

(*1) Η απρόκλητη κομμουνιστική επίθεση του Ε.Λ.Α,Σ., κατά παράβαση της συμφωνίας από το ΚΚΕ με την νόμιμη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου (παππού) , κατά του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, διήρκησε από τις 6 – 11 Δεκεμβρίου 1944. Ματαίως ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος, στο γεμάτο αγωνία διάγγελμά του, τους έλεγε
- «ΟΧΙ, παιδιά του Ε.Λ.Α.Σ, μην πυροβολείτε την πατρίδα μας, η πατρίδα δεν θα αντέξει τον εμφύλιο σπαραγμό».
Δυστυχώς, δεν εισακούσθηκε! Ας όψονται οι ηγέτες του Κ.Κ.Ε., που κρατούσαν εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή την κατάσταση στα χέρια τους, οι οποίοι, υποδουλωμένοι στις θεωρίες του Μαρξισμού / Λενινισμού, πίστεψαν πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να επιχειρήσουν την κατάληψη της εξουσίας. 
Μέσα στους στρατώνες βρίσκονταν πολιορκημένοι 2000 υπερασπιστές, οι οποίοι διέθεταν ελάχιστα μέσα για να αμυνθούν, ενώ οι ΕΛΑΣίτες ήταν απείρως περισσότεροι, βαριά οπλισμένοι και είχαν ελευθερία κινήσεων. Οι απώλειες του Συντάγματος Χωροφυλακής ανήλθαν σε 41 νεκρούς, 62 τραυματίες και 29 συλληφθέντες, οι οποίοι δολοφονήθηκαν, εκ των υστέρων από τους διώκτες τους, ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΟΝΤΕΣ. [ένα ακόμη θρασύδειλο ‘κατόρθωμα’ των Κομμουνιστο - Συμμοριτών ‘αγωνιστών’]. Από την πλευρά του ΕΛΑΣ, οι απώλειες υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες. 
Και εδώ να προσθέσουμε κάτι που δεν λέγεται κατά τα μνημόσυνα στο Στρατόπεδο Μακρυγιάννη, υπήρξε όμως ένα αγκάθι στην καρδιά του αποβιώσαντος Μαχητή της ‘Χ’ και Ιδρυτή και πρώτο Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ», ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Δ. ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ. Και τότε οι μαχητές της ‘Χ’ έδιναν οι ίδιοι τις σκληρές τους μάχες με τους Κ/Συμμορίτες. Μόλις όμως μπόρεσαν, έσπευσαν και αυτοί προς ενίσχυση των πολιορκημένων του Μακρυγιάννη. Η είδηση ότι ‘Έρχονται οι Χίτες’ υπήρξε ικανή να τρέψει σε άτακτη φυγή τους εναπομείναντες θρασύδειλους πολιορκητές. Παρακαλούμε το συμβάν αυτό [το οποίο επιβεβαιώνουν και οι επιζώντες μαχητές της ‘Χ’] να συμπεριληφθεί στην ιστοριογραφία, προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
( *2)  Ο.Π.Λ.Α. = Οργάνωση Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας
Οργάνωση Δολοφόνων εν ψυχρώ και κατά παραγγελία, του Κ.Κ.Ε. – Ε.Λ.Α.Σ.  Σύμφωνα με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος [Δ.Σ.Ε.], ήταν η διάδοχος κατάσταση του Ε.Λ.Α. Σ.,: « Η ΟΠΛΑ ήταν τρομοκρατική οργάνωση του ΚΚΕ, ιδρύθηκε το 1943 και σταμάτησε την δράση της το 1945. Άρα δεν έχει καμμία θέση στο άρθρο για τον ΔΣΕ.»
Τα ονόματα των νεκρών του Μακρυγιάννη.(*3)
Μοίραρχοι: Νιαρχάκος Παν. / Παπακώστας Κων. / Στεφανάκης Κων.

Υπομοίραρχοι: Αντύπας Διον. / Καπάτος Διον. / Τρυγώνης Αθ.

Ανθυπομοίραρχοι: Βλάχος Νικ. / Δελής Παν. / Καφίρης Αποστ. / Κοράλλης Γεωργ. / Σπυριδάκης Νικολ. / Ψαρρός Γεωργ.

Ανθυπασπιστές: Βισβίκης Στ. / Παπασπυρόπουλος Αλ. / Στρογγυλάκος Δημ.

Ενωμοτάρχες: Αλεβίζος Αναστ. / Ανθής Σπυρ. / Βελής Δημ. / Γκλεζάκος Κυρ. / Δικαίος Θεοδ. / Ζαμπός Αγγ. / Ζευγαράς Θωμ. / Καραβίτης Αλ. / Μπιτσιβής Αναστ. / Νάσκος Κων. / Παπαδάκης Αρ./ Παπακωνσταντίνου Σπυρ. / Παπαπολίτης Κων. / Τσακμάκης Σωκρ. / Τσάμης Ιωαν. / Φίνος Δημ./ Ψυλλάκης Ευαγ.

Υπενωμοτάρχες: Αντωνόπουλος Λεων. / Αποστολόπουλος Δημ. / Βλαχιώτης Θεοδ. / Γαλάνης Νικ./ Δημητρακόπουλος Κων. / Δημητρίου Ιωαν. / Δρίβας Δημ. / Ζωγράφος Λ. / Ηλιόπουλος Ξεν. / Καμπάνης Παν. / Κανναβός Κων. / Καπούτσος Κοσμ. / Καραχάλιος Χριστ. / Κίτσος Ανδ. / Κοντάκος Νικ./ Κουρούβανης Δημ. / Κουταλιάς Κων. / Κωστογιάννης Λ. / Λαμπρόπουλος Σπ. / Λούτας Γεωργ./ Μαναός Θ. / Μανολόπουλος Ε. / Μπλέσσας Ιωαν. / Μπουτάς Ηλ. / Μώρος Γεωργ. / Οικονόμου Αθ./ Παναγιώτου Κων. / Πασσαλής Βλ. / Πετράκης Χαρ. / Ποταμιάνος Ιωαν. / Ρέππας Λεων. / Σουξές γεωργ. Τσαντόπουλος Φωτ. / Τσούκης Τρυφ. / Φιλλιπίδης Αλ. / Χειμώνας Ηλ.

Χωροφύλακες: Ανδρούτσος Ιωαν. / Αποστολάκης Γ. / Βακαλάκης Στ. / Βαρλάμης Χρ. / Βενιεράτος Νικ. / Βλάμης Σπυρ. / Γεωργιόπουλος Δημ. / Γιαλαμάς Στ. / Γκαϊτατζής Δημ. / Δάμος Μελ. / Δέλιος Κων. / Διαμαντόπουλος Αθ. / Διολίτσης Nικ. / Δούνας Δημ. / Ευσταθίου Νικ. / Ζαχαριουδάκης Γεωργ. / Ζουγανέλης Ιωαν. / Θεοδωρόππουλος Βας. / Θεόκας Κων. / Ιωάννου Σπ. / Κάλφογλου Χαρ. / Κάντζος Νικ. / Καπνάς Σπ. / Καραγκούνης Τριαντ. / Καρούσιας Χρ. / Καυκαλάκης Ιως. / Κιμιτσής Χρ. / Κιούσης Θρασ. / Κολοκούρης Γ. / Κομπιλίδης Γ. / Κοτσαύτης Αρ. / Κότσιας Ιωαν. / Κουβέλης Χρ. / Κούρκουλας Ον. / Κουρμπάς Μάτθ. / Κουσουρής Γεωργ. / Κοτσολάκος Γ. / Κωνσταντινάκος Ευ. / Κωσταξενάκης Ευαγ. / Λιώσης Φιλ. / Μάζης Χαρ. / Μαλούκος Δημ. / Μανιάτης Θεοδ. / Μανίνος Ηλ. / Μαρίνης Απ. / Μαφαφούρης Βας. / Μυτιλήνης Γ. / Μώρος Δημ. / Νιολάου Δημ. / Νικολόπουλος Ευαγ./ Πάλλας Κων. / Παπαδόπουλος Γεωργ. / Παπαδόπουλος Εμμαν. / Παπουτσής Αντ. / Πάτρας Ιωαν./ Πετρόπουλος Στ. / Πηλιχός Βασ. / Πολυμίλης Ιωαν. / Πουλημένος Αλεξ. / Πρέπης Γεωργ. / Προγουλάκης Στ. / Ρίγος Δημ. / Σάλτας Αν. / Σάλτος Κων. / Σαπουνάς Γεωργ. / Σιδέρης Φωτ./ Σπερδούλης Αθ. / Στεφανάκης Ιωάν. / Σπύλιος Δημ. / Τερζής Νικ. / Τραπατάς Αθ. / Τριάντης Ιωαν. / Τσάκλας Βλ. / Τσάμης Ιωαν. / Τσάτσαρης Θεοδ. / Τσώνης Σωτ. / Φιλοσοφόπουλος Παν. / Φλωράκης Εμμαν. / Φωκάς Στυλ. / Χαλκιάς Δημ. / Χατζηδιάκος Δημ. / Χατζηκαλής Στυλ. / Χεκίμογλου Γεωργ. / Ψυχουδάκης Ευτ.

Ταγματάρχης Πεζικού: Ντούνης Απόστ.

Ανθυπολοχαγός Πεζικού: Λέκκας Στυλιανός


Α Θ Α Ν Α Τ Ο Ι

1 σχόλιο:

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ...ΑΘΑΝΑΤΟΙ !