Τετάρτη

Συνελήφθη ο καταζητούμενος Νίκος Μαζιώτης



sunelifthi-o-katazitoumenos-nikos-maziwtis


Μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών ο καταζητούμενος Νίκος Μαζιώτης συνελήφθη από άντρες της Αντιτρομοκρατικής, στο κέντρο της Αθήνας.

Ολα ξεκίνησαν στις 12:30 το μεσημέρι, όταν ο Μαζιώτης βγήκε από το μετρό και κατευθύνθηκε σε κατάστημα με είδη κάμπινγκ και ρουχισμού παραλλαγής. Ωστόσο δεν είναι γνωστό εάν το έκανε επειδή ήθελε να αγοράσει κάτι, ή επειδή «έπεσε πάνω» στην αστυνομική επιχείρηση Θησέας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Μαζιώτης φαίνεται πως προετοιμαζόταν για κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποια ένοπλη ληστεία και ήθελε να προμηθευτεί τα απαραίτητα εφόδια.

Πως «καρφώθηκε» ο Μαζιώτης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πωλήτρια του καταστήματος είδε ένα όπλο στο πίσω μέρος της ζώνης. Ο Μαζιώτης βγήκε έξω από το μαγαζί και η πωλήτρια τον αφήνει να βγει και προσπαθώντας να δει εάν υπάρχει κάποιος αστυνομικός για να του πει για το όπλο.

Ανθρωποκυνηγτό στο Σύνταγμα

Ωστόσο ο Μαζιώτης «έπεσε» πάνω σε περιπολικό και αντάλλαξε τους πρώτους πυροβολισμούς με τους αστυνομικούς όπου τραυματίστηκε ελαφρά ένας ειδικός φρουρός, καθώς δέχθηκε μια σφαίρα στο αλεξίσφαιρο και μια σφαίρα στο πόδι.
Στην ανταλλαγή πυροβολισμών τραυματίστηκαν παράλληλα ελαφρά στα πόδια δύο τουρίστες, ένας Γερμανός και ένας Αυστραλός. Στη συνέχεια, ακολουθεί πεζή καταδίωξη στην Ερμού. Εκεί, ο Μαζιώτης μπήκε σε ταξί και μετά από μικρή πορεία εγκλωβίζεται στην κίνηση στην Κανπικαρέας και Μητροπόλεως όπου εγκλωβίζεται και πάλι από αστυνομικούς. Εκεί, γίνεται η δεύτερη ανταλλαγή πυροβολισμών όπου ο Μαζιώτης τραυματίστηκε.

Ελαφρά τραυματίες ο αστυνομικός και οι δύο τουρίστες

Ο αστυνομικός, νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ελαφρά τραυματισμένος, ο Γερμανός τουρίστας είχε ένα επιδερμικό τραύμα και φεύγει για να συνεχίσει τις διακοπές του, ενώ ο Αυστραλός τουρίστας είναι πολύ ελαφρά τραυματισμένος στον Ερυθρό Σταυρό.

Στον Ευαγγελισμό ο Μαζιώτης

Ο Νίκος Μαζιώτης έχει τραυματιστεί σύμφωνα με πληροφορίες στο μηρό και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ειδικό θάλαμο στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, εκεί όπου στο παρελθόν είχε νοσηλευτεί και ο Σάββας Ξηρός.
Πάνω από 21 μήνες τώρα, από τότε που «απέδρασαν» μέσα από τα χέρια των αστυνομικών μετά τη δικαστική... αστοχία, μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, τον Χριστόδουλο Ξηρό από τον Γενάρη, αποτελούσαν την πρώτη προτεραιότητα σύλληψης για την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Μάλιστα είχαν επικυρηχθεί με 1 εκατομμύριο ευρώ ο καθένας τους.
Το Δικαστήριο τον Απρίλιο του 2013 μετά από πολύμηνη διαδικασία, απόντων των δύο καταζητούμενων, καταδίκασε το Νίκο Μαζιώτη σε ποινή κάθειρξης 50 ετών -εκτιτέα βεβαίως είναι τα 25 χρόνια κάθειρξη- και την Παναγιώτα Ρούπα σε κάθειρξη 50 ετών και έξι μηνών, κρίνοντάς τους ένοχους για συγκρότηση και συμμετοχή σε οργάνωση, απλή συνέργεια σε εκρήξεις, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διακεκριμένες φθορές κ.α.

Κατα πληροφορίες από αστυνομικές πηγές προηγήθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός αστυνομικού.

Τραυματίας είναι επίσης και ο ίδιος ο Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος οδηγείται στον Ευαγγελισμό, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πριν τη σύλληψή του εκτόξευσε και χειροβομβίδα. Κατά τις πληροφορίες αυτές -που πάντως δεν έχουν διασταυρωθεί- έχουν τραυματιστεί και δύο πολίτες, πιθανότατα τουρίστες.
Μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών ο καταζητούμενος Νίκος Μαζιώτης συνελήφθη από άντρες της Αντιτρομοκρατικής, στο κέντρο της Αθήνας.

Ποιος είναι ο τρομοκράτης Νίκος Μαζιώτης


Το προφίλ του Νίκου Μαζιώτη και το «life story» του ζεύγους της τρομοκρατίας. Η γνωριμία και η κοινή επαναστατική πορεία Μαζιώτη-Ρούπα, πριν τη σύλληψη.



to-zeugari-tou-epanastatikou-agwna-katadiwkei-tin-elas




Πόλα Ρούπα-Νίκος Μαζιώτης. Ενα επαναστατικό καταζητούμενο, και επικηρυγμένο ζευγάρι. Συνελήφθη όταν ήταν έγκυος. Γέννησε το παιδί της, τον Λάμπρο (τίμησαν το όνομα του νεκρού συντρόφου τους Λάμπρου Φούντα, μέσα στη φυλακή.

Η σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη, πριν από λίγο στο κέντρο της Αθήνας, κλείνει (;) ή ανοίγει ένα νέο κύκλο για την Αντιτρομοκρατική. 

Η Πόλα Ρούπα είναι το μυαλό, η ψυχή και η γραφή και ο Νίκος Μαζιώτης η έξαψη, η συνωμοτικότητα και η εκτελεστικότητα


Η ΕΛ.ΑΣ. τους έβλεπε πίσω από την έκρηξη της οδού Αμερικής


Το ζευγάρι του «Επαναστατικού Αγώνα», της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» τώρα, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, κρυβόταν πίσω και από το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο της οδού Αμερικής,.

Εκείνη μυαλό, ψυχή και γραφή, εκείνος έξαψη, συνωμοτικότητα και εκτελεστικότητα. Πάνω από 21 μήνες τώρα, από τότε που «απέδρασαν» μέσα από τα χέρια των αστυνομικών μετά τη δικαστική... αστοχία, μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, τον Χριστόδουλο Ξηρό από τον Γενάρη, αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα σύλληψης για την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Με 1 εκατομμύριο ευρώ έχει επικηρυχθεί ο καθένας τους.

Το διαδικτυακό τους «παρόν»


Ολο αυτό το χρονικό διάστημα της ελευθερίας τους συνεχίζουν να δίνουν διαδικτυακά το «παρών» με κείμενα-μανιφέστα στα οποία δηλώνουν την πεποίθησή τους για «ένοπλη προλεταριακή αντεπίθεση» και τον προσανατολισμό τους «για την ανάπτυξη της επαναστατικής δράσης σε όλες τις μορφές της».

Παράλληλα τα μέλη της «Ο.Λ.Α» επιχείρησαν να πλήξουν με αντιαρματικό RPG τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, όταν μπλόκαρε συνέχισαν με πολεμικό καλάσνικοφ, 60 σφαίρες στους τοίχους της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, αποτυχημένη εκτόξευση αντιαρματικού βλήματος στην αντιπροσωπεία της MERCEDES στη Νέα Κηφισιά και τώρα παγιδευμένο όχημα στην οδό Αμερικής ανάμεσα σε πολλούς στόχους οικονομικής σημειολογίας. Ενδιάμεσα τουλάχιστον πέντε ένοπλες ληστείες με λεία περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Η επιστολή της Πόλας Ρούπα, αντί απολογίας


«Δεν ένιωσα ποτέ υπόλογη. Ο μόνος κριτής είναι η επαναστατική ιστορία και οι φορείς της. Ο "Επαναστατικός Αγώνας" ήταν μια οργάνωση ορόσημο για πολλούς αγωνιστές. Σήμερα είναι ορατό το κενό μιας τέτοιας επαναστατικής δράσης. Είμαι υπερήφανη και δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα», έγραψε η Πόλα Ρούπα σε επιστολή της -αντί απολογίας- παρεμβαίνοντας στο δικαστήριο, ενώ εκδικαζόταν η υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

«Μετανιώνω μόνο γιατί έκανα αυτό το τεχνικό λάθος», είχε πει στην απολογία του το 1997 ο Νίκος Μαζιώτης

«Μετανιώνω μόνο γιατί έκανα αυτό το τεχνικό λάθος. Για τίποτα άλλο. Και να με καταδικάσετε, που θα με καταδικάσετε δηλαδή, δεν αλλάζει τίποτε. Αλλωστε η φυλακή είναι ένα σχολείο για κάθε κοινωνικό επαναστάτη, αφού δοκιμάζεται η ψυχική του αντοχή. Και αν αντέξει, μετά πιστεύει περισσότερο σε αυτά για τα οποία φυλακίστηκε», είχε πει στην απολογία του ο Νίκος Μαζιώτης μετά τη σύλληψή του για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στις 6 Δεκεμβρίου 1997 στο υπουργείο Ανάπτυξης, ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής.

Η γνωριμία τους και ο κοινός επαναστατικός δρόμος


Γνωρίστηκαν στις καταλήψεις πανεπιστημίων το 1994-1995, ερωτεύτηκαν, συνελήφθησαν μαζί, κι αποφάσισαν να ακολουθήσουν κοινό επαναστατικό δρόμο στο δικό τους αντάρτικο πόλης.

Σε εκείνη τη βίαιη συγκυρία συναντήθηκαν, έγραψαν την ιστορία της τρομοκρατικής δράσης του «Επαναστατικού Αγώνα» που πήρε δυναμικά τη σκυτάλη στον χώρο μετά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» και του «ΕΛΑ».

Ο Νίκος Μαζιώτης, ο μικρότερος από πέντε αδέλφια, σύμφωνα με την περιγραφή του αδελφού του ο οποίος είναι ιερέας, στην παιδική του ηλικία ήταν ένα παιδί ήπιων τόνων, άριστος στο σχολείο.

Η δολοφονία του Νίκου Καλτέζα


Καταλύτης όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Νίκος Μαζιώτης ήταν η δολοφονία του 15χρονου μαθητή Νίκου Καλτέζα στην επέτειο του Πολυτεχνείου του 1985. Ολικός αρνητής στράτευσης στη συνέχεια, συλλαμβάνεται για πρώτη φορά το 1991 σε ηλικία 20 χρονών και παραπέμπεται σε στρατοδικείο, όπου καταδικάζεται σε έναν χρόνο φυλάκισης με αναστολή για λιποταξία. Συλλαμβάνεται πάλι τον επόμενο χρόνο και έπειτα από 51 ημέρες απεργία πείνας αποφυλακίζεται.

Η σύλληψη του 1995 στο ΕΜΠ


Ολικός αρνητής στράτευσης ο Νίκος Μαζιώτης συλλαμβάνεται για πρώτη φορά σε ηλικία 20 ετών και παραπέμπεται σε στρατοδικείο

Η επόμενη σύλληψή του γίνεται τον Αύγουστο του 1994, στην κατάληψη της ΑΣΟΕΕ. Σταθμός που αποτέλεσε και την αφετηρία για την κοινή του πορεία με την Πόλα Ρούπα ήταν η κατάληψη του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1995. Ο 24χρονος Νίκος Μαζιώτης, η 26χρονη Πόλα Ρούπα και τουλάχιστον επτά ακόμη νέοι, μετέπειτα συνοδοιπόροι τους στη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα», είναι ανάμεσα στους περίπου 500 προσαχθέντες, στην πρώτη άρση του ασύλου και αστυνομική εισβολή στο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Ο Νίκος Μαζιώτης υποστηρίζει τη συνειδητή συμμετοχή του και καταδικάζεται σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Η Πόλα, ήταν άριστη φοιτήτρια, και απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στη Νέα Ιωνία Βόλου και στην Καλαμάτα. Ανθρωποι που τη γνωρίζουν θυμούνται μια ήρεμη κοπέλα, άριστη μαθήτρια.

Θεωρούν ότι η Πόλα Ρούπα είναι το μυαλό


Η Πόλα θα συντροφεύσει τον Μαζιώτη στην πορεία του, θεωρείται όμως το «μυαλό» του «Επαναστατικού Αγώνα» και η συντάκτρια των προκηρύξεων, με μακροσκελέστατες οικονομικές αναλύσεις.

Ενα αποτύπωμά του σε εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος είχε τοποθετηθεί έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης στις 6 Δεκεμβρίου του 1997 και δεν εξερράγη τον οδηγεί λίγους μήνες αργότερα, στις 13 Ιανουαρίου 1998, στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Κατά την έρευνα στο σπίτι του, στο Καματερό, αστυνομικοί βρίσκουν τουλάχιστον 10 κιλά εκρηκτικής ύλης. Τότε είχε προσαχθεί και η Παναγιώτα Ρούπα, αλλά αφέθηκε ελεύθερη καθώς δεν προέκυψε τίποτα εις βάρος της.




Οι «Αναρχικοί Αντάρτες Πόλης»

«Οι "Αναρχικοί Αντάρτες Πόλης" είμαι εγώ. Μόνος μου κατασκεύασα και τοποθέτησα τη βόμβα στο υπουργείου Βιομηχανίας και Ανάπτυξης», είχε πει τότε δηλώνοντας κοινωνικός αντάρτης

Μετά την αρχική άρνηση της κατηγορίας, ο Νίκος Μαζιώτης με επιστολή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», έχοντας σχεδόν συμπληρώσει 18 μήνες προσωρινής κράτησης, «αναλαμβάνει πλήρως τις πολιτικές ευθύνες των πράξεών του, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων του Στρυμονικού Κόλπου, ενάντια στην οικολογική καταστροφή που συντελείται από τις επενδύσεις της πολυεθνικής εταιρείας TVX GOLD».

«Οι "Αναρχικοί Αντάρτες Πόλης" είμαι εγώ. Μόνος μου κατασκεύασα και τοποθέτησα τον αυτοσχέδιο μηχανισμό στο υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης. Ο,τι βρέθηκε στο σπίτι της οδού Σπάρτης 13 είναι αποκλειστικά δικό μου. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ένοπλο αντάρτη, αλλά κοινωνικό αντάρτη. Αγωνίζομαι στο μέτρο των ατομικών μου δυνάμεων για την ανατροπή του Κράτους και του υπάρχοντος κοινωνικού καθεστώτος, χωρίς να απορρίπτω καμία μορφή δράσης ή να ιεραρχώ κάποια ως ανώτερη από κάποια άλλη», αναφέρει.

Η πρωτόδικη καταδίκη και η εμφάνιση του «Επαναστατικο'υ Αγώνα» το 2003


Καταδικάζεται πρωτόδικα σε 15ετή φυλάκιση. Η ποινή του μειώνεται. Αποφυλακίζεται μετά από 3,5 χρόνια, τον Αύγουστο του 2001. Το καλοκαίρι του 2002 ακολουθεί η εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» και του «ΕΛΑ».

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2003, με διπλή βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, το επαναστατικό ζευγάρι και οι σύντροφοί τους δίνουν το «εναρκτήριο λάκτισμα» στη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα».

Ακολουθούν άλλες 15 τρομοκρατικές επιθέσεις έως την «προσωρινή» σύλληψή τους στις 10 Μαρτίου 2010...

Οι πρώτες εικόνες με τους τραυματίες τουρίστες, μετά τη σύλληψη Μαζιώτη












Δύο τουρίστες τραυματίστηκαν ελαφρά στην αιματηρή συμπλοκή για την σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη στο Μοναστηράκι.

Τους παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες στα διπλανά καταστήματα, τα τραύματά τους όμως ήταν ευτυχώς ελαφρά. Ο ένας τουρίστας, Αυστραλός, μεταφέρθηκε με ελαφρά τραύματα στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ ο δεύτερος, Γερμανός, έφυγε αμέσως αφότου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για το κρουαζιερόπλοιο με το οποίο κάνει διακοπές και βρίσκεται στον Περαιά.

Ελαφρά τραυματίστηκε κι ένας αστυνομικός, ο οποίος φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, και νοσηλεύεται στο 401 Νοσοκομείο.


To γύρο του κόσμου κάνει η σύλληψη Μαζιώτη


Η είδηση της σύλληψης του Νίκου Μαζιώτη κάνει εδώ και ώρα το γύρου του κόσμου στον διεθνή ηλεκτρονικό τύπο και τα πρακτορεία.



to-guro-tou-kosmou-kanei-i-sullipsi-maziwti


«Η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε έναν από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους της χώρας - ένας φυγάς ο οποίος έχει καταδικαστεί για τρομοκρατία - κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στην κεντρική τουριστική περιοχή της Αθήνας, που άφησε τέσσερις τραυματίες», γράφει το τηλεγράφημα του Associated Press.






O πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης στην Ελλάδα, ο Νίκος Μαζιώτης, ο αυτόκλητος ηγέτης της αριστερής ομάδας ανταρτών Επαναστατικός Αγώνας, συνελήφθη μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία στη μέση μίας πολυσύχναστης εμπορική περιοχής και δημοφιλούς τουριστικού σημείου της Αθήνας», σημειώνουν οι New York Times.








Φυγάς τρομοκράτης συνελήφθη μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών στην Αθήνα, είναι ο τίτλος του άρθρου της ηλεκτρονικής έκδοσης της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, η οποία φιλοξενεί το τηλεγράφημα του Αssociated Press.








Δεν υπάρχουν σχόλια: