Τρίτη

Mας περνούν για ..λωτοφάγους. "Καταδικάζουν την επεκτατικότητα των Τούρκων"



Δεν τους έμαθαν την παροιμία …άμα κάνεις τούρκο φίλο, βάστα και ένα ξύλο;
Είμαστε η όχι σύνορα της Ευρώπης ρε ξεφτίλες; Που είναι ο Δένδιας ο Κόπερφιλντ των στεγαστικών δανείων; Είναι ή όχι υπουργός Εθνικής Άμυνας. Έχουμε ή όχι Εθνική Άμυνα; Κι αν δεν έχουμε Εθνική Άμυνα έχουμε μήπως εξωτερική πολιτική κε Βενιζέλο; Δεν είδαμε το γερμανικό στόλο να σπεύδει να βοηθήσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ούτε τον αντίστοιχο της Γαλλίας.

Σε ελληνικά χωρικά ύδατα εισήλθε στις 3 τα ξημερώματα η τουρκική κορβέτα «Büyükada». Η τουρκική κορβέτα  προερχόμενη από τον Kόλπο Ξηρού, εισήλθε τα ξημερώματα σε ελληνικά χωρικά ύδατα στα Στενά του Καφηρέα, μεταξύ της Εύβοιας και της Άνδρου.
Στη συνέχεια κινούμενη με Νότια και Νοτιοδυτική πορεία διήλθε από το στενό μεταξύ Κέας και Κύθνου, πλέοντας πολύ κοντά στις ελληνικές ακτές. Στη συνέχεια το τουρκικό πολεμικό πλοίο, που παραβίασε τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης (διότι όταν ένα πολεμικό πλοίο κινείται από ένα σημείο σε ένα άλλο και πρέπει να περάσει από τη χωρική θάλασσα άλλης χώρας είναι υποχρεωμένο να επιλέξει τη συντομότερη διαδρομή) έπλευσε ανοιχτά της Σερίφου.
Περίπου στις 12 το μεσημέρι, η τουρκική κορβέτα «Buyukada» έπλεε ανοιχτά της Μήλου και είχε συμπληρώσει περίπου 9 ώρες «μπαινοβγαίνοντας» κατά βούληση στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Πάντως πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν και παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος να κάνει τις βόλτες του στα χωρικά ύδατα μας.  
Την ώρα που η τουρκική φρεγάτα αρμενίζει στο Σούνιο προκλητικός εμφανίστηκε ο βουλευτής του κόμματος του Ερντογάν Οσμάν Ασκίν Μπακ στην Βουλή των Ελλήνων λέγοντας πως «δεν μπορεί να είναι μονομερής η δραστηριότητα» στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Μιλώντας στην ελληνική Βουλή στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή ο τούρκος βουλευτής είπε πως η Τουρκία υλοποιεί συμφωνία με τη Βόρεια Κύπρο για έρευνες στην περιοχή.
«Υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες» είπε και πρόσθεσε πως «ο τουρκικός στόλος μόνο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει ενεργεί στην περιοχή».
Μίλησε για σεισμογραφικές έρευνες στα ανοιχτά της Βόρειας Κύπρου, που δεν μπορεί να αναλάβει η ίδια και ότι το BARBAROS τέτοιες έρευνες διεξάγει. Δεν μπορεί, πρόσθεσε, να γίνονται μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Κύπρου, όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη.
Η τοποθέτηση του Τούρκου βουλευτή ήρθε μετά τις πρόσφατες προκλήσεις Τουρκίας όσον αφορά παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου.
Την ώρα που οι Τούρκοι παραβίαζαν τα εθνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο στέλνοντας την κορβέτα «Buyukada» να κάνει "βόλτες" ανοιχτά του Σουνίου,  ο νέος δήθεν υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας διέκοπτε ακόμα και την ενημέρωσή του από τους αρχηγούς των Επιτελείων για το κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα προκειμένου να απαντήσει στις δηλώσεις του μέχρι χθες υφυπουργού του στο υπουργείο Ανάπτυξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τα κόκκινα δάνεια!

Δεν θυμόμαστε να έχει γίνει κάτι παρόμοιο με κανέναν ΥΕΘΑ στο παρελθόν. Πρωτοφανές, πρωτάκουστο να διακόπτει την ενημέρωση των Αρχηγών των Επιτελείων για να δώσει συνέντευξη για παντελώς άσχετο με την άμυνα θέμα. 

Πόσο μάλλον όταν οι Τούρκοι απαντούσαν με την νυχτερινή "εισβολή" στα εθνικά χωρικά ύδατα στη δική του δήλωση ότι, "η Ελλάς στο ένα χέρι κρατά κλάδο ελαίας και στο άλλο ξίφος". Αλλά για τον κ. Δένδια αυτό ήταν... αναμενόμενο. 
Η απάντηση ήρθε από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη που τόνισε πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα πρέπει να αποφεύγονται εκατέρωθεν προσκλήσεις και η δημιουργία προβλημάτων που ανοίγουν ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν θέμα στην περιοχή και στη Συμμαχία.
Κι όλα αυτά μετά την πρωινή παρουσία τουρκικής κορβέτας στα νησιά των Κυκλάδων.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την παράνομη διέλευση στα χωρικά ύδατα της χώρας μας, της τουρκικής κορβέτας «Büyükada». Η θέση μας στα θέματα της επιβολής της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι σταθερή και αταλάντευτη. Δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν και για τίποτα» αναφέρει σε δήλωσή του ο Κώστας Ησυχος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ. Και συνεχίζει: «Δεν θα πρέπει όμως να μας διαφύγει, ότι συστατικό αίτιο της τουρκικής προκλητικότητας αποτελούν οι παλινωδίες των κυβερνήσεων της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής».
Η δήλωση καταλήγει: «Επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας και αλληλεγγύης με την Τουρκία και τον τουρκικό λαό, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και όχι στη «διπλωματία των κανονιοφόρων», που αποτελεί απαράδεκτη λογική που μας πάει πίσω στην ιστορία και όχι στον 21ο αιώνα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: